Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svåra tider

Det är svårt att samla sig för att skriva några rader när världen ser ut som den gör. Våra tankar går till alla som på olika sätt är drabbade av coronavirusets framfart, och vi hejar på alla som gör sitt yttersta för att vårda sjuka och dämpa effekterna världen över.

Vi drar vårt strå till stacken genom att samla in information om utlandssvenskars situation med hjälp av våra partner och representanter världen över. På utrikesministerns initiativ kommer vi att ge henne en aktuell lägesbild nästa vecka. 

Under tiden jobbar vi vidare med påverkansarbetet. Sedan förra nyhetsbrevet har vi träffat Valmyndigheten för att diskutera särkild valkrets för utlandssvenskar och e-röstning. Vi har också samtalat med Transportstyrelsen om utmaningarna med förnyelse av körkort när man är utskriven.

Sist, men inte minst, vill jag trumpeta ut att vi har tre nya samarbetspartner som alla ger fina rabatter åt våra medlemmar: Lavendla Begravning & Juridik, Uppsala International Summer Session och Påhlmans Handelsinstitut.

Till vi hörs nästa gång, ta hand om dig och varandra!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Möten med beslutsfattare fortsätter

Vi har under månaden haft möte med Transportstyrelsen och Valmyndigheten. Resolutionerna som vi diskuterade var: 

  • Särskild valkrets för utlandssvenskar
  • E-röstning från utlandet
  • Förnyelse av svenskt körkort i utlandet

Det var två konstruktiva möten där de fick med sig information som de inte kände till sedan tidigare, och i gengäld fick vi med oss goda argument för att driva frågorna vidare gentemot politiker och andra beslutsfattare. Båda parter kommer att återkomma med skriftliga svar.

Vill du läsa mer om dessa möten kan du göra det här:
Valmyndigheten
Transportstyrelsen

Samtliga resolutioner finns att läsa här.


Tävling! Vinn onlinekurs värd upp till 12 000 kr

Påhlmans Handelsinstitut är ett utbildningsinstitut som erbjuder onlinekurser inom olika områden. Som medlem får du nu 15% rabatt på utvalda onlinekurser i ekonomi, juridik och HR. 

För att fira vårt nya samarbete kör vi en tävling där en person kan vinna en onlinekurs till ett värde av upp till 12 000 kronor, inklusive moms. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

För att vara med och tävla behöver du vara medlem i Svenskar i Världen, svara på följande frågor och skriva en motivering till varför du vill studera just den onlinekurs du väljer.

  • Hur många år fyller Påhlmans Handelsinstitut nästa år?
  • Vilken onelinekurs skulle du vilja gå om du vann?
  • Vilken ytterligare onlinekurs skulle du vilja gå om du hade möjlighet? 

Här kan du läsa mer om alla kurser. Certifieringsutbildningarna ingår inte i tävlingen.

Skicka dina svar till sviv@sviv.se senast den 9 april. Vinnaren kommer presenteras i nästa nyhetsbrev. Läs mer om tävlingen här.


Viktigt med testamente för utlandssvenskar

Arvsregler är oftast inget man tänker på, men som utlandssvensk är det väldigt viktigt att man upprättar ett testamente om man vill att arvet fördelas enligt svensk lag. Chefsjuristen på Lavendla Juridik, Timothy Prellwitz, förklarar.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Margaret Sikkens Ahlquist.

Tidigare intervjuer: 

Kai HammerichIbbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Visste du att...

...Sverige har satt världsrekord i semla?

Den 300 kilo tunga semlan visades upp på Sergels Torg i Stockholm tidigare i år, och innehöll inte mindre än 100 kilo grädde och 30 kilo mandelmassa. Vilken dröm!


UD rekommenderar appen Resklar

UD tipsar nu turistande svenskar om att använda sig av appen Resklar. Här samlar ambassaderna viktig reseinformation och med hjälp av platstjänster och pushnotiser får man snabbt den senaste informationen. Finns där appar finns.


ERBJUDANDE! Rabatt på sommarkurs i svenska

Uppsala International Summer Session (UISS) arrangerar varje år sommarkurser i det svenska språket samt kurser i svensk historia, samhällskunskap och kultur. Varje år deltar cirka 240 personer från 40 olika länder i åldrarna 18 till 65 år.

Som medlem får du nu 10% rabatt på samtliga kurser. Läs mer här.


ERBJUDANDE! Rabatt på juridik och begravning

Lavendla Begravning & Juridik är ny samarbetspartner till oss! Det innebär att alla medlemmar nu får ta del av deras tjänster till kraftigt rabatterade priser. Läs mer om förmånen här

 


Till dig som studerar utomlands

CSN har gått ut med information om hur ditt studiemedel kan påverkas till följd av coronaviruset. Läs mer här hur den aktuella situationen kan påverka dig. 


Svar från Utbildnings-departementet

Utbildningsdepartementet har svarat på våra resolutioner. Läs deras svar här.Styrelseledamot i Mästarnas mästare

Vår styrelseledamot Kim Källström är med i årets upplaga av SVT:s succéprogram Mästarnas mästare. I väntan på att vi kan följa hans insatser i programmet kan du läsa en exklusiv intervju med Kim här.


Nytt nummer varje månad! Vill du prenumerera? Klicka här.Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo GroupMedicoverEssitySEBHandelsbankenAtlas CopcoEricsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa MovingGrant ThorntonIDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.