Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

What's in it for me?

Ja, den frågan måste man kunna svara på för att vara relevant. I vårt fall handlar det om att oförtröttligt driva en palett av sakfrågor med målet att hitta lösningar. Gårdagens möte med Justitiedepartementet är ett sätt att synliggöra några av de 29 sakfrågor vi har på vårt bord. Att erbjuda medlemsförmåner i form av  internationellt kontaktnät och rabatter är också ett bra sätt att hålla sig relevant. Inom kort kommer vi att fylla på med två nya förmåner, och fler är på gång.

Att hjälpa svenska företag med att säkerställa deras behov av internationell erfarenhet är också ett viktigt inslag i vår verksamhet. Det gör vi genom våra speciellt framtagna program för medföljande.

Oklart om det finns ett ordspråk som lyder: Den som håller sig i rörelse dammar inte igen. Men om det finns, så stämmer det in på Svenskar i Världen.

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Möte med Justitiedepartementet

Under gårdagen var vi på Justitiedepartementet och lämnade över resolutioner till Michaela Lööf som är politisk sakkunnig till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Fokus för mötet var frågan om uppehållstillstånd för medföljande till utlandssvenskar och frågan om hur utlandssvenska barn i vissa fall kan förlora sitt medborgarskap vid 22 års ålder om man inte ansöker om att behålla det.

Övriga resolutioner som lämnades över var:

  • Utökad information vid registrering av ”birth certificate”, “death certificate” och “marriage certificate”
  • Särskild valkrets för utlandssvenskar
  • Underlätta vid ansökan om nytt pass för utlandssvenskar
  • Underlätta kreditprövning
  • E-röstning från utlandet
  • Förbättrat system av folkbokföring vid ut- och inskrivning av utlandssvenskar
  • Fler sidor i passet

De lyssnade på våra argument och ställde intresserade följdfrågor. Du kan läsa alla resolutioner här.


Rätt värdering och attityd behövs för att tillvarata kompetens

Svenskar i Världens hemvändargrupp har tagit initiativet till boken ”Sverige och den globala marknaden för kompetens – hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv medborgare?” som släpptes i veckan. Författaren har bland annat undersökt vilka svårigheter som alltför ofta uppstår när svenskar återvänder hem efter några år utomlands.

Boken går att beställa via kansliet och kostar 200 kronor plus frakt. Läs mer om boken här.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Kai Hammerich.

Tidigare intervjuer: 

Ibbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Vanessa, vår nya praktikant

Vad lockade med Svenskar i Världen? 

När jag utforskade potentiella praktikplatser blev arbetsplatsens utstrålning viktigast. Eftersom arbetsuppgifterna skilde sig enormt mellan de olika praktikplatserna, gick jag på magkänslan. Innan jag började fick jag prata med generalsekreteraren, projektledaren och en före-detta praktikant. Långt ifrån alla arbetsgivare hade tagit sig den tiden och omsorgen, och det gav mig en högst uppskattad känsla av trygghet. Projekten, den dagliga samordningen och mitt eget utrymme för självständigt arbete lät väldigt roligt och dynamiskt. Jag är så nöjd med att praktisera här! Jag har bott i Italien i över sju år, och är numera hemvänd utlandssvensk. Därför känns vårt arbete verkligt, engagerande och realiserbart!

Hur ser dina framtidsdrömmar ut? 

Framförallt att vara glad, och att de jag bryr mig om mår bra. Jag vill göra minst en masterutbildning. Jag drömmer dagligen om att resa mer eller mindre jorden runt och träffa både vänner jag redan har och människor som jag ännu inte känner. Jag vill pröva nya saker inom olika områden för att utforska mina styrkor och svagheter för att främja mina bästa sidor. Ett framtida internationellt jobb där jag kan resa låter spännande och lärorikt! 

Något som särskiljer dig från andra?

Jag har ett hemligt handslag tillsammans med en tibetansk munk.

Visste du att...

...både Finland och Nordkorea gränsar till Ryssland, trots de cirka 6,700 kilometerna däremellan?


Ledigt jobb i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén letar efter en svensktalande kommunikationsspecialist till sitt Kabulkontor. Är du redo för nya utmaningar och tror att det kan passa dig? Läs mer om jobbet och hur du ansöker här.


ERBJUDANDE:

Du har väl inte missat din medlemsförmån från Alfa Moving? De erbjuder 10 procents rabatt på flytt- och relocationtjänster. Ta del av erbjudandet här.Köpa hus utomlands

I helgen var vi på plats på Köpa hus utomlandsmässan i Stockholm. Vi träffade många som var sugna på att ta sig ut i världen. En spaning var att det var fler yngre besökare i år. Av dem vi pratade med lockade tanken på att ta med sig jobbet till soligare breddgrader, och vissa tänkte söka lokalt jobb. Vår bok "Att flytta ut från Sverige" är toppen för dig som funderar i banorna att flytta utomlands. Läs mer här om hur du beställer den.


Representanten berättar

"Jag måste ändå understryka att Portugal är ett underbart land, med en fantastisk varierande natur, världens bästa mat och vin till billiga priser."

Jack Soifer, SVIV-representant i Algarve, Portugal.

Läs hela berättelsen här.


Swedish Press - en tidning för dig i USA

I senaste numret av Swedish Press finns en artikel om Svenskar i Världen. Är du intresserad av att prenumerera på Swedish Press? Klicka här för att veta mer.


Vinnare korade

Vinnarna i vår tävling på Köpa hus utomlandsmässan blev Else Brunou Lakkonen och Lars-Erik Holländer. Ni vinner varsitt ex av våra praktiska handböcker. Grattis!


Sista chansen för anmälan till KONFA:SWEDEN

S:t Johannes församling i Stockholm erbjuder unga utlandssvenskar konfirmationsundervisning under sommaren 2020. Sista dagen att anmäla sig är den 29 februari, klicka här för anmälan.

Under konfirmationsveckan får konfirmander från hela världen ta del av lektioner, utflykter, sightseeing och pilgrimsvandringar. Konfirmationen hålls den 1 augusti i Stockholm. Läs hela programmet här.Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo GroupMedicoverEssitySEBHandelsbankenAtlas CopcoEricsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa MovingGrant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.