Nyhetsbrev från Djursholms Ridklubb. Har du svårt att läsa nyhetsbrevet?  Klicka här för en webbversion.

Djursholms Ridklubb

Hälsningar från Styrelsen

Vint

Hej alla DRK:are!
Ännu ett år går mot sitt slut och snart är det julafton! Mycket har hänt under året där vi alla har kunnat njuta av olika aktiviteter så som tävlingar, föreläsningar, ridupplevelser och clinics. Det händer mycket i klubben, förutom tävlingar på hemmaplan och cuper är det full aktivitet för våra tävlingsryttare, olika aktiviteter för barn och unga samt teoritider på ridskolan. Läs mer om allt detta nedan.

Hösten inleddes med en av årets stora höjdpunkter Elitdressyren! Det blev en otroligt lyckad tävlingshelg med kval av LiveArena & Dressage Power Grand Prix Tour samt femte kvalet av Lövsta Future Challenge Dressage. Finalen av det senare gick under Sweden International Horse Show. Vi är glada och stolta över att vår klubb får förtroendet att ordna tävlingar som dessa. Elitdressyren skulle dock inte vara möjlig utan våra sponsorer och samarbetspartners men framför allt inte utan alla fantastiska funktionärer som ställer upp ideellt. Utan er kan vi helt enkelt inte ordna tävlingar som dessa. Jag tänker på vad Björn Eriksson från Riksidrottförbundet sa på SvSFs årsstämma i Sundsvall där jag deltog – den största utmaningen vi har, och som all idrottsrörelse i princip bygger på, är ideell arbetskraft. Det blir bara svårare och svårare att uppbringa denna i dagen samhälle. Jag tycker att vi lyckas fantastiskt bra med vad vi tar oss an i vår ridklubb. Tack för alla era insatser under året!

Elitdressyren var inte den enda tävlingen vi ordnade under hösten. Vi har även ordnat Höstdressyr och Kraffthoppet med finalen av Ridsportallsvenskan Div 4. Tävlingskalendern för 2020 planeras just nu – håll utkik i våra kanaler! Den 12 januari blir det Klubbmästerskap i dressyr följt av Klubbmästerskap i hoppning den 18 januari.

Under hösten har USEK ägnat mycket tid åt julrevyn! För USEK har det krävts mycket planering och engagemang för denna fantastiska show. En av årets absoluta höjdpunkter.

Under hösten har vi kunnat erbjuda fysträning för ungdomar som tävlar. Ett gäng tappra klubbkompisar gjorde Altorpskogen osäker när fyspassen satte igång i våras följt av en omgång under hösten. Träningen var till för dem som tävlar, för att de ska kunna prestera bättre med god fysisk form och styrka.
Vi har även ordnat en kurs i "Akut omhändertagande vid ridskada". Nu har vi ett gäng som är utbildade i första hjälpen som kan rycka in vid till exempel olyckor på tävlingar eller en ridolycka. I början av terminen ordnade vi en föreläsning om "Coachande föräldraskap" med Kim Rehnfeldt. Under föreläsningen fick vi bl.a. tips på hur vi bäst stöttar våra barn och vad det är för skillnad mellan att vara bowlingförälder, curlingförälder och en coachande förälder. Viktiga redskap för alla föräldrar!

Under hösten har cafeterian fått ett lyft och uppfräschning. Inför Elitdressyren var det ett gäng som jobbade hårt med att få ordning på cafeterian. Förutom ny färg, solid panel och platsbyggd bänk med avfallssortering har man justerat belysningen. Det är ännu en del småfix kvar, såväl i serveringen som i köket. Men det är redan nu superfint – vilket jobb alla inblandade gjort! Styrelsen arbetar för att kunna förbättra, investera i och utveckla möjligheterna i cafeterian och ser fram emot att kunna göra ytterligare förbättringar 2020.

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt eller regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020 och vi har nu påbörjat en insamling av uppgifter från alla berörda.

Till sist påminner vi om klubbens värdegrund och värderingar. Vår verksamhet bygger på glädje, hänsyn om varandra och våra hästar samt att vara utvecklande. För klubben är det viktigt att alla känner sig trygga och inkluderade i stallet och vi följer Svenska Ridsportförbundets policy och handlingsplan för alla former av trakasserier. Våga säga ifrån om något inte är som det ska eller inte känns ok. Våga lyssna och var uppmärksam på de signaler du får från rid-och stallkamrater, träningskompisar och kollegor. Men, ibland händer det som inte får hända. Mobbning, trakasserier eller övergrepp är inga enkla frågor. Tveka inte att höra av dig till någon av oss i styrelsen, fritidsledarna eller ridskolans personal om du inte känner dig trygg, är orolig för någon, känner dig utsatt eller helt enkelt behöver någon att tala med. 

Med önskan om en riktigt God jul och Ett Gott Nytt År!

Charlotta Källström, Ordförande


Hälsningar från Fritidsledarna

Fritidsledarna

Hösten har gått i en rasande fart men tiden går som bekant fort när man har roligt! Vi har hunnit med otroligt mycket under hösten och vi är så glada för alla barn och unga som hänger med oss på stallet, leker, sköter och har kul tillsammans!

Under hösten har vi fått möjlighet att lära känna flera nya skötare som har gått skötarkursen. Vi har precis som vanligt haft teori med alla elever i nybörjargrupper. Dessutom har vi hunnit med aktiviteter såsom skyltmålning till hästarnas lådor i lådrummet, Halloweenpynt och pyssel med hästarna. Marie har även haft läxhjälp några dagar i veckan. Dessutom har Marie haft ännu ett Dagläger under novemberlovet. I år var det 24 deltagare och Marie fick lite support från några ungdomar från USEK – en underbar vecka i stallet tillsammans. Nu har vi pyntat inför jul i både teorisalen och i stallet och alla skötare har gjort ett jättefint jobb med att få till julstämningen hos ridskolans hästar och ponnyer. Följ Fritidsledarna på Instagram för senaste nytt och glimtar från stallet.


Vi passar på att önska er alla en härlig jul och ett skönt lov, så ses vi utvilade och redo för en rolig vår tillsammans i stallet i januari!


Fantastiska funktionärer

Funkisar

Stort tack alla fantastiska klubbkamrater och funktionärer för era insatser under året. Utan er kan vi inte genomföra våra tävlingar – tävlingsverksamheten är helt beroende av er och alla ideella resurser som ställer upp i ur och skur. Stora som små, alla insatser räknas!


Tävlingsrapport

Flera av våra tävlingsekipage har haft en fantastisk höst. Vi har haft lag med i olika divisioner av allsvenskan och synts såväl lokalt som internationellt. Vi har bl.a. haft ett lag med på Lag-SM i dressyr med Anne-Sophie Mannerfeldt, Jessica Svedjeroth och Jennie Fröcklin. Vi har rapporterat om det mesta på våra Facebook-sidor, nedan är ett litet axplock från hösten.

Vår mest meriterade klubbkamrat Tinne Vilhelmson Silfvén är tillbaka på tävlingsbanorna med nya förmågor: Esperance och Etoine samt Van Vivaldi som tidigare tävlats av kollegan och klubbkamraten Caroline Darcourt. Under hösten fick vi bland annat förmånen att se dem på hemmaplan under Elitdressyren. Tinnes internationella stjärna Don Aurellio som är en av Sveriges mest meriterade dressyrhästar med framgångar på OS, VM, EM och världscupen kommer att pensioneras från tävlingsbanorna och avtackades med en fin ceremoni och uppträdande under Sweden International Horse Show. Caroline Darcourt har även deltagit framgångsrikt vid SWB Equestrian Weeks där hon visat Kane 1392 som fick höga betyg av ingen mindre än testryttaren Charlotte Dujardin, läs mer här. Under SIHS vann vår klubbkamrat Rebecca Mauléon förklassen av DressagePower Future Stars med Havanna II. En fantastisk prestation!

JUNIOR-SM-BRONS. Under hösten har bland annat Folksam SM i hoppning inomhus avgjorts. Vi har haft flera klubbkamrater på plats som har tävlat framgångsrikt. Vi vill  rikta ett Stort grattis till Mette Grönland & Quinte Z som tog SM-Brons för Juniorer. På plats var även klubbkamraterna Matilda Åkerström, Stella Brink Bylund, Enelia Ahlquist, Rebecca Vejdemo, Lovisa Isaksson, Caroline Kamensky och Cornelia Bergstrand med fina placeringar. Under hösten har flera av våra klubbkamrater tävlat framgångsrikt i hoppning, Josefin Fransson har bl.a. deltagit vid Falsterbo Horse Show samt Jönköping Horse Show med sina yngre förmågor.

Under hösten har vi ordnat externa tävlingar. Kraffthoppet med finalen av Ridsportallsvenskan Div 4 blev särskilt lyckat för flera av våra klubbkamrater. Lovisa Wall vann två klasser individuellt och vi hade ett lag med i lagklassen samt flera individuella starter och placeringar. I laget har Lovisa Liveröd, Cecilia Åhlberg, Emelie Colérus, Lovisa Colérus och Patricia Kjerrman deltagit. Vid omg 2 blev det en tredjeplacering. Läs mer om Kraffthoppet här. Höstdressyren vi ordnade i oktober blev en lång tävlingsdag med många klubbkamrater i startlistorna. Bägge tävlingsledarna Madeleine Näs & Vilde Aanesen tog varsin tredjeplacering i Msv respektive LB. Ammie Walker kom 3a i LA, Pytt Hamberg vann LBn där Norea Kjerrman var 6a. Läs mer här

I sista omgången av elitserien i ponnydressyr deltog våra klubbkamrater Jenny Målar, Evelyn Fägnell & Malin Bredberg samt lagledare Lena Ljungh! Laget tog en superfin tredjeplats! Jenny var dessutom 7a individuellt i förklassen och 2a individuellt i lagklassen. Även Lucia Sundin har deltagit i laget som även letts av Annelen Bredberg. Detta är bara en liten del av dressyrponnyekipagens olika framgångar. Evelyn och Olivia Smith har bland annat deltagit i Horsepartner Development Tour, OBS-tävlingar och landslagsmönstringar. Jenny, Evelyn och Isabella Hellid var dessutom med i ett av shownumren på SIHS. Vi har även haft lag med i Div 1 hästdressyr med Alexandra Ekberg Wilhelmsson, Susanne Ekdahl och Anne Andersson som även är lagledare. Laget slutade 3a i omg 3! Vi har även haft med lag i PAS Div 2! Vid omg 1 & 2 var det Hanna Gummesson, Erica Andersson, Josephine Carlsson och Evelina Dynér som red i laget med lagledare Anna-Cina Roos Gummesson. Det har blivit flera individuella placeringar, även vid andra tävlingar under hösten.

Vi vill passa på att rikta ett stort TACK till alla underbara eldsjälar som engagerar sig ideellt för våra tävlingsryttare och lag. Vi ser fram emot ett spännande 2020.


Hälsningar från USEK

JULREVY

Ungdomssketionen (Usek) har under hösten ordnat många roliga aktiviteter så som den populära Spökkvällen och Cheerleadrträningar.  Den 15 december var det dags för årets Julrevy! Sedan augusti har man planerat och arbetat med innehållet i Julrevyyn. Förutom sång, dans, superroliga spex och skådespel utsåg man årets stallbästisar och årets skötare. En härlig och händelserik eftermiddag på stallet. Tack till alla klubbkamrater som på olika sätt bidragit till att möjliggöra årets Julrevy – alla underbara barn för era fina insatser, föräldrar, syskon och publik. Tack till ridskolan som låter Usek låna hästar och ridhus för träning och show. Usek och Fritidsledarna har uppdaterat på instagram.

Nu blir det lite lugnare dagar och så småningom jullov. I februari blir detnya tag med bl.a. Årsmöte med den populära tårttävlingen!


Hälsningar från Ridskolan

Ridskolan

Sedan hästarna kom hem från sommarbetet har veckorna rusat iväg. Nya bekantskaper, tävlingar, cuper, teoritider... Läs mer om allt som hänt på ridskolan nedan.

Teoriveckor

Alla ridgrupper har teori istället för ridning en gång per termin. Det är olika teman på teorin och i höst har det funnits möjlighet att gå på olika föreläsningar och clinics. Den 18 nov var det en uppskattad miniclinic om grundridning, god ridning och balans med hippolog/beridare/stallchef och forskarstuderande Nina Känsälä från Lövsta Stuteri & Seminstation. Tre ekipage från ridskolan deltog för att visa: Miranda Edsparr/Geisha, Vilde Aanesen/Kalle och Agnes Carlberg/Ria. Sammanfattningsvis kan man konstatera att grundridning är grundstenen för all ridning – oavsett disciplin! Läs mer här. Den 26 nov var det Hoppclinic med Micke Wicklund. Micke talade om grunder för banhoppning och visade med hjälp av lektionshästarna Bella och Gember. Micke hoppade olika vägar, höjder och kombinationer som publiken fick föreslå. Det blev även frågestund och en del demonstrationer. Den 2 och 3 dec var det Voltige med Madde Näs, Cezanne & Taikon samt Emelie Liljedahl. Den 11 dec var det Clinic med Elisabet Lundholm. Elisabet är ridlärare och A-tränare i dressyr. Dessutom har hon under 10 år varit förbundskapten för landslaget i dressyr och ansvarat för dressyren i det svenska fälttävlanslandslaget. Elisabeth är även utsedd till fellow av Svenska Ridsportförbundet. Vid clinicen deltog fyra ekipage från ridskolan: Mira Stjerna/Boy, Victoria Nygren Ek/Annie, Pi Eldblom/Favorit och Hermine Pagmar Hansson/Whity.


Stockholmscupen och Ponnycupen
Under hösten har olika lag från ridskolan deltagit i Stockholms Läns Ridsportförbunds satsning på lektionsryttare: Stockholms- och Ponnycupen i hoppning respektive dressyr. Dessa cuper är utbildningstävlingar mellan föreningar/ridskolor i Stockholmsdistriktet med syfte att på ett enkelt sätt ge föreningars/ridskolors elever tävlingsrutin och erfarenhet, genom att man rider på arrangerande ridskolors hästar/ponnyer. Läs mer om hur cuperna går till här. Mer info om deltagare och matcher finns i stallet och i rapporter på klubbens Facebooksida. Ponnycupen har ett eget Instagram där de uppdaterar. I år har ridskolan varit med i Stockholmscupen i dressyr och Ponnycupen i hoppning.

Julkurser och ridläger
Ridskolan ordnar traditionsenligt kurser och ridläger runt jul/nyår. Den första omgången är 26-31 december. Den andra omgången är 2-6 januari. Info om kurserna finns i stallet. Missa inte möjligheten att rida julaftonskadrilj på julaftonsmorgon! Vi hjälps åt att mocka och fodra, rider tillsammans och fikar efteråt. Mer info om denna fantastiska tradition finns på stallet! Får du inte plats är du varmt välkommen att titta på kadriljen och ta en fika efteråt.

Hästar och ponnyer
Under sommaren flyttade Agge, Curt, Mille, Silver och Olle in på ridskolan. Nu har alla skolats in i verksamheten och är en naturlig del av flocken. Lektionshästarna har förmånen att, under längre och kortare perioder, åka till Pytt Hamberg med gård i Rånäs för att få lite ledigt, vila upp sig och/eller läka ut skador. I de allra flesta fall kommer hästarna hem efter en tid och kan påbörja sitt jobb på ridskolan igen. Så har det varit med Hillary, Emmerton, Walter, Danny, Aron, Silver och Blis som är hemma igen. Just nu är Gizella, Toppen och Mille hos Pytt för lite vila och återhämtning.

Till sist vill vi påminna alla elever om vikten av att sköta om hästarna och deras utrustning! Se till att visitera hästen innan ridning och berätta om ni hittar något avvikande såsom sår, värme/svullnad, lösa skor etc. Särskilt viktigt att vara i god tid till ridningen nu när det är så lerigt. För att slippa skav och hudåkommor såsom mugg och strålröta är det väldigt viktigt att vi borstar noga. Går din häst/ponny lektionen innan kanske du kan borsta en annan häst/ponny medan du väntar. Hinner du inte borsta så noga innan din lektion – gör det efter! Det är även viktigt att man ser till att kratsa hovarna före och efter ridning. Ägna sedan ett par minuter åt att smörja av tränset efter det att du ridit och kom ihåg att skölja bettet noga för att undvika skav i hästens mun. Hästarna gör ett fantastiskt jobb på ridskolan, skötsel och omvårdnad är en viktig del av ridningen.

Vi passar på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt ridår!

God Ju

Klubbmästerskap

KM Dress

Den 12 januari är det KM i DRESSYR. Vi kommer att ha tre domare och det är våra klubbkamrater Pia Fälth, Eva Nilbrink och Sara Rubin. KM i Dressyr har lite speciella regler, mer info kommer att publiceras inom kort. 

KM i HOPPNING går den 19 januari. Vi återkommer med detaljer även om hoppningen. Håll utkik i våra sociala kanaler och i tdb.

KM Hopp

Årsmöte

Den 9 februari är det Årsmöte för Djursholms Ridklubb. Mer info och kallelse publiceras i stallet, på hemsidan och på Facebook.

Valberedn.

Valberedningen i Djursholms Ridklubb söker nya krafter och vill komma i kontakt med dig som vill vara med och utveckla Djursholms Ridklubb, antingen genom styrelsearbete eller i projektgrupper direkt underställda styrelsen.


JUL

Patrik Kittel Dressage Tour

PKDT

Den 8 mars kommer Patrik Kittel Dressage Tour till oss igen. Temat för den fjärde och sista säsongen är Grand Prix.Läs mer om innehållet på dressagetour.se där finns det dessutom fem nya utbildningsfilmer som ni kan se som förberedelse inför clinicen. Du kan även gå tillbaka och se filmer från säsong 1-3. Genom dressagetour.se kan du ställa frågor till Patrik som besvaras under clinicen.

Under clinicen får du se ekipage på grand prix-nivå, vilka det blir avslöjas när det närmar sig. Men det är helt säkert att Patrik kommer att rida och visa till häst!

Patrik Kittel Dressage Tour
När: 8 mars, kl 14:00
Insläpp från klockan 13:00
Köp dina biljetter här.


Inspirationsdag

Unga Ryttare

Unga Ry

I samband med Patrik Kittel Dressage Tour den 8 mars blir det återigen en Inspirationsdag för Unga Ryttare på Djursholms Ridklubb! En innovativ inspirationsdag med mini-clinic, föreläsning och workshops.

Innovate Passion: Hur kärleken till hästen hjälper oss att utveckla sporten.
Personlig utveckling: Patrik Kittel pratar ledarskap och diskuterar i grupp.
Teamkänsla: Lagarbete och schysst bemötande gör ridsporten stark.
Clinic med LinaDolk, varierad ridning för en hållbar häst,

Det är gratis för ungdomar att delta. Föranmälan krävs. 

Det är ett begränsat antal platser, först till kvarn!


Julfint i stallet

Julpynt

Nu är boxarna i stallet jättefint julpyntade och stallet börjar komma in i riktig julstämning.


Klubbtävlingar

Tävlingskommittén (TK) som arbetar med DRKs tävlingsverksamhet vill rikta ett stort tack till alla som arbetat med våra tävlingar under hösten - ni gör ett enastående arbete! Det skulle helt enkelt inte bli några klubbtävlingar utan er.

Snart är datum för vårens klubbtävlingar klara och finns då i kalendern. En förutsättning för att vi ska kunna genomföra tävlingarna är att vi hjälps åt som tävlingsledare. Om du tävlar och är 14 år eller äldre, eller om du har ett barn som tävlar, förväntas du vara tävlingsledare och/eller funktionär på en av klubbens externtävlingar minst en gång per år. Se mer i dokumentet som heter Instruktioner interna tävlingsledare på hemsidan Tävlingsverksamheten är en ideell verksamhet som ordnas av oss medlemmar och vi kan alltid bli fler som hjälps åt!

Under hösten har vi ordnat en hel del olika aktiviteter förutom tävlingar. Vi har haft en fixardag för att röja våra tävlingsförråd såsom blommor till hopp- och dressyrtävlingar, målat hinder och dressyrstaket och röjt. Vi har även inventerat kansliet och prisförråd. Vi har ordnat utbildning av domare för klubbtävlingar och genomfört flera förändringar på våra klubbtävlingar.

TK

Viktig info TDB

TDB är på väg att lämna över all ekonomihantering utanför TDB. Därför ber man alla användare som inte har någon kommande betaldag i dec 2019 att ta ut sina pengar. Gå till Mina sidor > Ekonomi. Klicka på Uttag. Ange belopp i hela kronor. Klicka på fortsätt! För vidare info läs mer här.


Grönt Kort

Under hösten har vår klubbkamrat Emelie Colérus återigen haft Grönt Kort-kurs. Stort tack Emelie för att du ser till att våra medlemmar kan ta grönt kort. Det blir ett nytt kurstillfälle i vår, vi återkommer med info.


Trygg i stallet

Friends

Svenska Ridsportförbundet jobbar tillsammans med Stiftelsen Friends mot mobbning och för en trygg ridsport genom satsningen Trygga ledare. Satsningen finansieras av Hugo Stenbecks Stiftelse. I två år framöver ökar SvRF och Friends takten i trygghetsarbetet och tar hjälp av några av Sveriges främsta ryttarprofiler.

Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Vanessa Falk är nya Friends-ambassadörer i arbetet mot mobbning och för att alla barn, unga och vuxna ska känna sig trygga i stallet. Läs mer om detta viktiga arbete här. Målet är att stärka unga ledare och att arbeta för ett utökat trygghetsarbete inom en av Sveriges största sporter.


Klubbkläder

Klubbjacka

Har ditt barn vuxit ur sin klubbtröja, eller behöver du uppdatera din garderob? Klubben har klubbkläder till försäljning! Välkommen in i vår klubbshop.


Vår Värdegrund

Kamrater

DRKs Värdegrund, ett samarbete mellan Djursholms Ridskola och Djursholms Ridklubb, beskriver de värderingar som vi önskar ha i våran kontakt med varandra och hästarna. Mer info här.


Medlemsregister

Hör av er till Helena Wiseman på Kansliet om ni ändrar kontaktuppgifter.


DRK i SoMe

SoMe

DRK har en gruppsida på Facebook där vi och alla medlemmar kan dela info och regelbundna uppdateringar – ett community för alla klubbkamrater. DRK har även en officiell sida på Facebook. Det har även Elitdressyren. Dessa sidor är integrerade på vår hemsida så att alla som inte har Facebook kan ta del av info som delas där.

Dessutom finns DRK på Instagram.
På Instagram finns även:
Elitdressyren
Fritidsledarna och Ungdomssektionen.


Jul


Djursholms Ridklubb • Gärdestorp, 182 62 Djursholm  • info@djursholmsridklubb.se •  
www.djursholms-ridklubb.com

Tack för att du prenumererar på info från Djursholms Ridklubb.
Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.