Krönika
&
 Frisksupporten

Bäcklund Smedja

Problem att visa detSe det i webbläsaren.

 

Anmäl e-post kostnadsfritt till
Månadskrönika

Tipsa en vän


Konsten att skörda liv


Jag har tre stolar;

en för ensamhet, två för vänskap

och tre för sällskap

Frank Clapca

Härlig vinterbok

      Nominerad till utgivningsårets Måltidslitteratur        
i kategorin, Essäer kring middagsbordet.

Frank Clapcas andra roman handlar om Alfreds framgångar inom gastronomi och restaurang. Helt utan egen förtjänst eller förskyllan, om man så vill, får han fullträff
i allt han företar sig. Trots obetydliga hkunskaper och utan ett öre på fickan grundar han landets mest lönsamma värdshus, räddar ett nystartat börsnoterat franchisingkoncept med grötluncher från konkurs, uppfinner den nya folklunchen, övertar nobelmiddagarna, får uppdraget att sköta Sveriges finaste restaurang och gifter sig med sin vackra Ebba. Sveriges mest gastronomiska sällskap, Sex Kockar, släpps loss i det offentliga rummet till allas häpnad. Det finns dock många besynnerliga eskapader, strapatser och skurkar på vägen till landets högsta position.
En skojig, vederkvickande och underhållande berättelse som sätter guldkant på tillvaron.
 

 

Bokfakta                                               

Gröt.com
Författare, Frank Clapca
130x195 mm
200 sidor 
Bindning, kartonnage 

Pris 169 kr inkl emb & moms
Porto oberoende antal, 29 kr inom Sverige
Faktura med leverans. Betalning 20 dgr.

 

Beställ härAsklepios, läkekonstens gud i grekiska mytologin.
Son till Apollon och nymfen Arsinoe.
Athena gav honom blodet från Medusa med vilket
han kunde bota sjuka.
Asklepios får här tjäna som väktare över Frisksupporten.Gikt och ledbesvär

 

När urinsyran blir för hög i blodet lagras den i lederna och då blir det inte nådigt. Alla som drabbas av gikt vet att inte mycket gör ondare. Urinsyra, urat, bildar små kristaller i ledvätskan och orsakar inflammation och smärta, oftast nattetid.
Man känner en stark smärta i stortån men det kan också blossa upp i till exempel fingerleder och armbågar. Den drabbade leden blir röd, öm och svullen. Avser det stortån kallas det i dagligt tal, Portvinstå.

Men det finns naturlig lindring.

Lös upp 1/2 tsk bikarbonat i 2 dl vatten och drick 3 gånger om dagen i 2 veckor.
En utmärkt kur.

Sänk urinsyran med jungfruolivolja, 1-2 msk dagligen kan göra underverk.
Minska dagligt intag av pilsner som innehåller många puriner vilket ökar produktionen av urinsyra. Vätskedrivande läkemedel kan också höja urinsyrenivåerna.

Koka blommor på Johannesört med olivolja, kallad gnidolja, och använd som liniment och smörj på giktangripna lemmar. Fungerar också på brännskador och sår. En gammal apoteksprodukt.

Gustave Flaubert, 1821-1880

Gustave Flaubert, 1821-1880, fransk författare som växer upp i en läkarfamilj i Rouen. Han studerar juridik i Paris men insjuknar i epilepsi och växlar bana till författare i Croisett. Denna ödets ingivelse skulle komma att få stor betydelse genom att Flaubert skulle komma att räknas till den moderna romanens förgrundsgestalter.
Han var en stringensens utövare och eftersträvade fulländning i harmoni och rytm. Samtliga stora verk förutom ett, Bouvard et Pécuchet 1881, har utgivits på svenska. Salamboo 1862, en historisk roman från Karthago.
 

L´Éducation Sentimentale 1869, Hjärtats fostran, La Tentation de Saint Antoine 1874 en bild av en förlorad generation, Trois Contes 1879, Tre berättelser om heligheten.  Mest inflytelserika verk är Madame Bovary 1857, en roman om ett äktenskapsbrott. Boken är ett uttryck för Flauberts människoförakt, ty en borgare kan aldrig vara tragisk, enbart löjlig. Boken följdes av ett sedlighetsåtal men Flaubert frikändes. Flaubert tecknar en tragisk människogestalt, dissekerad in
i minsta detalj.

Bovarysm

Lusten och förmågan hos människan att uppfatta sig som en annan än den hon är. Hjältinnan hos Flauberts Madame Bovary saknar självkännedom och tror sig stå över sin intetsägande omgivning. Hon flyr in i mediokra ytliga erotiska förhållanden som hennes fantasi försöker förgylla.


Bäcklunds


 

Att veta det rätta och inte göra det

är brist på mod.

                                                     Konfucius

                                                                            

 

Välkommen till Limhamns fiskehamn

 


William Sydney Porter, 1862-1910

Julgåvan

O. Henry är en pseudonym för William Sydney Porter, född 1862 i Greensboro, North Carolina, död 5 juni 1910 i New York. Amerikansk författare känd för sina mångtaliga noveller, varav de flesta har en överraskande avslutning.


En dollar och åttiosju cent det var allt, och sextio cent av det var i småpengar. Pennies sparat en och en i taget genom att pruta och förhandla i livsmedelsbutiken, grönsaksstånden och hos slaktaren, tills hennes kinder brände av skam och snålhet. Tre gånger räknade Della pengarna. En dollar och åttiosju cent. Och imorgon var det julafton. Det fanns uppenbarligen inget annat att göra, än att kasta sig ner på den sjaskiga lilla soffan och gråta.
Så Della gjorde det. Bara den hopplösa tanken av att livet bestod av både glädje och sorg, där sorg och gråt dominerade. Medan denna unga kvinna ligger där tar vi en titt på hemmet. En liten sparsamt möblerad lägenhet, en hyra på $ 8 per vecka där plånboken efter den utgiften gapar rätt så tom.
I vestibulen en trappa ner finns en brevlåda dit inga brev lämnas förutom kravbrev, och en elektrisk ringknapp för besök som ingen får. Över knappen finns en namnskylt med namnet "Mr. James Dillingham Young." Della torkade bort tårarna från sitt ansikte. Hon stod vid fönstret och tittade olyckligt ut på en grå katt som kom gående längs ett grått staket på en grå bakgård. Hon hade sparat vartenda öre i månader, med detta resultat. För att kunna köpa en gåva till sin man på deras första jul tillsammans. Jim tjänade tjugo dollar i veckan, vilket inte räcker långt. Kostnaderna hade varit större än hon hade väntat. Della har länge planerat att köpa något fint till honom. Något fint och sällsynt. Mellan fönstren i hallen fanns en hög spegeldörr Della vände sig från fönstret och stod framför spegeln och tittade på sig själv. Hennes ögon lyste, men hennes ansikte hade mist sin färg. Snabbt drog hon ner sitt hår och lät det falla till sin fulla längd. Nu hade Herr och fru James Dillingham Young två ägodelar som dom värderade högt. Ett var Jims fickur, i guld, den klocka som hade tillhört både hans far och farfar. Det andra var Dellas långa hår. Hade drottningen av Saba bott i deras byggnad, skulle Della ha låtit håret hänga ut genom fönstret för att torka, bara för att minska värdet på drottningens juveler. Så när Dellas vackra hår föll över henne, glittrade det som ett gyllenbrunt vattenfall. Det nådde nedanför knäna Hon stod stilla medan ett par tårar föll på golvet. Hon satte på sig kappan och hennes gamla bruna hatt. Med en snabb rörelse och med glimten ögonen, dansade hon ut genom dörren och nerför gatan. Där stannade hon nu framför skylten "Madame Sofronies hårvaror av alla slag." Della sprang upp för trapporna till affären, andfådd.

  — Jag vill sälja mitt hår, köper du mitt hår? frågade Della.
  — Jag köper hår, sa madame. Ta av dig hatten och låt oss ta en titt på det.
   Ner kom det vackra vattenfallet av hår.
  — Tjugo dollar", sa Madame, lyfte håret med en erfaren hand och med en stor sax klippte hon av det i nacken. De följande två timmarna flög i väg som om de hade vingar. Della for runt i alla butiker för att välja en present till Jim. Hon hittade den till sist. Den hade säkert gjorts för Jim och ingen annan. Det var en klockkedja - enkel med runda ringar av silver. Den var perfekt för Jims guldklocka. Så fort hon såg den visste hon att det måste vara kedjan för honom. Hon gav affärsinnehavaren 21 dollar och hon skyndade hem med de 87 cent som var kvar. När Della kom hem försökte hon rädda det som var kvar av hennes hår. Håret var en katastrof, förstört av hennes kärlek och hennes önskan att ge bort en speciell present. Att reparera den skadan var ett mycket stort jobb. Inom fyrtio minuter var hennes huvud täckt av små runda lockar. Hon såg sig själv i spegelglaset länge och noggrant.
  — Jim kommer att få en chock när han ser mig, sade hon till sig själv, men nu är det försent. Vid klockan sju så var kaffet klart och stekpannan på, spisen var varm i köket, redo för att steka kotletterna på. Jim kom alltid hem i tid från jobbet. Della höll silverkedja i handen och satte sig nära dörren. När Della hörde hans steg blev hon alldeles blek och kall och bad en tyst liten bön om de allra så enkla och vardagliga problemen.
  — Snälla Gud, låt honom fortfarande tycka jag är vacker. Dörren öppnades och Jim klev in. Han såg trött och mycket allvarliga ut. Stackars man, han var bara tjugotvå. Han behövde en ny rock och handskar för att hålla händerna varma. Jim stannade innanför dörren, där blev han stående. Hans ögon var fästa på Della. Det fanns ett uttryck i dem som hon inte kunde läsa, och det skrämde henne. Det var inte ilska eller förvåning, eller rädsla, eller någon av de känslor som hon hade varit beredd på. Han såg bara på henne med ett underligt uttryck i ansiktet. Della gick försiktigt fram till honom.
  — Jim, min älskade, ropade hon, se inte på mig sådär. Jag var tvungen att klippa av mig mitt hår och sälja det, eftersom jag inte kunde uppleva julen utan att ge dig en present. Mitt hår växer ut igen. Det växer mycket snabbt. God jul Jim, låt oss vara glada, om du bara visste vilken fin present jag har köpt till dig.
— Du… har klippt av dig håret? frågade Jim, långsamt, som om han inte hade accepterat vad han såg
  — Klippt av och sålt det till perukmakerskan, sa Della. Men jag är samma person med eller utan att mitt hår, eller hur?
   Jim såg sig omkring i rummet som om han letade efter något. -Du säger att ditt hår är borta?" frågade han.
  — Du behöver inte leta efter det", sa Della. Var snäll mot mig, Skall jag sätta på kotletterna nu, Jim?
   Jim verkade vakna upp och lade snabbt armarna om Della. Sedan tog han ett paket från sin rock och kastade det på bordet.
  — Missförstå mig inte nu Della, sade han. Jag tror inte det finns någon frisyr som kunde få mig att älska dig mindre Men om du öppnar paketet kan du se varför du gjorde mig lite överraskad.
   Hennes darrande fingrar slet snabbt av snöret och pappret. Där var ett skrik av både glädje och förfäran som sedan gick över till dova snyftningar. För där i paketet låg kammarna – dessa som hon önskade sig ända sedan hon såg dem i skyltfönstret. Vackra kammar och hårnålar gjorda av sköldpaddsskal, med strass i kanten. Dom hade kostade mycket, det visste hon. Hon höll asken hårt mot sitt bröst, svalde hårt och sa:
  — Mitt hår växer ut igen så snabbt, Jim! Plötsligt hoppade Della till och ropade:
  — Oj oj, Jim du har inte sett din present!
   Hon höll glatt fram sin öppna hand framför sin man. Där låg den vackra silverkedjan.
  — Är den inte underbar Jim? Jag fick leta över hela staden för att hitta den. Får jag uret så provar vi hur den ser ut?
   Istället för att göra som hon sa sjönk Jim ner på soffan och lade händerna bakom nacken och log
  — Della älskling, låt oss lägga undan våra julklappar ett tag, dom är för fina att använda just nu. Jag sålde klockan, för att få pengar till att köpa asken med kammarna, men nu sätter vi på kotletterna va ?Bäcklund Smedja
Södra Fiskehamnen i Limhamn.
N55*35´16  E12*55`35
B
äcklund Media AB. Vimpelgatan 11, Västra hamnen
211 14 Malmö Sweden Tel 0703 951177.
www.backlunds.se ¤ info@backlunds.se

 

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.