Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


”Allt startar med våra medarbetare. Jag vill utveckla och behålla rätt människor i Protector”

Hans Didring är VD och Sverigechef för Protector försäkring och har en lång erfarenhet inom försäkringsbranschen.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till det jobb du har idag
Jag var skoltrött i gymnasiet och studieresultaten blev därefter. Bra resultat på högskoleprovet gjorde däremot att jag kom in på universitet. Jag läste i hög takt och slutförde dubbla examen som ingenjör i datateknik och magister i ekonomi. Efter skolan sökte jag traineeprogram och hamnade på Länsförsäkringar. Efter två år i olika roller rekryterades jag till ett ledarprogram på If Skadeförsäkring. Där fick jag diverse utbildningar och fick dessutom testa två olika ledarjobb. Efter det blev jag rekryterad för att starta Protectors verksamhet i Sverige. 

 

Hur skiljer sig detta från dina tidigare ledarjobb?
I Protector har jag fått möjlighet att bygga organisationen från start. Jag har också ett mycket bredare ansvar, dock i en mindre verksamhet.

 

Vad vill du åstadkomma med just ditt ledarskap?
Allt startar med våra medarbetare. Jag vill utveckla och behålla rätt människor i Protector. De ska leverera vår vision ”Utmanaren” genom att leva våra företagsvärderingar varje dag på jobbet.

 

Vilka 3 råd skulle du ge till dina medarbetare för att få ut det bästa av dig som ledare?
Ha höga förväntningar och ställ krav på mig. Jag är nyfiken på vad jag kan göra bättre. Kommunicera öppet och direkt med mig. Säg vad ni vill så ska jag förklara vad som krävs och hjälpa er att nå dit. Föreslå alltid en lösning om ni har ett problem som ni vill ha hjälp med.

 

Vad är det mest givande i ditt ledarskap?
Att se medarbetare prestera bra och utvecklas. Vi har många grymma medarbetare som ofta har lyft min förståelse av vad som är möjligt att uppnå.

 

Var hämtar du din inspiration ifrån?
Jag hämtar inspiration från mina vassa medarbetare och kollegor samt från vår koncernchef som startade bolaget i Norge 2004.

 

Vilka 4 råd skulle du själv ha velat få i begynnelsen av din karriär?

Förstå vilka dina kunder är och vad du ska leverera till dem.

Förstå vad som driver volym och lönsamhet i ditt ansvarsområde.

Sätt objektiva mål på alla nivåer, förankra och följ upp varje dag/vecka/månad.

Ta tag i problem direkt och går till personen/kärnan.

 

Ser du att kraven på ledaren har förändrats de senast åren och vad tror du krävs för att kunna möta dessa?
Kraven på effektivitet och kvalitet ställer krav på ledare. Digitalisering är stort, reglering ökar och alla aktörer anstränger sig i konkurrensen. Utvecklingstakten är hög och ökande. Kunder förväntar sig snabb och bra service. Ledare måste förstå vad som krävs och ta kontroll på utveckling av sina organisationer.

 

Vilka är dina 3 största ledarskapsinsikter som du bär med dig så här långt?

Ta ägande om allt ditt ansvar och ställ detsamma som krav på andra.

Konfrontera fakta och hantera utmaningar omgående.

Öppen hantering och åtgärd av misstag, framförallt dina egna.

 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur valde du att tackla den?

90% marginalförsämring från 2017 till 2018. Alla produkter och segment samtidigt. Jag hanterade det med omfattande analys, kraftfulla åtgärder, individuella mål och uppföljning samt öppen och direkt kommunikation med alla interna och externa intressenter.

 

Har du några värderingar som du håller hårt i och hur visar de sig i vardagen?
Jag värderar att vara en ledstjärna som alltid föregår med gott exempel. Jag är ärlig och håller alltid vad jag lovar och sen stöttar jag de som tar ansvar och vill utvecklas.

 

Vilka delar i ditt ledarskap är du mest stolt över?
Jag är stolt över att jag lever som jag lär och aldrig är rädd att ta tag i saker. Vidare att jag ser potential, ger medarbetare chansen och tillåter misslyckanden.

 

Vilka delar vill du utveckla vidare?
Jag vill bli bättre på att ta makroperspektiv och sätta agenda för långsiktig utveckling. Sen vill jag förbättra min förmåga att utveckla roller och team.

 

Om du fått välja ett annat spår än det du har idag, vad skulle det ha varit?
Jag skulle vara entreprenör (alltså inte intraprenör som nu).

 

Vad vill du lämna efter dig för avtryck som ledare?
Jag vill lämna efter mig massor av ledare och medarbetare som har nått sin fulla potential.

Jag vill att bolaget ska ha en bra struktur och en stark företagskultur som vidareutvecklas utan mig.

Sen vill jag lämna efter mig en grym kundnöjdhet, bra kostnadskontroll och framstående resultat för våra aktieägare.


”Det är oerhört viktigt att ha en bra ledare på plats. Det är helt avgörande om man ska lyckas eller inte som företag”

Catarina Götberg är Koncern VD på Serafimgruppen och tidigare bland annat marknadschef på Upplands Motor.

Berätta lite om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
Jag startade min karriär inom försäljning på logistikföretaget DHL och har genom åren skapat en bred erfarenhet från olika management roller. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och orädd vilket har gjort att jag vågat ta kliv i livet. Det är något som jag tror hjälpt mig att ta mig dit där jag är idag. Ett exempel är när jag, från att ha arbetat med försäljning och produktutveckling i många år, fick möjlighet att ta en Business Controller roll. Det innebar ekonomiskt ansvar för ett helt affärsområde, vilket var helt nytt för mig. För att få den kunskap jag behövde läste jag en ekonomichefsutbildning på Företagsekonomiska Institutet parallellt med uppdraget.

Jag har även drivit mycket förändringsarbete och har två stora så kallade TurnArounds bakom mig. Jag fick även utmärkelsen Sveriges Bästa Chef, som delades ut av Unionens Chefstidning. Det var otroligt roligt och hedrande, speciellt som jag var nominerad av mitt dåvarande team.

Att ha varit i olika roller har gett mig en bredd och en erfarenhet som hjälpt mig till den roll jag har idag. 

 

Vad skiljer den roll du har idag mot tidigare ledarroller som du haft?
Eftersom vi är ett Investmentbolag med ett flertal dotterbolag så leder jag idag VD:ar samt en senior ledningsgrupp vilket kräver en annan typ av ledarskap. Vi är en väldigt entreprenörsdriven koncern som vill vara involverade och delaktiga i våra dotterbolag då vi tror att vi tillsammans skapar bäst förutsättningar för att nå ett bra resultat. Vi sätter gemensamma mål och har gemensamma event för alla anställda. På det viset skapar vi en gemenskap för alla våra bolag där man känner att man även är del av en koncern. De större besluten fattar vi tillsammans och alla står bakom varandra i framgång som i motgång.

 

Hur skulle du beskriva ditt sätt att leda?
Jag är en väldigt engagerad ledare som försöker se lösningar istället för problem. Något jag sätter värde på är att vara inlyssnande och förstå hur jag kan coacha individen till att bli sitt bästa jag. Visst ställer jag höga krav men försöker i det vara lyhörd för vad mina medarbetare behöver för att nå målen. Empatis och prestigelöshet tycker jag är viktigt. Jag är övertygad om att det du som ledare satsar på dina medarbetare i form av engagemang och tillit är det du kommer få tillbaka i prestation, resultat och lojalitet mot företaget.

 

Vad i ledarskapet är det som motiverar dig mest?
Att se andra lyckas och växa samt att se den teamglädje man kan skapa genom ett positivt ledarskap. Det finns inget bättre än när vi tillsammans har kämpat mot ett mål som vi sedan lyckas nå och firar. Jag är oerhört resultatfokuserad, men vet att det är tillsammans med teamet och organisationen som resultaten skapas och det kommer om man har medarbetare som trivs och är engagerade. Jag tror mycket på värdekedjan som börjar med ett bra ledarskap, vilket skapar engagerade och motiverade medarbetare som i sin tur ger nöjda kunder. Det skapar ett välmående lönsamt bolag med bra resultat.

 

Vilka egenskaper uppskattar du hos dem som du leder?
Engagemang, mod och resultatfokus men med hjärtat på rätt ställe. Det är viktigt att man är prestigelös och drivs av affären, inte makt. Jag är också övertygad om att du måste vara trygg och orädd och fokusera på lösning och inte problem. Du måste våga agera på saker och situationer samtidigt som du försöker stå stabil och stark när det blåser. Det är inte alltid en lätt uppgift.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Engagemang och respekt är viktiga grundpelare för mig. Med respekt menar jag att jag tror på allas lika värde. om vi alltid behandlar alla vi möter med respekt och nyfikenhet så kommer vi långt. Det försöker jag ständigt leva efter. Andra värdeord som är viktiga för mig är lojalitet och prestigelöshet.

 

Hur har dina perspektiv kring just ledarskap ändrats genom åren, om alls?
Jag har förstått hur avgörande det är att ha en bra ledare på plats och hur stor skillnaden kan vara. Det är helt avgörande om man ska lyckas eller inte som företag. En bra ledare skapar framgång. En dålig ledare förgör den. Som ledare har du mycket större ansvar än du förstår och det måste du vara medveten om varje dag. Om du har en dålig ledare på en plats i din organisation måste du ha modet att byta ut den, om du inte tror på en utveckling hos den individen.

 

Varifrån hämtar du din egen inspiration?
Genom andra bra ledare och kollegor. Jag är nyfiken och reflekterar en del och lär mig nya saker varje dag, vilket är underbart. Andra områden som jag hittar min egen energi från är i familjen och i träning. Jag försöker träna åtminstone 2 till 3 gånger i veckan.

 

Vilka 4 råd skulle du, utifrån de erfarenheterna du har idag, velat ha gett dig själv i början av din karriär?
Jag tror inte jag skulle vilja ändra något i den utveckling jag haft. Jag är övertygad om att jag har lärt mig av varje steg och tack vare de olika beslut jag tagit. Bra som dåliga. Kanske i så fall att inte ha så bråttom jämt och ha mer tålamod, men å andra sidan kanske det är just det som gjort att jag är där jag är idag; mitt enorma driv.

 

Vilken är den största utmaningen i ledarskapet som sådant?
Det är när man behöver lämna jobbiga besked, när något inte fungerar och man kanske måste avskeda någon. Men det är en del av jobbet och om man kan hantera det bra så kan det ibland bli bättre för båda. Väldigt få tycker om att inte prestera på jobbet. Jag har sett flera exempel på där man hittat bättre lösningar både för individen och bolaget genom att hitta andra vägar eller roller för individen som passar bättre. Det gäller att våga prata om det och tillsammans hitta en lösning.

 

Är det någon särskild person som du vill lyfta fram som betydande för ditt eget ledarskap och vad var det denna person bidrog med?
Min man. Han är oerhört bra på att lyssna och komma med bra och genomtänkta råd. Han känner mig så väl och är alltid så klok. Han har varit och är oerhört viktig för min egen utveckling. Jag har också haft turen att ha haft många bra chefer och ledare genom åren som jag tagit inspiration från. Jag har även en fantastisk ägare och inspirationskälla i mitt nuvarande företag. Något som jag är oerhört glad och tacksam för.

 

Vilken har hittills varit din svåraste utmaning i karriären och hur har du tacklat den?
Det var nog när jag gick in en roll som krävde ett stort förändringsarbete både gällande lönsamhet och kultur. Det fanns en stor misstro mot management i början och det var stora förändringarna som behövde göras, ett roligt men utmanande arbete där man många gånger under resan undrade om man någonsin skulle komma i mål. Men det gjorde vi genom att jobba nära organisationen, skapa tillit och engagemang. Det tog ett år att vända till svarta siffror efter många år av negativt resultat. Sedan lyckades vi skapa en fantastisk tillväxtresa genom hårt arbete. Förändringsarbete tar alltid längre tid än man tror. Det gäller att inte ge upp.

 

Vad är det viktigaste du vill utrycka med ditt ledarskap?
Engagemang och glädje.

 

Om du fått byta bana, vad skulle du då gjort?
Inget annat. Jag älskar det jag gör. Annars hade jag bytt jobb. Jag tror det är nyckeln för att lyckats. Sätt inte på dig offerkoftan, även om den är skön ibland. Är du missnöjd gör något åt det. Det är mitt motto generellt i livet.

 

Vad vill du lämna för avtryck som ledare för framtiden?
Jag drivs av att göra skillnad till det bättre, identifiera ett problem och hitta lösningar. Jag vill leverera resultat. Det är viktigt för mig att vara en engagerad och pålitlig ledare som sprider glädje.


I januari Månadsbrev intervjuar vi Helene Barnekow, VD på Microsoft Sverige och Urban Alvdehed,
VD på T-Emballage.


AKTUELLT

Vi kommer att fortsätta med våra HR Innovation nätverksträffar under första delen av nästa år. Mer information kommer inom kort. 

Snart står julen för dörren, ett tips på julklapp är att ge bort vår VD's nya bok "Lurad? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång" beställ boken direkt via vårt förlag, klicka här>>


Nya affärer denna månad är inom Friskvård, IT och Bank.

EVENT & AKTIVITETER

Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se XL Bygg berätta mer.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Månadens tankeväckare: Värderingsarbete

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.