Nyhetsbrev från Fredens Hus
31 oktober 2019


I november händer det mycket på Fredens Hus. Medverkan i ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala, Museidagen, nya utställningar och en temavecka med tre spännande föreläsningar. Dessutom besöker vi Gotland!  

Allt ljus på Uppsala - Fredens Hus hyllar Pelle Svanslös!

Fredens Hus är tillsammans med Uppsala kommuns fritidsklubbar en del av festivalen ”Allt ljus på Uppsala” som pågår 1-17 november. Årets festivaltema är ”Uppsala hyllar”, och barnen har valt att belysa den evigt unge 80-åringen Pelle Svanslös.

Varje fritidsklubb har tillverkat ett konstverk föreställande Pelle Svanslös eller något ur hans sagor. Under skapandeprocessen har samtal skett om de viktiga budskap som böckerna lyfter fram - som godhet, civilkurage och allas lika värde.

Konsten visas på Fredens Hus hela festivalperioden. Invigning 1 november kl 15.00.

Museidagen 10 november

Den 10 november är det dags för årets upplaga av Museidagen i Uppsala. Årets tema är "Smak", där Fredens Hus tar en annan vinkel och belyser något osmakligt - sexuella kränkningar, trakasserier och våld - genom vår utställning Min kropp Min rätt. Vi har öppet kl 12-16, och här kan du läsa mer om vad övriga museer i Uppsala bjuder på under dagen.    

Temavecka Min kropp Min rätt

Under vecka 47 belyser vi olika delar av vår utställning Min kropp Min rätt genom tre föreläsningar. Samtliga föreläsningar börjar kl 18 på Fredens Hus. Fri entré. 

Tisdag 19/11 - om samtycke

Föreläsning med Feministiska Juriststudenter Uppsala och Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter samt sexuella och reproduktiva rättigheter på Amnesty International.

Onsdag 20/11 - om våldsprevention

Föreläsning/workshop med organisationen MÄN. 

Torsdag 21/11- om stöd till våldsutsatta kvinnor

Föreläsning med Johanna Nivala från Nationellt centrum för kvinnofrid. 

 

Nya utställningar november-december

Reality Check 

Mångkulturellt centrum i Botkyrka har tagit fram utställningen Reality Check, som handlar om vardagsrasism och civilkurage och fokuserar på att lyfta ungdomars verklighet, röster och vittnesmål. Visas på Fredens Hus 20 november-6 december.

Diamonds are forever

En utställning på temat Afrika och diamanter, producerad av Stockholms Afrikagrupper. Utställningen innehåller fotografier av Tsvangirayi Mukwazhi från Zimbabwe och Kalle Bergbom, och blandas med illustrerad fakta och berättelser från människor som jobbar med diamantbrytning i DR Kongo. Visas på Fredens Hus från vecka 46. 

Fredens Hus kommer till Gotland!

Under vecka 46 befinner sig vår utbildningsansvarige Antonio Basala på ön för att hålla workshopar på skolor och en öppen föreläsning med filmvisning på Almedalsbiblioteket den 13 november kl 18.

Biblioteket visar också mini-utställningen "Om jag bara får vara mig själv" - om Anne Frank, identitet, fördomar och synen på den andre. Passa på att komma förbi!

Om Fredens Hus

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet. Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå för att främja jämställdhet, motverka rasism och intolerans och att träna konflikthantering och aktivt medborgarskap.

Vi är en ideell förening som arbetar i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006.