Se nyhetsbrevet i 
webbläsaren


Anmäl ditt deltagande till Underhållsdagarna 2019

Den 20 - 21 november anordnas Underhållsdagarna på Skogshem & Wijk på Lidingö i samarbete med branschtidningen U&D.

Vi har satt samman ett mycket spännande konferensprogram. Under kvällen har vi certifikatsutdelning i samband med en trevlig middag. Här har du goda möjligheter att mingla och utöka ditt nätverk inom branschen. 

Vi anordnar Underhållsdagarna 2019 i samarbete med

Våra samarbetspartner är:


Sista chansen att delta på föredraget - "Lätt att göra underhåll rätt!"

Den 27-28 november möter ni oss i Luleå, BSM Hallen. Här kommer vi att ge vårt sista föredrag för året om att det skall vara "Lätt att göra underhåll rätt!".

Det är ett mycket uppskattat föredrag som har besökts av över 200 personer på fyra orter i landet. Föredraget ges kl. 10.00 och kl. 13.00 båda dagarna. Du anmäler dig via länken nedan eller på plats i entrén.

Vi ger föredraget i samarbete med EURO EXPO IndustriMässor. Det är kostnadsfritt i samband med att du besöker mässan. Här träffar du leverantörer från hela Sverige som levererar produkter och tjänster till dig som arbetar inom industrin.

Till anmälan


Nominera till våra tävlingar!

Var med och ansök själv eller nominera någon annan till våra tävlingar; Årets Underhållsledare och Årets Examensarbete samt Stora Produktivitetspriset. Vi kommer att kora vinnarna på Underhållsmässan 2020.

Du kan också anmäla ett lag till tävlingen Maintenance Champions League som vi anordnar i samband Underhållsmässan 2020.

För att ge fler möjlighet att delta i våra tävlingar har vi flyttat fram sista ansökningsdag till den 31 december!

Läs mer om tävlingarna här:

Sista ansökningsdag är 31 december!

Anmälan skickas in snarast, men senast den 31 december till info@svuh.se.

Vinnarna vid Underhållsmässan 2018: Årets underhållsledare; Jimmy Öberg från Kopparbergs bryggeri, Stora Produktivitetspriset; Bauer Watertechnology och Maintenance Champions League; Elitfönster (f.d. Inwido)
20 - 21 november - Underhållsdagarna

Traditionsenligt bjuder vi återigen på ett smörgåsbord med olika spännande föredrag från aktuella områden inom underhåll. Detta är en mycket viktig mötesplats för dig som arbetar med underhåll, driftsäkerhet och förvaltning av fysiska tillgångar!

Läs mer här och anmäl dig här!

Plats: Lidingö

27 - 28 november - Lätt att göra underhåll rätt

Att arbeta med underhåll kan anses vara komplext och besvärligt. De finns dock en hel del effektiva sätt att underlätta arbete utan att tumma på kvaliteten. Vi ger ett kostnadsfritt föredrag i samband med besök av EURO EXPO IndustriMässa på fler orter i Sverige.

Plats: Luleå
Anmäl dig här!


Torsten Ekström, vd för Svenskt Underhåll AB

Underhåll skapar värde!

Alla som jobbar med underhåll och driftsäkerhet har hört det om och om igen; underhållet kostar! Ofta med tillägget ”alldeles för mycket”. Hur kan vi då argumentera mot detta?

Vi kan knyta händerna i byxfickorna och ”gilla läget” samt acceptera nedskärningar i underhållbudgeten. Eller så argumenterar vi emot med olika motiveringar om varför underhåll är viktigt, helst baserade på fakta.

För att hitta slagkraftiga motargument har det införts nya begrepp som exempelvis underhållsskuld och underhållsbristkostnader. Motiveringen är att det i längden blir dyrare att inte utföra underhållet än att faktiskt göra det.

Vi försöker således argumentera genom motargument och kostnader bemöts med andra kostnader. Detta angreppsätt må vara korrekt, men en kostnad är alltid en kostnad, oavsett vilka argument man kommer med.

Det krävs även mycket tålamod för att dessa argument ska accepteras av dem som håller i plånboken.

Faktabaserade beslut

När det gäller att fatta konkreta beslut, baserade på fakta är det viktigt att använda någon form av retorik för att nå fram. Om underhållet kostar för mycket eller inte så är det ingen lösning i att försvara sig med att om vi inte utför underhållet enligt plan så kommer det att kosta mycket mer, även om det i och för sig är sant.

Vidare så vet vi att det är svårt att sia om framtiden utifrån förebyggande och avhjälpande underhåll. De fakta som vi tar fram baseras tyvärr ännu ofta på olika antaganden, vilka är lätta att avfärda. Detta kommer troligen att minska tack vare den nya tekniken.

Ofta fokuserar vi dessutom tyvärr på fel saker. De grundläggande förebyggande underhållsåtgärderna som utförs handlar oftast om de tekniska systemen, d.v.s. att mäta tillstånd, byta komponenter, smörja etc.

De flesta fel som uppstår handlar dock om individens påverkan, från konstruktion, via installation till drift och underhåll. Här handlar det om kompetens, attityd och inställning.

Att gnälla eller agera, det är frågan

Enligt en undersökning som nyligen gjorts kring den påverkan som sociala medier kan ge har de som varit mest arga och gnällt mest (högst) fått flest ”likes”!

Detta tillvägagångssätt kan kanske fungera när det kommer till ideologier och åsikter. Dock har jag under de dryga tjugo år som jag har arbetat med underhåll inte sett att detta ger någon effekt i vardagen.

Vi måste ständigt hitta nya sätt att motivera behovet av underhåll. Detta sker genom ökad kompetens kring de många positiva effekter som ett effektivt förebyggande underhåll medför.

Ett annat sätt är att skapa en helt ny bild av underhåll, att gå från kostnad till intäkt och framgent kunna skapa ett ökat värde för företag, kommuner, myndigheter och samhället i stort.

Att skapa värde!

Underhållet skapar värde genom att göra rätt åtgärder på rätt utrustningar och vid rätt tidpunkt. Detta ska ske på rätt sätt med rätt resurser så att vi slutligen uppnår rätt resultat. Vi skapar således värde genom att utföra underhållet rätt.

Nästa års fokusområde blir helt enkelt att lyfta detta tankesätt och mottot blir; ”Underhåll skapar värde!”.

Vi kommer att fokusera på de områden där underhållet skapar värde, exempelvis inom säkerhet, hälsa och miljö, hållbarhet, lönsamhet, och hur detta kan uppnås genom industriell digitalisering och hur standardisering kan vara till hjälp.

Under året kommer vi att finnas på olika orter i landet för att genomföra föredrag och mötas för att diskutera hur vi lyckas med detta.

Torsten Ekström
Vd för Svenskt Underhåll AB och European Expert in Maintenance Management


Följ oss via sociala medier!

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Svenskt Underhåll. Vi uppdaterar våra sociala medier löpande med de aktiviteter som vi genomför och planerar att göra.

Du hittar oss via:

linkedinfacebookhomepageyoutubeSvenskt Underhåll är en del av EFNMS


Riksorganisationen Svenskt Underhåll, Vretenvägen 13 B, 171 54 Solna

08-664 09 25   info@svuh.se   www.svuh.se


Vill du inte längre ha nyhetsbrev? Avsluta prenumeration

Dataskyddspolicy