Nyhetsbrev från Fredens Hus 
10 september 2019


Kulturnatten 2019 på Fredens Hus

Lördag den 14 september är det dags för årets upplaga av Kulturnatten i Uppsala. På Fredens Hus blir det invigning av en ny utställning: ”Min kropp Min rätt”. Utställningen belyser frågor som rör sexuella kränkningar, våld och rätten till kroppslig integritet.

Invigningsprogram

12:00 Utställningen öppnar
13:00 Invigning med snacks och alkoholfritt bubbel
13:30 Guidad tur i utställningen

Invigningstalare

Utställningen invigs av Tomas Grönberg, ordförande för Fredens Hus. Medverkar gör även Matilda Göranzon, ordförande Me Too Sweden och Neda Ameli, initiativtagare till Uppsala Gäris, och Camilla Winter Jarlgård, utställningsansvarig Fredens Hus.

 

MATILDA GÖRANZON, ORDFÖRANDE ME TOO SWEDEN

Me Too Sweden är en feministisk ideell organisation som startades 2018 i samband med metoo-revolutionen. De jobbar förebyggande med att bryta könsnormer, attityder och mot sexualiserat våld.

NEDA AMELI, INITIATIVTAGARE UPPSALA GÄRIS

Uppsala Gäris riktar sig till kvinnor och icke-binära och startades som en reaktion mot de våldtäkter och våldtäktsförsök som skedde i Uppsala under sommaren 2019. Gruppen skapades i syfte att ta vara på den kraft och gemenskap som finns bland tjejer och agerar primärt som en plattform för att möjliggöra för tjejer att söka stöd.

Guidad tur i utställningen

Efter invigningen leder Fredens Hus pedagoger en interaktiv guidad tur i utställningen. Ingen föranmälan behövs, men det är begränsat antal platser.

Tillgänglighet

Fri entré. Evenemanget hålls på svenska. Lokalerna är anpassade för rullstolsburna.

Öppettider

Fredens Hus har öppet kl 12:00-18:00 på Kulturnatten. Utställningen "Min kropp Min rätt" visas på Fredens Hus under hösten 2019.

Om Fredens Hus

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet. Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå för att främja jämställdhet, motverka rasism och intolerans och att träna konflikthantering och aktivt medborgarskap. Vi är en ideell förening som arbetar i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006.