Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr.5 2019


En tid av festivaler

Här på Almvik har lugnet lagt sig efter ett par minst sagt händelserika veckor. För ett par veckor sedan hade vi nämligen Almviks största och längsta festival –  Scandinavian Bhakti Sangam, och veckan dessförinnan hade vi läger för flickorna och vi firade även Ratha-yatra (vagnfestivalen) i Stockholm. De flesta av besökarna kom från våra nordiska grannländer, Norge, Finland och Danmark, men vi hade även långväga gäster från några av jordens olika hörn. Vanligtvis är vi alla upptagna på våra olika håll här i norden, vi är ju inte så väldigt många Krishna-hängivna, men vi har relativt många tempel, restauranger och olika Krishnamedvetna projekt att ta hand om och träffas därför inte så ofta.

Så det är alltid väldigt trevligt att komma tillsammans i templet och göra tjänst, lyssna på intressanta föredrag, sjunga Hare Krishna, och respektera prasadam (mat offrad till Krishna) tillsammans. I vaishnava-traditionen firas många olika festivaler och de fyller många olika syften samtidigt. Vi anstränger oss alla då särskilt för att skapa en andlig, glädjerik och inspirerande atmosfär genom att förbereda med städning både inomhus och utomhus, vi dekorerar templet med blommor, vackra tyger och ibland även fina och lyckobringande mönster på golvet, rangoli, som är olika mandala-former av rismjöl och färgglada blomblad.

De som kanske inte alltid kan komma dagligen till templet för att delta i programmen får en chans att göra det och då vi är några fler än vanligt blir det extra trevligt förstås. Vi kan under dessa dagar glömma vardagens bestyr och eventuella bekymmer och koncentrera oss till fullo på det vi tycker mest om i livet: hängiven tjänst och kunskap om Krishna och på så sätt få nya krafter för att hålla Krishna i centrum av våra liv även i vardagen. Festivaler främjar även samarbete och gemenskap mellan oss som bor på Almvik och andra hängivna i ISKCON. Man kan säga att det är en djupdykning in i Krishnamedveten kultur helt enkelt!

Ett av ISKCON:s syften som vår grundare Srila Prabhupada befäste är ”Att föra samman sällskapets medlemmar med varandra och närmare Krishna, den främsta levande varelsen och på så vis låta medlemmarna och mänskligheten i stort utveckla uppfattningen att varje enskild själ är en del av Krishna, Gudomens natur.” Så detta och flera av de andra syftena uppfylls genom festivaler som Scandinavian Bhakti Sangam. Festivalen avslutades med ett stort Harinama i Stockholm då vi alla efter en vecka av intensiv Krishnamedveten inspiration var entusiastiska att dela med oss Krishnas heliga namn. Vi fick många uppskattande blickar och en hel del människor dansade även med. Bhakti Sangam-festivalen är därmed avslutad för i år men vi ser fram emot att  fira Janmastami, Krishnas uppenbarelsedag och Srila Prabhupadas uppenbarelsedag som i år infaller redan 23-24 augusti och som firas på New Radhakunda, Korsnäs gård i Grödinge utanför Tumba.

skriven av Malyahari-kunda dasi


Ratha-yatra  2019

Årets Ratha-yatra festival ägde rum veckan innan Bhakti Sangam-festivalen. Som vanligt kom ett gäng hängivna från England hit med Parashuram prabhu i spetsen, medförandes Herren Jagannatha, Baladeva och Subhadra samt Ratha-yatra vagnen. Detta år gick rutten från Medborgarplatsen till den vackra Vitabergsparken där festivalen avslutades i amfiteatern med olika musikaliska och teatraliska uppträdanden samt prasadam! Flera hundra människor, däribland många indier, deltog i paraden. I år hade vi även två speciella gäster, Pankajanghri prabhu och Maha-Vishnu Swami, som hedrade oss med sin närvaro.

Titta gärna på Ratha-yatra filmen av Uffe Öberg

youtube

Yoga retreat på Almvik

Under de två första veckorna i juli månad arrangerade Jayananda das med hjälp av flera andra hängivna en yoga retreat för ca 30 deltagare från världens alla hörn.
De hade ett fullspäckat program med yoga, föredrag, ayurveda och kirtan på kvällarna. Första veckan var inriktad på yoga och ayurveda medan den andra veckan speciellt fokuserade på bhakti. Alla deltagare var mycket nöjda och entusiastiska över upplägget, den goda maten, den fridfulla atmosfären och den vackra naturen omkring. Jayananda das planerar redan för fler yoga retreats på Almvik!


Besök av Pankajanghri prabhu

För en tid sedan fick vi ett oväntat men mycket uppskattat besök av ”Mayapur personifierad”, HG Pankajanghri prabhu. Han besökte Almvik senast för tio år sedan när han liksom denna gång var på resa i Europa för att förnya sitt visum.
Pankajanghri prabhu och hans tvillingbror Jananivasa prabhu har tjänat Srila Prabhupadas rörelse i Mayapur dham i 48 år som pujaris för Sri Sri Radha-Madhava, Pancha-tattva och Nrishimhadeva och är kända över hela ISKCON-världen för sin exemplariska, trogna och stadiga hängivna tjänst.
Nu hade vi alltså den stora glädjen att  ta emot Pankajanghri prabhu här på Almvik och lyssna till hans Bhagavatam-föreläsning samt berättelser om Nrishimhadeva och Jagannath, Baladeva och Subhadra i Mayapur!
Nyligen firade de båda bröderna sin 75 års dag, vilket blev orsak till en stor festival i Mayapur.


Aftonen är sen
Solens sista röda strålar kysser horisonten
Fåglarna lockar längtande efter varandra
När de flyger lågt över det ljusa vattnet
Hem

Här sitter jag ensam
Medan Du befinner Dig i ett fjärran land
Mina tankar söker sig efter Dig
De törstar efter Dig likt den uttorkade jorden törstar efter
monsunens droppar


Natten är i annalkande mörkret sveper sig om mig
Saknaden efter Dig sveper sig om mig
Allt omkring mig skulle påminna mig om Dig
Solnedgången fåglarnas rop skapelsens längtan efter Dig
Du som bär en påfågelsfjäder och en gyllene flöjt

Din universella forms majestätiska
makalösa uppenbarelse härskar

Jag ser på Den på Dig som på en Konung
Jag bugar mig fylld av respekt och
vördnad och min hängivenhet vaknar långsamt till liv

Men det är Du min Krishna som jag innerst inne saknar

Solen har nu förälskat sig i natten
Fåglarna sitter mjukt tillsammans på höga höga grenar
Det ljusa vattnet är nu svart och kyligt som en död kropp
Vad som får mig att leva en dag ett försvinnande ögonblick till
Är ett förtvivlat men aldrig döende kärleksfullt hopp

Jag hoppas och ber att dessa ord inte är meningslösa och tomma
Men att de flyger likt kolibrier paradisfåglar till dem
Som längtar efter Gud och vars hjärtan är ödmjuka fromma
Och landar där mjukt och sprider sin väldoft förtrollande sång
En verbal välsignelse till dig från Honom ännu ännu ännu en gång

Dikt skriven av Aristaha das


Srimad Bhagavatam 10.14.1.

(Svensk översättning Pancavati dasi)

Brahma sade: Min kära Herre, Du är den enda dyrkansvärda Herren, Gudomens Högsta Personlighet, därför frambär jag mina djupa vördnadsbetygelser och böner endast för att glädja Dig. O Du som är son till koherdarnas konung, Du har en trancendental kropp vars färg liknar den mörkblå färgen hos ett nybildat moln. Din klädnad skimrar som blixten, och Dina vackra ansiktsdrag syns än mer vackra när Du är utsmyckad med gunja-örhängen och en påfågelsfjäder på Ditt huvud. Dekorerad med en girland gjord av skogens blommor och blad, med herdestav, buffelhorn och flöjt, står Du där så vacker med en liten mängd mat i Din hand.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter och idéer nytt@almviksgard.se


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.