Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV OBDUKTION - juli 2019

Obduktionslaboratoriet i Karlskoga har sommarstängt 22 juli – 9 augusti

Under sommaren är bra obduktionsresultat en stor utmaning, då värmen snabbt orsakar sk kadaverösa förändringar (förruttnelse). Bedömningen av kropp och organ försvåras därmed och ofta omöjliggörs uppföljande undersökningar, såsom bedömning av organ genom mikroskopi och odling av bakterier.

Behöver du obducera sommartid är det därför viktigt att det döda djuret förvaras så svalt som möjligt innan transport eller att kroppen omgående transporteras till aktuellt laboratorium för omgående obduktion eller förvaring i kylrum inför obduktion. Har du möjlighet att få djuret obducerat på gård, kan även det vara ett bra alternativ. Av denna anledning håller vi stängt under 3 veckor i Karlskoga, från den 22 juli till den 9 augusti (vecka 30, 31 och 32), då transporttiden till detta laboratorium oftast tar flera dagar. Övriga obduktionslaboratorier håller öppet hela sommaren.

Läs mer om de olika laboratorierna

Obduktionslaboratoriet i Kristianstad flyttar till Krutmöllan

I Skåne byggs ett helt nytt obduktionslaboratorium vid Konvex anläggning i Krutmöllan. Lokalen beräknas vara färdig i slutet av året, vilket innebär att obduktionslokalen i Kristianstad kommer stängas i samband med flytten till Krutmöllan.

Obduktionsstatistik 2018

Under 2018 obducerades totalt 2360 lantbruksdjur i Sverige. Den största avvikelsen jämfört med tidigare år, var att antalet obducerade fjäderfän och i viss mån även får var lägre än tidigare år.

Antal obducerade djur inom nationella obduktionsverksamheten
2006 - 2018

Ny hemsida

Gård & Djurhälsan har en ny hemsida, här finns en särskild sida som bara handlar om obduktion.

https://www.gardochdjurhalsan.se/obduktion/

Gårdsobduktioner och obduktioner på laboratorium i Skara

Under 2019 utförs gårdsobduktioner i projektform på en radie av max 2 timmars resa från Skara. Här kan du få besök av en ambulerande veterinärobducent som obducerar och tar prover direkt på gården. På obduktionslaboratoriet i Skara kan du få djur upp till max 10 kg obducerade.

Läs mer på vår hemsida

Har du frågor om obduktion, välkommen att kontakta oss:

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här. Tipsa gärna en vän eller kollega om vårt brev, klicka här.