Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

 

Älvstädarna letar skräpet som inte syns

Nu i augusti-september genomförs Älvstädningen för sjunde året i rad. Totalt är drygt 2 100 deltagare med och städar cirka 270 km längs fem älvar.

Älvstädningen är ett samarbete med Fortum och har i år vuxit med ytterligare en älv, Indalsälven som premiärstädades helgen den 17-18 augusti. På plats var Städa Sveriges ambassadör Björn Ferry som tillsammans med 15 lokala föreningar bidrog till mindre skräp i och längs älven. I helgen som var städades det i Ljusnan och Dalälven städas den 31 augusti-1 september. Klarälven och Gullspångsälven står på tur. Dessa är älvar som alla varit med sedan tidigare.

- Vi är stolta över att Älvstädningen växer så att vi kan engagera och utbilda fler lokala idrottsföreningar att göra nytta i deras närmiljö. Genom att vara med och plocka skräp bidrar vi till att skapa positiva attityder hos idrottsungdomar, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Nytt för 2019 är också att deltagarna letar skräpet som inte syns – mikroplast. Detta genom att ett urval av föreningarna tar vattenprover som ska analyseras för att se förekomsten av mikroplast på utvalda platser längs med alla fem älvar. Dessa vattenprover analyseras dels av ett professionellt labb men också av elever på Marina Läroverket, som en del i undervisningen.
- Att undersöka förekomsten av mikroplast är ett pilotprojekt. Mikroplast är ett hett ämne vars konsekvenser forskare fortfarande vet lite om. Vi vill genom Älvstädningen lyfta fram och prata om mikroplaster med våra deltagare och gör därför stickprov i de vattendrag vi städar, säger Linnéa Grahn.  

Sedan starten 2013 har Älvstädningen plockat drygt 177 ton skräp och vi räknar med att den siffran under 2019 stiger med ytterligare cirka 30 ton.


Nya tag mot skräpet i Haninge

I maj plockades 5,7 ton skräp från Haninge kommuns utomhusmiljöer när Städa Sveriges och ICA Maxi Haninges miljöprojekt ”För ett hållbart Haninge” hade premiär. Eftermiddagen måndag den 2 september är det dags för nästa städomgång i projektet.350 idrottsungdomar och ledare står redo för att göra en ny miljöinsats.
- Idrottsungdomarna gör en konkret skillnad för miljön här och nu, och samtidigt lär de sig om nedskräpningen baksidor och att inte själva skräpa ner, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

De deltagande lagen på måndag kommer från Vendelsö IK, IFK Haninge, Haga Haninge Basket, Vendelsö Gymnastikförening och Vendelsö Scoutkår. Projektet finansieras genom sålda miljöplastpåsar hos ICA Maxi Haninge och genomförs med stöd från Haninge kommun.
- En krona av varje såld miljöplastpåse går direkt till projektet ”För ett hållbart Haninge” och det resulterar i två fina saker – mindre skräp i naturen och mer stöd till det lokala föreningslivet, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

- Våra basketpojkars dröm är att få spela en basketturnering på annan ort, med övernattning och allt spännande som det innebär. Det får vi nu möjlighet att uppfylla tack vare ersättningen för detta uppdrag, säger en ledare i Haga Haninge Basket.


Vägstädning - så funkar det

Städa Sverige tillsammans med idrottsföreningar har städat vägar sedan 1988. Städningarna görs på uppdrag av vägentreprenörer, exempelvis Svevia, NCC, Peab med flera. Men hur fungerar det egentligen? I en ny video ger vi dig svaren på den frågan!

Se den genom att klicka här.


Fimpkampen bidrog till eftertänksamhet

Under två dagar i augusti gick drygt 270 föreningsungdomar och ledare i Göteborg ut på gatorna på jakt efter ett främst en typ av skräp: cigarettfimpar. Det var då nämligen premiär för Fimpkampen – ett nytt samarbete mellan Göteborgs Stad och Städa Sverige.
- Genom samarbetet med Städa Sverige stöttar vi den lokala ungdomsidrotten, göteborgarna får en vackrare stadsmiljö och vi får ett naturligt forum för att prata nedskräpning med göteborgarna. Vi hoppas och tror att fler vill göra rätt om de känner till fimparnas effekt på miljön, säger Mathias Stenback, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Fimpar är det vanligaste skräpet i stadsmiljöer och att de fanns i överflöd i Göteborg stod klart redan efter den första av två städdagar. Redan då hade deltagarna nämligen lyckats fylla den över 300 liter stora behållare som tagits fram för att synliggöra mängden fimpar som ligger och skräpar.
- Behållaren var en blickfångare som fick många att stanna upp och diskutera problemet med fimpar som slängs på gatan och sedan hamnar i havet, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

14 lag från 11 föreningar deltog i Fimpkampen, där naturligtvis också annat skräp plockades, och deltagarna lämnade projektet med nyttiga insikter:
- Jag tror inte att någon av oss tidigare har reflekterat på hur mycket fimpar det ligger ute på våra gator och hur äckligt det är, berättade ansvarig ledare i BK Heid F07.
- Killarna pratade även om att de aldrig kommer att börja röka, slänga fimpar eller annat skräp, rapporterade ledaren i BK Heid P08.


Göteborgsstädning också i Slottsskogen

Fimpkampen var inte det enda Städa Sverige-projektet med Göteborgs Stad i sommar. I ett projekt i slutet av juli storstädades också Slottsskogen. 170 ungdomar och ledare från åtta föreningar plockade då tillsammans drygt 1,7 ton skräp, över 100 gula säckar.
- Det mest udda vi hittade var en peruk och hatt. Att få hålla rent och ge killarna en bättre förståelse för hur nedskräpningen förstör vår planet är bra. Det är också kul att förbipasserande i Slottsskogen visar uppskattning till det arbete som utförs, rapporterade Varla IBK P04 efteråt.

- Det är en stor kraft att vara så många som städar. Det blir roligare och ger mycket större effekt. Dessutom hade vi roligt. Vi började till och med städa innan eventet, på platser som inte var oss tilldelade, hälsade Mölndal Fotboll F04.


Städa Sverige nominerade till hederspris

Städa Sverige är nominerade till Livsmedelshandlarnas hederspris 2019 som delas ut på Dagligvarugalan i september.

Livsmedelshandlarnas hederspris ska gå till “person eller organisation som under året gjort något alldeles extra för att synliggöra eller främja den entreprenörsdrivna livsmedelbutiken”.
– Att tillsammans göra saker för att skapa en bättre närmiljö ligger helt i linje med vad Livsmedelshandlarnas medlemmar tycker om och själva gör. Unga hjälper sin förening samtidigt som de aktivt kan vara med och skapa en renare morgondag. Städa Sverige kombinerar sitt arbete många goda krafter som finns i samhället, säger Pär Bygdeson, VD på Livsmedelshandlarna, på deras hemsida.

Städa Sveriges VD Mats Wesslén tar emot nomineringen med glädje:
– Jag är otroligt stolt över nomineringen. Att en modern och framgångsrik bransch har upptäckt oss och hur våra ungdomar kan bidra och göra lokal skillnad i hållbarhetsfrågan är riktigt roligt, säger han.

De andra två som har chans att tilldelas hederspriset 2019 är stiftelsen Tryggare Sverige och materialbolaget Svensk Plaståtervinning. Den 19 september avslöjas vinnaren.


Städa Sverige och Grummes fototävling 2019

Vinnare i juni...

Åhus IF:s flickor-05 vann Städa Sverige och Grummes fototävling i juni, med en bild med fint ljus och skön känsla som fångar hur städning sker i ur och skur. Tagen under deras Klara, färdiga, städa!-insats utmed en strand i Åhus en regnig dag i juni. “Grymma tjejer som städat stranden” skriver de om den, och grymma tjejer är precis vad det var.

... och i juli

"I dag städar vi Slottskogen!!😀" skrev Onsala BK F05 till bilden som de lade upp på Instagram den 28 juli. Och städade var just vad de gjorde, de och sju andra lag från olika föreningar. Tjejernas städinsats fångades på bild och med den vinner de fototävlingen för juli månad.
Grattis till 5 000 kr extra till lagkassan, till fototävlingens båda vinnande lag!


Höststäda med oss!

Hösten är snart här, men städsäsongen är långt ifrån över. Ännu finns chans för dig från näringsliv/kommun att möjliggöra mer städning med föreningar redan under 2019. Och bidra till fler uppfyllda drömmar hos idrottsungdomar. Varmt välkommen att höra av er till våra projektledare eller säljare redan i dag!
Här hittar du våra kontaktuppgifter eller ring 08-683 30 00.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en partner till oss, visat intresse för att delta i vår verksamhet eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

homepagefacebookinstagramtwitteryoutube