Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr.4 2019


Daivi-varnashrama dharma:
Den sociala vetenskapen om självförverkligande

Av Nityananda das

I senaste utgåvan av Almviksnytt omskrevs Bhakti Raghava Swamis besök på Almvik, då han föreläste i ämnet vedisk sociologi. Seminaret gav ett informativt perspektiv på daivi-varnashrama dharma, eller den vediska vetenskapen om det idealiska samhällsystemet, där alla medborgare är engagerade i arbete som stämmer överens med deras naturliga begåvningar, och allas individuella och kollektiva samhällsinsatser är riktade mot Guds tillfredsställelse.

I de Vediska skrifterna finns kunskap i diverse ämnen om hur man på bästa sätt kan leva sitt liv som människa. För att uppnå idealisk hälsa tillhandahålls ayurveda. För att uppnå idealiska astrologiska förutsättningar tillhandahålls jyotish. För att uppnå idealisk fysisk och mental balans tillhandahålls yoga, och så vidare. På samma sätt tillhandahålls varnashrama för att ge möjlighet till att uppnå idealiskt socialt leverne. Varnashrama-dharma betyder de fyra samhällsindelningarna (varna), samt de fyra livsstadierna (ashram).

Varnashrama är dock en djup vetenskap, likt de andra grenarna av Veda. Precis som med ayurveda, jyotish, och yoga, kan det vara svårt att följa alla föreskrifter till punkt och pricka. Målet i yoga är att uppnå samadhi; perfekt och fullständig trans, vilket alla utövare kanske inte gör, eller ens strävar efter, men trots det kan man dra nytta av yoga-systemet till den grad man kan följa det. Därför har kvalificerade lärare kondenserat systemets viktigaste principer och presenterat dem för allas välfärd. Det samma gäller de andra grenarna av den vediska kunskapen.

Således har även de viktigaste delarna i varnashrama-systemet kondenserats till sin praktiska essens i daivi-varnashrama-systemet. Daivi-varnashrama betyder på sanskrit gudomlig varnashrama.
Bir Krishna das Goswami, som nyligen besökte Almvik, sammanfattade principen bakom daivi-varnashrama dharma koncist som "hur man sysselsätter sig själv i enlighet med sin natur för att glädja Krishna ".

Så detta är med andra ord en form av socialt självförverkligande. Vi förstår att vi är eviga andesjälar, och vi förstår även att vi har en viss psyko-fysisk natur, och vi bör även försöka förstå hur vi på bästa sätt kan engagera denna i Krishnas tjänst.
Alla har en viss natur och en viss typ av arbete, och med varje arbete finns särskilda rättigheter och plikter gentemot andra. Om alla kan harmonisera sitt arbete med sin natur, samt känna till sina rättigheter och plikter, anser Vedaskrifterna att samhället uppnår sitt idealiska tillstånd, med minsta möjliga sociala störningar, vilket underlättar för alla medborgare att absorbera sig i tjänst till Gud. Att kunna tillhandahålla denna kunskap, genom vilken alla kan vara den bästa versionen av sig själva, samt samarbeta med alla andra enligt deras natur, är syftet med våra studier i ämnet daivi-varnashrama dharma.


Krishna-solen i Karlstad lyser på
Madhai-Jivan das

Skriven av Janesvara das

Krishna-solen i Karlstad lyser på Madhai Jivana Das
Madhai Jivana das har öppnat dörren till sin lägenhet för allasom är intresserade av Krishnamedvetande. Han har utrustat lägenheten med allt som behövs; altare med Gaur-Nitai och guru-parampara, mridanga, kartals, Hare Krishna mantra-plansch, inbjudningskort m.m. Han bjuder in till söndagsfest och mantra-och sångmeditation på onsdagar och lördagar. Han distribuerar böcker på heltid. Jag har varit där två gånger, senast i maj. Vi distribuerade böcker och hade ett nästan fyra timmar långt sittande harinam i fredagseftermiddagens solsken, precis i mitten av gågatan. Det var väldigt fint. Det var tydligt att folk inte var vana att se och höra indisk-klädda personer som sjunger maha-mantrat, men det var många som uppskattade det.

Några kom fram och gav en slant och fick en bok och några kände till Krishnarörelsen sedan Markandeya Rsi das tid på 1990-talet. Han vill gärna att man kommer och hälsar på honom! Han är en duktig kock och servar sina gäster med omsorg! 
Tel. till Mahai Jivana 0720-404756

Madai Jivana das & Janesvara das gör harinam på gågatan


Waves of youth-Bhakti surf
ungdomsutbyte  i Spanien

Av Paramesvari dasi

Vi har precis varit i Santander i norra Spanien på ett ungdomsutbyte mellan fem länder sponsrat av EU, Erasmus plus. Vi reste med 10 ungdomar från Sverige och Bhaktin Elsa och jag som ungdomsledare. Det var totalt 50 ungdomar som deltog i projektet. Vi började veckan med en utflykt till en ekofarm som odlar ekologiska grönsaker och som försedde oss med grönsaker hela veckan. 
Nästa dag åkte vi på en utflykt till bergen och upp med linbanan nästan till toppen. Det var en hisnande upplevelse och det blåste kallt där uppe 1800 m.ö.h. Ungdomarna fick sedan delta i en surfingskola i fem dagar. De fick lära sig att surfa på vågorna, det var inte lätt men efter 5 dagar så kunde de allra flesta bemästra tekniken att komma upp och surfa på vågorna! Yadunandana Swami från Spanien höll en japa-workshop för ungdomarna i fem dagar där han också tog upp andra frågor som ungdomarna hade önskat sig.
Vi hade en fantastisk resa och många av ungdomarna hoppas att vi kan komma tillbaks nästa år igen!


Ghi

Av Malyahari-kunda dasi

Fler och fler verkar fått upp ögonen för ghi. Numera hittar man det även i välsorterade butiker i Sverige. I Indien brukade man förr säga att den som ägde mycket ghi var rik på flytande guld.

Ghi brukar översättas till smörolja på svenska. För att tillverka ghi så värmer man osaltat smör på mycket låg värme under en bra stund tills allt vatten som finns i smöret avdunstat. Smör består av cirka 80% fett cirka 18% vatten och 2% naturligt förekommande salt, laktos och mjölkproteiner. Vattnet avdunstar alltså och kvar på bottnen blir allt det andra. När detta blivit lite ljusbrunt så har laktosen karamelliserat, vilket ger ghin en söt, god smak och man silar ghin och häller upp på en burk. Har man följt instruktionerna väl enligt ett pålitligt recept så håller ghin mycket länge även i rumstemperatur eftersom de ämnen som kan göra att smör härsknar är borttagna.

Detta innebär också att även de som är laktosintoleranta eller allergiska mot komjölksprotein (kasein) ofta kan äta ghi (men chansa inte om du är mycket känslig!).Enligt Ayurveda så underlättar och effektiviserar ghi matsmältningen och ökar näringsupptaget. Enligt moderna studier så är ghi är rik på så kallad MCFA (medium chain fatty acids) som kroppen direkt kan använda som bränsle. MCFA bränner i sin tur annat fett i vår kropp och därför kan ghi faktiskt hjälpa oss att gå ner i vikt. I alla fall så länge vi inte överdriver intaget och äter bra kost i övrigt. Ghi är även rik på s k CLA, en fettsyra som man upptäckt många hälsofördelar med, bl a att den motverkar uppkomsten av cancer, reducerar inflammation i kroppen, den har blodtryckssänkande effekt och hjälper vid viktnedgång.

 
Att ghi är väldigt bra att steka och fritera i vet de flesta, likaså att en klick på riset eller grönsakerna smakar bra. Men ghi kan också användas till kroppens utsida. Det är fantastiskt för huden. Ghi är rik på vitamin A, D, K och E som tack vare den låga värmen vid tillverkningen inte skadas, och dessa vitaminer och ghins välgörande fettsyror hjälper t e x ytliga brännsår att läka och en irriterad bebisrumpa får snabb lindring. Applicerad under ögonen över natten tycker många att ghi funkar bättre än de dyraste antirynkkrämerna. Torra och såriga läppar? Sätt på ghi över natten och vakna med mjukare läppar. Man kan även göra en ansiktsmask av hälften ghi och hälften honung, vilket gör underverk för torr hy. Och ghi är även användbar för håret. 

Ghi innehåller naturlig smörsyra som bidrar till en god bakterieflora i kroppen och motverkar förstoppning. Ghi är alltså en mycket hälsosam form av fett! Det är inte speciellt svårt att göra heller.

Yashu Sharma talar om vikten av kobeskydd och ghi.


Besök av Bir Krishna das Goswami

Nyligen fick vi ett kort besök av Bir Krishna das Goswami som gav en uppskattad Srimad Bhagavatam lektion i templet. Efteråt blev det en lång frågestund om bl a varnashrama-dharma.
Många hängivna, både från Korsnäs gård och Stockholm, kom för att lyssna på Maharaja.


Sommar på Almvik


Scandinavian Bhakti Sangam 2019

Årets Bhakti Sangam festival äger rum den 22-28 juli.
Dessa talare har bekräftat att de kommer:
HH Smita Krishna Swami
HH Yadunandana Swami
HG Narayani devi dasi
HG Radhavallabha das
HG Murali Gopal das

Välkomna att delta i en extatisk vecka med kirtan, seminarier, tempelprogram, harinam och mycket mer!
Donationer mottages tacksamt!

Titta här på ett clipBhagavad-gita 12.13-14

(Bhagavad-gita som den är)

"Den som inte hyser avund, utan är alla levande varelsers varmhjärtade vän, som inte anser sig äga någonting, som är fri från falskt ego och lugn både i lycka och sorg, som är fördragsam, alltid tillfredsställd, självbehärskad, och beslutsamt engagerad i gudshängiven tjänst, samt vars sinne och intelligens är fästa vid Mig - denne Min hängivne är Mig mycket kär.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter och idéer nytt@almviksgard.se


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.