Nyhetsbrev från Djursholms Ridklubb. Har du svårt att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för en webbversion.

Djursholms Ridklubb

Hälsningar från Styrelsen

Snart sommar
Snart sommarlov. Foto: Emelie Liljedahl

Hej alla klubbkamrater!
Tiden springer iväg och det är redan dags för nästa nyhetsbrev. Det har varit en minst sagt händelserik vår med väldigt många fina framgångar på tävlingsbanorna för DRK, i såväl hoppning som dressyr som fälttävlan! Vi har också haft en hel del roliga aktiviteter och utbildningar under våren. TK har haft en Funkisdag där bl.a. Mikaela Nilsson och Emelie Colérus var med för att utbilda oss i hur det går till på tävling. TK och styrelsen har även ordnat en Fixardag då man sett över hindermaterial, målat dressyrstaket, inventerat tävlingsmaterial och röjt i klubbens lokaler. En härlig dag tillsammans på vår fina anläggning! Under både sport- och påsklovet har vår Fritidsledare Marie hållit väldigt uppskattade dagläger för barnen i stallet. De har bl.a. snickrat käpphästhinder, skött om ridskolans hästar, lärt sig om hur det är att ha stalltjänst och framför allt busat och lärt känna nya kompisar. På påsklovet blev det skötarridning för alla duktiga skötare som tar så väl hand om ridskolans hästar.

Under våren har styrelsen jobbat vidare med klubbens värdegrundsarbete. Vi har bl.a. skickat ut ett vårbrev till alla föräldrar med barn på ridskolan, om hur vi är mot varandra och hur vi använder sociala medier i stallet. Har du inte fått brevet finns det på hemsidan. På förekommen anledning vill vi uppmärksamma alla på hur viktigt det är att uppföra sig på ett bra sätt på våra tävlingar. Vi har nolltolerans när det kommer till all form av mobbning och dåligt uppförande, framförallt mot våra tappra funktionärer som ställer upp och hjälper till på sin fritid för att tävlingarna ska kunna hållas. Visa respekt och var snälla mot varandra och hästarna! I höst kommer vi att ordna en föreläsning med Kim Rehnfeldt om "Coachande föräldraskap", för alla föräldrar som vill stötta sina barn på ett bra sätt. Det finns mycket att se fram emot! Notera datum för kommande aktiviteter här nedan, mer info kommer när det närmar sig!

Under våren har det varit många tävlingar i synnerhet för våra lag. Nästan alla de lag som tävlat under våren gick till final i sin division! Väl där har det blivit såväl segrar som framstående placeringar. Fantastiskt roligt! Den 8 juni åkte Fritidsledarna, USEK och ett gäng vuxna med en abonnerad buss ungdomar till Strömsholmstävlingarna! En tradition vi hoppas kunna fortsätta med. Under Strömsholmstävlingarna avgjordes bl.a. SM i dressyr och vår klubbkamrat Beata Söderberg tog ett brons för U25. Apropå dressyr, i september blir det återigen Elitdressyr, ett väldigt uppskattat evenemang för hela kommunen.

I september är det 2 år sedan vi flyttade in i våra nya lokaler och nu kommer vi att göra en hel del nödvändiga förbättringar i cafeterian. Vi behöver uppdatera vitvaror och annan köksutrustning och vi kommer också att göra en del förbättringar i cafédelen.

Samma helg som vi ordnade Fixardagen på stallet var jag i Sundsvall på Förbundstämma som ordnades av Mittsvenska Ridsportförbundet. Läs mer om denna viktiga händelse här. Förbundsstämman hålls vartannat år före maj månads utgång och är Svenska Ridsportförbundets Riksdag, det högsta beslutande organet, där vi har chansen att påverka ridsportens framtid. Det är viktigt att vi som är en sådan stor ridklubb tar plats och nyttjar våra möjligheter att påverka besluten som tas i SvRF. Detta är något vi ska jobba vidare med och bli bättre på.

Förutom våra styrelsemöten och arbetsgruppsmöten har vi regelbundet samverkansmöten med ridskolan och tävlingskommittén. De flesta av oss i styrelsen är dessutom i stallet regelbundet, tag gärna kontakt med oss. Nu väntar en veckas dressyrkurs på ridskolan innan det blir lite sommarlov från stallet.

Med önskan om en riktigt skön sommar till alla våra medlemmar!

Hälsningar,
Lotta Källström, ordförande


Datum att notera

Hoppning
Foto: Andreas Jonsson

Förutom våra klubbtävlingar så ordnas externa tävlingar och aktiviteter för alla medlemmar. Du kan se vilka det är här nedanför men också i kalendern på hemsidan. Det kommer information i stallet i tid för varje aktivitet. Precis som vanligt blir det klubbtävlingar på olika nivåer även i höst, datumen kommer synas i tävlingskalendern under sommaren.

Många av våra tävlingsryttare deltar vid de svenska mästerskapen i sommar. Åk dit och heja om ni är i närheten!

Juni

1/6, Omg 3 för PAS dressyr div 1: Täby RS
2/6, Final för PAS div 3 dressyr: Nynäshamns RK
2/6, Omg 3/Final PAS hoppning div 1: Botkyrka RS
8/6, Utflykt till Strömsholm med bl.a SM i dressyr.
6/6, Röd dag. Ingen ordinarie ridskoleverksamhet.
13-16/6, LGCT och Stockholm Horse Week på Stadion med bl.a. Lövsta Future Challenge International.
14/6, Ridskoleterminens sista ridning.
15-19/6, Ridläger och kurser på ridskolan.

Juli
6-14/7,
Falsterbo Horse Show
18-21/7, SM i dressyr för ponny, ungponnyfinaler, Björbäcks RF.
24-28/7 Lag-SM i dressyr: Laholms Ryttarförening
25-28/7, SM i hoppning utomhus för senior, yr, junior, children, ponny samt SM Inverkan, Sundbyholm.

Augusti
5-10/8, Ridläger och kurser på ridskolan.
12/8, Ordinarie ridning på ridskolan börjar.
19-25/8, Höstens nybörjarteori börjar v 34 (skolstartsveckan).
28/8, Stormöte - obligatoriskt för alla som tävlar på våra klubbtävlingar.

September
10/9, Funktionärsmöte – Elitdressyren
13-15/9, Elitdressyren
26/9, Föreläsning: Coachande föräldraskap.

Oktober
13/10, Hästhoppning - Div 4 omg 3
14-20/10, Höstens Skötarkurs börjar v 42, (9 tillfällen).
19-20/10, Höstdressyr på Djursholm: LB, LA, MsvC.
28/10-1/11, Novemberlov och Dagläger med Fritidsledarna.


Hälsningar från Fritidsledarna

Foto: Emelie Liljedahl

Fritidsledarna är i stallet varje dag med aktiviteter så som nybörjarteori, skötarkurser, pyssel och klädbytardagar. Den här våren har varit fylld av nya och gamla aktiviteter! Vi har haft dagläger på sport- och påsklovet. Under påsklovet byggde vi käpphästhinder som är fritt fram att låna. På den varmare delen av året står de ute mellan ponnystallet och stora ridhuset. Annars står de uppe i teorisalen. Självklart blir det ett nytt lägernovemberlovet, så boka in det redan nu.

För skötarna har vi arbetat med ett nytt rapporteringssystem där varje häst har en skötardagbok i skötlådan, där fyller skötarna i hur hästen mår och vad de gjort. Den lämnas in varannan vecka och skötarna tar en ny lapp ur fritidsledarnas brevlåda. På vårens skötarkurs deltog 33 nya skötare vilket har lett till att (nästan) alla hästar nu har minst en skötare! Vill du bli skötare ska du ha fyllt 10 år och gå i J1. Höstens skötarkurs börjar vecka 42, är på nio tillfällen och innehåller ett större kunskapstest. Rider du i hopp- och dressyrgrupp rekommenderas varmt att vara skötare, då du får en mycket bättre kontakt med hästen och ni bygger upp en relation från marken som kommer att gynna dig på hästryggen. Du som är skötare men inte kan fortsätta i höst – säg till fritidsledarna (direkt, brevlådan, sms, mail) så att vi kan ta bort dig från schemat. Sen kan vi fylla upp din plats med de som vill sköta och mysa med hästarna. Det kommer ju även ett nytt gäng skötare efter höstens kurs.

I början av varje termin har nybörjargrupperna teori efter ridpasset där de får träna och lära sig sadla, tränsa, sköta hästen, säkerhet i stallet, värderingsövningar m.m. Det är fantastiskt att sedan se hur de blir allt mer självständiga och säkra på sin hästhantering under terminens gång. Höstens nybörjarteori börjar redan vecka 34 (skolstartsveckan) och är på åtta tillfällen. Självklart kommer vi att ha nybörjarteoripass på kvällen för er vuxna till nybörjarna där ni får lära er sadla, tränsa, lära er lite om hästarna och hur ni kan hjälpa era barn att klara det här själva.

I maj började vi jobba med J1 och J2 grupper med ett material som är tänkt att lyfta sammanhållningen och trivseln i den egna ridgruppen och i stallet som heter just “Trygg i stallet”. Materialet är framtaget av Svenska Ridsportförbundet och Friends och bygger på sammarbetsövningar, värderingsövningar, case och ridsportens ledstjärnor. Till hösten kommer alla J-grupper att få jobba med det här vid två tillfällen, direkt efter ridpasset, som en del av ridningen. Tidsschemat kommer att meddelas i höst.

Som final på våren åkte vi på vår årliga resa till Strömsholmsdagarna. Vädret var fantastiskt och vi fick se en mängd olika hästområden, såsom körning, terrängritt, hoppning, dressyr, käpphästar, hovslageri, försäljning av hästsaker med mera. Häng med nästa år!

Vill du veta vad som händer under hösten? Titta på planeringskalendern på fritidsledarväggen i lådrummet och följ oss på instagram @fritidsledarna_drk

Tack för den här terminen och en riktigt härlig sommar önskas er alla! / Marie och Elvira


Tävlingsrapport

Tävlingar
Lite minnesbilder från vårens tävlingar. Många lagplaceringar, individuella framgångar SM Brons och mycket mer!

Tävlingssäsongen fick en lite annorlunda start i år givet smittläget som varit och som resulterade i ett temporärt tävlingsstopp i Stockholms län vilket visade sig vara en bra åtgärd för att få stopp på de smittor som cirkulerade. Fortsätt nu att verka förebyggande så att vi kan undvika en liknande situation.

Våra klubbkamrater har hunnit med många tävlingar på alla nivåer. Vi kan vara stolta över våra tävlingsryttare och lag! Det känns riktigt roligt att alla lag har tagit sig till final i allsvenskans olika divisioner!

Vi har även framgångsrika ekipage internationellt och på de största nationella arenorna, såväl ponny som häst. Lovisa Grahn har tävlat framgångsrikt i hoppning och har bl.a. representerat Sverige vid Nations Cup i Drammen, Norge, där det svenska laget tog en fin tredjeplacering. Tilde Larsson har bl.a. varit i Aalborg, Danmark, och tävlat ponnydressyr och Beata Söderberg på häst. Under våren har även många ridskoleekipage tävlat framgångsrikt i dressyr och hoppning – såväl lag som individuellt på både ponny och häst!

Ett stort gäng klubbkamrater har sin bas på Lövsta Stuteri och tävlar framgångsrikt på dressyrbanorna såsom Tinne Vilhelmson Silfvén, Caroline Darcourt, liksom Lovisa och Johanna Jendland. Under våren har dressyrryttaren Rebecca Mauléon tillkommit i klubben liksom Pia Fälth. Pia är B-tränare i dressyr och tävlingsryttare som bl.a. har tävlat GP internationellt med flera hästar. Pia är dessutom något så unikt som internationell Grand Prix-domare! Förhoppningsvis får vi nu till ett superlag till Lag-SM i dressyr som går i mitten av juli. Förutom Pia och Rebecca har vi med Jennie Fröcklin, Jessica Svedjerot och Anne-Sophie Mannerfeldt som har laddat upp med träning för Tinne på Lövsta och programridning för Pia.

Under tävlingarna på Strömsholm hade DRK med 2 ekipage i SM-Finalerna i dresyr genom Lovisa Jendland (YR) och Beata Söderberg. Beata tog ett fantastiskt fint SM-Brons i U25. Josefin Fransson gjorde en superprestation i klassen för 6åriga hopphästar och vann den som enda nolla.

Under våren har det förstås även varit många klubbtävlingar på olika nivåer. TK har även ordnat två lokala tävlingar med omgångar av allsvenskan där bl.a. elever från ridskolan deltagit framgångsrikt! Vill du eller ditt företag synas i sammanhang som dessa, eller kanske skänka hederspriser? Kontakta då Jonas Waern som är sponsoransvarig.

Detta ovan är bara en bråkdel av allt som händer för våra tävlingsryttare. Läs ikapp på vår Facebooksida eller Facebookgrupp där vi uppdaterar regelbundet med tävlingsrapporter och andra händelser.

TACK... till alla klubbkamrater så som ridlärare, tränare, lagledare, lagdeltagare, hästskötare, föräldrar och familj, supporters och kompisar som ställer upp och hjälper till vid tävling och som funkis. Utan er blir det inga tävlingar eller starter – ni är en stor del av klubbens framgångar!


Elitdressyren
Elitdressyren

Boka redan nu helgen den 13-15 september för då kommer vi för 25:e året att arrangera Elitdressyren på Djursholm! Vi är mycket stolta att vi återigen har fått förtroendet att hålla en av deltävlingarna för LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour respektive Lövsta Future Challange.

Vi kommer att behöva många funktionärer för att kunna genomföra tävlingarna. Vill du vara med och hjälpa till? En klass, ett par timmar en av dagarna eller hela helgen?  Hör av dig till funktionärsansvariga Anna Segerström, Jenny Östberg eller Miranda Edsparr om du vill vara med! Maila drk.funktionar@gmail.com och berätta vad du vill göra! Det finns något för alla att göra. Boka in tisdagen 10 september kl 18.30 redan nu. Då blir det funktionärsmöte på stallet.

Kontakta Kajsa Larsson om du är intresserad av att hjälpa till, gå in som sponsor eller bara har frågor om tävlingen och eventet.


Hälsningar från Ridskolan

Bete
Ridskolehästarna i sommarhagen från i fjol. Foto: Emelie Liljedahl

Ridskolans hästar och ponnyer har äntligen fått komma ut i gräshagen! De har hunnit sova ett par nätter ute i hagen och det kanske har märkts av på lektionerna att hästarna är lite dästa och trötta. Nu är det inte många dagar kvar tills det är sommarlov även för ridskolans hästar och personal. Ordinarie ridning hade sin sista lektionsdag den 14 juni. Nu väntar ett par dagar med ridläger och dressyrkurser.

Vi vill påminna ridskolans elever att meddela ridskolan om ni inte önskar fortsätta i höst. För de som fortsätter på ridskolan påminner vi om att meddela eventuella önskemål. Kan vara en specifik dag eller tid som passar bättre, en ridlärare som man önskar rida för eller så kanske man vill rida ihop med en viss kompis osv. Ring kontoret på 08-755 57 10 och lämna ett meddelande, eller meddela personalen på kontoret om ni är på stallet kommande dagar.

Som ni vet får vissa lektionshästar åka till Pytt på Rånäs stall för lite ledigt, vila och/eller rehab. Hampe fick åka på tidigt sommarlov i år för att få rejält med semester. Leo har under våren fått galoppera vidare på de evigt gröna betesängarna efter en tids hälta. Alla ridskolehästar betyder särskilt mycket för några elever och just Leo har en speciell historia på ridskolan. Läs mer här. Frosty har blivit pensionär och fått flytta till två små barn i Skåne där han blir deras läromästare. Under våren har det flyttat in nya hästar på ridskolan. Nya på ridskolan är Emerton,"Mille", Agamemnon och ponnyn Divinity. Kontakta någon i personalen eller fritidsledarna om ni har några frågor eller funderingar kring detta.

Vill du ha ett extrajobb i höst? Ridskolan söker helg-/och extrapersonal för stalltjänst. Till hösten kommer det behövas fler resurser ute i stallet. Du måste vara minst 15 år för att få jobba i stallet. Kontakta Emelie Liljedahl om du är intresserad och vill provjobba.

Läger och Kurser
Den 15 juni drog sommarens ridläger och kurser igång. Sista dagen är 19 juni, sedan blir det sommarlov för hästar och personal. I augusti blir det läger och kurser igen, den 5-10 augusti. Info finns i stallet och anmälan/avanmälan görs till kontoret eller på 08-755 57 10.

Terminsslut

Ridskolan och ordinarie ridning slutade fredag den 14 juni. Detaljer om vad som gäller kring uppsägning finns här. Info om höstens grupper kommer mailas ut med fakturan kring midsommar.
Vi har begränsade telefontider i sommar men det går bra att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare när kontoret är obemannat.


Ridskolan har en egen sida på klubbens hemsida, där ni hittar ridschema, info om personal, hästar och ponnyer. Vi har dock inte möjlighet att uppdatera regelbundet eller ta emot avbokningar per mail. Håll utkik i stallet för senaste nytt om aktiviteter och kurser, teori m.m. Vi vill passa på att önska er alla en riktigt härlig sommar!


Ny mailadress

Under våren har vi dessvärre haft problem med vår mailadress till klubben. Nu har vi äntligen fått en ny mail som ni når oss på framöver: info@djursholmsridklubb.se


USEK 2019

USEK.

Varje fredag, innan hoppgruppen, ses vi i USEK-rummet och har våra USEK-möten där vi planerar för olika aktiviteter och talar om hur det är i stallet. Under våren har vi i USEK anordnat massor med roliga aktiviteter! Vi började med en tårttävling och Årsmöte enligt tradition där 2 nya ledamöter valdes in och två gick ur Styrelsen. Vi fick in Jacob Frumerie och Josefine Clausen i styrelsen. Mira Stjerna och Tess Kotsinas gick ur. Tårttävlingen blev lyckad och många fina tårtor gjordes!

Våren följdes av en nygammal tradition som vi ville ta tillbaka – ryktormen! Även den blev omtyckt av alla nya som aldrig hört om den tidigare, defenitivt något vi ska fortsätta med. Sedan blev det plötsligt påsk och påskäggsjakten vankades, mycket godis och glada barn! Lite rörigt men alla var nog överens om att den är den bästa aktiviteten på året (i alla fall enligt godismängden)! Sen så var det plötsligt slut på terminen och chokladbollsjakten blev USEKs sista aktivitet, även den lyckad! Vi i USEK har även hunnit med att springa vårruset!

Ebba Kjellman och Miranda Edsparr har varit på Ungdomsledarkurs, ULK. Den 8 juni var vi på Strömsholm med ett stort gäng glada barn. Under våren har vi även hjälpts åt att skriva presentationer av alla ridskolans hästar och ponnyer till hemsidan. Just nu är planeringen av Julrevyn i gång så att vi kan sätta fart med den i god tid efter sommaren. I augusti blir det troligtvis hundhoppning. Följ oss och våra upptåg på instagram. Håll utkik i stallet efter info från oss och våra aktiviteter. Här kan ni läsa mer om oss i USEKs styrelse. Vi är ofta i stallet så bara tag kontakt med oss om ni undrar över något. Men nu tar även vi sommarlov och är tillbaka igen när skolan börjar i augusti.


USEK

Föreläsning: Coachande Föräldraskap

I höst ordnar vi en föreläsning med Kim Rehnfeldt för alla föräldrar som vill stötta sina barn på ett bra sätt. Att bli en bättre coach för sitt barn handlar inte bara om att vara en bättre idrottsförälder. Metoderna är användbara för alla aspekter på föräldraskapet. Hur jag får barnet att må och prestera bättre oavsett om det gäller idrotten, skolan, intressen eller städa rummet? Det blir samtal om stödjande miljöer, motivation och coachande förhållningssätt. Kim vill inspirera till bättre föräldraskap, plantera nya tankar och få in mindre beteendeförändringar snarare än att utveckla kompletta färdigheter.

Du som förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv! Om du har världens bästa barn tycker du säkert att de också är värda världens bästa förälder. Det finns alltid nytt att lära, ta till sig och testa. Det handlar inte om pekpinnar eller påvisa brister och fel utan fokus för denna föreläsning är just att väcka tankar och inspirera till ett ännu bättre föräldraskap. Boka redan nu in den 26 september. Mer info, anmälan etc. kommer.


Fysträning

Fysträning

Under våren har några tappra elever har gått "Fysträning" i Altorpskogen i syfte att förbättra styrka och kondition. Vi planerar att fortsätta med fysträningen i höst, start september. Läs mer om vårens upplägg, kostnad och anmälan här!


Trygg i stallet

Vårbrev

Vi ser gärna att man lägger ifrån sig mobilen och loggar av från sociala medier när man är i stallet så att man kan vara 100% närvarande och ha fokus på hästarna. Tänk på att fråga om lov innan du lägger upp bilder/videos där andra än du själv medverkar. Det finns såväl vuxna som barn som lever med skyddad identitet. Detta gäller även videos från lektioner där ridskolans personal medverkar och instruerar. Alla är inte komfortabla med att bli filmade.

Att recensera lektioner, elever, lärare eller ridskolehästar i sociala medier är inget vi uppmuntrar till. Självklart får du filma ditt barn men tänk på att inte dela detta i olika kanaler utan att fråga andra medverkande om lov.

Var snäll!
Fokusera på att använda sociala medier för att göra någon glad, uppmuntra eller berätta om vad som får dig att må bra.


Om du blir utsatt, eller upptäcker att något pågår som inte är ok, tag genast hjälp av en klubbkamrat. Hör av dig till fritidsledarna, personalen eller någon i stallet som du litar på.

Tack för att du bidrar till att alla ska känna sig välkomna på DRK!


Klubbtävlingar

Tävlingskommittén (TK) ordnar tävlingar nästan varje helg. Det är väldigt populärt att vara med på våra tävlingar och för att det ska fungera behöver vi fler tävlingsledare och engagerade medlemmar. Är du förälder till barn som tävlar regelbundet ser vi gärna att ni engagerar er under tävlingsdagen eller vid en annan tävling. Tävlingsverksamheten är helt beroende av ideella krafter. Viktiga dokument och instruktioner för tävlingsledare och tävlande finns på hemsidan. Läs igenom dessa om du är med och tävlar eller har barn som tävlar.

Den 28 augusti ordnar vi ett STORMÖTE som är obligatoriskt för alla som tävlar på våra klubbtävlingar. Mer info kommer.

Förutom att TK sammanträder var 6e vecka har TK regelbundet samverkansmöten med Styrelsen och ridskolan för att tävlingsverksamheten ska bli så bra som möjligt för alla våra medlemmar. I höst kommer vi bland annat att utbilda fler domare till våra hopptävlingar. TK vill passa på att rikta ett stort TACK till alla som hjälper till i arbetet med klubbens tävlingar!


Skåphyra

Hyr du ett skåp i omklädningsrummet? Glöm inte att säga upp det om du inte önskar ha det kvar i höst. Meddela Fritidsledarna snarast om du inte önskar ha kvar ditt skåp till hösten så att vi kan uppdatera våra register.

Vill du hyra ett skåp till hösten? Läs mer här, ladda ner och fyll i kontrakt direkt!


DRK-shoppen

Jacka

Missa inte klubbens fina kläder. Här hittar ni hela sortimentet och klubbens populära jacka.


Vår Värdegrund

DRKs Värdegrund, ett samarbete mellan Djursholms Ridskola och Djursholms Ridklubb, beskriver de värderingar som vi önskar ha i våran kontakt med varandra och hästarna. Våra värdeord är: Med Glädje, Utvecklande och Med Hänsyn. Mer info här.

Ridskolan

Medlemsregister

Hör av er till Helena Wiseman på Kansliet om ni ändrat era kontaktuppgifter: e-post, mobilnr eller postadress.


Facebook och Instagram

DRK finns på Facebook med regelbundna uppdateringar. DRK har en officiell sida samt en grupp där alla medlemmar kan skriva och dela info. Elitdressyren har också en egen sida på Facebook. På Instagram heter vi @djursholmsridklubb och @elitdressyren


Miljöpolicy

Behandling av personuppgifter

Med anledning av GDPR har Djursholms Ridklubb förnyat sin information till medlemmar om behandling av personuppgifter. Läs mer på DRKs hemsida.Djursholms Ridklubb • Gärdestorp, 182 62 Djursholm • Tel: 08-755 15 31 •  info@djursholmsridklubb.se •  
www.djursholms-ridklubb.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Djursholms Ridklubb.
Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.