Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


"LURAD? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång"

Vår VD Marika Skärvik, lanserade sin nya bok i slutet av maj. Den finns nu tillgänglig på Bokus eller Adlibris.

Se intervju med Marika som beskriver vad boken handlar om, tankarna bakom och varför hon har skrivit den.


Ses vi i Almedalen?

Välkommen till vårt mingel med samtal, måndag den 1 juli, kl 14:00-16:00. 

I år fokuserar vi på samtal som utmanar våra föreställningar om värderingsarbete.

Mer information och anmälan här >>

Med på scen har vi Avanza Bank, Länsförsäkringar Uppsala, Sveriges Kommunikatörer och Loomis.

"Jag försöker skapa ett klimat där man ska känna att man kan vara med och påverka"

Gunnar Duintjer är VD på Arkitektkopia och har en intressant bakgrund både som revisor och polis. 

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag

Jag har en bred och kanske lite annorlunda bakgrund. Jag är ekonom i grunden och arbetade tidigt i karriären som Revisor i ett revisionsbolag, som gav mig ytterligare ekonomisk utbildning och även en djupare insikt i olika företags utmaningar och möjligheter.

 

Mitt intresse för ledarskap föddes redan under min militärtjänstgöring där jag hade en ledarroll med fler bra befäl som fick mig att växa både som person och i mitt ledarskap.

 

Jag är utbildad polis och har gått PHS (Polishögskolan) och läst bl.a juridik och psykologi samt vidareutbildat mig inom ledarskap och juridik. Tillsammans med att vara ute ”på fältet” och arbeta som polis, gav mig en djupare insikt om mig själv som även möjliggjorde att jag utvecklade min förmåga att lyssna, att snabbt få grepp över situationer och lösa dem.

 

Efter att jag 1999 gick tillbaka till privat arbetsmarknad igen så har jag haft förmånen att jobba i olika ledarroller inom flera olika branscher. Jag har alltid strävat efter nya utmaningar och de har också kommit med nya uppdrag genom åren. Steg för steg har roller och utmaningar eskalerat till idag.

 

Hur skiljer sig det här ledaruppdraget från tidigare uppdrag?

Att vara VD är att vara ytterst ansvarig och det skiljer sig såklart i stora delar från andra ledande befattningar där jag har haft ansvar. Men jag har verkligen nytta av all erfarenhet jag har fått med mig genom åren.

 

Vad är det mest utvecklande med just ledarskapet anser du?

De skiftande utmaningarna och att skapa motiverade och engagerade medarbetare för att nå målen. I ledarskapet lär jag mig själv varje dag och det är både utvecklande och roligt!

 

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?

Lyhört, engagerat, tillgänglig och ger mycket utrymme för eget ansvar.

 

Vad vill du främst använda ditt ledarskap till?

Jag vill utveckla människor och organisationer.

 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?

Energi hämtar jag från avkoppling med vänner och familj samt att träna eller köra motorcykel. Inspiration får jag från böcker, föreläsningar och från mötet med andra människor.

 

Hur inspirerar du andra med just ditt ledarskap?

Jag försöker skapa ett klimat där man ska känna att man kan vara med och påverka, att jag ger förtroende i mitt ledarskap och att jag försöker coacha mina medarbetare att växa och nå sina mål.

 

Vilka 4 goda råd skulle du själv velat ha i början av din karriär?

 

 • Var lyhörd.
 • ”Say it and say it again”, kommunicera mer och upprepa viktiga budskap.
 • Försök vara tydlig, ställ kontrollfrågor så att du får kvittens på att budskapet du velat få ut verkligen uppfattats så.
 • Ha alltid en positiv inställning - det går att lösa!

 

Vad värderar du högt och hur tar dina värderingar sig uttryck i vardagen?

En positiv inställning, en vilja och stark tro på individens förmåga till utveckling. Jag tror det märks i mötet med mig och genom det förtroende och ansvar jag ger.

 

Vilken har varit din största utmaning hittills och hur har du hanterat den?

Tuffa samtal som berör personers anställning tex vid förändring, behov av kompetensväxling och utmaningar i lönsamhet. Var rak men tappa inte medmänskligheten.

 

Om du fick övertyga en yngre förmåga att ta ett ledaransvar, hur skulle du motivera det för den personen?

Utmaningen kommer att få dig att växa och utvecklas. Och det är roligt!

 

Finns det någon person som har varit särskilt viktigt för dig i ditt ledarskap och i så fall varför?

Det är många som jag kan tacka, jag har fått mycket inspiration genom åren från både chefer, föreläsare, coacher och medarbetare.

 

Vad ser du som din kommande utmaning som ledare och vad gör du för att förbereda dig för den?

Att ständigt utveckla och förbättra mitt ledarskap genom att vara ännu mer närvarande och tydligare. 

 

Om du hade tvingats byta bana, vad skulle du valt att göra då?

Bra fråga men kanske skulle jag arbeta med att försöka påverka unga människor på fel väg att välja en positiv väg istället. Det finns inga lyckliga gangsters.

 

Vad är viktigt att som ledare lämna efter dig till din omgivning?

Känslan att organisationen och individerna har utvecklats och viljan att se saker från nya perspektiv samt finna lösningar genom lyhördhet, engagemang och ett bra teamwork!

 


"Vi behöver bli bättre på att fira vinster, acceptera förluster och gå vidare"

Peter Eriksson är VD på CFI Group, där han arbetat från starten i fler olika roller innan han blev VD 2014.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och din karriärresa fram tills nu

Jag är uppvuxen i Esbo, Finland och har en magisterexamen i ekonomi från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors. Efter en relativt kort jobbkarriär i Finland blev jag 2002 rekryterad som konsult till CFI Group i Stockholm, där jag i 17 års tid, dels fått hjälpa mer än 30 bolag i 10 olika branscher och dels fått den karriärutveckling man kunnat drömma om. Först fick jag uppleva hela CFI Groups konsulttrappa, från juniorkonsult till Director för att sedan i april 2014 bli VD för CFI Group Nordic. Min första officiella chefsroll fick jag 2008 när jag blev konsultchef.

 

Vad är mest utmärkande för ditt ledarskap?

Jag är en stor förespråkare av lagtänk och laganda i allt jag gör och gillar att driva och inspirera mitt team till att kontinuerligt försöka bli bättre som lag. Viktigt att det finns mycket glädje, vilja och ”doer”-attityd i teamet.

 

Vad behövs för att få ut det bästa av dig som ledare?

Att jag upplever att vi jobbar mot ett gemensamt mål, att vi agerar i enlighet vad som alltid är bäst för gruppen och att vi samtidigt kan ge varandra en massa härlig energi varje dag.

 

Hur motiverar du dig själv?

Jag drivs väldigt mycket av vinnarinstinkten och målbilden av att lyckas. Jag försöker se positivt på alla utmaningar, lära mig något nytt hela tiden och sträva efter att bli lite bättre varje dag. 

 

Hur bedriver du ditt självledarskap?

Jag läser en hel del management böcker och tar aktivt del av nätverk och seminarier. Samtidigt är jag lyckligt lottad att få jobba på ett internationellt konsultbolag som har en nära akademisk koppling, (CFI Groups grundare Prof. Claes Fornells forskning) och att vi får hjälpa en mängd stora fantastiska bolag i världen med deras utmaningar på ledningsnivå. Jag lär mig mycket i jobbet både av mina kollegor och av våra kunder.

 

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv i början av din ledarkarriär som du idag ser att du behövt då?

 • Utgå alltid från vad som är det bästa för bolaget, då blir det bra.
 • Var medveten om dig själv (gå UGL) och att en ledare alltid står på en ”scen”.
 • Slösa inte alltför mycket energi på det som du ändå inte kan påverka.

 

Finns det någon person som betytt mycket för dig som ledare och vad var det som var betydelsefullt?

Det finns flera personer som betytt och betyder mycket för mig som ledare. I grunden har min far och hans karriär som koncernchef spelat en stor roll till den jag är idag. Även min fd VD Mats Frid (Straleda idag) som tidigt såg potentialen i mig, min fd coach Pierre Öhgren som hjälpt mig med mitt ledarskap i flera år och min styrelseordförande Kaj Fornell som stöttat mig genom åren. Den gemensamma nämnaren för alla är att de är otroliga ledare och mentorer med hjärtat på rätt plats.

 

Vilka är dina personliga värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Att försöka leva som man lär. Jag tror mycket på ömsesidig respekt, hög prestationsnivå med frihet under ansvar och laganda. På firman har vi investerat mycket tid i att ta fram våra gemensamma värderingar som präglar hur vi vill att vi ska uppfattas; kunniga, lyhörda, engagerade, pålitliga och proaktiva.

 

Vad är det mest utvecklande för dig personligen vad gäller ledarskapet?

Jag tycker väldigt mycket om att se människorna runt mig utvecklas, att jag kontinuerligt lär mig nya saker av dem och att vi tillsammans åstadkommer goda resultat.

 

Hur beskriver andra ditt ledarskap?

Den feedback jag får är att jag upplevs som drivande, tydlig och positiv, men kan ibland uppfattas som otålig.

 

Vilka ledarskapsområden vill du själv förstärka framgent?

Jag har ibland svårt att acceptera mina egna brister och per definition är jag aldrig riktigt nöjd med vad jag än åstadkommer. Är lyckligt lottad med ett fantastiskt minne, men ibland är det en belastning för att jag kan grubbla rätt mycket över saker. Jag måste helt klart bli bättre på att alltid fira vinster, acceptera förluster och gå vidare.

 

Vad tycker du är mest utmanade ledarskapsmässigt just nu och framåt?

Till syvende och sist handlar ju ledarskap om relationer mellan människor och förmågan att visa vägen som ledare. Just nu är förändringsledning nog det svåraste i och med att mycket av företagslandskapet håller på att ändras till något ingen upplevt förr. Så nu är det extra viktigt att kontinuerligt kunna beskriva och kommunicera vart vi är på väg och samtliga medarbetares individuella roller i denna resa, samt hur fantastiskt det kommer att bli när vi kommer fram, för att sedan påbörja en ny resa. Viktigt är att hela tiden vara på väg, aldrig stanna upp eller bli för nöjd med där man är.

 

Vilket har varit din hittills största utmaning som ledare och hur tacklade du den?

Min hittills svåraste utmaning som ledare var när jag blev utsedd att bli konsultchef, vilket betydde att jag blev chef för mina kollegor. Samtidigt fick vi en ny VD med nya mål och ny organisation vilket gjorde att jag för vissa gick från att vara ”en av oss” till ”en av dem” på väldigt kort tid. Jag fick tipset om att skaffa mig en extern coach och då träffade jag just Pierre Öhgren som då satt hos Ledarskaparna, och som betytt väldigt mycket för mig i min utveckling.

 

Om du skulle byta bana, vad skulle du då välja att göra?

Om jag någonsin skulle lämna konsultsidan skulle jag nog vilja testa mina kunskaper i ett större bolag och ta ansvar för att göra bolaget (än) mer kundorienterat. Och om inte det, så golfproffs.

 

Vad känns viktigt för dig att lämna efter dig, den dag du väljer att göra annat?

Jag vill självklart lämna ett positivt avtryck och göra skillnad. Samtidigt ska man som ledare alltid vara generös med kunskap och se till att det finns en plan för att någon ska kunna träda in i rollen efter en själv. Jag tycker också att man i mån om möjlighet ska försöka bidra till att göra världen lite bättre och jag är stolt över att CFI Group idag har ett samarbete med Rädda Barnen.

 


I juli kommer ett extranummer från Almedalen där vi intervjuar våra talare.

I augusti Månadsbrev intervjuar vi Thomas Högväg, VD på Wasa Kredit och Kathrine Hogseth, VD på CRM Konsulterna.


AKTUELLT

Har du en ledande roll? Sista chansen att delta i årets viktigaste research - bidra HÄR >>. Syftet med PotentialBarometern2019 är att lyfta fram och skapa medvetenhet om hur potential tas om hand och om det finns strukturerade och genomtänkta sätt i verksamheter att ta tillvara på potentialen. Undersökningen tar max 5 minuter och är öppen t.o.m. 2018-06-20. 
För varje deltagande skänker vi pengar till Cancerfonden.

Vår VD har nyligen lanserat sin nya bok:

"LURAD? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång"

Boken finns nu tillgänglig på Bokus och Adlibris.

Nya affärer denna månad är inom IT branschen, Offentlig sektor, Handelssektorn och Finansiella sektorn.

EVENT & AKTIVITETER

Kom och träffa oss i Almedalen, måndag den 1 juli, kl 14:00-16:00. 

I år vill vi bjuda in till Almedalen med fokus på samtal som utmanar våra föreställningar om värderingsarbete. ANMÄL DIG HÄR>>

Det blir mingel kombinerat med att lyssna till erfarna ledare och deras erfarenheter kring ämnet. På scen: 

 • Ulrica Hedman, VD Länsförsäkringar Uppsala
 • Stefan Johansson, Försäljnings- och Marknadschef Loomis
 • Hanna Brogren, VD och Generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer
 • Rikard Josefson, VD Avanza Bank

Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se XL Bygg berätta mer.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Månadens tankeväckare:

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.