Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


POTENTIALBAROMETERN2019

Hur tar ni hand om potentialen i just er organisation? hjälp oss att besvara vår årliga enkät PotentialBarometern2019 HÄR >> 
Det tar max 5 minuter.


"Man ska inte låta tvister ligga och gro utan upp med dem på bordet"

Anette Yngvesson har en lång karriär inom transportbranschen och har de senaste åren startat och drivit bolag inom branschen.

 

Berättat lite om din bakgrund och vägen till den roll du har idag

Sedan jag var liten har jag alltid varit intresserad av att göra affärer, redan som 5-åring satt jag på morfars grindstolpe och sålde glass till förbipasserande. Några kronor dyrare än vad jag köpte glassen för i affären. Efter skolan började jag arbeta som Trafikledare på ett transportbolag. Jag insåg att transportbranschen passade mig, snabba puckar och mycket kontakt med människor. Efter 10 år startade jag tillsammans med några kollegor ett nytt transportbolag och efter ytterligare 10 år, kände jag att det var dags att stå på egna ben, så november 2006 sålde jag min del och startade Fraktkompaniet AB.

 

Vad har varit det mest utmanande i din roll, från start, till där du befinner dig nu?

Utmaningen har varit att driva bolag med stark tillväxt i en mogen bransch. Att hitta rätt människor som gillar förändring. Vi hade som mål att dubbla omsättningen varje år de första fem åren och att driva tillväxtföretag i sig tycker jag är stimulerande.

 

Hur vill du uppfattas som ledare?

Kreativ, engagerad och varm.

 

Hur tror du att andra uppfattar ditt ledarskap?

Jag tror nog att jag uppfattas som tydlig och resultatinriktad. På Fraktkompaniet sätter vi tydliga mål och för mig är det viktigt att alla arbetar åt samma håll.

 

Vad är det mest inspirerande i din roll idag?

Jag älskar att starta upp nya projekt och att hitta bra lösningar för våra kunder. Jag mår också bra när jag ser medarbetare växa i sina roller.

 

Varifrån hämtar du din energi?

Från mina kollegor, från en joggingrunda eller en bra resa. Jag hämtar gärna energi av min omgivning, människor med god humor uppskattas.

 

Har du några ledord som du lever efter, kopplat till ditt ledarskap?

Att ta del av allas åsikter för att hitta rätt väg i ledarskapet och att inte låta tvister ligga och gro, upp med dem på bordet. Jag är en ärlig person och lätt för att ta diskussioner.

 

Vilken är din vision framåt, för dig själv och för företaget?

God lönsamhet och att ha roligt på vägen.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Min starkaste värdering är engagemang. Gör jag något vill jag göra det bra och tar jag på mig att göra något så blir det alltid gjort, både privat och på jobbet. Att misslyckas finns inte.

 

Vilken har varit din svåraste utmaning hittills i karriären och hur har du tacklat den?

Under ett par år hade vi problem med lönsamheten då bestämde vi oss för att rida ut stormen, rekrytera rätt människor och hitta rätt kunder, det tog två år som var slitsamma. 

 

Vilka är dina 5 bästa lärdomar genom åren?

 • Kommunicera tydligt vad du förväntar dig av dina medarbetare
 • Hitta enkla nyckeltal som passar din verksamhet och mät förbättringar
 • Sätt tydliga mål och gör en plan för att nå dem
 • Våga ta diskussioner – lös konflikter tidigt
 • Fråga dina medarbetare vad de förväntar sig av dig

 

Har du någon person eller personer som har betytt extra mycket för dig och ditt ledarskap genom åren?  

Jag har saknat kvinnliga förebilder och under senaste tiden har jag fått förmånen att vara med i 17-nätverket, ett kvinnligt nätverk där alla medlemmar startat bolag som omsätter mer än 50 miljoner. Här har jag hittat de förebilder som jag letat efter, särskilt Jessica Löfström och Maria Mattson Mähl som driver nätverket är riktigt modiga kvinnor som vågar.

 

Vad behöver man tänka på om man jobbar tillsammans med dig, för att få ut mesta möjliga av ert arbete tillsammans?

Helst ska man inte tänka så mycket, slappna av och tala från hjärtat.

 

Vad ser du att du vill utveckla i ditt eget ledarskap framåt?

Jag arbetar på att vara närvarande, trots att tiden inte alltid räcker till.

 

Om du fått välja om, vilken bana skulle du då ha valt vad gäller din karriär?

Samma, jag har fortfarande roligt.

 

Vilket särskilt avtryck vill du som ledare lämna efter dig?

Avtrycket jag vill lämna är framförallt att ha tagit fram de bästa och mest kreativa människorna i transportbranschen. Genom att låta människor växa med frihet under ansvar och uppmuntra idéer till att förbättra för sig själv och sina kollegor arbetar man tillsammans fram en bra arbetsplats.

 


"Jag har alltid trott på samarbete, höga mål, stora visioner och vikten av att strategi och exekvering följs åt"

Charlotte Mattfolk är VD på Cartina med en bakgrund i bl a managementkonsult-branschen. Hon var nyligen nominerad till utmärkelsen Årets VD i kategorin små företag.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och hur din resa har sett ut, fram tills nu

Mina största intressen har alltid handlat om hur man förstår framtiden och hur man bygger och utvecklar framgångsrika företag. Jag började på Framfab 1999, för att det var en nytänkande digital spelare med en visionär ledare och entreprenöriella medarbetare, som ville vara med och förändra världen. Efter den resan med stora framgångar och motgångar, lärde jag mig att allt handlar om att hela tiden läsa av situationen, vara lösningsorienterad och se sin egen möjlighet till lärande och utveckling, oavsett om det går bra eller dåligt, just då. Men också att man genom att göra det kan få med sig andra och ha väldigt kul på vägen.

 

Efter det hittade jag ett konsultbolag inom nischen framtid-/omvärldsanalys där jag fick lära mig metodik för framtidsanalys. Jag fick personalansvar och så småningom blev jag VD. Jag insåg att jag ville lära mig mer om hur exekvering på en strategi går till och hur man transformerar ett bolag för att fortsätta vara konkurrenskraftigt i framtiden.

 

Då sökte jag mig till ett större managementkonsultbolag där jag blev ansvarig för ”Strategy and Business Transformation”. Otroligt lärorikt i hur man navigerar i stora bolag och får gehör för det man vill göra och lyckas genomföra det. Jag insåg samtidigt att jag ville ha större möjligheter att verkligen bygga ett bolag från grunden som är helt jämställt, där allas ambition och kompetens värderas oavsett ålder och erfarenhet, utan snarare baseras på utvecklingsförmåga och vilja att lära sig mer om sig själv och andra, men också en stor nyfikenhet på vad framtiden innebär och de förändringar vi måste driva för att ta nästa steg.

 

Hur har ditt eget ledarskap förändrats och utvecklats genom åren?

Mitt ledarskap baseras på samma värderingar som jag hade tidigt, men jag är idag mycket modigare och starkare i att hålla fast vid dem. Jag har alltid trott på samarbete, höga mål, stora visioner och vikten av att strategi och exekvering följs åt.

 

Mina värderingar baseras på hur viktigt det är med allas lika värde och känsla av att kunna påverka sin egen situation och ett företags utveckling, samtidigt som man inser att detta sker i alla små saker man gör varje dag. Man kan alltid välja att ta ledarskap över sin egen situation och inspirera andra - därför finns stora ledare i alla åldersgrupper.

 

Vad genomsyrar ert bolag och ger det dess karaktär?

Cartina är en nytänkande spelare inom vår nisch, där vi kan skapa värde för våra kunder både i strategi och transformation, genom vår spetskompetens inom digitalisering, för att skapa hållbara framtidslösningar. Detta är essensen av vår vision ”creating the curve”.

 

För att verkligen kunna åstadkomma ett avtryck på marknaden så tror vi på att vår egen tillväxt skapar både inflytande och möjlighet till att skapa större kundvärden hos flera kunder – men också internt en större möjlighet att både bygga spetskompetens och att bredda vårt erbjudande inom områden som hänger ihop och ger oss möjlighet att kvalitetssäkra en större del av leveransen hos våra kunder. Vi vill säkra fokus på hållbara lösningar som kan möjliggöras genom digitalisering.

 

Vilka ledord beskriver bäst ditt ledarskap?

Mitt ledarskap handlar om tre saker:

1) Att få alla mina kollegor att inspireras av det värde vi kan tillföra genom att vara nyfikna, pålästa, engagerade och vilja både lära ut och lära sig av andra oavsett ålder, erfarenhet eller kompetens.

2) Att förutsätta en jämställd, platt organisation där beslut alltid ska fattas så nära problemet som möjligt.

3) Att vilja vara med och förändra världen genom att få med oss de som verkligen behöver förändras. Då måste man visa på resultat, påverkan och genomförandekraft – men framförallt ett tydligt affärsvärde.

 

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Jag hämtar min främsta inspiration från alla kollegor jag jobbar med varje dag. Vårt jobb är att lösa problem på ett pragmatiskt och kreativt sätt, ofta med begränsade resurser. Det får oss att ständigt utveckla vårt sätt att angripa både samma och nya problem på mer effektiva sätt.

 

Externa influenser är viktigt för mig och jag läser otroligt många böcker och artiklar samt reflekterar mycket över hur jag själv resonerar kring fakta bakom vad och varför vi tror på olika saker och varför vi inte gör det. Vi vet så lite och tycker så mycket.

 

Jag tror att vår tids största utmaning är att det vi kallar fakta är osäker mark som ständigt förändras och kan ses på väldigt många olika sätt. Därför gillar jag att tänka i termer av scenarier och resonera utifrån att vi just ser både nuläget och framtiden på väldigt olika sätt. Det är när vi förstår våra olika synsätt som vi kan förstå bättre hur vi enas och jobbar i samma riktning framåt.

 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur tacklade du den?

Min största utmaning har varit när jag rekryterat fel och behöver ta konsekvenserna av det. Det har jag gjort flera gånger och det har fått helt olika grad av konsekvenser men framförallt har det tagit mycket energi. Jag har insett att jag ska lyssna mycket mer på min magkänsla, framförallt vad gäller värderingar. Det låter självklart men det är lätt att förvirras av vilka förmågor som behövs i en grupp och vilka som för den samman. Kan man mötas i en förståelse för varandras uppdrag och roller eller kommer man att jobba emot varandra. Vill man framhålla sig själv eller vill man jobba för laget och uppdraget. Uthållighet och långsiktighet är otroligt viktigt och egenskaper som verkligen är viktiga.

 

Vilka värderingar genomsyrar ditt ledarskap och hur visar de sig konkret?

Vi har tre värderingar som för mig betyder otroligt mycket – tre emojis och inte ord - stjärna, hjärta, äpple (egna symboler) som vi använder i vår chatt, varje dag och i allt vi gör. Betydelsen i stjärnan är att vi ska vara modiga och i framkant, äpplet handlar om nyfikenhet och kunskapsdelning och hjärtat handlar om en stor passion och engagemang för allt vi gör och för att hjälpa varandra.

 

En viktig strukturåtgärd var att lämna e-mail och bara jobba i chat (Slack) då det skapar en mycket mer informell och platt beslutsstruktur. När vi går hem från jobbet är alla dagens frågor hanterade och ligger inte kvar i mailen. Varje vecka skriver jag tillsammans med alla som har ett ledaransvar i affärsområde eller funktion i något vi kallar – thecartinapulse – eller ”pulsen”. Där skriver jag/vi väldigt öppet om allt möjligt som hänt under veckan, vi visar resultat från de medarbetarmätningar vi gör regelbundet, förklarar vår strategi, vad vi tror på, vad vi gör, om leveranser, affärer, utbildningar, framgångar och motgångar i stort och smått. Väldigt uppskattat och något som verkligen binder oss samman som konsultbolag. Allt innehåll publiceras i Slack och där får vi också feedback, hejarop, frågor och en hel del ”stjärna, hjärta, äpple”!

 

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv i början av din ledarkarriär, som du idag ser, att du behövt då?

 1. Lyhördhet är kärnan i ledarskap – och att våga möta medarbetare med konkret feedback kring hur man ska möta de problem de beskriver, är det som skapar utveckling. Det är lätt som ledare att lyssna och hålla med, betydligt tuffare att lyssna och vända tankesätt, men det är det som ger både motivation och resultat.

 2. Ta inte lätt på de beslut du är med och fattar – de ska exekveras. Gå aldrig med på något du inte bestämt dig för att köpa in på – alla medarbetare kommer att känna att du inte är där med hela kroppen. Stå stark inför alla beslut! Som ledare behöver du lägga mycket tid på reflektion kring beslut och ansvar så att du vet hur du ska argumentera för varför beslutet fattats.

 3. Ledare är alltid på scenen. När du tar på dig en ledarroll är du alltid en förebild för andra och ditt agerande får följdeffekter i att andra gör som du – eller ibland tvärtemot. Men du fyller en viktig funktion för organisationen i att skapa omdöme i olika situationer kring vad som bygger framgång.

 

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som ledare, så här långt?

Jag är väldigt stolt över alla team och ledningsgrupper jag byggt upp i olika konstellationer och att jag byggt ett starkt nätverk som består av både nuvarande medarbetare, tidigare medarbetare, kunder sedan lång tid tillbaka, nya kunder och alla möjliga andra kontakter som ger mig inspiration och där jag får det tillbaka. Vi har åstadkommit fantastiska saker tillsammans, jättefina resultat för de företag vi jobbat med och en stark karriärutveckling för många i en massa olika positioner.

 

Jag är också väldigt stolt över att kunna anpassa mig utifrån de resurser som finns och bygga därifrån. Och att när det behövs påvisa vilka resurser som krävs och driva stora transformationsprogram som leder till kraftigt ökad och framtidssäkrad konkurrenskraft. Jag ser fram emot att använda min erfarenhet för att framtidssäkra ännu många fler bolag som behöver ta stora kliv för att vara relevanta och konkurrenskraftiga.

 

Vilka eventuella ledarskapsutmaningar ser du att framtiden kan kräva?

Jag tror på att alltid ha ett framtidsperspektiv som gör att vi kan förutse och planera för att skapa långsiktigt hållbara lösningar där digitalisering är ett viktigt verktyg för att nå detta mål. Många företag står inför en generell kompetensutveckling i dessa områden som behöver läggas mycket tid och kraft på. Om inte ledare driver på denna utveckling kommer man att tappa mycket konkurrenskraft och vi kommer att se många företag gå under.

 

Vilka 4 råd ger du dina medarbetare för att få ut det bästa av dig som ledare?

 1. Tänk noggrant igenom om du delar vision och värderingar. Gör du det, håll fast vid tron på dem och hjälp till att efterleva dem, framförallt i de situationer där du ser att de utmanas.

 2. Dela med dig av vad du verkligen vill – och låt oss diskutera hur vi kan skapa förutsättningarna för det.

 3. Ta stort ansvar så får du stor frihet. Tänk hela tiden på vad nästa nivå av ansvar innebär så att jag kan släppa saker och du kan ta nästa steg.

 4. Hjälp andra att bli framgångsrika! (så blir du det också). Och vi alla tillsammans.                                                                                              

Vad skulle du aldrig kompromissa med när det gäller ditt ledarskap?

Återigen värderingar. Tron på människans kraft att förändra sig – och ibland inte. Att både ha mod och ork att vilja förändra inställningar men också inse att det ibland är för svårt. Det är en väldigt utmanade balansgång att bedöma vad som är förändringsbart och inte.

 

Jag tror inte heller på ett alltför regelstyrt ledarskap utan att det ska baseras på ett situationsbaserat omdöme. Jag vill inte gärna formulera strikta regler för hur saker ska vara utan hellre lita på att det finns en sund bedömningsförmåga att lösa uppgiften. Etik, moral och förmåga till resonemang kring hur vi förhåller oss till generella principer snarare än väldigt specifika regler.

 

Vad önskar du själv utveckla vidare i ditt eget ledarskap?

Bli ännu tydligare med vad min syn på ledarskap betyder för mina ledare och medarbetare.

 

Om du fått välja fritt en annan bana, vad skulle du då ha valt?

Jag har haft väldigt många olika tankar kring det, allt ifrån hjärnforskare till filmregissör eller modedesigner. Men jag tror ändå den gemensamma faktorn är en fascination inför människan, hur vi fungerar, vad som driver oss och hur vi berättar en historia eller fångar ett intresse som inspirerar andra att följa efter.

 

Vad vill du kunna se tillbaka på med stolthet som ledare?

Jag vill bygga ett bolag med nyfikna och handlingskraftiga medarbetare som är tankeledande inom kritiska framtidsfrågor som digitalisering och hållbarhet och som också hjälper bolag att driva den förändringen. Där kvinnor och män självklart har samma förutsättningar att utvecklas på alla nivåer. Om jag kan lägga grunden för och inspirera till att många fler bolag växer fram där detta är självklart, kommer jag att känna mig oerhört stolt och glad.

 


I juni Månadsbrev intervjuar vi Gunnar Duintjer, VD på Arkitektkopia och Peter Eriksson, Managing Director på CFI Group. 


AKTUELLT

Har du en ledande roll? Hjälp oss att bidra till PotentialBarometern2019 HÄR >>. Syftet med undersökningen är att lyfta fram och skapa medvetenhet om hur potential tas om hand och om det finns strukturerade och genomtänkta sätt i verksamheter att ta tillvara på potentialen. 

Undersökningen tar max 5 minuter och är öppen t.o.m. 2018-05-31. 

För varje deltagande skänker vi pengar till Cancerfonden.

Vår VD kommer att släppa en ny bok i slutet av maj med titeln:

LURAD? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång

Reportage från lanseringen kommer i nästa nyhetsbrev samt information om vart man kan köpa boken.

Nya affärer denna månad är inom Offentlig sektor och Venture cap.

EVENT & AKTIVITETER

Kom och träffa oss i Almedalen! Boka kalendern måndag den 1 juli, kl 14:00-16:00. 

I år vill vi bjuda in till Almedalen med fokus på samtal som utmanar våra föreställningar om värderingsarbete.

Det blir mingel kombinerat med att lyssna till erfarna ledare och deras erfarenheter kring ämnet. På scen: 

 • Anna Alm-Anderson, Divisionschef Region Norrbotten
 • Ulrica Hedman, VD Länsförsäkringar Uppsala
 • Hanna Brogren, VD och Generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer
 • Rikard Josefson, VD Avanza Bank


Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Länsförsäkringar Uppsala berätta mer.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Månadens tankeväckare:

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.