Nyhetsbrev från Djursholms Ridklubb. Har du svårt att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för en webbversion.

Djursholms Ridklubb

Hälsningar från Styrelsen

Kalle
Kalle Foto: Emelie Liljedahl

Hej alla klubbkamrater!
Vid Årsmötet den 17 februari valdes en ny styrelse och vi har så sakteligen kommit igång med vårt arbete. Vi har börjat finna våra roller och ansvarsfördelningen börjar ta form. Ni kan läsa mer om oss här. De flesta av oss är i stallet regelbundet så tag gärna kontakt med oss om ni undrar något, har frågor eller förslag på saker som ni vill att vi jobbar med. Förutom våra styrelsemöten och arbetsgruppsmöten har vi regelbundet samverkansmöten med ridskolan och tävlingskommittén.

Under våren kommer DRK att anordna ett antal aktiviteter för alla medlemmar. TK kommer bl.a. att ordna en Funkisdag för alla som vill och behöver lära sig mer om hur det fungerar på våra tävlingar – särskilt viktigt för föräldrar och barn som går i träningsgrupper på ridskolan. TK och styrelsen kommer även att ordna en Fixardag i maj, då ser vi över hindermaterial, städar, röjer och inventerar. Förhoppningsvis skiner solen och vi kan ha en härlig dag tillsammans på vår fina anläggning!

Under våren kommer det förstås även att vara klubbtävlingar på olika nivåer. Se tävlingarna i vår tävlingskalender på hemsidan. Glöm inte att läsa de dokument som TK sammanställt till alla som tävlar på klubben, viktigt att även föräldrar tar del av den informationen. TK ordnar även två lokala tävlingar under våren med omgångar av allsvenskan. Det kommer att vara lag med ridskoleekipage och många klubbkamrater med och tävlar. Kom och heja eller hjälp gärna till som funkis någon av dessa dagar! Vil du eller ditt företag synas i dessa sammanhang eller kanske skänka hederspriser? Kontakta Jonas Waern som är ny sponsoransvarig.

Under våren kommer styrelsen fortsätta att lägga fokus på klubbens värdegrundsarbete. Vi har helt nyligen skickat ut ett vårbrev till alla föräldrar med barn på ridskolan som bl.a. handlar om våra värdegrunder, hur vi är mot varandra och hur vi använder sociala medier i stallet. Har du inte fått brevet finns det nedan och/eller på hemsidan.

Det finns mycket att se fram emot i vår, i brevet här får du koll på de mesta. Vi ses i stallet!

Hälsningar,
Lotta Källström, ordförande


Rapport från Årsmötet

Den 17 februari var det Årsmöte för Djursholms Ridklubb. Anneli Grimborg Säteri höll i taktpinnen. Susanne Martinelle, Christel Westerberg, Caroline Kanekrans och Malin Braun avgår ur styrelsen. Årsmötet valde således Charlotta Källström till ordförande på ett år och därefter valdes Jonas Wærn och Isabell Erwald för 2 år som ordinarie samt Ann Kjellser för 1 år som suppleant. I övrigt är Styrelsen oförändrad – Cecilia Åhlberg, Caroline Frumerie och Kajsa Larsson valdes om för 2 år som ordinarie. Gustaf Silén och Anna Segerström valdes om för 1 år som suppleant. Emma Matell och Rikard Kjellman har ett år kvar på ordinarie mandatperiod.

Valberedningen kommer också att förändras 2019. Anna Lindström, Tove Sander, Charlotta Källström och Alexandra Magnusson lämnar över till Mia Thelander, Isabel Sundewall, Anna Isoz Dalborg och Louise Andrae.

Naturligtvis avtackades de klubbkamrater och avgående styrelsemedlemmar som verkat ideellt för klubben i många år. Man delade även ut blommor till de som fyller en viktig funktion för klubbens verksamhet utan att ingå i styrelsen så som Hermine Pagmar Hansson. Man enades även om hedersmedlemskap till Susanne Martinelle och Christel Westerberg. Christel fick även en guldnål för 10 års styrelsearbete! Vi vill passa på att rikta ett stort TACK alla klubbkamrater som engagerar sig för klubbens verksamhet! Utan dessa eldsjälar skulle inte vår ridklubb fungera. Här hittar ni Årsmötets protokoll och verksamhetsberättelse för 2018. Läs gärna dessa så förstår ni vilket fantastiskt arbete som utförs i vår ridklubb.

När Årsmötet avslutats delade TK och ITK ut Vandringspris för juniorer respektive seniorer och Championat i hoppning respektive dressyr till några klubbkamrater som utmärkt sig på tävlingsbanorna under 2018. Miranda Edsparr, Lovisa Nordenadler, Vilde Aanesen, Tess Kotsinas och Hermine Pagmar Hansson tog emot pokaler.

Vill du också bidra till arbetet med DRK och bli en ideell resurs för klubbens verksamhet?! Tag kontakt med någon i styrelsen om hur du kan bidra till klubbverksamheten. Läs gärna detta och inspireras.


Vårbrev till föräldrar

Vårbrev

I dagarna har DRK skickat ut ett brev till de med barn/ungdomar som rider på ridskolan och/eller är engagerade i Djursholms Ridklubb. Ni hittar brevet här. I brevet finner ni viktig information från Djursholms Ridklubb och Djursholms Ridskola som vi gärna vill att ni tar er tid att läsa igenom tillsammans med era barn. Har ni några frågor kring innehållet är ni varmt välkomna att kontakta fritidsledarna, ridlärarna eller någon i styrelsen.

Tack för att ni tar er tid att läsa igenom detta!


Datum att notera under våren

PKDT
Vilde Aanesen och Kalle för Lina Dolk under ungdomsdagen i samband med Patrik Kittel Dressage Tour. Foto: Andreas Jonsson

Under våren kommer klubben att anordna aktiviteter för alla medlemmar. Du kan se vilka det är här nedanför men också i kalendern på hemsidan. Det kommer information i stallet i tid för varje aktivitet. Precis som vanligt blir det klubbtävlingar på olika nivåer, datumen finns i tävlingskalendern.

Mars
18/3, Fysträning för ungdomar
20/3, Skötarkurser startar
30/3, Funkisutbildning med TK
April
6-7/4, Lokal dressyr med omg 1 av Div 3
15-18/4, Dagläger i stallet med Fritidsledarna
Maj

5/5, Lokal ponnyhoppning med omg 2 av Div 3
19/5, Fixardag med Tävlingskommittén och styrelsen
25/5, Inverkansdomarutbildning
Juni

14/6, Terminens sista ridning
Töm skötarlådor och skåp inför sommarlovet.
Ridläger och kurser på ridskolan i juni och augusti.


Hälsningar från Fritidsledarna

Foto: Fritidsledarna

Fritidsledarna är i stallet varje dag med aktiviteter så som nybörjarteori, skötarkurser, pyssel och klädbytardagar. Under sportlovet ordnade vi dagläger och det blev en lyckad vecka i stallet med Marie där deltagarna bl.a. fick lära sig om hur det är att arbeta i ett stall och möjlighet att lära känna varandra och framför allt hästarna lite bättre. Nu följer vi upp sportlovslägret med ett dagläger på påsklovet!

Det är högt tryck på skötarkurserna – superkul! Därför har man satt in ännu en skötarkurs i vår! Se mer info och anmälan i stallet.

Hästarna vill förstås bli extra ompysslade av sina skötare nu när de fäller mycket och är lite lerigt i hagen. Passa på att smörja av tränsen efter det att ni ridit så att inte hästarna får skav av allt stöv som fastnar på insidan av lädret nu. Alla skötare har fått en dagbok att fylla i, glöm inte att lämna in den till fritidsledarna.

Tag kontakt med oss fritidsledare om du undrar över något, vad det än må vara. Vi hjälper dig med ett skåp som krånglar, att leta rätt på en skötpåse, gå igenom tränsets delar eller kanske prata om något som hänt i skolan. Vi finns i stallet eller på vårt kontor. Vissa tider har Marie stalltjänst och måste fokusera på jobbet i stallet, viss dagtid och sen kväll.


Tävlingsrapport

Tävling
Ria. Foto: Emelie Liljedahl

Tävlingssäsongen fick en lite annorlunda start i år givet smittläget som varit och som resulterade i ett temporärt tävlingsstopp i Stockholms län. Men nu börjar så sakteligen tävlingarna att dra igång igen, bl.a. första omgångarna i Allsvenskans olika divisioner. DRK har lag med på de flesta nivåer - superkul! Här hittar ni info och kontaktuppgifter till lagledare för respektive division.

STOCKHOLMSCUPEN och PONNYCUPEN
Djursholms Ridklubb och Djursholms Ridskola vann Stockholmscupen i hoppning! Under vintern har det varit många matcher i Stockholms- och Ponnycupen för ridskolans elever. Det har rapporterats flitigt från matcherna på klubbens Facebooksida. Det har varit blandad utdelning på tävlingarna, många medaljer, roliga tröstpris och framför allt fin gemenskap och härlig gemensam fika med utmanarlagen. Ridskolans elever som tävlat Stockholmscupen i hoppning tog sig till final och väl där vann laget hela cupen! Laget har bestått av olika elever under matcherna fram till finalen: Ebba Rosenhamer Meffert, Isabell Erwald och Ingela Bäckström. I finallaget red Cecilia Åhlberg, Sofia Sancho, Tess Kotsinas och Anna Jacobson. Lagets coach Andreas Jonsson fanns förstås också på plats. Micke Wicklund har också varit med och coachat laget. Stort GRATTIS alla inblandade till fantastiska insatser på vägen och en fin seger! För er som eventuellt missat vad detta innebär: Stockholms- och ponnycupen är utbildningstävlingar mellan föreningar/ridskolor i Stockholmsdistriktet. Cuperna ordnas av Stockholms Läns Ridsportförbund. Här kan ni läsa mer om hur Stockholmscupen går till.

Gothenburg Horse Show
Nu är det klart att vår klubbkamrat Tinne Vilhelmson Silfvén kommer till Gothenburg Horse Show! Tinne har under vintern lyckats kvala till finalen av FEI World Cup Dressage som går under GHS helgen den 5-7 april. I juni kommer vi förhoppningsvis kunna se Tinne och många andra världsstjärnor på Stadion i Stockholm när Longines Global Champions Tour och Stockholm Horse Week brer ut sig mitt i stan. Inom SHW 2019 ryms både internationella dressyrklasser, en nationell hoppklass, U25 klasser i hoppning och dressyr samt clinics.

Externa tävlingar på hemmaplan
I april och maj ordnar DRK lokala tävlingar med omgångar av allsvenskan. Mer info finns på hemsidan. Ni kan hänga med i rapporteringen om våra tävlingsekipage på DRKs Facebook, som även speglas på hemsidan.


Elitdressyren

Boka redan nu helgen den 13-15 september för då kommer vi för 25:e året att arrangera Elitdressyren på Djursholm! Vi är mycket stolta att vi återigen har fått förtroendet att hålla en av deltävlingarna för LiveArena & DressagePower Grand Prix Tour respektive Lövsta Future Challange.

Kontakta Kajsa Larsson om du är intresserad av att hjälpa till, gå in som sponsor eller bara har frågor om tävlingen och eventet.


Hälsningar från Ridskolan

Ridskoleponnyer
Ridskoleponnyerna i hagen. Foto: Fritidsledarna

De senaste veckorna har vi talat mycket om det smittoläge som varit i Stockholms län. I januari drabbades Skånsta Ryttare av ett förödande virus. Utbrottet drabbade verksamheten mycket hårt och flera hästar fick dessvärre somna in. Nu meddelar bl.a. SLU att utbrottet av EHV-1 neurologisk form lagt sig och att man inte sett några tecken på spridning från de två stallar där smittan började. DRK har uppdaterat regelbundet om smittoläget via hemsidan och klubbens Facebook-sidor. Vi har även haft anläggningen helt stängd för inkommande hästar under en period. Allt för att förebygga vidare smittspridning. Vi vill nu tacka alla elever och besökare som följt våra instruktioner, respekterat restriktioner och visat hänsyn genom att verka förebyggande. Vår verksamhet klarade sig, den här gången. Nu måste vi ta lärdom av detta och fortsätta vara försiktiga. Fortsätt att byta kläder och utrustning om ni vistas i olika stall eller rider på flera ridskolor.

Ridskolans verksamhet fortsätter nu precis som vanligt och vi börjar så sakteligen öppna upp för inkommande ekipage, på träning och tävling. Just nu är det teoriperiod med många föreläsningar och aktiviteter bl.a. longering och voltige. Se info i stallet.

Som ni vet får vissa lektionshästar åka till Pytt på Rånäs stall för lite ledigt, vila och/eller rehab. Nisse som varit hos Pytt en tid för att läka en skada har nu kommit hem. Just nu är Zafira hos Pytt för att gå i hage och läka ut en skada. Dessvärre måste vi meddela att Walentino som varit halt en tid har fått somna in. Han bröt benet i hagen när han kom ut till Pytt för att vila. Det är alltid en stor förlust och sorg för oss när hästarna skadas och måste somna in – vi förlorar en av våra arbetskamrater! Just Walentino har varit på ridskolan i väldigt många år och lämnar förstås ett stort tomrum. Kontakta någon i personalen eller fritidsledarna om ni har några frågor eller funderingar kring detta.

Läger och Kurser
I juni och augusti blir det som vanligt ridläger och kurser. Info finns i stallet och anmälan görs till kontoret eller på 08-755 57 10.

Terminsslut

Ridskolan och ordinarie ridning slutar den 14 juni. Hör av dig i god tid om du tänkt säga upp din plats. Detaljer om vad som gäller finns här. Om du inte vill ha samma ridtid i höst, kanske byta till en annan dag eller har några frågor kring ridningen ber vi dig att ringa 08-755 57 10.
Du kan alltid lämna meddelanden på ridskolans telesvar, t.ex. avboka din ridtid. Vi har begränsade telefontider men det går bra att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare när kontoret är obemannat.

Ridskolan har en egen sida på klubbens hemsida, där ni hittar ridschema, info om personal, hästar och ponnyer. Vi har dock inte möjlighet att uppdatera regelbundet eller ta emot avbokningar per mail. Håll utkik i stallet för senaste nytt om aktiviteter och kurser, teori m.m.


Patrik Kittel Dressage Tour

PKDT
Patrik Kittel instruerar Cecilia Bergåkra och Izack. Foto: Andreas Jonsson

Den 10 februari landade Patrik Kittel Dressage Tour hos oss på DRK. Vi vill rikta ett varmt tack till alla inblandade som gjorde det till en fantastisk upplevelse för alla deltagare! Vi började dagen med en Inspirationsdag för Unga Ryttare med 140 ungdomar från hela länet. Ungdomarna engagerades i olika workshops under förmiddagen. De samtalade bl.a. med Patrik om vår inställning till tävlande utifrån en mycket läsvärd krönika, hade workshop om "Trygga idrottare" med CUS och DUS samt en mini-clinic med Lina Dolk och Patrik. På Mini-clinicen för Lina red vår klubbkamrat och ridskoleeleven Vilde Aanesen på Kalle. Lina lånade ridskolehästen Ria när hon red en stund för Patrik. Dagen fortsatte med säsong 3 av PKDT med ryttarna Lina Dolk, Cecilia Bergåkra, Nina Rademaekers, Jeanna Högberg och till sist Patrik själv som satt upp på Jeannas tävlingshäst GoOn. Hippson har skrivit ett långt referat från dagen här. Bilder och videoklipp finns på vår Facebook-sida. Dagen ordnades med Ridsportens Innovationer, Svenska Ridsportförbundet, Stockholms Läns Ridsportförbund och Saab.


USEK 2019

USEK

Ungdomssektionen hade sitt Årsmöte och traditionsenlig tårttävling den 2 februari. Mira Stjerna och Tess Kotsinas lämnade över till Jacob Frumerie och Josefine Clausen. I övrigt är USEKs styrelse oförändrad. Här kan ni läsa mer om USEKs styrelse. Elisabeth Axberger blir USEKs representant i DRKs Styrelse, Miranda Edsparr blir personlig suppleant till Elisabeth.

USEK ordnar massor av aktiviteter, nu senast Ryktormen! Håll utkik i stallet efter anslag och info. Glöm inte att följa USEK på instagram för senaste nytt. Håll utkik efter USEKs röda västar i stallet, de hjälper er gärna rätt och svarar på frågor.


Fysträning

Fysträning

DRK startar Fysträning för ungdomar som går i hopp-/dressyrgrupp och är från 12 år och uppåt. Vi kommer att köra ett test nu under våren och om detta faller väl ut fortsätter vi under hösten. Läs mer om upplägg, kostnad och anmälan här!


Trygg i stallet

Trygghet

I samband med Patrik Kittel Dressage Tour som var hos oss i februari ordnades en Inspirationsdag för ungdomar från hela distriktet. Här kan ni läsa en rapport från en viktig workshop på temat Trygghet som genomfördes under ungdomsdagen, som anordnades av Stockholms Läns Ridsportförbund och Ung i Ridsporten. Många ungdomar från Djursholms Ridklubb var med men långt ifrån alla. Tag del av detta viktiga arbete här och här. Här finns info om den verktygslåda förbundet tagit fram för att enklare tala om dessa frågor. Lådan är fylld med material och konkreta verktyg som ska fungera som inspiration i ert fortsatta arbete för att alla ska känna sig trygga i stallet. Ta er tid att tala med era barn och ungdomar om dessa viktiga frågor.

Vårbrev

Vi ser gärna att man lägger ifrån sig mobilen och loggar av från sociala medier när man är i stallet så att man kan vara 100% närvarande och ha fokus på hästarna.

Tänk på att fråga om lov innan du lägger upp bilder/videos där andra än du själv medverkar. Det finns såväl vuxna som barn som lever med skyddad identitet. Detta gäller även videos från lektioner där ridskolans personal medverkar och instruerar. Alla är inte komfortabla med att bli filmade.


Att recensera lektioner, elever, lärare eller ridskolehästar i sociala medier är inget vi uppmuntrar till. Självklart får du filma ditt barn men tänk på att inte dela detta i olika kanaler utan att fråga andra medverkande om lov.

Var snäll!
Fokusera på att använda sociala medier för att göra någon glad, uppmuntra eller berätta om vad som får dig att må bra.


Om du blir utsatt, eller upptäcker att något pågår som inte är ok, tag genast hjälp av en klubbkamrat. Hör av dig till fritidsledarna, personalen eller någon i stallet som du litar på.

Tack för att du bidrar till att alla ska känna sig välkomna på DRK!


Helgpersonal sökes!

Ridskolan söker helg-/och extrapersonal för stalltjänst. Du måste vara minst 15 år för att få jobba i stallet. Kontakta Emelie Liljedahl om du är intresserad.


Påsklovskul i stallet

Fritidsledarna ordnar dagläger under påsklovet. Läs mer om detta i stallet eller på hemsidan!


Klubbtävlingar

Tävlingskommittén (TK) fortsätter att ordna tävlingar nästan varje helg under våren. Det är väldigt populärt att vara med på våra tävlingar och för att det ska fungera behöver vi fler tävlingsledare och engagerade medlemmar. Är du förälder till barn som tävlar regelbundet ser vi gärna att ni engagerar er under tävlingsdagen eller vid en annan tävling. Tävlingsverksamheten är helt beroende av ideella krafter. Viktiga dokument och instruktioner för tävlingsledare och för våra interntävlingar finns på hemsidan. Läs igenom dessa om du är med och tävlar eller har barn som tävlar.

Förutom att TK sammanträder var 6e vecka har TK regelbundet samverkansmöten med Styrelsen och ridskolan för att tävlingsverksamheten ska bli så bra som möjligt för alla våra medlemmar. I vår kommer vi bland annat att utbilda fler domare till våra hopptävlingar. TK vill passa på att rikta ett stort TACK till alla som hjälper till i arbetet med klubbens tävlingar!

Funkis

Funkisdag

Välkommen till Funkisdag alla hoppintresserade, alla i hoppgrupperna, alla som tävlar i hoppning och föräldrar till dessa. Vi träffas lördagen 30 mars kl 14.30 i cafeterian. Vi kommer att gå igenom funktionärsuppgifter i samband med hopptävlingar, vi behöver uppdatera oss på vad som gäller och hur det bör gå till. Vi kommer att gå igenom:

TDB
Framridning
Collectingring
Bana med flagg, höjning, sänkning etc.
Domartornet
Tävlingsledare
och hinderförrådet.

Det kommer att bli en dag då du kan ställa frågor och förhoppningsvis lära dig allt du behöver veta om under en tävling. Du behöver inte hästvana för att vara funkis - det finns många olika positioner att fylla. Alla kan vara funktionärer och alla funktionärer behövs!

Välkommen!

Vid frågor kontakta:

Cecilia Åhlberg


DRK-shoppen

Jacka

Missa inte klubbens fina kläder. Här hittar ni hela sortimentet och klubbens populära jacka.


Vår Värdegrund

DRKs Värdegrund, ett samarbete mellan Djursholms Ridskola och Djursholms Ridklubb, beskriver de värderingar som vi önskar ha i våran kontakt med varandra och hästarna. Våra värdeord är: Med Glädje, Utvecklande och Med Hänsyn. Mer info här.

Ridskolan

Medlemsregister

Hör av er till Helena Wiseman på Kansliet om ni ändrat era kontaktuppgifter: e-post, mobilnr eller postadress.


Facebook och Instagram

DRK finns på Facebook med regelbundna uppdateringar. DRK har en officiell sida samt en grupp där alla medlemmar kan skriva och dela info. Elitdressyren har också en egen sida på Facebook. På Instagram heter vi @djursholmsridklubb och @elitdressyren


Miljöpolicy

Behandling av personuppgifter

Med anledning av GDPR har Djursholms Ridklubb förnyat sin information till medlemmar om behandling av personuppgifter. Läs mer på DRKs hemsida.Djursholms Ridklubb • Gärdestorp, 182 62 Djursholm • Tel: 08-755 15 31 • drk@telia.com •  
www.djursholms-ridklubb.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Djursholms Ridklubb.
Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.