Teater och musik. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


I Köln, en musikalisk revolution den 24 januari 1975

Keith Jarret frijazzkonsert nådde en enorm publik, få kallade det för frijazz. Det var helt enkelt bara bra, så oerhört bra.

Det har gjorts radioprogram och analyser om den stora påverkan som konserten har haft. På både människor och musikutvecklingen. Vi känner oss som arvtagare. Vi vill använda samma verktyg som Keith Jarret använde.

Frijazzen har efter 1975 hittat flera olika återvändsgränder, vi är inte rädda för gränderna. Men vi styr in på den stora motorvägen som öppnades 1975.

Till vår förvåning finner vi att vägen är nästan tom. Konstigt. Runt omkring oss ser vi att hela musikvärlden hittar näring från det som Keith Jarret gjorde i Köln. Vi vill lugnt och härligt köra på den böljande motorvägen, utan att härmas, men låta oss inspireras.

På vår uppdaterade hemsida finns nya videor, bilder m m

Därför just dessa musiker.

Tobias Grenholm och Kristian Kraftling är utbildade vi Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där hade de jazzlärare som var musikaliskt uppfostrade på sextio och sjuttiotalet, huvudsakligen verksamma kring millenniumskiftet.
Tobias och Kristian har utvecklat deras erfarenhet och musikaliska värld när de mött tvåtusentalets pop- och rockinfluerade jazzmusiker. Bägge turnerar på stora jazzfestivaler över hela världen. I deras möte med Erik Winqvist tillåts jazzens innersta väsen möta scenkonsten. Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala.
Interaktion med publiken och skådespeleri höjer musiken anser Erik Winqvist.​

I LOWER EAST MANHATTAN PROJECT får dessa olika influenser sammanfödas till klanger, toner och rytmer som sällan hörts. Tolkningarna, av ofta kända låtar, byggs av viljan att uttrycka. ”En musikalisk oas” säger Kristian Kraftling.
Det de spelar är en smältdegel av allt, ganska mycket med frijazzens verktyg, alltid bekvämt för publiken. Omvälvande, förvånande.

Kristian Kraftling 

Pianist, keyboardist, producent och låtskrivare. Examinerad från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011.

Bland mycket annat turnerar han runt hela världen med olika kända solister. Spelar mycket jazzpop. Brinner för jazz i alla former. Han spelar också på de stora musikalscenerna i sverige och är kapellmästare och arrangör.

Under många år turnerade han med ”Dirty Loops”, det har var stora spelningar med massor av publik, de besökte nästan alla världsdelar. Nu turnerar han bland annat med Jonah Nilsson, producerade av Quincy Jones den äldre. De har besökt många internationella Jazzfestivaler. Bland annat på jazzfestivalerna Trans4JAZZ-Festival, Ravensburg. Aalener Jazzfest, Aalen. Leverkusener Jazz Tage, Leverkusen. Gjort stor succé i Polen och Sydkorea.

Om LOWER EAST MANHATTAN PROJECT säger Kristian “För mig, som brukar spela extremt strukturerad musik, känns det som en musikalisk oas där det inte finns något som måste efterliknas på något sätt. Musiken bygger på oss som är där, och samtalet i stunden i musiken mellan oss.” Klicka så kan du läsa en intervju med Kristian Mer om Kristian klicka   

Tobias Grenholm 

Tobias Grenholm började sin musikaliska bana i hemstaden Skellefteå. Han flyttade sedan till Stockholm för musikstudier på Kungliga Musikhögskolan. Direkt efter Musikhögskolan började han frilansa på bas och trumpet.

Han har spelat med många kända svenska artister, både jazz och pop. Han är också musikproducent och studiomusiker. Som basist har han uppmärksammats med fina priser, bland annat ”festivalens bästa basist” i Belgien, där vann han en fin basförstärkare som fortfarande är med på alla gig.

Samarbetet med Loreen har inneburit många resor runt världen

Tobias turnerar för tillfället med Jonah Nilsson, producerad av Quincy Jones. De spelar på många internationella Jazzfestivaler bland annat jazzfestivalerna Trans4JAZZ-Festival, Ravensburg. Aalener Jazzfest, Aalen. Leverkusener Jazz Tage, Leverkusen. De har gjort stor succé i Korea och Polen.

Läs intervjun med Tobias 
Mer om Tobias klicka

Erik Winqvist 

Sångare, skådespelare, saxofonist. Han träffade Kristian och Tobias när de just gått ut musikhögskolan i Stockholm. Därefter har de spelat tillsammans i olika konstellationer. Erik Winqvist identifierar sig gärna med den expressionistiska bildkonsten och vill att hans musik ska verka i den expressionistiska traditionen. Det innebär att uttryck och klanger gärna får vara både illusoriskt nonfigurativa och oerhört realistiska. Uttrycket, kraften och energin blir det centrala.

Erik tände tidigt på tradjazz, bebop och swing, men föll så småningom för frijazzen som gav mer plats för den expressionistiska driften. Erik är också mycket lockad av att kommunicera med publiken, i både musik och tal. Interaktion och skådespeleri höjer musiken anser Erik Winqvist. Eriks olika föreställningar har fått många lovord av recensenter och publik. De brukar framhålla hans unika personlighet både vad det gäller röst och saxofon.

​”Jag gillar att komma nära publiken” brukar Erik säga.

Främst är det sopransaxen som får ge liv, men även tenorsaxofonen, tvärflöjten och sopraninosaxofonen brukar vara med på scen.

Mest omskriven har han blivit för sina tolkningar av kända låtar. Erik skriver även egna låtar och anpassar gärna gamla låtar till nutid. "jag vill att det ska kännas fräscht".

Bäst trivs han när han får rå om publiken i två timmar med noggrant utmejslade föreställningar.

Om Erik och recensioner kan du läsa på Svensk Musik och Teaters hemsida. Mer om Erik klicka  

 

Under en intervju fick Kristan Kraftling denna fråga:

Vad är det som gör att du kämpar vidare med denna grupp?

-Vi har en speciell vinkel inom jazz med ett fritt uttryck. Fritt på ett intressant sätt. För mig, som brukar spela extremt strukturerad musik, känns det som en musikalisk oas där det inte finns något som måste efterliknas på något sätt. Musiken bygger på oss som är där, och samtalet i stunden i musiken mellan oss.

Bandets hemsida lowereastmahattanproject.com  

 

Vi har gjort en video med klipp från olika gig.
Klicka på bilden så kommer filmen, eller klicka här 

Tobias Grenholm på stor scen. Klicka på bilden så får du se video


LOWER EAST MANHATTAN PROJECT

LOWER EAST MANHATTAN PROJECT

Detta jazzband vänder på allt och är noga med att förklara för publiken hur magin uppkommer. 
Du involveras i improvisationerna. Det är en härlig blandning av nya och gamla låtar.
Oerhört meriterade musiker. Det blir kul.

Det vi gör är av smältdegel av allt, ganska mycket med frijazzens verktyg, men alltid bekvämt för publiken. Omvälvande, förvånande.

Vi älskar improviserad musik. Vi tror också att det finns många människor som kan börja älska improviserad musik. Om man gör musiken tillgänglig, förståelig och bekväm.​

Andra har ofta intellektualiserat och problematiserat musiken, det kan vara kul för den insatta, men vi tror att det går att nå fler genom att göra det svåra enkelt. Därför förklarar vi vad vi gör, etablerar kontakt med publiken och låter dem påverka oss och den musik som vi skapar.

Vi är inte rädda för någon form av jazz, medlemmarna i orkestern har spelat alla typer av jazz på stora och små scener. I Sverige och internationellt.

 

Boka!

Telefon: 0708 77 66 67  info@winkir.se . Information om priser m m.

svenskmusikochteater.se   

Instagram: #svenskmusikochteater 

Ofta kommer det fram publik och säger att det var mer än de förväntade sig, att de är överväldigade. De brukar säga att de fått nya infallsvinklar och att de måste gå hem och tänka på allt som hänt.

 

MUSIK ÄR BÄST PÅ SCEN

Samlade recensioner och videor finns på hemsidan.

Svensk Musik och Teater

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev så klickar du här unsubscribe