Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Glad Påsk

Vi vill passa på att önska dig och dina kära en riktigt Glad Påsk!


POTENTIALBAROMETERN2019

Hur tar ni hand om potentialen i just er organisation? hjälp oss att besvara vår årliga enkät PotentialBarometern2019 HÄR >> 
Det tar max 5 minuter.


"Frihet under ansvar är viktigt. Har man driv så ska det inte regleras av hierarki eller byråkrati."

Jesper Rahmqvist är VD och Creativ Director på Eric Rahmqvist AB, med ett förflutet inom design och teknik.

 

Berätta lite kort om ert företag och den resa som du själv gjort

Farfar och farmor grundade företaget 1953. Jag har alltid haft i bakhuvudet att en dag kanske bli mer aktiv i företaget men startade med att göra andra saker. Musik och teknik har alltid varit ett intresse så 1996 startade jag bl a en Webb byrå, vilket drog mig in i företagsvärlden.

Under tidigt 2000-tal gick flera inom Rahmqvist i pension vilket skapade läge för succession. Nästa gäng byggdes och jag kom in. Och med mig kom tekniken och tänket kring utveckling, något som passade bra i denna nya fas. Då hade vi en fantastisk säljapparat, men kring den tekniska innovationen fanns det mycket att göra där min kunskap bidrog till att göra affären. Det viktiga då var att inte döda goda traditioner, utan i stället bygga vidare. 2004, efter ca 2 år med teknik och IT i fokus blev det en öppning inom inköp vilket gav en möjlighet att titta på vad vi kunde göra på produktsidan. Inköp låg på en tiden efter i design och utveckling och jag blev lite av en Technical Wizard internt. Look and Feel är viktigt och det ska spegla varumärket. Jag åkte till en leverantör i New York under 6 månader och fick inspiration kring hur vi kunde utveckla vår design och våra produkter. Där fick jag upp ögonen för hur vi skulle förnya produktsortimentet. Vi anställde egna produktdesigners, något vi aldrig haft tidigare, vilket ledde till att styra om inköp och driva egen designavdelning. Produktionen i Hong Kong startade, med verktyg för egentillverkade produkter och kontor på plats. Min bror Joakim började jobba i på försäljningssidan och fick ansvara för produktutvecklingen. Vi tittade på vad vi kunde modernisera på försäljning i matchning med produkterna. Sen dess har vi haft den största tillväxten i bolaget på länge. Tillsammans har vi jobbat ihop detta där människa, produkt och tjänst samverkar.

                            

Vad skulle du säga genomsyrar bolaget och ger det dess karaktär?

Det bygger på att personer driver saker. De får skapa stort utrymme att driva sina frågor. Frihet under ansvar är viktigt. Har man driv så ska det inte regleras av hierarki eller byråkrati. Entreprenörskap och inställningen där är en viktig del. Att vi delegerar och ger frihet men har kontroll av kvalitet och leveransduglighet.

 

Hur skulle du beskriva dig som ledare?

Jag trivs med personer som har nya idéer och testar dessa. Jag vill inte detaljkontrollera så länge det är rätt väg för bolaget. När det gäller produktdesign är jag mer petig och vill ha koll på process och affär. Jag tror starkt på att egen energi och kreativitet skapar resultat. Det gör det svårt när personer bara lyfter problem utan att ha lösningar. Man behöver inte ha rätt lösning utan ett förslag på en lösning.

                    

Var hämtar du din inspiration ifrån?

Jag hämtar inspiration från fler olika delar. Kreativiteten kommer från musikbranschen och att ny teknik kan göra att allt blir så mycket bättre. Idag kan man göra saker som tidigare var omöjliga. De som kan kreera har idag mer självständighet. Ta musikbranschen som exempel. Jag inspireras av när tekniken stödjer utvecklingen. En ny pryl kan ge en ny affärsidé, kunskapsteorier och att man har ett utvecklingsperspektiv och mind-set. Anarki inom nya tekniker var inspirerande i sin begynnelse och gav mycket nya idéer. Sedan måste man till viss mån strukturera för att nå resultat.

 

Vilket har varit din hittills största utmaning som ledare och hur har du tacklat den?

Det har varit en utmaning att komma in i ett bolag som byggts under lång tid. Det finns alltid ett spindelsystem av strukturer. Lite som ett äldre hus där man byggt på olika delar i takt med behovet. Det blir lite lager på lager. En del är bra, men en del har bara kommit dit för att lösa problem under tiden. Att skikta ut vad som ska vara kvar och få ordning på spindelnätet har varit en utmaning, kombinerat med personer som har varit med och byggt alla dessa delar. Att få dessa personer att skifta i fokus och att inse att det som är gjort kan göras på annat sätt. En annan utmaning var att ses som junior i starten. Jag har ju funnits i bolaget sen starten och flera av de som jobbar här har sett mig sedan jag var liten. Att få auktoritet och bli sedd för den vuxna person jag nu är. Det är så härligt när man hittar nycklarna och knäcka koden och att människor ser andra möjligheter. Att övervinna fördomar är härligt. Jag har gjort det genom att kunna bidra med kunskap som ingen hade i verksamheten och genom det byggt trovärdighet för mina idéer.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Innovation, utveckling, frihet och att kunna stå på egna ben, likt ett positivt oberoende. Hela min person andas detta och jag tror det är svårt att missa vad jag drivs av, vilket syns varje dag.

 

Vilka råd hade du, med dina nuvarande erfarenheter, velat ge dig själv i början av din karriär

 • Kommunicera 10 gånger mer än vad du själv tror att du behöver.
 • Förstå hur viktig människan är på riktig och få med dig dem.
 • Ha mer tålamod och spendera tid med de som kanske uppfattas som bakåtsträvare.
 • Använd den kunskap du har för att skapa förtroende snabbare.
 • Släpp inte visionen, men ge människor tid att låta den sjunka in.
 • Var lite mer lugn och hetsa inte på. Många måste landa så vänta in folk.

                            

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som ledare?

Att vi har lyckats bestiga berget vi förutsatt oss. Jag blir som gladast när folk som jobbat här sen 50-talet ser att saker är bättre nu än förr och att vi är på rätt väg. Att ha skapat tillit till de som varit med länge och lyckats vända de som var skeptiska. Jag är stolt över att förädla utan att förstöra, inte byta ut utan i stället behålla det bra och utveckla det som utvecklas bör. Att gifta det gamla med det nya.

 

Vad ser du fram emot att utveckla i ditt eget ledarskap?

Jag skulle vilja bli ännu mer innovativ och inspirerande. Är fortfarande operativ men har gått mer mot strategiskt tänk. Jag vill hålla kvar det som jag har som expertis men förflytta mig kring inspiration, affärsutveckla mer och utveckla människor mer. Jag vill fortsätta kunna växla mellan det praktiska och operativa och det mer strategiska och holistiska.

 

Vilka eventuella ledarskapsutmaningar ser du att framtiden kan kräva?

Människor är beroende av bekräftelser. Vi får in många unga människor och många förstår inte att det är hårt arbete som skapar framgång. Det går fort idag. Tex. kortar man ner barnböcker, i första hand för att föräldrar inte orkar läsa långa böcker. Det är en utmaning att många unga har höga mål, saknar uthållighet och att allting ska vara roligt. En utmaning är att hjälpa de unga att hålla ut när det blir motgångar.

 

Vad skulle du aldrig kompromissa med när det gäller ditt eget ledarskap?

Jag kompromissar aldrig med ärlighet. Jag gör saker om för att jag tycker om människor eller det jag går in i, jag skulle aldrig kunna fejka. Jag måste känna att om jag går in i saker med 100% så måste jag känna 100%. Annars är det bättre att låta bli. Jag kan inte kompromissa och göra något som jag inte tror på.                  

 

Om du hade tvingadats att välja en annan bana, vad skulle du då ha valt?

Jag skulle fortsatt på den kreativa banan, med musik, och troligtvis inte kunnat hejda mig i att göra det i någon form av kommersiell form som att starta någon form av bolag såsom skivbolag eller radiostation. Jag skulle ha använt detta för att få andra förmågor att blomma och ge dem chanser att utvecklas. Teknikvägen är också intressant med Webbyrå och formgivning

 

Vad vill du kunna se tillbaka på med stolthet den dag du kanske väljer att inte vara så aktiv i bolaget?

Att lyckas fullt ut med det som är vår målsättning idag i vårt bolag. Att förändra vår bransch och lämna ett tydligt långsiktigt avtryck. Ett som är ännu större än idag och som blir referensen för mindre slit och släng och mer hållbarhet med mer själ vilket leder till att flera aktörer går vår väg. Vitalisera branschen. Jag skulle också se tillbaka med stolthet på att ha tagit fram 5 - 10 tidlösa produkter som kan leva långt efter min verkningstid rent produktmässigt. Att kunna se tillbaka på att ha lämnat möjligheter att få människor att utveckla sina liv och nå det de aldrig kunna drömma om och som har gett dem en livsförändring som de aldrig kunnat hoppas på.


"Jag vill ha personer omkring som vågar göra fel och lära sig av misstagen"

Linda Wells är VD och grundare av Wells Rekrytering & Säljutveckling.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till uppbyggandet av ditt bolag

Det som tagit mig till där jag är idag är mina 10 år på krogen och 10 år inom telemarketing. Det var där jag lärde mig människor. Inom restaurangbranschen blev jag fördomsfri och lärde känna och anpassa mig efter olika människotyper. Inom telemarketing lärde jag mig försäljning och rekrytering, men det som var min största lärdom var att se människans egenskaper och drivkrafter. Jag förstod också nycklarna i vad som krävs gällande onboarding, hur man bygger en framgångsrik säljorganisation och bibehåller den. 

Efter min tid inom telemarketing startade jag eget som bl. a frilansande rekryterare. Då insåg jag att min styrka låg just i det jag lärt mig genom mina tidigare erfarenheter. De jag nämnt ovan men också erfarenheten av att bygga en säljorganisation, bland annat genom gruppdynamik men också mycket mer. Det ledde till att jag valde att starta Wells Rekrytering & Säljutveckling för 4 år sedan.

 

Är det något särskilt ledarskap som behövs i en entreprenöriell miljö?

Att styra Wells har handlat om att våga ge mycket ansvar och att ha en miljö där man litar på personernas förmåga. Jag har också rekryterat personer som jag upplevt som självständiga, orädda och initiativrika.  Då vi inte är så många på Wells vill jag ha personer omkring mig som vågar göra fel och lära sig av misstagen, det är så vi kommer framåt. I en entreprenöriell miljö krävs att alla är prestigelösa och gör det som krävs för företagets framgång.

 

Varifrån hämtar du din energi?

Ifrån teamet, från människor i min närhet och min familj. Så för att sammanfatta – i människor!

 

Vad i ditt ledarskap inspirerar andra?

Att jag ger mitt fulla förtroende och alltid har en stor tilltro till mina medarbetare.

 

Vad är drivkraften bakom ditt ledarskap?

Lika väl som att se rätt person hamna på rätt plats i rekrytering så är det fantastiskt att se människan utvecklas och lyckas.

 

På vilket sätt är ledarskapet viktigt för tillväxten?

I Wells fall handlar ledarskapet bland annat om att bidra till ett självledarskap. Det i sin tur leder till att alla vågar ta beslut, vi alla vågar utmana varandra och komma med nya idéer. På så sätt utvecklas vi både som personer och som företag. Sen tror jag väldigt mycket på att lyfta människan. Vi människor vet oftast själva vad vi behöver utveckla.

 

Vilka 3 viktiga råd skulle du velat ha haft innan du startade ditt bolag?

 1. Skaffa dig en mentor som förstår vart du vill med bolaget
 2. Lita på din förmåga och din kompetens
 3. Ta inte saker på för stort allvar. Det är helt ok att göra fel!

 

Hur gör du för att skapa långsiktighet i ledarskapet?

Det finns egentligen inte mycket att tillägga där mer än att delegera och ha ett coachande ledarskap. Jag vill vara en chef som följer upp, lyfter, utmanar och utvecklar hellre än kontrollerar.

 

Vilka värderingar genomsyrar ditt ledarskap och hur visar de sig i vardagen?

Passion för människan och dess utveckling. Det visar sig genom att jag har tillit och att jag ger ansvar och förtroende. Vi bygger Wells Rekrytering & Säljutveckling tillsammans. 

 

Vilka 5 råd vill du ge dina medarbetare för att få ut det mesta av dig som ledare?

 1. Var ärlig, rak och tydlig
 2. Utmana mig
 3. Våga ta för dig
 4. Ifrågasätt gärna
 5. Uppdatera mig

 

Vad har hittills varit det mest utmanade som ledare och vilka lärdomar har det gett dig?

För mig som ledare är det helt klart varit mest utmanande och utvecklande att ta de där riktigt tuffa samtalen. Lärdomarna det gett mig är att det oftast är svårare inför själva samtalet än samtalet i sig.

 

Vad gör du för att hålla som ledare?

Jag mediterar, planerar och ser till att hämta inspiration i vardagen.

 

Vilka är dina kommande ledarutmaningar?

I Wells framtida tillväxt kommer är det så klart utmaningarna att leda flera personer. På sikt även att våga lämna över ledarskapet helt till någon annan.

 

Om du tvingades byta bana, vad skulle du satsa på då?

Har alltid drömt om att driva ett pensionat i Andalusien!

 

Vad vill lämna efter dig, den dag du kanske väljer at byta bana?

Ett Wells Rekrytering & Säljutveckling som gör skillnad genom att höja människovärdet i en emellanåt ganska kall och sifferstyrd värld.


I maj Månadsbrev intervjuar vi Charlotte Mattfolk, VD på Cartina och Anette Yngvesson, VD på Fraktkompaniet 


AKTUELLT

Har du en ledande roll? Hjälp oss att bidra till PotentialBarometern2019 HÄR >>. Syftet med undersökningen är att lyfta fram och skapa medvetenhet om hur potential tas om hand och om det finns strukturerade och genomtänkta sätt i verksamheter att ta tillvara på potentialen. Undersökningen tar max 5 minuter och är öppen t.o.m. 2018-04-30.

Vår VD kommer att släppa en ny bok i slutet av maj med titeln:

LURAD? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång

Nya affärer denna månad är inom IT, Offentlig sektor och Business Intelligence.

EVENT & AKTIVITETER

Kom och träffa oss i Almedalen! Boka kalendern måndag den 1 juli, kl 14:00-16:00. 

I år vill vi bjuda in till Almedalen med fokus på samtal som utmanar våra föreställningar om värderingsarbete.

Det blir mingel kombinerat med att lyssna till erfarna ledare och deras erfarenheter kring ämnet.

Mer information och inbjudan kommer inom kort.


Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Maries Puts & Städ berätta mer.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Månadens tankeväckare:

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.