Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Almviksnytt Nr.2 2019


Srila Prabhupadas transcendentala budskap

Av Jayesa das

De flesta hängivna skulle nog offra allt de har för möjligheten att personligen få träffa Srila Prabhupada. Vad vi kanske tenderar att glömma bort är att Srila Prabhupada personligen är närvarande i sina böcker. Detta är inte någon överdrift, eftersom en ren hängiven inte är begränsad till en materiell kropp. Han är personligen närvarande på våra bokhyllor, men frågan är: drar vi full nytta av detta? Att umgås med en ren hängiven är det mest kraftfulla sättet att utveckla Krishnamedvetande, och tack vare modern teknologi kan vi nu umgås med honom i form av hans “devotional ecstasies” vart vi än befinner oss (e-böcker, föredrag, konversationer etc). Vi har inga ursäkter!

Jag har en tendens att läsa andra böcker och lyssna på föredrag av olika hängivna, men varje gång jag sätter mig ner och absorberar mig i Prabhupadas böcker eller föredrag så påminns jag om hur kraftfull denna transcendentala ljudvibration är – plötsligt höjer jag mig över illusionen och får en liten glimt av vad Krishnamedvetande innebär. Vi läser inte främst för att få information, utan för att umgås med en ren hängiven och lyftas över naturens tre kvaliteter. Allt vi behöver för att bli fullkomligt Krishnamedvetna finns i Prabhupadas böcker.

Visst, det är utmanande ibland. Srila Prabhupada talar oftast i Upanishadernas sinnesstämning:


uttiṣṭhata jāgrata
prāpya varān nibodhata
kṣurasya dhārā niśitā duratyayā
durgaṁ pathas tat kavayo vadanti


“Vakna upp och försök förstå den förmån du nu har i denna mänskliga livsform. Vägen till andligt förverkligande är mycket svår; den är skarp som ett rakblad. Det är lärda transcendentalisters åsikt.”

Denna brådskande anmaning kan verka påfrestande, men den är nödvändig för att få oss att vakna upp och förstå allvaret. Det är utmanande, men en utmaning som är värd att ta sig an!

Därför bör vi inte missa vår möjlighet att bli fullkomligt absorberade i det transcendentala budskap som Srila Prabhupada kom för att ge oss, för vilket han arbetade så hårt varje natt under många års tid. Han ansåg detta vara sitt livs viktigaste arbete. En sak som ofta gjorde Prabhupada besviken var att hans lärjungar inte läste hans böcker. Srila Prabhupada har presenterat den högsta sanningen, som bevarats av de andliga mästarna sedan urminnes tider, på så sätt att vem som helst kan förstå det, tillämpa det i sitt liv, och uppväcka sitt ursprungliga, andliga medvetande redan i detta liv. Varför inte utnyttja detta nu? Varför vänta?

Förutom Prabhupadas önskan att alla hängivna läser alla hans böcker, finns också hans önskan att dessa böcker ska distribueras, så att alla kan få, precis som oss, chansen att bli Krishnamedvetna. Detta är också ett sätt för oss att få träda djupare  ini Prabhupadas böcker. Vi har precis fått hit nytryckta svenska böcker: Atma – Kunskapen Om Självet, Isopanisad och Nektarlika Instruktioner. Förutom dessa har vi ett fullt lager med svenska böcker: Bhagavad-gita, Srimad Bhagavatam, Bortom Födelse och Död, Perfekta Frågor osv, som bara väntar på att få komma ut och transformera liv. 

Gällande den nytryckta Atma så har en kampanj startats: ATMA Kampanjen. 7000 kopior har tryckts och målet är att distribuera dessa inom tre månader. Därför uppmanar vi alla att hjälpa till på ett eller annat sätt. Om man inte vill gå ut på gatan och distribuera direkt så kan man distribuera till vänner och bekanta, eller så kan man hjälpa genom att sponsra böcker. På ett eller annat sätt kan vi alla samarbeta för att glädja Srila Prabhupada. Böcker finns på Korsnäs Gård och Almviks Gård.


Nityanandas uppenbarelsedag

Det blev en mycket välbesökt söndagsfest den 17 februari då vi firade Herren Nityananda Prabhus födelsedag på Almvik.
Programmet inkluderade kirtan, abishek, föredrag av Smita Krishna Swami och festmåltid. Barnen arrangerade med stor entusiasm ett eget litet abishek för Nityananda Prabhu där alla barn fick en chans att bada denna mest barmhärtige av Sri Krishnas alla avatarer.

Titta gärna på filmen av Ulf Öberg om
Nityananda Prabhus uppenbarelsedag.

youtube

Tack till Tribhangasundara das och
Malyahari-kunda

Tribhangasundara das & Malyahari-kunda dasi med sonen Madhumangala

Under många års tid har ansvaret för kobeskyddet på Almviks gård vilat på Tribhangasundara das.
Han har övervakat kornas dagliga skötsel, och ofta själv varit den som mjölkat och utfodrat dem, trots att han dessutom har fullt upp med sitt byggnadsföretag. För några år sedan tog Tribhangasundara  das initiativet till att bygga om ladugården till lösdrift, och såg också själv till att ombyggnaden blev gjord. Staketen till hagarna, som i många år varit undermåliga, har också bytts ut under hans regi.
De har även tillsammans med Sri Jayadev das startat föreningen Kornas Vänner, vars syfte är att inbringa inkomst till kobeskyddet så att det i framtiden ska kunna bära sig självt.
Både Tribhangasundara das och Malyaharikunda dasi har lagt ner stor energi, entusiasm och omsorg på att förbättra olika saker för korna och se till att de har det så bra som möjligt här på Almvik.

De har också länge önskat att få hit en person som kunde ta över och utveckla kobeskyddet på Almvik och under förra året kom Rasacharya das hit för att hjälpa Krishna Balaram das att starta upp sitt projekt med prasadam distribution. Rasacharya das blev förtjust i Almvik och när han hörde att vi sökte efter en förman till korna och lantbruket anmälde han sitt intresse. Till sommaren flyttar han hit med sin fästmö Bhaktin Anette för att ta över ansvaret för korna.
Vi vill härmed framföra ett stort och varmt tack till Tribhangasundara das och Malyaharikunda dasi för allt det ovärdeliga arbete de lagt ner helt ideellt för våra kor. De kommer förstås att fortsätta att engagera sig i Kornas Vänner eftersom de har sina hjärtan hos korna!


Vårvinter på Almvik


Odlingar på Almvik

Våren närmar sig och även om det fortfarande är kallt ute och marken ännu inte befriats från is och snö, så spirar redan de första små plantorna för årets odlingar inomhus hos Asta Sakhi dasi och Anjaneya das. Titta gärna på filmen om Asta Sakhi och hennes odlingar för templet!

Förra årets skörd från mittfältet blev mycket lyckad och här kan ni läsa vad resultatet blev :

Pumpa 450 kg
Zucchini 339 st
Rödbeta 250-300 kg
Potatis 150 kg
Bönor 16 lådor
Sallad 26 lådor
Spenat 10 lådor
Mangold 33 lådor
Grönkål / svartkål 11 lådor
Sockerärt 2 lådor
Morot 2 lådor
Machesallad 3 lådor
Krasse åtta buntar
Persilja 40 buntar och 6 lådor
Dill 18 buntar och en låda
Koriander 17 buntar och en låda
Bockhornsklöver 7 buntar
Tagetes till girlander 16 juni-25 september
Blommor till vaser 26 juni-25 september

Titta gärna på vår film om Astasakhi odlingar och hennes blomsterkonst.

youtube

Herren Caitanyas nåd
CC. Adi-lila 1.4

(Srila Prabhupada/A.C.Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

"Låt denne Herre, som är känd som Srimati Sacidevis son, vara transcendentalt belägen i ditt hjärtas innersta kamrar. Skimrande med en strålglans som från smält guld, har Han genom sin orsakslösa nåd uppenbarat Sig i Kalis tidsålder för att skänka det som ingen annan inkarnation tidigare erbjudit: den mest upphöjda och andligt strålande kunskap om den mogna smaken av hängiven tjänst".


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter och idéer nytt@almviksgard.se


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.