Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hisnande historia och aktuella nyheter om besöksmålet Varnhem 

VARSÅGOD!

Vi är glada och stolta att få presentera det första nyhetsbrevet om besöksmålet Varnhem. Varnhem utvecklas med nya spännande besöksanledningar och besöksantalet har ökat stort de senaste två åren. Därför vill vi dela med oss av det som händer, till aktörer, samarbetspartner och en intresserad allmänhet.

Marie Wennerholm, turistchef i Skara kommun
Maria Vretemark, 1:e antikvarie på Västergötlands museum
Emanuel Carlsson, församlingsherde Valle församling

SÄSONGSTART - MED FULLMATAT PROGRAM

Aktörerna i Varnhem synkar sina öppettider

Säsongen 2019 bjuder på en rad evenemang i Varnhem. Programmet som nu går ut innehåller över 30 aktiviteter. Därtill kommer ett dagligt program med fasta hållpunkter. Aktörerna i klosterområdet har också sett över sina öppettider för att ge besökarna en bättre upplevelse av hela besöksmålet.

Hämta programmet


VARNHEMS NUTIDA HISTORIA FÖRST UT I VÅR

13 APRIL KL 15.00

Vårens första programpunkt står Hembygdsföreningen Skarke-Varnhem för. Kent Friman kopplar den nutida historien till forntida fynd.


VISNINGAR I PÅSK

Under långfredagen och påskdagen erbjuds kostnadsfria drop in-visningar på Kata Gård, kl 13:00. Guide är 1:e antikvarie Maria Vretemark, som har lett utgrävningarna i Varnhem.


KLOSTERMUSEET FÅR EN UPPFRÄSCHNING

Inför turistsäsongen 2019 samordnar Västergötlands museum uppdateringar inne i klostermuseet. Det kommer att ske successivt under första halvåret i samarbete med KreativStudio. Det blir nytt filmmaterial, några nya texter och uppfräschad klostermodell. Finansieringen kommer från Grevillis fond.


INFORMATION TILL BUSSBESÖKARE

Är du bussarrangör eller anordnar andra gruppresor? Ladda ner infobladet med praktisk information om vad du behöver veta inför bokning och besök. Läs mer


VAD HAR DU PÅ GÅNG I VÅR?

Kent Friman

hembygdsforskare

- Leder studiegrupp i hembygdsforskning, håller lördagsföredrag i Ryttargården samt planerar för Västergötlands Hembygdsförbunds stora dag i Varnhem.

Walid Sandoby

kaféinnehavare

- Planerar för årets nyheter. Det blir Afternoon tea en gång i månaden och i sommar ordnar vi grillkvällar.

Emanuel Carlsson

präst i Varnhem

- Har startat igång pilgrimsmässa i klosterkyrkan varje onsdagsmorgon kl. 08.00, som en del i det regelbundna gudstjänstlivet.

 


NYA LADDSTOLPAR FÖR ELBILAR

Nu blir det ännu enklare att resa miljövänligt till Varnhem. Flera laddstationer för elbilar har satts upp, i Varnhem (vid parkeringen) och inne i Skara. uppladdning.nu


VANDRINGSLEDERNA RUSTAS

Vandrarna kan nu ta sig torrskodda på Pilgrimsleden och Rosenstigen in mot klosterområdet. En bredare och tryggare spång med halkskydd har just monterats och fler är på gång.


NY CYKELVÄG ANSLUTER FRÅN VÄSTER

Bygget av den efterlängtade cykelvägen mellan Axvall och Varnhem har just påbörjats. Cykelvägen kommer att följa den gamla järnvägsbanken och blir klar i augusti. Läs mer


MARIASKULPTUR INVIGD

I samband med en Mariamässa i Varnhems klosterkyrka invigdes nyligen en Mariaskulptur. Skulpturen står innanför norra porten.


FÖRSTA MÄSSAN PÅ 900 ÅR

I 900 år slumrade den gamla gårdskyrkan på kullen bakom Varnhems klosterkyrka. Men Knutsdagen 2019 blev ett historiskt ögonblick - då hölls åter en mässa vid altaret innanför murarna till ruinen som räknas som Sveriges kanske äldsta rum. Läs mer


Nyhetsbrevet utkommer fem gånger per år. Ett samarbete mellan Skara kommun, Västergötlands museum och Svenska kyrkan.

Besök oss på varnhem.se eller följ oss i våra sociala kanaler.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är intressent, aktör, invånare eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.