Nyhetsbrev med senaste nytt från Städa Sverige. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Sällsynt välstädat i Norrköping

En lördag. En större stad. 650 idrottsungdomar från 37 lokala föreningar. Näringsliv, kommun och Städa Sverige. Kombinera det och du får en storstädning av rang, med nytta både för närmiljön och klubbkassorna. Och precis det hände i Norrköping den 22 september.

För tredje året i rad genomfördes Städa Norrköping en lördag i september. Och sällan har väl Norrköping varit så städat som efter det. När klockan slog nio satte nämligen idrottsungdomar från 37 föreningar igång att städa varsitt område i och omkring staden. Vid tolvtiden var det därefter samling på Tyska Torget där varmkorv, tävlingar och underhållning av artisten Axel Schylström väntade. Men först efter att skräpet sorterats. Plast, papper, glas, metall var för sig, liksom pantförpackningar såklart. Staden räddades också från någon skräpandes soffa, bokhylla och ett och annat cykelvrak.
- Det var en mäktig känsla att se alla stolta och engagerade ungdomar komma in till torget med sina gula skräpfyllda säckar, och att veta att skräpet nu hamnar där det ska i stället för att ligga kvar ute i stadsmiljön, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Städa Norrköping är ett samarbete mellan Städa Sverige, Pantamera, Hyresbostäder samt Norrköpings kommun. Huvudsponsorn Pantameras personal deltog själva också i städningen.
- Städa Norrköping är en gemensam och väldigt uppskattad aktivitet av alla på företaget, där vår personal deltar tillsammans med alla föreningar. Det känns dessutom riktigt bra att vi genom detta stöttar det lokala föreningslivet, säger Ulrika Magnusson, HR- och hållbarhetschef på Returpack/Pantamera.

För föreningarna innebar uppdragen ett värdefullt tillskott till klubbkassorna, en ersättning som kommer väl till användning. "Det här täcker till exempel domarkostnaden för alla våra hemmamatcher i år" och "det går till hyra för specialutrustade gymnastikhallar", berättade två av de deltagande föreningarna.


Kungen är en del av Städa Sveriges 30 år.

Mesta vägstädarna hittas i Ankarsrum

I 30 år har gula säckar med skräp ställts längs vägar genom idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Ankarsrums Orienteringsklubb har varit med och städat alla år sedan starten!
Se Ankarsrums OK själva berätta om sitt ihärdiga vägstädande, hur mycket skräp det har blivit och vad uppdragen har betytt för dem - se filmen här!

Städa Sverige fyller ju jämnt i år! Häng med på en tidsresa från 1988 till 2018 -
se filmen om Städa Sveriges 30 år här!


Vägstädningen ökar

Vägstädningen växer igen. Under 2018 har elva nya driftområden valt att använda sig av idrottsföreningar för vägstädning.
- Efter några års nedgång med minskade städuppdrag så ser vi nu en positiv utveckling
där fler driftområden vill anlita flitiga ungdomar i lokala idrottsföreningar, säger Mikael Örnliden, vägansvarig projektledare på Städa Sverige.

Naturreservat städades

En söndag i september städade ett 50-tal ungdomar från Waxholm Gymnastikförening parkeringsplatser och utvalda kuststräckor på Bogesundslandet. Statens Fastighetsverk, som förvaltar Bogesundslandet, finanserade och Städa Sverige organiserade städningen, som var en repris på fjolåret. Trots att Bogesundslandet är ett naturreservat - ett område med extra värdefull natur - var spåren av nedskräpning stora. Gymnasterna fick ihop närmare 50 gula säckar skräp, plus mycket övrigt!
I Sverige finns nästan 5 000 naturreservat. Hur rent är det i reservatet närmast dig?


28 ton insamlat skräp på Strandens Dag

Lördag den 15 september genomfördes Strandens Dag – International Coastal Cleanup day runt om i landet, från Boden i norr till Ystad i söder. Totalt deltog 2 150 ungdomar och ledare från 96 idrottsföreningar. Tillsammans samlade de ihop 28 ton med skräp.

För åttonde året på raken genomfördes Strandens Dag runt om i landet. Dagen genomförs samtidigt i 120 länder och är ett sätt att kraftsamla kring skräp i allmänhet och marint skräp i synnerhet. I Sverige var det Städa Sverige och 96 idrottsföreningar som tillsammans med Returpack/Pantamera, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, Sabis och Swedbank som stod bakom insatsen. I Sverige samlades hela 28 ton skräp in under dagen. Bland skräpet som samlades in märks framförallt plastförpackningar av olika slag, fimpar, kläder och godispapper. I Åkersberga hittades dock två bilbarnstolar, I Nässjö en parabol och i Varberg hittades en 22 år gammal chipspåse.

Betydelsefullt resultat
Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige kommenterar resultatet:
- Vi är väldigt stolta över den insats som våra föreningar har gjort, 28 ton insamlat skräp på en dag är verkligen inte bara en droppe i havet. Engagemanget från både föreningar och företag är väldigt stort och det växer för varje år. Vi börjar redan ladda för nästa år och flera föreningar har redan hört av sig och vill vara med igen, säger Anton.

Engagerade partners
Ett av de företag som var med och engagerade sig under dagen är Swedbank, som via sina kontor kunde aktivera lokala föreningssamarbeten. Jens Skaring, biträdande regionchef på Swedbank Stockholm var själv med i Järfälla, och stränder vid Mälaren, under dagen:
- Jag blev imponerad över det arrangemang som Städa Sverige hade ordnat. Swedbank har ett ansvar för att främja en långsiktigt hållbar ekonomi och projektet med Strandens dag var naturligt och helt i linje för oss att stötta. Det var fantastiskt roligt att se det stora engagemanget från idrottsföreningarna och extra roligt att själv kunna bidra lite, säger Jens Skaring.


En Schysst Sjöstad för femte året

Fredagen den 14 september var det dags för 2018 års Schysst Sjöstad. Cirka 300 glada skolungdomar från Fryshuset, Kulturama och Lilla Kulturama-Danvikstull samlades då i Lumaparken för att städa sin stadsdel, Hammarby Sjöstad i Stockholm. Projektet Schysst Sjöstad är ett samarbete mellan Städa Sverige, fastighetsbolaget Fabege och de lokala skolorna och i år firade projektet fem år.

Vid samlingen tävlade barnen i vem som hade gjort den bästa pepp-ramsan och man uppmärksammade även det nya trappsteget i fisktrappan i Sickla Sluss som installerats i samband med femårsjubileet. Sedan var det dags för städning! Skolorna fick varsitt område att städa och det var entusiastiska ungdomar som spred ut sig över Sjöstan med säckar, handskar och plocktänger i högsta hugg. Efter cirka två timmars städning vankades bullar och saft vid amfiteatern i Lumaparken.

Dagens fångst blev 146 säckar med skräp samt några cyklar och kundvagnar, som plockats på en yta motsvarandes 10 fotbollsplaner. Ett bra resultat för skräp som inte längre ligger och förstör miljön i Hammarby Sjöstad.


Gärdet höststädas

Hösten 2017 fick tre lokala föreningar chansen att städa Kaknäsområdet på Gärdet i Stockholm. Nu på lördag, den 13 oktober, är det dags igen. Mellan 70-80 ungdomar från Djurgårdens IF, KFUM Central och Djurgårdshov kommer att göra jobbet. Östermalms Stadsdelsförvaltning är uppdragsgivare och Städa Sverige håller i trådarna.

Fototävlingsvinnare

Under Älvstädningen städade Gymastikföreningen Gymnos en sträcka längs Dalälven. Att det var roligt och gav resultat i plockat skräp fångades på bild, och nu har bilden utsetts till vinnare av Städa Sveriges fototävling för augusti månad. I och med vinsten får föreningen ytterligare 5 000 kronor till klubbkassan.
Följ #städasverige och #städasverige30år i sociala medier för att se både tävlingsbidrag och andra bilder från året!


Städa? Eller sponsra?

Oavsett vad du vill hitta på med Städa Sverige i höst eller under 2019, varmt välkommen att höra av dig till våra säljare eller projektledare! Här hittar du våra kontaktuppgifter.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

homepagefacebookinstagramtwitteryoutube