Medlemsbrev från Fredens Hus. 
6 september 2018.


En Kulturnatt med gerillaslöjd

Under Kulturnatten i Uppsala 2018 kommer Fredens Hus att slå ett slag för möjligheter att påverka samhället genom olika kulturella uttryck. Fokus ligger på det textila. Vi kommer att ha workshops och gerillaslöjd vid Västgötaspången och ordna guidade visningar av Stitched Voices på slottet.

Gerillaslöjd i tält vid Västgötaspången

Den fria aktivistgruppen Kraftvirk från Uddevalla kommer att finnas på plats vid Västgötaspången mellan kl 13:00-19:00. Där finns möjlighet att textilhantverka och klä in detaljer av området. Det kommer också att hållas öppna workshops i ett tält där folk kan sitta ner, sänka tempot, hantverka och samtala en stund.

Kraftvirk är en del av nätverket Artivist.nu och använder textilt hantverk och återbruk för att manifestera allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Ett fenomen som kallas för Gerillaslöjd i vardagligt tal. Fred och mänskliga rättigheter ska vara självklarheter, helt enkelt.

Läs mer om gerillaslöjd på artivist.nu

Utställning med textila berättelser från hela världen på slottet

Uppe på Fredens Hus på Uppsala slott anordnas guidade visningar i utställningen Stitched Voices kl 10, 12, 14 och 16. Visningen tar ca 30 minuter. I utställningen Stitched Voices används unika väggbonader från hela världen som ett språk i kampen mot våld, orättvisor och förtryck.

Utställningen består av speciella broderade säckvävar, s.k. arpilleras, från Chile, Mexiko, Nordirland, Sydafrika, Katalonien, Colombia och Tyskland. 

Läs mer om Stitched Voices

 

Träffa föreningens ordförande Linda

Se hit nya och existerande medlemmar! 

Har du som medlem idéer för hur vi kan utveckla Fredens Hus? Vill du veta mer om föreningen? 

Kom, drick en kopp kaffe/the och träffa vår ordförande Linda Forsberg. Hon finns på plats hos oss uppe på Fredens Hus lördagen den 8 september (kulturnatten) mellan kl 12-13 och onsdagen den 19 september kl 18-19.

Om Fredens hus

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet. Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå för att främja jämställdhet, motverka rasism och intolerans och att träna konflikthantering och aktivt medborgarskap. Fredens Hus är en ideell förening som arbetar i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006.