Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tre unga innebandylirare med ett järnrör som de hittat i naturen.
Växjö Innebandyklubb Vipers lag P07 Blå i städartagen. Foto: Privat

Städa Sverige och ICA i nationellt städsamarbete

Nu i juni har Städa Sveriges, ICA Stiftelsens och ICAs landsomfattande städsamarbete - Klara, färdiga, städa! inletts! Målet är att 2 000 ungdomar från ett 100-tal idrottsföreningar under året ska städa naturen på orter där ICA-handlare säljer ICAs miljökasse. Redan har föreningar varit i gång i allt från Täfteå till Växjö och Åhus.

Klara, färdiga, städa! bygger på försäljning av ICAs miljökasse, ett mer miljö- och klimatvänligt alternativ. ICA-handlare som medverkar i Klara, färdiga, städa! och säljer ICAs miljökasse har möjlighet att ge städuppdrag i naturen till idrottsföreningar. Städa Sverige organiserar och ICA Stiftelsen finansierar projektet och varje förening som deltar får en ersättning till sin klubbkassa.
- Det är en ny modell för att organisera städning. Där ICA finns hittar du alltid en idrottsförening med ambitioner och bra miljötänk så vi passar bra ihop, Städa Sverige, ICA och svensk idrott, säger Städa Sveriges vd Mats Wesslén.

Under 2019 fokuserar projektet på vattennära områden. Städningar sker i juni och under hösten.
- Kunder som köper ICAs miljökasse när de handlar genererar pengar till den lokala klubbens lagkassa, men projektet leder även till en ökad medvetenhet hos våra barn och ungdomar och samtidigt ett gemensamt ansvar för närmiljön, säger Claes Ottosson, ICA-handlare på ICA Kvantum i Hovås utanför Göteborg, som medverkar i Klara, färdiga, städa!

- ICA-handlare har i alla tider engagerat sig i lokalsamhället och varit en viktig samarbetspartner för det lokala föreningslivet. Klara, färdiga, städa! möjliggör fler fina samarbeten mellan ICA-handlare och lokala idrottsföreningar runt om i landet, säger Pinar Basaran på ICA-Stiftelsen.


Nu kickar vi igång östkusten! Foto: Erik Simander.

Östkustpremiär nu i helgen

Nu i helgen, den 15-16 juni, drar Städa Sverige igång städning på östkusten. Under fanan #städamera ger sig omkring 500 ungdomar från drygt 25 idrottsföreningar ut för att städa stränderna till sommarens badsäsong.

I samband med skolavslutningar och studentfiranden städar ungdomar i helgen undan skräp och gör kustmiljön så bra som möjligt för både djur och människor som vill nyttja badstränder och strandnära miljöer. I snart 10 år har Städa Sverige och Pantamera samarbetat i projektet #städamera, för att genomföra städningar längs med kusten. Ett särskilt behov just i samband med skolavslutningarna syns, och därför sker nu ett 30-tal städningar, framförallt utmed östkusten.
– Ambitionen bakom #städamera med satsningen på ungdomar, idrott och miljö, passar bra in i våra långsiktiga mål för att nå ökad återvinning, säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Städning i helgen kommer att ske från Kalix i norr till Kalmar i söder, och i ett flertal kommuner däremellan.
– Med Pantameras engagemang siktar vi på att hantera ett 20-tal östkustkommuner med extra städning i år. Som vanligt har vi en kö av föreningar som är startklara. Vi ser det som mycket positivt att så många ungdomar vill bidra till en renare miljö och natur, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Städa Sverige hoppas kunna utöka östkuststädningen i höst med hjälp av lokala partners. Se vilka som städar var nu i helgen här.


Ungdomar från 47 lag städade i Haninge.
Ungdomar från 47 lag städade i Haninge. Foto: Josefin Warg och Erik Simander

1 052 deltagare storstädade sin kommun Haninge

5,7 ton skräp plockade idrottsungdomar och scouter under en och samma måndagafton i Haninge. Det när miljöprojektet För ett hållbart Haninge genomfördes för första gången. Städa Sverige och ICA Maxi Haninge står bakom projektet, som genomförs med stöd av Haninge kommun.

En måndag i maj blev det sällsynt skräpfritt i Haninge kommun. Projektet För ett hållbart Haninge genomförde sin premiärstädning och 1 052 unga idrottare och ledare från lokala föreningar var ute och plockade skräp samtidigt. När insatsen var slut hade lagen fyllt 810 gula säckar med skräp och hittat åtskilliga större skräpföremål dessutom. Totalt räddades närmiljön från 5,7 ton blandat miljöfarligt skräp.
– Det känns fantastiskt att 1 kr per såld miljöplastpåse och samarbetet med Städa Sverige gjort projektet ”För ett hållbart Haninge” möjligt. Det bästa är att vi stödjer det lokala föreningslivet och miljön samtidigt – det är win win för alla, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

"De är bara lata"
Aldrig förr har Städa Sverige genomfört en så stor städinsats i en och samma kommun på en och samma dag. De 1 052 deltagarna kom från 47 lag från 15 föreningar. De städade allt från parker, utmed cykelbanor, stränder och grönytor omkring bostadsområden. De flesta fick tankställare kring hur mycket som faktiskt slängs ute i naturen. Som en tonårskille sammanfattade det: ”Asså fett dåligt att så många slänger grejer bara på marken. Varför?? De är bara lata. Jag ska snacka med folk jag känner…”

Projektet fortsätter
Haninge kommun är en av Stockholms läns största kommuner och inte i någon annan gör Städa Sverige en insats som denna. Men förhoppningsvis kan detta projekt inspirera på andra håll.
– Här ser vi ett exempel på hur stort nedskräpningsproblemet egentligen kan vara i en och samma kommun. Vi vet också att det finns oerhört många föreningar i Stockholmsområdet som vill städa och göra skillnad. Så vi hoppas nu att lokala aktörer från näringslivet i andra kommuner inspireras och vill göra liknande projekt hos sig, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Mer städning inom För ett hållbart Haninge kommer att ske i höst. Läs mer och se en video från insatsen på vår hemsida.


Välbehövlig städning på västkusten även i år. Foto: Petter Trens.

Deltagarrekord i årets premiär av Städa Kust

I årets Städa Kust-premiär längs västkusten som startade den 13 april blev det nytt rekord med antal deltagande lag – hela 90 stycken!

Drygt 2 100 deltagare plockade ihop nästan 46 ton under de helger som städades. Mycket plast, frigolit, rep, fiskelinor, glas och frigolit hittades men även flaskposter hela vägen från Tyskland och Hisings Backa. Förutom strandstädningar skedde även en dykstädning i Stenungsunds gästhamn av Götaverkens Dykarklubb där tomburkar, cykla, flaskor och fiskedrag plockades upp.

Flera strandstädare tycker att mängden skräp i år var mindre än ifjol vilket är positivt. Det kan dels bero på att vindarna inte fört med sig lika mycket skräp i år, dels att regelbunden städning ger resultat.

Städivern och lusten att få hjälpa till är god då flera föreningar redan frågat efter möjligheten att delta på Strandens Dag den 21 september i höst.


Nytt samarbete i Angered. Foto: Mårten Heslyk.

Det Goda Vårstädet

Tolv lag från nio föreningar utförde Det goda Vårstädet i Angered i Göteborg lördagen 18 maj.

Städningen skedde i naturområden, längs gångstigar, grönområden och strandkanter. Projektet är nytt för i år och det är ett samarbete mellan snackstillverkaren Estrella och Städa Sverige.

Närmare 200 idrottsungdomar samt ledare deltog. Flera olika idrotter representerades, såsom ridning, boxning, friidrott, basket, fotboll och ishockey.

Mycket plastförpackningar, fimpar, snus och snabbmatsförpackningar hittades tyvärr men även lite ovanligare skräp såsom ett par motorcykelhjälmar och ett uppbrutet kassaskåp.
- Aldrig i mitt liv har jag sett så många påsklämmor under ett och samma dygn, som en av deltagarna uttryckte sig efter dagen.

Ulrika Marklund tillsammans med Torps GOIF. Foto: Mats Andersson.

Presentkort för miljöns skull

Så glad som syns på bilden ovan blev Ulrika Marklund, till vardags numera miljöchef på Orust kommun, när hon tillsammans med Torps Goif skulle ut och städa på ön Mollön utanför Mollösund den 4 maj.
Som tack för gott samarbete gav Städa Sverige ett presentkort på en valfri kuststädning till Ulrika när hon den 31 mars avslutade sin tjänst vid Västkuststiftelsen – Ren och Attraktiv kust.


Vägstädning för 31:a året i ordningen

Skånela IF, en av alla föreningar som är med i årets vägstädning. Foto: Johan De Bourg.

För 31:a året har Städa Sveriges äldsta projekt, vägstädningen, bedrivits under våren. 400 mil statlig väg kommer i år att städas i ett samarbete mellan Städa Sverige, vägentreprenörer och lokala idrottsföreningar. Många har redan redan sett de gula Städa Sverige-säckarna efter vägkanterna, där flitiga föreningar dragit fram till glädje för djur och natur.

Den 25 april var det också premiär för nattstädning. I samband med en vägomläggning stängdes E18 från Brottby i Vallentuna av. Skånela IF Handboll passade då på att städa två mil väg utmed den för tillfället trafikfria vägen. Vid 22-tiden blev det mörkt, pannlamporna åkte på, och premiär för nattstädning var således ett faktum.
- Nattstädningen gjorde att en normalt väldigt högtrafikerad väg kunde storstädas säkert och effektivt. En god idé som nu under svenska sommaren gärna kan användas av också andra driftområden, säger Städa Sveriges vägansvariga projektledare Mikael Örnliden.


Tjuvstart på årets Älvstädning i Leksand

Årets Älvstädning tjuvstartade i påskveckan med städning före vårfloden i Leksand. Fyra lag - SK Leksand, Leksands IF FK, Insjöns IF BK P03 och Leksands simförening - städade i älvfåran och gjorde en fantastisk insats. På de tre sträckor som städades förra året plockades det nu 40 % mer skräp än i fjol, och dubbelt så mycket miljöfarligt skräp. Totalt plockades det bort 2,3 ton mer eller mindre farligt skräp. Glädjande är att det mesta var gammalt skräp som legat länge.

Leksands Simförening. Foto: Lotta Hellström.
Leksands Simförening, en av föreningarna som var med i tjuvstarten av årets älvstädning. Foto: Lotta Hellström.

Stipendium till Älvstädningsledare och Årets miljöförbund

När Städa Sveriges årsstämma hölls i maj delades det årliga ledarstipendiet ut till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta. Samtidigt avslöjades årets miljöförbund.

Varje år sedan fyra år tillbaka har de basebollspelande ungdomarna i Karlskoga Bats städat längs Klarälven under Älvstädningen. Varje år har lagets tränare och ledare Daniel Lindkvist lett insatsen på ett föredömligt sätt. I maj tilldelades Lindkvist årets ledarstipendium för 2018, av en enig styrelse i Städa Sverige. Som ideell ledare lägger Daniel mycket tid på ungdomarna och basebollen och en sak driver honom mer än annat:
– Jag älskar ungdomars utveckling. Det blir ett antal timmar man lägger på detta varje vecka och dag, men när man ser hur en ungdom fångar bollen i handsken för första gången, ser att den är kvar och får ett stort leende upp till öronen, då är det värt alla timmar. Det är också kul att ge dem ett sammanhang där de utvecklas och känner att de hör hemma, oavsett idrott, säger han.

Årets miljöförbund
Utnämning Årets miljöförbund från Städa Sverige går till det medlemsförbund som samlat flest deltagande lag i skräpprojekt i förhållande till antalet aktiva föreningar. 2018 års miljöförbund blev Svenska Sportdykarförbundet, vars föreningar i huvudsak städat just under vattenytan. När det avslöjades på årsstämman kom det som en glad överraskning för generalsekreteraren Frida Linderoth.
- Det känns fantastiskt kul att bli årets miljöförbund, och framför allt blir jag extremt stolt över våra föreningar. Vi vistas i vatten, det är vår sport, och då kräver det att man tar ett ansvar för vattnet. Och jag tror att många föreningar vill ta det ansvaret för hur det ser ut, man vill att våra vatten ska må bra, säger hon.

Läs en längre intervju med Daniel Lindkvist här och läs mer om Sportdykarförbundets miljöarbete för rena vatten här.


Nacka Gymnastikförening i städtagen.
Nacka Gymnastikförening. Foto: Åsa Welander

Nackas cykelbanor vårstädades i år igen

Nära 100 personer från fyra lag var ute den 1 maj och helgen den 4-5 maj och gjorde Nackas cykelbanor fria från skräp. Totalt fylldes 112 säckar med mer eller mindre farligt skräp.

Bra jobbat Nacka Gymnastikförening U1, Älta IF Dam, Älta IF P03 och Boo FF F02!

Mobiler blir pengar

Enligt beräkningar ligger uppskattningsvis 15 miljoner avlagda mobiler med miljöfarligt innehåll och skramlar i de svenska hemmen. Genom Mobiljakten blir det ändring på det.

Mobiljakten ges idrottsföreningar och skolklasser möjlighet att samla in mobiler och även surfplattor, och få pengar tillbaka för varje telefon. Också miljön blir en vinnare eftersom alla telefoner återvinns eller återanvänds.
En del av överskottet i Mobiljakten går till Städa Sverige och städning med idrottsungdomar.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss, för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev eller för att du och ditt lag har städat eller vill göra det. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

homepagefacebookinstagramtwitteryoutube