Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kungen är en del av Städa Sveriges 30 år.

Städa Sverige sammanfattar sina 30 år

* 500 000 deltagare
* 45 miljoner kilo plockat skräp
* 250 miljoner kronor till idrotten

Med de siffrorna sammanfattar vi våra första 30 år, detta år då Städa Sverige fyller jämnt.
Vi är glada och stolta över resultatet. Och vi är oerhört tacksamma gentemot alla partners, föreningar och idrottsungdomar som varit med under åren. Tack!

Följ med på en 2 minuter lång tidsresa från 1988 till 2018 - se filmen om Städa Sveriges 30 år här!

Städa Sverige firade sina 30 år under en eftermiddag på Bosön - läs om firandet längre ned!


Rekordstor Älvstädning gav rekordmycket skräp

Nu är årets Älvstädning genomförd. Under totalt tre helger har Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven städats, i detta stora projekt som vi genomför i samarbete med energibolaget Fortum. 2 000 deltagare från 80 föreningar har deltagit, vilket är rekord sedan projektstarten 2013. Tillsammans plockade föreningarna mer än 25 ton skräp - också det rekord.

- Fler har varit med och fler sträckor har tagits än tidigare år och därför har det blivit mer skräp. Men det har också varit lågt vatten, vilket gjort att mycket tungt - såsom rostiga cyklar - har kommit fram och kunnat plockas, säger Josefin Ydringer, projektledare Älvstädningen.

Märkbar skillnad
Samtidigt märktes det på sina håll att Älvstädningen gör skillnad. På några sträckor som städats alla år i Älvstädningen noterades mindre skräp än tidigare - vilket gav upphov till blandade känslor. Som en ledare från Borlänge Judoklubb rapporterade från Dalälven: "Första älvsstädningssträckan avklarad. Barnen var lite missnöjda med att det var så lite skräp i år. Själv tycker jag att det är odelat positivt. =)"

Stor uppmärksamhet
Under den första Älvstädningshelgen längs Ljusnan deltog också Städa Sveriges ambassadör, förre skidskytten Björn Ferry. I samband med det valde TV4:s Nyhetsmorgon att intervjua honom direkt från städningen i Järvsö, där Kanotklubben Ljusnan städade från älven och FK Team Hudik städade på land. Älvstädningen uppmärksammades senare också i Ekot, liksom i många lokala medier.
- Idrottsungdomarna gör ett oerhört värdefullt arbete för miljön, och det är kul att deras insats uppmärksammas, säger Josefin Ydringer. 

Viktigt och meningsfullt
Alla 80 föreningar får beröm för sitt genomförande och sin insats, både från Josefin Ydringer och Fortums ansvariga projektledare Desirée Hylander. Och det är med en bra känsla som Desirée Hylander sammanfattar Älvstädningen:
- Det här projektet är ett av de roligaste, viktigaste och mest meningsfulla som vi har på Fortum. Vi har vattenkraftverk längs med älvarna, där vi producerar förnybar energi, och på lokal närmiljö hjälps vi åt med föreningarna att städa. Så det känns ju som att vi alla tillsammans bidrar till en renare värld, och det är vår huvudvision.

Se bilder och inlägg från älvstädningen under hashtagg #älvstädningen och #älvstädningen2018.


2 000 ungdomar städar Sveriges stränder på Strandens Dag den 15 september

Nästa lördag är det Strandens Dag. Totalt ger sig 2 000 ungdomar från 100 idrottsföreningar över hela landet ut för att städa totalt 300 kilometer strand- och kuststräckor, även längs insjöar. Från Piteå i norr till Ystad i söder. Det är nytt rekord både i antal deltagare och städad strandsträcka. I år satsas också extra på att städa även under vattenytan.

Ungdomar över hela världen gör tillsammans en insats för våra hav och sjöar när de på lördag, under International Coastal Cleanup - Strandens Dag, ger sig ut för att samla och dokumentera skräp som ligger längst med våra stränder och kuster. Detta blir åttonde året i rad som Städa Sverige genomför Strandens dag, och i år sker det i samarbete med Returpack/Pantamera, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, Sabis och Swedbank.

Skräpanalyser viktig del
Under Strandens dag förra årets hittade ungdomarna allt från fimpar till plastpåsar, mobiler och bildäck. Totalt samlade man in 25 ton skräp. Dokumentationen av det skräp man hittar är en viktig del av arbetet.
- Vi för statistisk över alla säckar vi samlar in och gör skräpanalyser på en del av våra städningar. Vi samlar statistiken och återkopplar till våra partners och kommuner. Detta för att se utvecklingen och för att kunna förhindra framtida nedskräpning, berättar Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Ner på djupet
I år satsar vi lite extra på städningen under vattnet. Tillsammans med sex certifierade sportdykarföreningar städar vi under vattenytan vid publika platser så som under broar, vid bryggor och i hamnar. Det blir en spektakulär städning när man kan stå och titta på när dykarna kommer upp till ytan med sina fynd.

Pedagogisk poäng
Att det är idrottande föreningsungdomar som ger sig ut för att städa ger fler positiva effekter, och kanske den viktigaste av dem alla är att det etablerar ett beteende hos ungdomarna.  
– Den 12-åring som en gång plockat skräp slänger aldrig mer skräp på marken. Dessutom får deltagande föreningar och lag ett bidrag till sin verksamhet samtidigt som de gör en värdefull insats för miljön och naturen, förklarar Mats Wesslén.

Städar vi en strand nära dig? Läs vilka föreningar och platser som städas under strandens dag på denna sida.

Fotograf: Petter Trens


Ungdomar, idrott och miljön i fokus på firandet

Städa Sverige fyller alltså 30 år i år och detta firades med medlemmar, partners och vänner, under eftermiddagen den 23 augusti ute på Bosön, Lidingö. I fokus stod ungdomar, idrott och miljö. Fäktare från En Garde fäktförening, basebollaget Karlskoga Bats samt Ankarsrums orienteringsklubb fick alla berätta om sina upplevelser från att delta i städprojekt samt vad det gett dem. De förstnämnda gav också en liten fäktuppvisning.

På 30-årsprogrammet stod också idrott- och miljösnack med Städa Sveriges båda ambassadörer, simmerskan Louise Karlsson och skidskytten Björn Ferry. Även miljöminister Karolina Skog närvarade. Hon uttryckte både oro över nedskräpningsproblemet, som tacksamhet för det arbete som alla idrottsungdomar gör genom Städa Sverige. Även representanter från våra partners Fortum, Sabis och Kungälvs Kommun var på plats och delade med sig om vad samarbetet med Städa Sverige betyder för dem.
Som en del av firandet av 30 framgångsrika år skedde också en utdelning till Städa Sveriges 43 medlemsförbund.

Städa Sveriges VD Mats Wesslén avrundade 30-årseventet med höga ambitioner för framtiden:
- Vi behövs mer än någonsin, dels för att kunna städa upp skräpet, dels för att få igång ett hållbarhetstänk hos ännu fler ungdomar. Kön för att få vara med och städa är lång, så vi behöver öka finansieringen med hjälp av partners. Visionen är 100 000 ungdomar i städning per år!

Du kan läsa mer om vårt 30-års-event på denna sida.


Städa Sverige välkomnar nya medarbetare

Under sommaren och hösten har nytillskott skett på Städa Sveriges personalsida. Som projektledare har vi välkomnat in Josefin Ydringer och Mårten Heslyk. Josefin, som till vardags hittas på kontoret i Stockhholm, har kickstartat med Älvstädningen i augusti och september och framöver är det främst naturprojekt som gäller för henne. Mårten arbetar med Göteborg som bas och har kuststädning som huvudsakligt ansvarsområde.

Ny på kontoret i Stockholm är också Jessika Sundh, som i augusti tillträdde som Städa Sveriges ekonomiansvariga. Hon ersätter Anna Malecka som efter lång och trogen tjänst nu gått i pension.

På denna sida hittar du all vår personal med kontaktuppgifter.


Kuststädningsbild från Grisslehamn premieras

I början av sommaren fick HK Ceres i uppdrag att städa en kuststräcka i Grisslehamn, i Norrtälje Kommun. Uppdraget var ett av fyra som finansierades genom att många Norrtäljebor pantat pantförpackningar på Görla Återvinningscentral och valt att skänka sin pant till Städa Sverige.
Handbollsspelarna gav sig ut en fin dag och de städade bort såväl plast och frigolit som ett stort repnystan från sträckan. Föreningens Alice Tollbring fångade ett ögonblick av städningen på bild, och den bilden har nu utsetts till vinnare i Städa Sveriges fototävling för juni månad. I och med vinsten får HK Ceres ytterligare 5 000 kronor till klubbkassan.
Följ #städasverige och #städasverige30år i sociala medier för att se både tävlingsbidrag och andra bilder från året!


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

homepagefacebookinstagramtwitteryoutube