Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Almviksnytt Nr.4 2018


Sen några år har vi nyhetsbrevet Ko-nytt som kommit ut sporadiskt. Många av er som får Almviksnytt har även tidigare fått Ko-nytt. Men nu har vi bestämt oss för att förenkla saker och ting genom att låta Ko-nytt bli en del av Almviksnytt.

När Herren Krishna uppenbarade sig på jorden för 5000 år sedan så valde Han att komma till byn Vrindavana där byborna huvudsakligen ägnade sig åt att odla och att ta hand om kor. Krishna visade där genom sitt personliga exempel hur speciella korna är.

Herren Vyasadeva, berömd för att han sammanställde och systematiserade Veda-litteraturen såsom Mahabharata (i vilken Bhagavad-gita är inkluderad), Puranas, Vedanta sutras och Yoga darshana, ger genomgående korna en särställning i all sin litteratur. Stora delar av Puranas tillägnas lovord till korna till exempel. Vyasadeva jämför Dharma – de religiösa principerna med moder ko. I Veda-skrifterna framhålls att korna är mycket rena varelser, att de är lyckobringande och att hon förser både halvgudarna och människorna med föda. Även i Mahabharata är ett helt kapitel tillägnat dyrkan av korna. I Veda finner vi även praktiska instruktioner kring hur kor ska skötas. Man rekommenderas att vara hövlig och respektfull mot kor. Man ska tillhandahålla en lämplig byggnad till dem där de kan bo och denna byggnad ska vara konstruerad på så sätt att korna känner sig trygga från alla faror. Den ska även ge lämpligt skydd mot regn, köld, vind och hetta. Varje by måste tillhandahålla betesmarker för kor.

Krishna tog rollen som koherdepojke i Vrindavana och i Srimad Bhagavatam beskrivs hur Han dagligen, tillsammans med andra koherdepojkar, går ut med korna på bete. När Han spelar på sin flöjt eller ropar på dem med sina namn så kommer korna och kalvarna genast springande. När Krishna var nyfödd så firade Maharaja Nanda detta genom att skänka bort otaliga kor i välgörenhet.

När Krishna och Hans bror Balarama skulle döpas, så valde man att hålla dopceremonin i ladugården! Ingen festival hålls i Vrindavana utan att olika produkter från korna används i stora mängder, yoghurt, mjölk, ghi etc. Krishna och Balarama insisterar på att gå barfota i skogen när de är ute med kalvarna trots att mor Yashoda alltid brukar be dem att sätta på sig skor för att skydda sina fötter. Detta eftersom de menar att kalvarna ju inte har skor.

Det går knappast att föreställa sig den vediska litteraturen och kulturen utan korna och oxarna. Så väsentlig är deras roll. Så genom att nu låta korna ta lite mer plats i Almviksnytt framöver, så kan det ju inte vara annat än lyckobringande!


Fortbildningsdag för lärare på Almvik

Onsdagen 18 april arrangerades en fortbildningsdag för religionslärare på Almviks gård. Initiativtagare till detta evenemang var Mukunda das som hade bjudit in lärare som han känner från olika delar av landet. Intresset var stort och 36 lärare kom till Almvik denna dag.

Ferdinando Sardella, lektor i religionshistoria vid Stockholms universitet, var inbjuden som föreläsare. Efter föreläsningen fick lärarna se Malini dasi dansa indisk dans och vara med om en araticeremoni med kirtan. Paramesvari dasi hade lagat en fantastisk vegetarisk måltid som blev mycket uppskattad.
Efter lunchen ledde Yogindra prabhu och Muktaram das en rundvandring i byn, med besök hos korna, Janmalayas ateljé, Srivatsas bageri och slutligen en kort visit i Astasakhis och Jayanandas trädgård. Det blev en mycket lyckad dag och både lärare och hängivna var upplivade av besöket!


Yogindra prabhu, nyutexaminerad gymnasielärare

Efter ca 5 års universitets studier och praktik har Yogindra prabhu nyligen blivit färdig med sin religionslärarutbildning! Han läste först tre år religionsvetenskap och därefter ytterligare två år för att få behörighet som lärare. Under de senaste två åren har han bott och studerat uppe i Luleå. Han planerar nu att stanna i Norrbotten tillsvidare och föreläsa om Krishnarörelsen och hinduismen på skolor i trakten. Yogindra prabhu är lärjunge till Srila Prabhupada och gick med i Krishnarörelsen år 1976. Han har tidigare bott på Almvik och var med om att starta sågen år 1984 som han sedan var ansvarig för under många år. Han var också byggherre och snickarförman för det stora flerfamiljshuset som uppfördes på Almvik under 90-talet.


Vårbruket i full gång


Almvik arrangerar Ratha Yatra i Stockholm 2018

Janeshvara dasa, Kamala Priya dd, Mandaleshvari dd, Pelle Händén, Ruci dasa, Sri Jayadeva dasa bildar den koordinerande gruppen för Ratha Yatra i Stockholm 2018. Vi hade ett initialt möte den 15'e april och kommer att ha flera möten innan den 14'e juli på Ratha Yatra-dagen. Vi kommer att slå hårt på trumman och hoppas på en speciellt lycko-bringande festival.

Vi hoppas på hjälp av många på själva Ratha Yatra festivalen och speciellt är vi beroende av din donation! Vi ska försöka samla in 55000 kr vilket behövs för att få bra utrustning till festivalen. Ge av hjärtat till Herren Jagannatha's festival! Mayapuris kommer detta år också att uppträda på scenen!
Använd Almvik bankgiro: 766-8874 eller Swish: 1232789303
Märk överföringen med RY (Ratha Yatra) och ditt namn (eller om du hellre vill vara anonym). Vi kommer att uppdatera dig om hur det går med insamlingen. Vi har idag söndag den 29'e redan 7200kr! Ratha Yatra Teamet

Besök av Lalitanatha das

Under påskhelgen gästades Almvik under fyra dagar av Lalitanatha das, tempelpresident i Köpenhamnstemplet. Lalitanatha das gick med i Krishnarörelsen i  Danmark i början av 80-talet och är en mycket mångsidig och kvalificerad person. Han har under många år studerat ”intelligent design” och är författare till boken ”Rethinking Darwin” som belyser svagheter och brister i Darwins teori. Tillsammans med sin fru Dandaniti dasi har han under mer än 15 års tid gett ut tidningen
”Nyt fra Hare Krishna”.

Dessutom bidrar han flitigt med artiklar till olika danska tidningar och är mycket uppskattad i Danmark både som skribent och föredragshållare. Han är också mycket kunnig inom ekologisk odling och odlar själv en stor del av grönsakerna som används i templet i Köpenhamn. Lalitanatha das gav flera mycket uppskattade Srimad Bhagavatam föreläsningar samt ett föredrag om Darwins teori och ett annat som handlade om olika historiska platser som vittnar om att avancerade mänskliga civilisationer existerat långt bak i tiden.

Titta gärna på vår nya Youtube film om Lalitanatha prabhu.
https://youtu.be/LEnq8O1uVOk


Vårstädning
Den årliga vårstädningen ägde rum en varm och solig lördag i mitten av april och många barn och vuxna hjälptes åt med att samla skräp, kratta löv och rensa rabatter runt templet. Ramai körde runt med fyrhjulingen och samlade in en massa ris och grenar tillsammans med alla barn. Efteråt blev det god lunchprasadam lagad av Paramesvari, Malyaharikunda och Srivatsa! Alla var glada och nöjda och en hel del blev uträttat!
Stort tack till Srivatsa som tog initiativ
till denna dag, organiserade den och bjöd alla på saft och kakor!


Bhaktikurs för pojkar med Brighupada das

Brighupada das från Finland besökte också Almvik under påskhelgen och ledde en kurs för pojkar i åldern 11-15
år som var mycket uppskattad. De fick tillverka sina egna brahmacari-stavar, lära sig mantran på sanskrit, göra puja, leka lekar, laga prasadam och mycket annat. Han lyckades att på ett lekfullt och roligt sätt fånga pojkarnas intresse för det han undervisade om.

Kursen avslutades med en  stämningsfull ceremoni med eldoffer i tempelrummet där alla pojkarna satt församlade runt elden klädda i dhotis och chadar och med stav i hand.
Brighupada das är universitetsforskare i religionsvetenskap vid Åbo Akademi.
Vi hoppas att han vill komma tillbaka regelbundet och fortsätta utbildningen för våra pojkar!


Gadadhara pandita uppenbarelsedag

Söndagen den 15 april firade vi den sista av Pancha Tattvas uppenbarelsedagar för i år, Gadadhara pandit. Det blev abishek och kirtan och drygt 80 personer, däribland flera helt nya gäster, var med på festivalen!


Dikt av Aristaha prabhu

Gick med en vän i skogen
På solbelysta stigar
Längs sekelgamla aspar deras stammar grå
Det var mjukt och sumpigt det var inte lätt att gå

Ibland sken solen fram igenom molnens krans
Ibland så tätnade mörkret i urskogen
Skuggorna och solstrålarna blandades
I en säregen dans

Där människornas dårskap slöseri och dumhet
Ännu inte satt sina spår
Kunde vi andas in naturens kraft och skönhet
Träden växer långsamt långsamt här år efter år

Stubbarna multnar täckta av mossa
Bäcken rinner klar och mörk sipprar fram
Blåsippornas små blå stjärnor bland fallna löv lyser ler
Det är inte så många kanske det blir fler

När solen blir varmare isen smälter bort
Här kan man nästan se Guds fotspår
En slags naturlig orörd ursprunglighet andas här
Krishnas materiella avskilda energi tänker jag medan jag går

En oansenlig blåsippa en sekelgammal ek
Blåbärs ris det är så mycket man kan se
Om jag vore fylld av gudshängivenhet
Skulle jag i mitt inre med mina läppar tacksamt be

All ära till Sri Krishna som äger en oändlig intelligens
Han styr behärskar allt
Här vandrar vi i skuggan täckt av illusionens moln
Bland granar aspar ekar det är vår men ännu lite kallt


Nectarean Ocean of the Holy Name av Sacinandana Swami

"Srila Prabhupada preached Krsna- Consciousness in a very special way; his style was unique. He imparted Vedic knowledge to the West on the basis of the preceding acaryas, by extracting the essential points from all the sampradayas and peerlessly explaining them. In this way he revealed the mature conclusions of the whole spiritual science of the Vedas.
This achievement cannot be described in words.
Moreover, he converted this knowledge, according to place, time and circumstances, into a language which could be understood by his audience."


Scandinavian Bhakti Sangam 2018 

äger rum den 16 - 22 juli på Almviks gård.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter och idéer nytt@almviksgard.se


facebook


www.almviksgard.se
Copyright © ISKCON Krishnarörelsen 2018
International Society for Krishna Consciousness No:815600-0120
Founder-Acarya His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Almviks Gård, 153 95 Järna  08-551 520 50
nytt@almviksgard.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.