Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mycken städning genom städamera 2017

Ett glatt gäng under en städamera-insats i Storuman.
Björn Ferry, Heidi Andersson och ett stort gäng i Storuman stod för en av årets städamera-insatser.

Under 2017 genomfördes projektet #städamera för andra året i följd tillsammans med Returpack/Pantamera. Totalt under året deltog 1 809 personer från 82 föreningar, som plockade 1 162 säckar och totalt 35 ton skräp.
Första städningarna ägde rum i april med städningar på västkusten. Projektet fortsatte sedan med städningar runtom i landet under vår och sommar. Utöver att städa längs kusten genomfördes städningar längs cykelvägar och även städningar under vatten. I Storuman var Städa Sveriges ambassadör Björn Ferry och maka Heidi Andersson med och städade runt Badsjön tillsammans med Storuman Armsport (se bild).

Den 15 september genomfördes Strandens Dag med ett 50-tal föreningar runt om i landet, från Kalix i norr till Ystad i söder. En aktivitet som, utöver den miljönytta som gjordes, också fick stor medial uppmärksamhet. Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige kommenterar samarbetet:
- Vi är väldigt nöjda med samarbetet under 2017 och ser fram emot att kunna engagera ännu fler föreningar det här året. Nu närmast har vi kustpremiär med runt 80 deltagande föreningar den 14 april att se fram emot.


Stipendium för insats mot skräp i hav

Städa Sverige tog i början av februari emot Kungälvs Kommuns hållbarhetsstipendium för 2017. Med årets stipendium ville kommunen uppmärksamma ett av våra allvarligaste miljöproblem: Nedskräpningen av havet.

Skräp i havet är ett stort globalt problem. Forskning visar bland annat att det kommer att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, om inget görs mot nedskräpningen. Redan i dag har sju av tio sjöfåglar plast i magen. Städa Sverige städade med gott resultat stora delar av västkusten under några veckor 2017 och bara i Kungälvs Kommun plockades hela 7,2 ton skräp! Det fina arbetet utfördes av 734 deltagare från 27 föreningar och lag.
Vi är alla vinnare i det här. Både vi, föreningarna och kommunen har lika stor del i priset, sa Städa Sveriges ansvarige projektledare Anton Hedlund i samband med att han å Städa Sveriges vägnar fick motta stipendiet på 10 000 kronor.


Städa Sveriges fototävling fortsätter under 2018

Glada städande tjejer framför Kaknästornet.

Städa Sveriges omtyckta fototävling fortsätter även 2018. Tävlingen är öppen för alla föreningar som städar och en vinnare utses varje månad under perioden april – oktober. Varje månad vinner ett lag/en förening 5 000 kr! På denna sida kan du läsa hur du gör för att delta i tävlingen.
Följ hashtaggen #städasverige i sociala medier för att se både tävlingsbidrag och andra bilder från året!

Ellinor Forsbergs bild, till vänster, på städande Djurgårdshof IK var en av vinnarna i fototävlingen i fjol.


Städa Sverige 30 år!

Städa Sverige fyller jämnt i år!
1988 föddes denna idrottens miljöorganisation och sedan dess har engagerade idrottsungdomar genom Städa Sverige plockat över 45 miljoner kg skräp! Därigenom har de också fått medel att uppfylla sina drömmar.

Tack alla ni som redan stöttar vårt arbete för miljön och för uppfyllda drömmar!
Är ni inte redan vår partner - uppvakta oss gärna med en god gärning genom att bli det!

Rosersbergs IK på vägstädning.
Rosersbergs IK på vägstädning. Foto: Mikael Örnliden

Vägstädning väntar

Våren tvekar men snart så väntar vägarna på Städa Sverige. Ett antal nya driftområden kommer att anlita Städa Sverige för sin vägstädning. Städa Sverige rekryterar föreningar och utbildar ungdomarna så att de kommer väl förberedda till vårens och sommarens städningar.
- Det är väldigt positivt att vägstädningen får fart igen efter några års tillbakagång. Det var ju med den som Städa Sveriges miljöarbete startade för 30 år sedan, säger Mikael Örnliden, vägprojektledare på Städa Sverige.


Två nya projektledare på Städa Sveriges kontor

Städa Sverige har två nya projektledare som jobbar med att förverkliga städprojekt. I december började Linnéa Grahn, en äventyrare från Jämtland, hos oss. Hon har ansvar för projektområdet Städa Natur, exempelvis den stora älvstädningen som vi utför i augusti-september i samarbete med Fortum. I januari började sedan västerbottensfödda Josefin Warg hos oss, Josefin som på Städa Sverige kommer att arbeta med projekt inom Städa Kommun samt med kommunikation i våra olika kanaler.
 - Det är roligt att få vara del av Städa Sverige, som utför ett viktigt arbete. Alla projektledare är taggade för årets städningar, säger Linnéa Grahn.

Övriga projektledare är Anton Hedlund och Mikael Örnliden, och våra
säljare är Malin Fagermo och Pernilla Ström.


En glad kille under städning i Solna Strand 2017.
Städning i Solna Strand 2017. Foto: Linnea Rheborg

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

homepagefacebookinstagramtwitteryoutube