Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hare Krishna - Almviksnytt nr.1 2018


Att bero jorden, korna och Krishna

I Mahabharata, världens längsta och äldsta epos, så får den berömde Kung Yudhistira frågan: ”Vad är den allra märkligaste företeelsen i världen?”. Kung Yudhistira, som var känd för sin andliga visdom och förverkligande svarade snabbt på frågan: ”Det allra märkligaste i denna värld är att vi hela tiden ser andra i denna värld dö, men själva tror vi att vi kommer att fortsätta att leva för alltid:”

Hela tiden drabbar döden andra omkring oss, men på något sätt lyckas vi upprätthålla en märklig förvissning av att det inte kommer att drabba just oss, för vi är liksom ett unikt undantag… Kanske det kommer ske någon gång rent teoretiskt, men den stunden ligger så långt bort i tiden och är inte något vi vanligtvis tar på särskilt stort allvar. Skulle vi verkligen göra det skulle våra liv antagligen te sig väldigt annorlunda.

Detta orealistiska tänkande tycks dock genomsyra hela vår livsstil då vi i människosläktet också tänker att vi kan exploatera moder jord utan några begränsningar trots den ena katastrofvarningen efter den andra. Man har exempelvis uppmätt en drastisk minskning av antal insekter och bin världen över (som vi är beroende av för pollinering). Man har insett att vi har enorma problem med jorderosion på många platser i världen och att vattenbrist är ett faktum som snabbt eskalerar i omfattning. Det faktum att vårt beroende på olja och fosfor för odling ser ut att inom detta århundrade ta ett slut med förskräckelse skulle man kunna tro vore förstasidesstoff i media ständigt.

Men även om dessa verkligt allvarliga saker ibland får några rubriker här och där, så speglar den oproportionellt blygsamma uppmärksamheten för dessa ämnen, som redan nu kraftigt försämrar vår hälsa (och som med största sannolikhet kommer att påverka våra barn och barnbarn på livsavgörande sätt) det faktum att vi i själva verket inte tar det särskilt allvarligt.  Det har ju ingenting med oss att göra tänker vi där vi lever i vår lilla bubbla av mestadels självvald omedvetenhet.

I Bhagavad-gita 18.44 nämner Krishna  ”Krsi-go-raksya”. Att beskydda och att ta hand om korna och bruka jorden med hjälp av oxen är den ekonomiska princip som det vediska samhället är uppbyggd på och som istället för att exploatera jorden, djur och medmänniskor, leder till ett givande och tagande i ett hållbart kretslopp.

Tyvärr har de flesta av oss en i praktiken orubblig tro på att vi är säkra i den kapitalistiska ekonomin. Om vi bara går till jobbet så kommer vi att få vår lön, pension och vara trygga tror vi. Vi litar på att maten vi äter som är odlad med största profit i åtanke är tillräckligt näringsrik och inte allt för giftig. Vi hoppas att farmaceuterna kommer rädda oss från cancer, diabetes och annat elände om vi skulle råka drabbas. Vidare litar vi på att vi för alltid kommer kunna handla allt vi behöver i affären och resa vart vi vill med bil och flygplan. Men samtidigt vet vi väl alla att vi historiskt sett lever i en liten tidsbubbla av undantag på grund av den enorma energin som frigjorts genom utvinning och användning av petroleum som är en ändlig resurs och som vi inte funnit ett reellt alternativ för ännu. Det är nämligen så att även alternativen (sol, biogas e tc) fortfarande är beroende av att tillverkas i en kedja som till större delen får sin energi från just icke hållbara källor. Med andra ord, peak oil kommer inte enbart att innebära en drastiskt minskad åtgång på petroleumbaserad energi, utan även orsaka brist på de s k hållbara, miljövänliga alternativen.

Srila Prabhupada skrev i ett brev att:  ”Det är så den materialistiska civilisationen fungerar. När som helst kan det hela kollapsa och därför bör vi inte vara så lugna och bero alltför mycket på artificiellt leverne. Den moderna civilisationen är totalt beroende av elektricitet och olja och de båda är artificiella för människan”. (Brev till Sally Agarwal 1965, 13 november).

Istället för att bero allt för mycket på den artificiellt uppbyggda civilisationen förordade Srila Prabhupada att vi istället bör förenkla våra liv, leva med andra som strävar efter att utveckla sitt andliga liv och tillsammans istället bero på jorden, korna och Krishna.


Ny dräkt till Pancha-Tattva

Isvari dasi har påbörjat en ny dräkt till Pancha-Tattva som ska bli klar till Gaurapurnima. Varje år brukar hon sy en dräkt till denna högtid och det är många månaders träget arbete som ligger bakom varje dräkt. Hon har också nyss avslutat en ny nattdräkt som ska offras till Advaita Acaryas uppenbarelsedag.
Sammanlagt har hon sytt minst sju vackra dräkter de senaste åren.
Under årens lopp är det många hängivna som har sytt kläder till Pancha-Tattva, såsom Hari-puja dasi, Savitri dasi, Annapurna dasi, Krishna-bhakti dasi, Lalita Sakhi dasi och Syama-kishori dasi. Vishaka dasi har också sytt två vackra dräkter under senare tid.

Gaura Purnima dräkten 2016


Vrinda och Radharani med sina ny tillverkade mössor

Söndagsskola för flickor

Varje söndag träffas flickorna i åldrarna 5-13 och har söndagsskola. Tidigare i höstas var det Malini som ansvarade för söndagsskolan och gjorde teater med barnen. Nu har Jivakesa ansvaret och programmet brukar se ut ungefär såhär: först sjunger barnen bhajan eller kirtan, sedan reciterar alla gemensamt ett halvt varv på radband och så tränar barnen några Bhagavad-Gita verser samt lyssnar till någon berättelse från skrifterna. Sedan är det dags för den praktiska delen där Citrarupini just nu lär barnen att sy mössor, halsdukar och vantar av fleecetyg.


Skridskoåkning på Ogan
Vår vackra sjö Ogan är underbar att bada i på sommaren. På vintern kan man även vissa år åka skridskor när den hinner frysa till innan snön kommer. I år har vi hittills fått flera fina skridskodagar med många glada barn på isen!


En kaka till minnesstunden

Strax innan julafton fick Srivatsa dasi ett telefonsamtal från en bekant på andra sidan Ogan som hon känt i många år. Med gråt i rösten berättade hon att hennes svärson just gått bort, endast 30 år gammal, och lämnat efter sig sin fru och ett tvåårigt barn. Hon ville nu beställa en kaka från Srivatsa dasi för minnesstunden.
Srivatsa dasi lade ner all sin hängivenhet i kakan och bad till Krishna för dessa människors välgång och att Han ska lindra deras stora sorg. Sedan levererade hon kakan till minnesstunden.


Dikt av Aristaha prabhu

Tystnaden är välgörande
Det är som lugnt vatten
Självet stiger upp till ytan likt en röd lotusblomma
När morgonen skiljer sig från natten

Själens mysterium öppnar sin dörr
Mot en inre verklighet
Som strålar inåt av ett pånyttfött ljus
Där vill jag bo glädjas i ett nyrenoverat hus

Jag stänger fönstren
Jag låser dörren
Det är så vackert härinne
Befriad från varje plågsamt minne


Besök av Sadcidananda prabhu

Sadcidananda prabhu från Kanada gästade oss i en vecka och gav flera intressanta Srimad Bhagavatam klasser samt seminarier baserade på Bhaktivinod Thakurs sånger. Han talade med stor kraft och var mycket lärd i skrifterna.


Indien resa

I år åkte Parameshvari dasi och Lokanatha das med sina två söner Ramai och Lakshman till Vrindavan under kartik. Isvari dasi och Janmanalaya prabhu åkte också dit tillsammans med Ananda och Madhava. Under två veckor deltog de i parikrama som leddes av Indradyumna Swami. Tidigt på morgonen varje dag bar det iväg till olika heliga platser runt om i Vrindavan. Maharaja berättade om de lekar som Krishna utförde på dessa platser och Madhava prabhu ledde kirtans. På kvällarna gick man till Krishna-Balaram templet och sjöng Damodarastakam och offrade gheelampor.


Nyårsfest

I år inföll nyårsafton på en söndag och det blev därför en välbesökt nyårs-söndagsfest. Våra barn och ungdomar (Youth forum) hjälpte till att laga hela festen som bestod av pizza, subji, bakad potatis, sallad, pakoras, ris a la Malta och vackert dekorerade pepparkakor. Efteråt blev det film och kirtan.


Scandinavian Bhakti Sangam 2018 

äger rum den 16 - 22 juli på Almviks gård.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter och idéer. nytt@almviksgard.se

facebook


www.almviksgard.se
Copyright © ISKCON Krishnarörelsen 2017
International Society for Krishna Consciousness No:815600-0120
Founder-Acarya His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Almviks Gård, 153 95 Järna  08-551 520 50
nytt@almviksgard.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.