Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Skärmar och depression hos unga

I en studie från San Diego University har Jean Twenge sett ett samband mellan skärmtid och depression och självmordstankar hos tonåringar. Man ser också att antalet personer som upplever symptom av depression och självmordstankar ökat från 2010, då siffran var 16% till 22% 2015. En annan sak Jean Twenge sett är att flickor var var hela sex gånger mer benägna att rapportera dessa symptom än pojkar.

 

Twenge och hennes kollegor har granskat enkäter med frågor om depressionssymptom från över en halv miljon tonåringar. En eller två timmar per dag ökar inte risken nämnvärt, säger Twenge, men när man kommer upp i tre, fyra, fem timmar eller mer skärmtid per dag är det en signifikant ökad risk för självmordsförsök, tankar på självmord och allvarlig depression enligt Twenge.

 

Vad som är orsak och verkan framgår inte av denna studie men forskarnas resultat stöds av annan tidigare forskning som visar att personer som spenderar mindre tid vid skärmar tenderar att vara lyckligare och mindre ensamma. Forskarna menar att studien ska ses som en varning till föräldrar; om barnen spenderar mycket tid online kan det innebära en ökad risk för depression.

På www.unglivsstil.se finns en sammanfattning av studien. 

 

Konferens om skärmar, stress och återhämtning

Den 19-20 mars är det dags för konferens inom området förebyggande och hälsofrämjande arbete i skolan. Denna gång är det fokus på skärmar och stress samt vad man kan göra för att minska stress och öka motivationen för skolarbete hos eleverna. Här varvas vetenskap med handfasta och konkreta tips för skolvardagen.

Dag 1 är en konferensdag med erfarna och inspirerande föreläsare och dag 2 erbjuds en work-shop med fördjupning i verktyg och tips. 

Läs mer om konferensen och boka plats. 

 


Kostnadsfria work-shops

I februari 2018 startar vi med våra work-shops för det pedagogiska materialet Ung Livsstilskunskap. Vi bjuder in både befintliga, nytillkomna och blivande kunder för en genomgång av hur man kan använda Ung Livsstilskunskap i skolan. Under två timmar demonstrerar Anna Hedenskog materialet. Vi håller till i Uppsala och antalet platser är begränsat.

Skicka din intresseanmälan till anna.hedenskog@unglivsstil.se.

Ni som redan är prenumeranter har säkert sett att det redan gjorts uppdateringar av Ung Livsstilskunskap, men vi har mer på gång som kommer att läggas in under vårterminsstarten :) 

Ny medarbetare

Anna Hedenskog är skolsköterska med många års erfarenhet. Hon kommer att ansvara för underhåll och utveckling av Ung Livsstilskunskap. Har du frågor om materialet eller vill ha en gratis endags-inloggning för att titta närmare på hur ni kan använda materialet i ert förebyggande och hälsofrämjande arbete i skolan kontaktar du henne på anna.hedenskog@unglivsstil.se. Du kan också boka in dig på en av våra kostnadsfria work-shops i Uppsala. 

kontakta Ung Livsstil

Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebookyoutubeinstagramtwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.