Telegramblad med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

NYHETSBREV OKTOBER 2017

Hej!

Detta nyhetsbrev innehåller en kort sammanfattning av verksamheten under oktober månad. Fullständig information om vårt program hittar du naturligen på vår hemsida men gå även med i vår facebookgrupp för att ta del av våra event där.

Varmt välkommen till Chicago! 


NY KURSOMGÅNG, KURSSTART 1-7 OKTOBER

Höstens andra kursomgång startar den 1:a och fram till och med den 7:e oktober och omfattar 6 kurstillfällen. Därefter följer ytterligare en kursomgång innan juluppehållet.

Läs allt om tider och priser här>>

ÖPPET HUS

Inför kursstarten erbjuder vi som vanligt ett öppet-hus-tillfälle. Här kan du utan avgift bekanta dig med disciplinerna Lindy Hop, Autentisk Solo Jazz, Charleston och Stepp. 

Lördag 30/9

11.00 - 11.30 Stepp

11.30 - 12.00 Autentisk Solo Jazz/Charleston

12.00 - 13.00 Lindy Hop


TISDAGSWORKSHOP

På tisdagskvällar mellan klockan 21.15 och 22.30 under olika treveckorsperioder erbjuder Chicago varierande workshops. Under tre kurstillfällen får man då möjlighet att fokusera djupare på något swingdansrelaterat ämne.

Nivåerna kommer att variera något beroende på temat men riktar sig till mer erfarna dansare (medelavancerad till avancerad nivå) och till dem som känner sig sugna på en utmaning och är redo att jobba hårt.

Schemat för resten av hösten ser ut enligt följande (med reservation för ändringar).

 

Avancerad autentisk solo jazz (3/10, 10/10, 17/10)

Många har efterfrågat en mer avancerad jazzklass och då är det läge att nappa här. Det finns inte så mycket att tillägga rubriken -klassisk autentisk solo jazz med inslag av Charleston på hög nivå med snabbt utlärningstempo. Inslag av improvisationsövningar och filande på grundstegen. Garanterat svettigt, klurigt och kul. 


Parakrobatik i lindy hop (paranmälan) (24/10, 31/10, 7/11)

Någonstans kring åren 1936-37 började swingdansare i Harlem att använda akrobatiska inslag i dansen och med tiden utvecklades dessa till ren ekvilibrism. Vi går igenom diverse grundläggande lyft och enklare kast i direkt anslutning till själva lindydansen. Det blir olika kast de olika gångerna men även endel repetition så att vi kan nöta in kasten och faktiskt lära oss dem.


Slow drag (14/11, 21/11, 28/11)
Jazzrutin (5/12, 12/12, 19/12)

Anmälan sker via vår hemsida eller på denna länk >>

Priset per treveckorsperiod är 450:- eller 300:- för den som kvalificerar för rabatt.


TEMAKLASSER PÅ SÖNDAGAR

De flesta söndagskvällar mellan klockan 20.00 - 21.15 erbjuder vi swingrelaterade drop-in-temaklasser. Nivån sträcker sig från NybörjarMedel till Avancerad i Lindy Hop och priset är 150:-/100:- per tillfälle.

8/10 SHIM SHAM SHIMMY (nybörjarmedel – avancerad i lindy hop)
Swingdanserans i särklass mest kända jazzrutin och ursprungligen ihopsatt 1927 av Willie Bryant och Leonard Reed, och i första hand använd som avslut på kabaret- och teaterföreställningar. Så småningom swingifierad i Harlem under 30-talet och sedan dess en del av kulturarvet bland framförallt stepp– och lindy hop-dansare. 

15/10 JAM CIRCLE (medel – avancerad i lindy hop)
På danstillställningar händer det emellanåt att dansare spontant formerar sig i en cirkel runt ett danspar som då helt själva får ta utrymmet i besittning. Vanligast är att paret sedan byts av då andra par eller solodansare går in i cirkeln. På denna kurs går vi helt enkelt igenom hur detta fungerar, oskrivna regler och vad man kan tänkas göra rent dansmässigt i en sådan situation.

22/10 GRUNDER I LINDY HOP (nybörjare – medel i lindy hop) 
Grunder kan man ju sällan få för mycket av och denna lektion avser att ta fasta på just detta. Densamma är i första hand avsedd för förhållandevis ovana swingdansare, men var och en som känner behov av en genomkörare av elementa är välkommen. Tanken är att behandla absoluta grunder inom såväl musikanpassning som diverse teknikaliteter kring föra och följa.

29/10 STOP ROUTINE I LINDY HOP (medel – avancerad i lindy hop)
Densamma sattes ursprungligen ihop av legendariske Frankie Manning till Jimmie Luncefords Posin’, och lär ha varit den första ensamblekoreografin i Lindy Hop att presenteras på scen. Med åren glömdes den mer eller mindre bort men i och med dansformens återkomst under 80- och 90-talen så dök den ånyo upp i olika koreografier och utföranden. Ingen, inte ens Frankie själv, kunde minnas exakt hur den ursprungliga versionen dansades så vi tvingas på gott och ont att förutsättningslöst, men med goda referenspunkter, ge oss i kast med ämnet.


BEMÖTANDEKULTUR

Ibland får vi in önskemål och tankar runt våra kurser. Något som återkommer med jämna mellanrum gäller bemötandekulturen mellan kursdeltagare. Det troliga är att alla har en välvilja i grunden och att man endast vill hjälpa till genom att ge sin danspartner feedback eller tips. Faktum är dock att det faktiskt kan upplevas precis tvärtom. Vi undanber därför alla former av feedback som rör andra kursdeltagares prestationer såvida den inte är direkt positiv. Om någon specifikt har bett om feedback, vilket absolut inte är fel att göra så är man såklart fri att dela med sig av sina åsikter. Detta gäller såklart alla, vanliga kursdeltagare som stöddansare på alla nivåer. Vi publicerar därför här ett utdrag ur reglerna runt stöddans utifall någon har missat att läsa dem: "Undvik att undervisa eller försöka rätta till det eleverna gör, det uppdraget tillhör uteslutande instruktörerna på kursen. Fokusera hellre på att utföra allt så bra du bara kan, var uppmuntrande, och ge följaren/föraren chansen att öva på materialet. Om en elev själv frågar efter feedback kan man såklart försöka hjälpa så gott det går eller be om lärarnas uppmärksamhet.” En presentation av sig själv och ett tack för dansen är alltid välkommet. 


FAMILJEKURS

Vill du gå kurs med ditt/dina barn?

Vi har fått önskemål om att starta upp en familjekurs på Chicago. Om kursen blir av så kommer den att äga rum på fredagar klockan 17.30 - 18.45. Åldersmässigt kommer det att vara väldigt spretigt, tanken är att hela familjen skall kunna deltaga. Barnen bör dock vara i den åldern att de klarar av en timmas lektion med instruktioner. Till att börja med behöver vi se att det finns ett intresse, kursen startar helt enkelt när det finns tillräckligt med folk på banan. Priserna på kursen kommer att vara samma som de vanliga kurserna. Anmäl gärna ditt intresse genom att skicka ett mail till oss på info@chicago75.se, specificera antal deltagare samt ålder på barnen så hör vi av oss när något är på gång.


CHICAGO SWING SATURDAYS

Lördagsdanserna rullar på som vanligt med olika klubbar och teman allt enligt nedan tablå.

7/10 CLUB HOT-CHA facebook>>
14/10 ELEVDANS Live: Tommy Löbel Swing Band
21/10 ZINKENS JASSFESTIVAL (19.30 – 01.00) Live: Troy Andersons's Wonderful World Band och Lönnkrogen
28/10 KLUBB SWINGOUT

Läs mer om klubbarna på vår hemsida>>


ZINKENS JASSFESTIVAL #3 21/10 19.30 - 01.00

Zinkens Jassfestival är en musik och dansfestival där jazzmusikens olika stiltyper blandas under en och samma kväll.

19.30 – 20.00 Insläpp
20.00 – 21.00 Troy Andersons Wonderful World Band (Louis Armstrong tribute)
21.30 – 00.00 Lönnkrogen (Hot-Jazz)
00.00 – 01.00 DJ Floorfiller Zacke

För denna festivalkväll, den tredje i ordningen, har vi bokat de internationellt etablerade Troy Andersons Wonderful World Band. Det blir deras debutspelning i Sverige! Bandet frontas av Troy Anderson som är en av världens absolut främsta imitatörer av Satchmo och de kommer att bjuda på en hyllningskonsert till Louis Armstrong. Efter det är vi glada att meddela att Lönnkrogenbandet återkommer och spelar två set till åhörare och dans. Klubben och bandet som lömskt lurat på 20-talsjazzen hos en högst omedveten stor grupp klubbungdomar! Sveriges just nu hetaste jazzband.

Det kommer att finnas gott om sittutrymme i anslutning till scenen. Men även såklart plats och möjlighet till dans. Pris för hela kvällen är endast 150:-/100:- om du är student, arbetslös eller pensionär. Inget förköp möjligt. Dörrarna öppnas 19.30.

Zinkens Jassfestival på facebook>>


SYLTKLUBBEN swing jam session 1/10 20.00

Syltklubben är en jamklubb tillägnad musiker och dansare i synnerhet men såklart även dem som nöjer sig med att lyssna och njuta av musik skapad i stunden. Det finns ett starkt husband på plats under ledning av Hasse Ling och det är fritt fram att deltaga. Swingjazzmusiken står i centrum. I nuläget är det fri entré men se till att ta med "drix" till husbandet. Klubben återkommer alltid första söndagen i månaden.

Syltklubben på facebook>>


CHICAGO SWING WEDNESDAYS

Socialdansen på onsdagar (20.00 - 23.00) med tillhörande prova-på-kurs (18.45 - 20.00) fortsätter som vanligt varje onsdag. Våra eminenta swingjockeys står för musiken de flesta av dessa onsdagskvällar men ibland blir det levande musik, för information om vem som spelar och när, titta på vårt kalendarium>>


MOGENDANS OCH JAZZ PÅ MÅNDAGAR

Måndagsklubben bjuder som vanligt upp till dans varje måndag under hösten. Dessa måndagskvällar dansas det foxtrot och bugg till levande musik med jazzbetoning, 20.00 - 23.00. Säsongspremiär blir måndagen den 4:e september och då spelar Only On A Monday. Resten av programmet finner du på vår hemsida>>


FOXTROT 28/10 17.00 - 19.00.

Nytt för i år är att det förutom en elevdans, ett filmföredrag och öppet träningstillfälle på lördagar även ingår en prova-på-kurs i foxtrot samt ett inträde till måndagsklubben i Chicagos kursavgift. Om man inte går kurs går det bra att komma ändå och då kostar det 150:-/100:-. Tiden för prova-på-kursen är 17.00 - 18.00. Det finnas även en fortsättningskurs klockan 18.00 - 19.00, observera att fortsättningskursen inte ingår i kurserbjudandet utan kostar 150:-/100:- för alla.


FILMFÖREDRAG

4/11 klockan 19.00 - ca 20.45

Rubriken för Kvällens filmföredrag är "the Revival of the Lindy Hop". Temat presenteras av Lennart Westerlund och innehåller mängder av filmklipp. Filmföredraget är en kursförmån och ingår alltså i kursen om man har ett för kursomgången giltigt kurskort. För övriga är inträdet 50 SEK. 


EGENTRÄNING PÅ LÖRDAGAR

På lördagar mellan 10.00 och 12.00 (observera den nya tiden) är det möjligt att träna på Chicago för egen maskin. Det enda som krävs är att du, ni om du tränar med en partner, har ett för kursomgången giltigt kurskort. Vi står för musik och lokal, du står för dansandet. Terminens första träningstillfälle blir lördagen den 26:e augusti. Observera att det inte är någon egenträning de lördagar vi har öppet hus (30/9 samt 11/11).

Du får detta telegramblad eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.