Nyhetsbrev nr 20 från Sveriges unga akademi, mars 2017. 
Se innehållet i webbläsaren. Tipsa en vän här. Avsluta prenumeration.

Gruppbild akademin. Foto: Erik Thor/SUA
Gruppbild akademin. Foto: Erik Thor/SUA

– Mamma hur var första dagen på jobbet? Har du fått en ny dator? Barnen överöste mig med nyfikna frågor när jag kom hem i måndags. Jo det var alldeles, alldeles underbart! Tänk att få inleda med utdelningen av For Women In Science-priset och sedan lyssna till minister Helene Hellmark Knutsson som talade om regeringens ambitioner för en jämställd akademi. Om regeringen vill diskutera vidare om hur det kan uppnås finns Sveriges unga akademi bara ett telefonsamtal bort!
     Den här veckan är akademin med på SciFest i Uppsala och spelar vetenskapsspelet Mundus med högstadieelever. Nästa vecka börjar den planerade turnén ”Sveriges unga akademi on tour” där vi tillsammans med Junior Faculty ordnar seminarium om unga forskares villkor och karriärvägar. Första turnéstoppet är Uppsala och vi har bjudit in företrädare från universitetsledningen till ett panelsamtal. På så vis vill vi inleda en dialog om hur vi tillsammans kan arbeta för att yngre forskare ska få goda förutsättningar att utvecklas till framgångsrika något-äldre-forskare.
     Under våren har akademins ledamöter deltagit i seminariet Opportunities in Open Science, det kanadensiska statsbesöket och i en podcast om semlor, bara för att nämna några spännande saker. Just nu pågår också ett intensivt arbete med att utse de nya ledamöter som ska väljas in i juni. Det är ett omfattande arbete som görs av invalspanelen, där vetenskapliga meriter bedöms och en balans mellan olika ämnesområden eftersträvas.  
     Har jag fått en ny dator undrar ni nu. Ja visst, så snart den här krönikan är inlämnad är det dags att kavla upp ärmarna och börja jobba. Nu kör vi!

Camilla Svensson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Vd Anna Wetterbom


Sveriges unga akademi och Junior Faculty

How to succeed as a researcher at Uppsala University/in Sweden

Are you a postdoc, associate senior lecturer, assistant professor or researcher with your own funding? Welcome to our open seminar with the Young Academy of Sweden and Junior Faculty at Uppsala University.

Read more »


Jens Hjerling Leffler

Opportunities in Open Science

The seminar “Opportunities in Open Science” took place on 19 January at The National Library of Sweden. Jens Hjerling-Leffler represented the Young Academy of Sweden in the concluding dialogue and highlighted the importance of a solid peer review process to ensure quality and protect the standards of scholarly excellence. The seminar is available as video:

Read more »


Konsert under akademimöte

Akademimöte i Göteborg

Den 8–9 februari träffades akademin i Göteborg för årets första akademimöte. Mötet arrangerades på Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och på Högskolan för scen och musik. Under mötet hölls bland annat vetenskapliga presentationer och en konsert med improviserad elektronisk musik.

Läs mer »


#jagforskar Helena Filipsson

Sveriges unga akademi lyfter mångfalden inom forskning med #jagforskar

Med #jagforskar vill akademin bredda bilden av forskare. Det är också ett sätt att uppmuntra forskare att dela sin fascination och utmaningarna med att forska.

Läs mer »


Julia Uddén och Helene Hellmark Knutsson
Julia Uddén, FWIS-pristagare och minister Helene Hellmark Knutsson
Julia Uddén, Helene Hellmark Knutsson, Kirsten Leistner

FWIS-priset 
L'Oréal-Unesco For Women in Science-priset med stöd av Sveriges unga akademi delades ut till Kirsten Leistner och Julia Uddén!  

Läs mer »


Utlysning Forskarmöten
Sommarforskarskola 9–11 augusti. Tipsa gymnasieungdomar om att söka!

Läs mer »


Forskningsetik

Vetenskapen och ansvaret för det möjliga:
15 maj i Umeå 
Anmälan öppen till del 4 (4) i seminarieserien om Forskningsetik. 

Läs mer »


Inspel meriteringsanställningar

Inspel meriterings-
anställningar

Gör det möjligt söka före disputation föreslår akademin.

Läs mer »


David Håkansson och Jenny Larsson

Fika med en forskare!
30 mars är det dags för forskarfika i Riksdagen.

Läs mer »


State visit

The Canada-Sweden Opportunity
Chair Camilla Svensson participant in panel discussion at scientific seminar during the state visit. 

Read more »


Akademimöte

3e seminariet om forskningsetik
När blir forskning oetisk ur ett demokratiperspektiv?
arrangerades i Göteborg den 10 februari.

Läs mer »


Akademipodden

Akademipodden om semlor
Med språkhistoriker Jenny Larsson och perceptionsforskare Jonas Olofsson.  

Läs mer» 


SciFest

Expedition Mundus
Vi spelar vetenskapsspelet Expedition Mundus med högstadieelever på SciFest i Uppsala.

Läs mer» 


Följ Sveriges unga akademi!

Twitter @Ungaakademin
@Ungaakademin

Facebook/Sveriges unga akademi
Facebook

Soundcloud/Sveriges unga akademi
Akademipodden

 

Sveriges unga akademi är ett oberoende, tvärvetenskapligt forum för ett urval av de mest framstående unga forskarna i Sverige inom alla ämnesområden. Akademin möjliggör möten över ämnesgränserna som ger upphov till oväntade initiativ. Den bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien och har idag 34 ledamöter. 
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss: epost: info@sverigesungaakademi.se  http://sverigesungaakademi.se/kontakt
Avsluta prenumeration