Nyhetsbrev nr 5, från Seniorkonsult Direkt i januari 2017.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Vi välkomnar en ny specialist till nätverket

Grafisk formgivare, orginalare och fotograf Stefan Raabe, Stefan Raabe AB. Stefan har arbetat inom den grafiska branschen sedan 1993. På byråer som Lowe Brindfors, Rönnberg Mc Cann och reklambyrån Monk. Var med och startade upp Hummingbirds Advertising & Design. 2006 startade han sitt eget företag där han arbetar som frilans på flera av Stockholms mest namnkunniga reklam- och designbyråer. Stefan har också arbetat inhouse på företag med egna grafiska avdelningar. Det är Stefan Raabe som står bakom Seniorkonsult Direkts logotype. 

Vi gratulerar två av våra specialister till nya jobb!

Energimarknadskonsult Gunilla Eng Åbrandt, Energy Dialogue. Gunilla har nu en fast anställning som enhetschef på Arbetsmiljöverket och har slutat med sitt företagande. Grattis till ditt nya jobb, Gunilla!

Hållbarhetsrådgivare Simon Strandvik, Greentime. Simon tar en paus från nätverket under 2017 då han kommer att arbeta för ett konsultbolag i Göteborg, Effort Consulting, under det här året. Effort arbetar med hållbar verksamhetsutveckling.

Företaget Greentime kommer dock att finnas kvar. Vi håller kontakten med Simon som bland annat har tipsat oss om att en ny plattform, Hållbart evenemang, är på gång. Smygtitta på den här. Grattis Simon!


Författarstipendium för handboken Hållbar marknadskommunikation

Omslag till boken Hållbar marknadskommunikation

Pia Boson har tilldelats ett författarstipendium för Hållbar marknadskommunikation av Sveriges Läromedels Författares Förbunds Stipendienämnd.


Om senior arbetskraft

En grupp forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket forskat om den äldre arbetskraften i Sverige och kommit fram till att hög ålder inte behöver vara ett hinder för att fortsätta arbeta.

Arbete är bra för hälsan så länge det inte gäller ett arbete som kräver fysisk styrka. Läs mer...

 


Värva en specialist

Känner du någon som har 10 års erfarenhet, som är företagare som skulle passa i vårt nätverk? Tipsa oss.


Vi önskar Anneli lycka till!

Individutvecklare Anneli Hammarsten, Inger Individ- och grupputveckling, flyttar till Västkusten och kommer att ägna året åt att utbilda sig. Det gör hon inte kommer att ha lika mycket utrymme för nya uppdrag 2017 utöver de hon redan har, varför hon väljer att inte vara med i nätverket just nu. Lycka till med flytten och studierna, Anneli, och varmt välkommen tillbaka nästa år.


Ha en fin vår

önskar Eva och Pia,

Seniorkonsult Direkt

Eva: Uppskattning förändrar världen!

I vårt expertnätverk ingår Eva Berlander, specialist på relationer och licensierad mental tränare med nära 30 års erfarenhet som parterapeut.

Genom linsen av interpersonell neurobiologi har hon hjälpt tusentals individer och fler än 800 par att hitta tillbaka till kärleksfull närhet och livsglädje. Hon har också skrivit flera böcker, har en egen relationspodd, håller föreläsningar, worshops och webinars. 

Eva har skapat online-utbildningar för individer och par som därigenom får möjlighet att hemma ta del av den senaste forskningen gällande interpersonella relationer. Basen i hennes arbete är en integrerande dialog som heter: att gå över bron.

Eva är grundare till utbildningscentret Svenska Imagoinstitutet AB, där hon även utbildar psykologer och psykoterapeuter i konsten att integrera neurobiologi med terapi. 

Vi frågade Eva om vad som krävs för att behålla en kärleksrelation, hur vi kan förstå vår partners beteende, om att leva med en partner hela livet, de vanligaste "felen" m.m. 

Vilka är kärnfaktorerna för att vi ska kunna hålla liv i en kärleksrelation länge? 
Det finns inga "snabba lösningar". Kunskap är nyckeln. På Svenska Imagoinstitutet utbildar vi individer, par och terapeuter att se "den stora bilden" av kärlek, konflikter, kommunikation och hälsa.

Viktiga baskunskaper är att vi alla är gjorda för kontakt. Vi är även gjorda för försvar och bland blir det ett slags inbördeskrig mellan dem båda. Både inom oss själva och ibland mellan oss som par. Här behöver vi lära oss att "sätta ett hjärta runt" oss själva och varandra. Vi behöver helt enkelt se det mänskliga i det hela. En annan viktig del i en relation är att kunna "gå isär", så vi kan vara ihop. Det betyder att vi ska hylla olikhet men ändå vara i kärleksfull kontakt. Detta är avgörande gällande kommunikation och någonting som är är mycket svårt när vi fastnat i maktkampens dans. Vi ska även komma ihåg att uppskattning förändrar världen!

Hur ska jag agera för att bättre förstå min partners ibland obegripliga beteende?
Vi behöver förstå att ens partner inte är du. Var nyfiken! Lär dig hitta ett sätt att lugna och reglera ditt eget nervsystem. Ta hand om din hälsa i stort - då är det lättare att lyssna på andra och se vad andra gör. Här är även kunskap en nyckel då kunskap hjälper oss att lugna och reglera oss själva.

Är det meningen att vi ska leva i en nära relation med endast en partner under hela livet?
Det är många svar på den frågan. Rent biologiskt är vissa av oss inte gjorda för att vara trogna en partner, för ändra är det självklart att leva i tvåsamhet. Vi ska bara vara uppmärksamma så att vi inte byter bort partnern när problemen egentligen sitter i oss själva.

Efter att ha träffat tusentals par i mina kurser så kan jag gott säga att det finns några som säger: "Oh, att skiljas var det bästa jag gjort! och andra säger: "Oh, jag blev av med partnern, men samma "problem" och samma ämnen dyker upp igen och igen och igen..." Jag jobbar inte med att rädda äktenskap, trots att det ofta är konsekvensen.

I mitt arbete undervisar jag i interpersonell neurobiologi kopplat till kärlek, konflikt, kommunikation och hälsa. Jag lär ut hur vi fungerar biologiskt för att vi ska kunna sätta ett hjärta runt oss själva och ge oss själva en smekning på kinden. 

 

Vilka är de vanligaste "felen" människor gör i relationer till varandra? 

Att vi kritiserar oss själva och varandra. Vi behöver lära oss att lyssna - både till oss själva och till varandra. Vi hamnar lätt i "våra krater" (=invanda tankemönster som är så inkörda i vår respektive hjärna, att vi till slut upplever det som att ingen annan väg fungerar).

Det tar 66 dagar för oss att lära in en ny vana. För att kunna få till en förändring måste det finnas en "mottagarplats" - vi behöver vara öppna för förändring och ta bort våra skamkänslor. Vi har alla mycket tidigt utvecklat olika försvarsstrategier för att överleva och behålla kontakten, försvarsstrategier som vi ofta är omedvetna om, något jag lite skämtsamt brukar kalla för "Armanikostymer" när jag undervisar - dels för att de är av bästa kvalitet, dels för att de påminner om "armour" som på engelska betyder rustning eller pansar.

En annan miss är att vi ofta fokuserar på det vi inte kan förändra, till exempel en partner. Den enda som vi kan förändra är oss själva. Vilken tur säger jag, då det betyder att vi kan släppa att lägga energi på andra och istället ta ansvar för att rikta den mot oss själva. Här triggar vi igång lust och kraft. 

Vad skulle du säga hjälper oss i vår relation till varandra, att skapa en bättre värld? 

Uppskattning förändrar världen! Att se, ta in och uttala det som fungerar. Både mot andra och mot oss själva. Här gör vi även stor nytta för oss själva och varandra när vi ansvarsfullt riktar uppmärksamheten mot oss själva, tar ansvar och söker kunskap som lättare inspirerar oss att, genom träning, komma dit vi vill.

Vi behöver ta ansvar för att skaffa oss mer kunskap om det faktum att vi människor är däggdjur som är gjorda för kontakt och försvar, förstå att det är grundläggande drivkrafter som finns hos var och en av oss samt lära oss mer om det "inbördeskrig" som dagligen sker däremellan.  

Jag tror att vi ska hurra för oss själva. Förstå att vi är fina och bli lite nyfikna på de "danser" som vi ibland fångas i. Speciellt de negativa. Ju mer vi ser det som spännande - desto lättare är det att skapa nytt!


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna konsulter som alla är egenföretagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se nås specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i  Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter