Dumpade tunnor hittades under Älvstädningen

Sanering av ett 40-tal tunnor som hittades i Insjön av DK Masen. Foto: Petrus Tengnér, miljöinspektör, Leksands kommun.

Det var under Älvstädar-SM som dykklubben Masen upptäckte tunnorna i samband med sin dykning efter skräp i Österdalälven. Föreningen informerade Leksands kommun som nu tagit hand om de dumpade tunnorna. Minst 40 tunnor hittades varav några läckte olja vid upptäckten.

Tunnorna innehåller bland annat spillolja och hydraulolja, men kommunen misstänker även andra kemikalier och prover kommer att tas. I dagsläget vet man inte vilken påverkan läckaget haft på närmiljön då man uppskattar att tunnorna legat där i flera år. Olja utgör dock en akut risk för sjöfåglar, fisk och marina däggdjur medan organismer som alger riskerar att drabbas av nedsatt tillväxt.

Enligt Åke Sjöberg, samhällsutvecklingschef på Leksands kommun, så är det svårt att hitta någon ansvarig för dumpningen då tunnorna legat där under så pass lång tid. En polisanmälan har gjorts men eventuellt miljöbrott är preskriberat.

- Det är beklämmande att någon får för sig att dumpa miljöfarligt avfall i älven. Dessutom går skattepengar till saneringen, säger Åke Sjöberg.

-Men jag är väldigt glad och tacksam över Fortum och DK Masen som hittade tunnorna, slutar Åke Sjöberg.

RAK utökar samarbetet

Fler städningar på västkusten under 2017.

Ren & Attraktiv Kust i Bohuslän (RAK) är är ett samarbete mellan Bohusläns kustkommuner med målsättningen "en renare kust". En av de viktiga uppgifterna har varit att ta fram ett gemensamt digitalt kartverktyg, en strandstädarkarta, som ska kunna användas när man planerar själva städinsatsen. Strandstädarkartan är nu igång sedan 2015. 

Med strandstädarkartan som utgångspunkt har Städa Sverige genomfört tretton städningar under hösten, med avslutning i Lysekil med Gullmarsgymnasiets Skol-IF under förra veckan. 

- Ren och Attraktiv kust får intresseförfrågningar från både föreningar och klasser som vill vara med och städa. Genom att samarbeta med Städa Sverige kan vi ta vara på det här engagemanget och det i sin tur sprids vidare till deltagarnas kontaktytor. Ungdomar som varit med i våra projekt får ett lokalt miljöengagemang som håller i sig livet ut, säger Ulrika Marklund, miljöstrateg, RAK.

Redan nu står det klart att samarbetet kommer att utökas till nästa år med åtminstone dubbelt så många städningar.

- Vi tycker samarbetet har fungerat väldigt bra. RAK har en lång erfarenhet av strandstädning och tillsammans med våra ungdomar från idrottsrörelsen blir det en väldigt bra mix. Vi ser fram emot att utöka strandstädningen nästa år och använda oss av strandstädarkartan även i andra sammanhang, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Assyriska FF F02/03. Foto: Erika Svensson.

Fyra föreningar trotsade novembervädret

Årets andra städning hos Söderenergi i Södertälje bjöd på friskt novemberväder när fyra föreningar begav sig ut för att städa runt området. Flera föreningar har varit med sen tidigare, Telge Truckers, Assyriska FF F02/03 och Rönninge Salem Fotboll, men denna gång var även en relativt nystartad förening med och städade, Afrikansk FC. Föreningen har haft som fokus att plocka upp nyanlända som tidigare spelat fotboll i sina hemländer.

Under denna städning plockades ungefär ett ton skräp där det mesta som hittas är brännbart. Det fynd som stack ut mest under dagen var en bil som lämnats i ett skogsparti.

Extrastädning av Bergshamraleden

Söndagen den 18:e december gav sig  Jordbro FC ut på säsongens sista städuppdrag. Den hårt trafikerade Bergshamraleden fick sig en välbehövlig upputsning.

Trots att kyla och snö gjorde det svårt lyckades grabbarna få ihop 30 säckar skräp!

Med det passar vi på Städa Vägren att önska God Jul och Gott Nytt År - vi ses i vår!


Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.