Nyhetsbrev nr 19 från Sveriges unga akademi, december 2016. 
Se innehållet i webbläsaren. Tipsa en vän här. Avsluta prenumeration.

Gruppbild akademin. Foto: Erik Thor/SUA
Gruppbild akademin. Foto: Erik Thor/SUA

God jul och gott nytt 2017

Höstens skuggor fick en dyster ton av Brexit, Trump, Syrien… kriser och konflikter tycks öka i omfattning. Även om det ibland är svårt att se hur vi kan stärka vår förmåga att identifiera och lösa problemen som gror omkring oss måste vi fortsätta tro att det är möjligt, och verka därefter. Luciatågens budskap gav mig en påminnelse om att det är med motljus vi kan hindra mörkret från att breda ut sig.
    Som ordförande för Sveriges unga akademi har hösten kantats av extra ljusglimtar. I november höll vi akademimöte i Oslo och träffade Danmarks och Norges unga akademier och finländska forskare som också hoppas på bildandet av en ung akademi. Att mötas över nationella och disciplinära gränser för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter var oerhört givande. Vi spelade också in en ny akademipod, denna gång om fältarbete. Fängslande lyssning! Fick mig att fundera en stund över om jag kan söka nya smärthämmande substanser i växtriket på någon exotisk plats.
     Det känns mycket bra att vi tillsammans med L’Oréal och Svenska Unescorådet har genomfört den andra utlysningen av For Women in Science-priset som offentliggörs i mars. Jag fick själv en ”kvinnor kan” boost under French-Swedish Research Day som hölls i oktober. Preses Christina Moberg, ständiga sekreteraren Pascale Cossart och jag presenterade våra respektive akademier och det var inspirerande att vi just nu är tre kvinnor som utgör några av de främsta representanterna för Kungl. Vetenskapsakademien, Franska vetenskapsakademin och Sveriges unga akademi.
     Efter att forskningspropositionen offentliggjordes i slutet av november rådde bråda dagar i vår forskningspolitiska arbetsgrupp. Vi är väldigt nöjda med att vår reaktion på ”proppen” belystes i en DN-replik. Sist, men inte minst, vill jag säga välkommen till Anna Wetterbom, Sveriges unga akademis nya vd! Anna har en erfarenhet och expertis som kommer att gynna oss och vi ser fram emot en spännande vår där vi tillsammans fortsätter att bygga en stark och synlig ung akademi. Men först lite julledighet. Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Camilla Svensson Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

Ordf. Camilla Svensson, docent i farmakologi


Prisfrågan

Tävling: Prisfrågan – Vad är tiden?

Sveriges unga akademi söker de mest tänkvärda svaren på Prisfrågan: Vad är tiden? ”Det är viktigt att aldrig sluta ställa sig själv och andra de där största och mest fundamentala frågorna om världen, människan och vad kunskapen om desamma kan innebära” säger Mattias Lundberg. Goda vinstchanser! Lämna bidrag senast 10 jan.

Läs mer »


Jonas Olofsson och Torun Lindholm

Seminarium om forskningsetik

Seminariet ”Kan vi lita på forskningen? – Om tillförlitlighet och reproducerbarhet ” filmades och finns nu att se online. Nästa del i serien arrangeras i Göteborg den 10 feb.

Läs mer »


#jagforskar Helena Filipsson

Sveriges unga akademi lyfter mångfalden inom forskning med #jagforskar

Med #jagforskar vill akademin bredda bilden av forskare. Det är också ett sätt att uppmuntra forskare att dela sin fascination och utmaningarna med att forska.

Läs mer »


Palle Dahlstedt

Forskarhjälpen: MusikJakten

Under ett år har Palle Dahlstedt, i ett samarbete med Nobelmuseet, lett ”Forskarhjälpen: MusikJakten” där 700 högstadieungdomar hjälpt till med ett forskningsprojekt. Under Nobelveckan den 8 december hade projektet slutkonferens på Nobelmuseet. 

Läs mer »


Forskningfusk och filterbubblor

Seminariet om vetenskapjournalistik, kallat ”Vetjodagen”, arrangerades av Forskning & Framsteg i samarbete med bland andra Sveriges unga akademi i Stockholm den 28 november. Många ledande vetenskapsjournalister och publicister deltog i seminariet som i år handlade om forskningsfusk och filterbubblor. Jonas Olofsson medverkade för akademin.

Läs mer »

Sveriges unga akademi logo

UTLYSNING 
Sveriges unga akademi söker nya ledamöter! Sök senast 11 jan.  

Läs mer »


När blir forskning oetisk ur ett demokrati-perspektiv?
Göteborg 10 feb. Anmälan öppen:

Läs mer »


DN Debatt

Forsknings-propositionen 
Sveriges unga akademi lyfte problem och möjliga lösningar på DN Debatt. Ministern med flera bemötte akademins synpunkter.

Läs mer »


Foto: Elin Dahlin

Ny vd
Anna Wetterbom har i dagarna rekryterats till Sveriges unga akademi.

Läs mer »


FWIS-priset

For Women in Science
Stort intresse för årets FWIS-pris.

Läs mer »


Akademimöte

Akademimöte i Oslo
Nordiska unga akademier med när Sveriges unga akademi besökte Oslo.

Läs mer »


Maria Tenje

Maria Tenje på Lise Meitner-dagarna
Akademin med på konferens för fysikintresserade gymnasieelever.

Läs mer» 


Camilla Svensson Foto: Annika Moberg/SUA

French-Swedish Research Day
The Academy contributed on the event dedicated to scientific cooperation between France and Sweden. 

Läs mer» 


Podcast

Nya avsnitt
Lyssna nu till Akademipodden om Fältstudier och om Rättvisa och valet i USA.

Läs mer» 


Publikationer

Kioskvältare?
Nu kan du ta del av akademins publikationer i uppdaterat gränssnitt på webbplatsen!

Läs mer» 


Följ Sveriges unga akademi!

Twitter @Ungaakademin
@Ungaakademin

Facebook/Sveriges unga akademi
Facebook

Soundcloud/Sveriges unga akademi
Akademipodden

 

Sveriges unga akademi är ett oberoende, tvärvetenskapligt forum för ett urval av de mest framstående unga forskarna i Sverige inom alla ämnesområden. Akademin möjliggör möten över ämnesgränserna som ger upphov till oväntade initiativ. Den bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien och har idag 34 ledamöter. 
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss: epost: info@sverigesungaakademi.se  http://sverigesungaakademi.se/kontakt
Avsluta prenumeration