Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


TILL ALLA ORIENTERINGSFÖRENINGAR I SVERIGE


Hej,

Vintern är här och det är snart dags att summera 2016, ett fantastiskt orienteringsår; medlemmarna har fortsatt att strömma till och internationellt har svensk orientering skördat enorma framgångar. Det sistnämnda manifesteras så här års i diverse nomineringar. 

Vår klarast lysande stjärna, den fenomenala Tove Alexandersson, som vann dubbla EM- och VM-medaljer i orientering, tog hem den totala världscupen och bärgade fem EM-medaljer i skidorientering har inför Idrottsgalan nominerats i kategorin Årets kvinnliga idrottare. Hon pekas även ut som en av sju huvudkandidater till Bragdguldet och sist men inte minst är hon en av femton Jerringpriskandidater.

Här hittar ni alla kandidater och hur man röstar. Här finns dessutom en fin affisch som ni kan skriva ut och sätta upp i klubbstugan.

Utöver Toves nomineringar kan vi även glädjas åt att förbundskapten Håkan Carlsson mycket välförtjänt har nominerats i Idrottsgalans kategori Årets ledare samt att svensk orientering tack vare årets 30 (!) internationella pallplatser i mästerskapssammanhang kommer att belönas med 300 000 kronor via Idrottsgalans "Prispallen". Dessa pengar är öronmärkta för framtida ungdomssatsningar. På https://prispallen.se/ kan man se att orienteringsförbundet är tredje bästa förbund.

 

 

 

Jag vill tacka er för ett fantastiskt 2016 och samtidigt passa på att önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2017.

Varma vinterhälsningar!
Susanne Söderholm, förbundschef

 


Faktura för förbundsförsäkring 2017

Förbundets olycksfallsförsäkring är efter beslut på förbundsmöte 2012 obligatorisk för samtliga medlemsföreningar. Kostnaden för försäkringen är 22:-/tävlingsaktiv medlem över 16 år. Tävlingsaktiv är den som varit anmäld till minst en tävling under senaste året. Försäkringen gäller sedan för samtliga medlemmar som är registrerade i föreningens medlemsregister i IdrottOnline, oavsett ålder och om medlem är tävlingsaktiv eller inte. En kortfattad version av villkoren från Folksam finns här. I övrigt hänvisar vi till hemsidan. Försäkringen gäller from 2017-01-01, så fakturan som kommer i er brevlåda inom några dagar ska vara betald senast 2016-12-31.

Förutom olycksfallsförsäkring för era medlemmar, har ni genom ert medlemskap i RF en grundförsäkring i Folksam som skall täcka föreningens basbehov. Folksam har nu uppdaterat sin kompletteringsförsäkring för idrottsföreningar ni kan läsa mer om kompletteringsförsäkringen Bas eller Stor här. Kanske dags att titta över ert försäkringsbehov och särskilt viktigt kan det vara för er som har en klubbstuga. Folksam hjälper er gärna att hitta rätt nivå på försäkring, kontaktuppgifter hittar ni på informationsbladet eller via www.folksam.se


Vi blir flera!

Nu när 2016 snart är slut kan vi konstatera att antalet medlemmar fortsätter att öka. Vi blev 6 procent fler ifjol och i år är ökningstakten densamma. Den senaste siffran är 82 688 och vi kan även slå fast att antalet tävlingsstarter ökar. Prognosen för 2016 är 331 380 anmälda vilket ska jämföras med 325 857 för 2015.

Det här är mycket glädjande siffror som inspirerar inför 2017. Just nu pågår arbetet med att rekrytera en motionsutvecklare till Svenska Orienteringsförbundet. Tjänsten är en tydlig del i den breddsatsning som görs för att möta det stora intresset.

Läs mer om Svensk Orienterings övergripande mål i Verksamhetsinriktningen som finns här.


O-Ringen

Årets O-Ringen i Sälen var nära ett deltagarrekord och var än en gång ett lyckat arrangemang. 24 313 deltagare var med oss i Sälen och fick njuta av fantastiska vyer i fjällterrängen. Hoppas vi ses i Arvika sommaren 2017!


Hemma-VM i Bohuslän

Föreningarna i Bohuslän och Dalsland arrangerade ett fantastiskt VM i orientering och precisionsorientering i augusti. Våra svenska elitaktiva kammade hem hela 10 medaljer, varav 6 guld! Över 12 000 starter gjordes på de öppna tävlingarna, med deltagare från 34 nationer.


Nya böcker

SOFT har ett samarbete med SISU Idrottsböcker när det handlar om att ta fram utbildningsmaterial för orienteringsrörelsen. Förra året kom ”Full koll 2 – från orange till violett” och nu finns den nya boken Banläggning att beställa!

Vi har också tagit fram en ny folder ”Orientering för nybörjare” – den finns också att beställa på https://www.sisuidrottsbocker.se/.


SISU Idrottsutbildarna – en resurs för lärande och utveckling

Tar din förening vara på de resurser som erbjuds för att utbilda medlemmarna och för att utveckla verksamheten? Mycket av den verksamhet som bedrivs i föreningen kan genomföras i samarbete med SISU Idrottsutbildarna. I varje distrikt har SISU Idrottsutbildarna konsulenter som kan hjälpa, stötta och vägleda föreningen på olika sätt. I varje distrikt finns minst en utbildningskonsulent som är ansvarig för orienteringsidrotten eller verksamheten i din kommun. Förutom ny kunskap och utveckling skapar samarbetet också resurser på föreningens utbildningskonto.


Rabatt på Scandic

Våra medlemmar får bra rabatt på sporthotellen. Som sportmedlem bor spelare, coacher och föräldrar från 265 kr/natt! När du bokar logi eller konferens uppge avtalskod D359109055, bokningar görs på www.scandichotels.se/sport. Om ni har frågor eller vill ha offert, skicka ett mail till Scandic på orientering@scandichotels.com


Folkspel – en möjlighet till pengar

Nu finns det en stor möjlighet för era föreningar att tjäna bra med pengar! Inför jul och Bingolottos Uppesittarkväll är efterfrågan på uppesittarlotterna stor och det gör lotterna lättsålda och pengarna lättförtjänta. Mer information finns här: https://www.folkspel.se/


Vaccin mot TBE

Antalet TBE-fall fortsätter att öka i Sverige. TBE, fästingöverförd hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom som överförs till människor via fästingar. Någon behandling mot TBE finns inte, det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.

Även under 2017 kommer vi att erbjuda 10 procents rabatt på TBE-vaccination till alla som är medlemmar i Orienteringsförbundet. Gå gärna in på hemsidan för att läsa mer om TBE och se vilka vaccinatörer som ger er rabatt.  Dessa vaccinatörer är markerade med en orange symbol. Er förening har möjligheten och servicen att en vaccinatör kommer ut till er klubbstuga och utför vaccination på plats. För intresse och mer info kring detta, kontakta; fastinginfo@baxter.se.


Prevenar - vaccin mot lunginflammation

Under 2017 kommer vår samarbetspartner Pfizer att erbjuda 10 procents rabatt på Prevenar, Pfizers vaccin mot lunginflammation. Lunginflammation är en infektion i luftvägarna som kan komma helt plötsligt, i samband med influensa eller som en komplikation till förkylning. Vanliga tecken på lunginflammation är bröstsmärtor, hosta och andningssvårigheter. Enligt Folkhälsomyndigheten ingår en av två personer över 65 år i riskgruppen för

lunginflammation men risken ökar faktiskt redan efter 50 års ålder. Har du en kronisk sjukdom eller försämrat immunförsvar rekommenderas du också vaccination.


Information om Svenska Orienteringsförbundets nyhetsbrev och tidigare utskickade nyhetsbrev hittar ni här.Svenska Orienteringsförbundet www.svenskorientering.se 

Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.