Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhersbrev - cheerinfo 6

Ja denna vecka har varit annorlunda. Först fick jag Vabba i två dagar för min minsta lilla son var sjuk. I onsdagen flög sen jag och Katarina till Finland för möte med det Finska Cheerleadingförbundet. Ett väldigt trevligt och intressant möte med deras 4 anställda som var på plats den dagen. På kvällen träffade vi även deras nya ordförande Riikka Taivassalo över en informell middag. Trevligt att träffa våra vänner i Finland.

En lite längre rapport om just Active Cheer kan ni läsa lite längre ner.

Jag har också påbörjat mitt arbeta med att prata med alla våra kommitteer och titta på deras kommande arbete. TK söker bla någon med cheerdanskompetens. Se inlägg från TK nedan.

Som ni förstår annars så har det inte skett så mycket kontorsarbete denna vecka med två vabbdagar och två dagar i finland men det händer mycket i vår Cheerland ändå vilket ju är toppen roligt.

Ni har inte missat utskick av inbjudan till Domarutbildning i Nacka den 19-20 november samt till Basutbildning i Köping i januari 2017. Länkar till de utbildningaran hittar ni också längre ner.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg.

Tjipp och hej

 


Active Cheer

Efter vårt besök hos Finska Cheerleadingförbundet är både jag och Katarina eld och lågor över deras program Active Cheer och här följer en förklaring av konceptet.

Redan 2013 började Finska Cheerleadingförbundet att fundera över att satsa på breddidrott. Hur kan man bredda idrotten och hur kan cheerleading bli en naturlig aktivitet att utöva i träningssyfte, inte för att tävla. Frågeställningen kom ifrån ett av deras strategiska mål - att bli fler inom idrotten.

För att förankra cheerleading som breddidrott, startade man med att ändra synen på formen som man då tränade cheerleading på. Under vårt årsmöte var det ju just detta ni föreningar kom fram till. Vi måste kunna bli fler för att kunna göra mer. Vi behöver förändra kulturen i Sverige så cheerleading även blir en idrott man håller på med för att den ger bra träning, inte enbart för att tävla. I Finland insåg de svårigheten att kalla sig idrott då många föreningar övervägande hade tävlingsverksamhet och ingen tränings- eller breddverksamhet. Gör vi jämförelsen med fotboll eller andra större idrotter har vi det omvända. Fler tränar för att det är kul eller för motionens skull än hur många som tävlar.

Finnarnas tanke var från början att köra på i ett ganska så snabbt tempo och implementera Active Cheer med ett eget detta utbildningssystem under 3 års tid. Blickar de tillbaka idag har det inte gått så snabbt utan de har kommit halvvägs men de har också nått resultat, fina resultat, redan genom att de har fått både fler aktiva och fler klubbar.

Vad innebär då Active Cheer mer i detalj? Vi skulle kunna likställa detta med Svenska Gymnastikförbundets koncept Bamsegympa. Tränaren utbildas och får ett totalt koncept med färdigplanerade träningar. I konceptet ingår övningar, träningsplanering ner i detalj och schematiska dokument över övningar, varför man gör dem, vart de leder vidare till samt hur man utvecklar dem. Det ingår även ett startkit med material, T-Shirt till ledare, A4 bilder med bilder på aktiva cheerleaders som utför de olika momenten så man lätt kan se hur de ska utföras.

Active Cheer lanserades först ut till klubbar som fick agera pilotklubbar. De har sen arbetat med förbundet och återkommit med tankar kring materials, resultat, tränares reaktioner mm.

Active Cheer föddes som ett breddprojekt. Tanken är att en blivande tränare skall kunna komma helt utan cheerladingbakgrund och starta upp cheerleading. Visst låter det hisnande och lite overkligt men det har visat sig fungera. I Finland är detta verklighet idag. De har bla en förening som är helt startad av föräldrar utan tidigare erfarenhet. De har kommit igång och de har en fin utveckling.

Vi tror att Active Cheer kan vara något även för Sverige och kommer hem med förslaget att vi ska se över möjligheterna att få ta del av konceptet för egen del. Visst låter det spännande?

Här finner ni mer information, jag skickar länken vidare , jag vet ju att vi har en del finsktalande medlemmar.


Meet Team Sweden Coed 2017!

Ni har väl inte missat att Team Sweden Coed nu också har börjat presentera sina medlemmar på sin FB sida. Ni hittar deras sida här samt  bilder på alla medlemmar som har börjat presenteras!


Domarutbildning 19-20 nov 2016

I veckan skickade vi ut inbjudan till Domarutbildningen. Här hittar ni mer info!

Bas utbildning 14-15 januar 2017

Då trycket på våra Basutbildningar varit stort trotts att vi haft flera stycke under hösten erbjuder nu UK ännu en i januari 2017. Här hittar ni mer info!


Fler tävlingsdatum

Ni har väl inte missat att alla DM datum nu är klara och ligger på vår hemsida.

DM Norra 2017-03-05 Skellefteå
DM Norra kommer avgöras i Skellefteå. Mer info kommer närmare tävlingen.

DM Stockholm 2017-03-11 Nyköping
DM Stockholm kommer hållas den 11/3 i Nyköping. Tävlingen arrangeras av Haninge cheer elite. Mer information kommer närmare tävlingen.

DM Mellersta 2017-03-12 Nyköping
DM Mellersta kommer hållas den 12/3 i Nyköping. Tävlingen arrangeras av Haninge Cheer Elite. Mer information kommer närmare tävlingen.

DM Södra 2017-03-26 Baltiska hallen, Malmö
DM Södra kommer hållas den 26/3 i Malmö. Tävlingen arrangeras av Malmö Allstar Cheer. Mer information kommer närmare tävlingen.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.