Nyhetsbrev nr 17 från Sveriges unga akademi, september 2016. 
Se innehållet i webbläsaren. Tipsa en vän här. Avsluta prenumeration.

Gruppbild Forskarmöten
Forskarmöten 2016!

Välkommen till hösten med Sveriges unga akademi!

”Sjukt positivt! Roliga samtal med likasinnade nördar”… Förvånande ”hur olik forskning kan vara från den stereotyp man har om en gammal naturvetare i labbrock”. Kommentarerna från gymnasieungdomarna som deltog sommarens ”Forskarmöten” i Fiskebäckskil är både värmande och tankeväckande. Dagarna i Fiskebäckskil gjorde mig också påmind om vilket privilegium det är att vara med i Sveriges unga akademi och få träffa intressanta och trevliga forskare, många som jag inte skulle ha träffat i andra sammanhang. Låt oss ta vara på vår tid tillsammans!
     Det känns bra och spännande att klivit på uppdraget som ordförande, även om den började med informationen om att vi måste rekrytera en ny VD. Visst är det sorgligt att Anna lämnar akademin men det är bara att inse att tiden är inne, Sveriges unga akademi är på plats. Stort grattis till ditt nya jobb Anna, det är som klippt och skuret för dig. Vi ser fram emot många samarbeten mellan akademin och Nobel Center framöver!
     Vi har en förnämlig lista på både interna och externa aktiviteter under hösten, flera av dem finns att läsa om i detta nyhetsbrev. Jag vill speciellt uppmärksamma ”Den gode forskaren”, en serie om fyra seminarier om forskningsetik som vi ordnar tillsammans med expertgruppen för etik på Vetenskapsrådet. Dessa ligger spridda över året och landet, med det första seminariet ”Forskningsfuskets ansikten” i Lund den 29:e september och det andra ”Kan vi lita på forskningen” i Stockholm den 17:e november. Välkommen att delta i dessa viktiga diskussioner.
     Så står vi snart redo att ta ett kliv in i hösten, som alltid med löfte om mörkare kvällar, regn och rusk men också tid för tända ljus och reflektion. Det går ibland inte att motstå frågan ”Vart tog sommaren vägen?”. Då kan du också fundera över ”Vad är tiden?” som är vår nya ”Prisfråga” som vi lanserar och diskuterar på Forskartorgets scen på Bok och biblioteksmässan i Göteborg 25:e september. Lev väl!

Camilla Svensson Foto: Erik Thor

Camilla Svensson, ordförande


Bokmässan

Varmt välkommen till Samtal om tid på Bokmässan: medeltid, astronomi, evigt liv? Medeltidsexpert Virginia Langum, astronom Kirsten Kraiberg Knudsen och hjärnforskare Henrik Zetterberg (alumn) samtalar och ger perspektiv på tiden. 25 sep. på Forskartorgets scen.

Läs mer »


Forskarmöten 2016

”Det har varit en väldigt positiv upplevelse. Jag får sällan diskutera forskningsfrågor med andra jämnåriga, så det har varit väldigt givande med alla gruppdiskussioner med faktiska forskare”. Den 5–7 augusti genomfördes akademins sommarforskarskola i Fiskebäckskil.

Läs mer »


Tünde Fülöp

Gordon Goodman Lecture 15 sep.

Alumn Tünde Fülöp medverkar i årets Gordon Goodman Memorial Lecture med Daniel Nocera den 15 sep. på Kungl. Vetenskapsakademien. Arr: KVA och SEI

Läs mer »

Utlysning 
For Women in Science-priset med stöd av Sveriges unga akademi, sök före 15 sep. 

Läs mer »


Seminarium om forskningsetik 1
Forskningsfuskets ansikten i Lund 29 sep. 

Läs mer »


Anna Sjöström Douagi Foto: Markus Marcetic

Akademin söker ny vd
Stort grattis vd Anna Sjöström Douagi till nytt uppdrag! Nu söker akademin ny vd.

Läs mer »


Hjärnfestivalen
Anna Dreber och alumni Danica Kragic och Mia Lindskog medverkar. 7–11 sep. på flera platser i Stockholm.

Läs mer »


Exhibition 6 Sep.
The Academy part of The Big Bang Theory Exhibition. Hosts: Warnerbros and KTH.

More info »


Seminarium om forskningsetik 2
Kan vi lita på forskningen? – Om tillförlitlighet och reproducerbarhet i Stockholm 17 nov. 

Läs mer »


Mattias Lundberg

Prix Europa

Mattias Lundberg och Den svenska musikhistorien är nominerade till det europeiska radio- och tv-priset. 

Läs mer» 


Följ Sveriges unga akademi!

@Ungaakademin
@Ungaakademin

Facebook
Facebook

Soundcloud
Akademipodden

 

Sveriges unga akademi är ett oberoende, tvärvetenskapligt forum för ett urval av de mest framstående unga forskarna i Sverige inom alla ämnesområden. Akademin möjliggör möten över ämnesgränserna som ger upphov till oväntade initiativ. Den bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien och har idag 34 ledamöter. 
Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss: epost: info@sverigesungaakademi.se  http://sverigesungaakademi.se/kontakt
Avsluta prenumeration