Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 Så här når du oss:

VD, utbildnings- och konsultfrågor 
Patrik Woss 0702-17 22 60


Innesäljare, mätansvarig, order och ekonomiansvarig
Niclas Hahne 08-645 10 75

Innesäljare, order och logistik
VD för Lajapro AB, ergonomiprod.
Christofer Hahne 08-645 10 75 


                         ******
Vårens öppna utbildningar:


18/5 ESD-koordinator, Malmö
19/5 ESD-grund, Malmö
19/5 ESD-repetition, Malmö

1/6 ESD-koordinator, Göteborg
2/6 ESD-grund, Göteborg
3/6 ESD-repetition, Göteborg

8/6 ESD-koordinator, Stockholm
9/6 ESD-grund, Stockholm
9/6 ESD-repetition, Stockholm

                    ******

Exempel på bra ESD-skydd!

Dessa företag har valt att utveckla sitt ESD-skydd i långsiktig förbättring med hjälp av Armeka. Det innebär att mätning av all skyddsutrustnings funktion regelbundet genomförs. Och/eller andra ständigt förbättrande åtgärder genomförs i ett seriöst kvalitetsarbete.

Listan på företag fylls på med fler goda exempel allt eftersom och presenteras i kommande nyhetsbrev.

Olsbergs Electronics

Saab Dynamics

Flir Systems

Consilium Marine & Safety

Cabinova

Fagerhults Belysning AB 

 

 

Sköna maj välkommen! 

Nu har det gått sådär ruskigt fort igen och plötsligt står man där och planerar för vårens sista öppna utbildningar. Stockholm i juni brukar vara en höjdare och en värdig avslutning på första halvårets ESD-arbete.

Vi har röjt runt en hel del med några av våra största kunder och det är alltid roligt att vara en del i ett företags utveckling snarare än att bara göra ett jobb och skicka en faktura.

Har du koll?
Frågor som diskuterats med koordinatorer och företagsledare är hur vi ska hantera de nya krav som den förändrade standarden som kommer ställer. Som alltid när ett "politiskt behandlat", dokument (jo, det är så jag ser det) publiceras så är det lite urvattnat, ganska mycket bra ändå men inte tillräckligt. Den kommande utgåvan av 5-1 kommer att kräva mer av dig som företagare. Där kommer vi gärna in och ger dig vår helhetssyn.

Om inte. Utbilda!
Om det är några år sedan du gick en koordiantorutbildning, eller om ni saknar koordinator (=ESD-ansvarig) på förtaget så ska du utnyttja läget och vara förberedd. I höst är det dags att anpassa ert ESD-skydd. Boka en lokal utbildning hos er och/eller skicka personalen på våra öppna kurser nu i maj och juni. Listan på öppna utbildningstillfällen hittar du i vänsterspalten. När det gäller kurserna i Malmö så är det snabba ryck - deadline onsdag nästa vecka.

Tvekar du? Verkligheten skrämmer.
Avviklser på medicinteknisk utrustning dokumenteras och åtgärdas på ett helt annat sätt än andra elektronikfel. Ofta ser vi ESD som orsak efter utredningarna. Vi har under de senaste åren läst om operationsbord som rör sig av sig själva, om utrustning som slås ut och om förväxlingar av patientdata. Naturligtvis är inte medicinelektronik känsligare än annan elektronik. Skillnaden är bara hur man hanterar felen. Inom sjukvården duger det inte att "bara byta ut" defekta delar. Man vill veta varför, för att kunna förebygga. Vill inte du det med när det gäller dina produkter?

Så här kan det stå i en rapport i systemet Reidar:

Reidar diarienummer: 02132

Ärendedatum: 2016-03-18

Produkt, Benämning, Fabrikat: INTRAKRANIELL TRYCKMÄTUTRUSTN. 
Typ/modell. ODMANICP EXPRESS
CE-märkt, Annat CE-alternativ: Ja, enligt MDD

 Rubrik: Statisk elektricitet slår ut utrustning

Beskrivning: Här har personal på både Iva och röntgen verkligen försökt att undvika urladdning/ statisk elektricitet genom att själva avleda/ att med en hand hålla i metall på pendeln samtidigt som de drar ut röntgenkassett påsen med sin andra hand (inte så ergonomiskt). Utan att de har kontakt med sängen/ patienten fås ändå en urladdning vid sidan om sängen som är så stark att den slår ut Codmanutrustningen (mikrosensor inne i huvudet + kabel med sensor utanför huvudet).
Förutom att felsökning/ försök till åtgärder tar tid (görs fortfarande då det vid något tillfälle räckt att byta den grå kabeln för att få tillbaka ICP-mätning), har det även för flera olika patienter inneburit en extra operation/ ett extra
kirurgiskt, intrakraniellt ingrepp. Vid kontakt med leverantör hänvisas till att ESD är ett lokalt miljöproblem/ handhavandefel

Vårdgivare, Plats: Landsting, Region/universitetssjukhusTyp av verksamhet, Specialitet: Intensivvård
Typ av vård
Vem skötte produkten ?
Situation: Sluten vård. Drift


Personalförändring.
Kim Lindedahl, vår senaste konsult, har fått mycket att göra i annan verksamhet och kommer därför att släppa ansvaret för våra medicinteknikkunder i norra Sverige och koncentrera sig på den finska marknaden. Så om du har kunder eller leverantörer i vårt östra grannland så är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Armeka fortsätter naturligtvis att jobba vidare med internationell standardisering inom medicinteknik i TC101, närmast genom möten i Holland i juni. Allt för att även fortsatt kunna hjälpa den svenska sjukvården i det allt viktigare arbetet med ESD-skydd.


Det är egentligen tidigt, men inför en helg med temperaturer upp mot tjugo grader så skriver jag ändå; "Glad försommar - njut och ESD-skydda!"


Skrivet av:
Patrik Woss, VD Armeka, 0702-17 22 60, patrik@armeka.se

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.