Grumme - Sveriges renaste varumärke

Grummeön i Nämndöfjärden, en skärgårdsidyll.

Redan på 1880-talet började Ferdinand Grumme blanda sin såpa på Södermalm i Stockholm. Men det var först över 100 år senare som varumärket på allvar blev känt. Så till den grad att en ö i Stockholms skärgård, som användes i reklamfilmsinspelaningar för bland annat tvättsåpan, fick heta Grummeön när den bytte ägare 2011.

-Visst gjorde den idylliska reklamfilmen Grummesåpan känd, men att det är ett så starkt grönt varumärke har mer att göra med de naturliga ingredienserna och tillverkningsprocessen, berättar Torsten Hedbom, utvecklingschef på Orkla Care, f d Cederroth.

Såpa består av i huvudsak av nedkokt tallolja och är enligt Torsten en del av ett naturligt kretslopp:

-Skogsbolagen sköter om skogen, de fäller, håller efter och står för den huvudsakliga råvaran. Vi använder tall för att producera tallolja och såpa och skogsbolagen återplanterar bland annat tall.

 Även om Grumme med sin långa historia är ledande på den svenska marknaden är konkurrensen påtaglig.

Torsten Hedbom, utvecklingschef Orkla Care.

-Marknaden för rengöringsmedel är stor och det har på senare år kommit många moderna produkter, kanske enkla att använda, ofta med onaturliga tillsatser och konkurrensen därifrån är en av våra utmaningar, fortsätter Torsten, men tillägger:

-Vårt ursprung med tallolja är vår vardag också vår framtid och vårt arbetssätt, hållbara produkter och arbetsmetoder har alltid varit ett rättesnöre och vi vet att vi har certifierade råvaror, vi vet var råvaran kommer ifrån och slipper hela diskussionen kring t ex användande av Palmolja.

Som leverantör till dagligvaruhandeln är märkning av produkter viktig för Grumme och såväl Svanen som EU-blomman och syns på förpackningarna.

-Vi är Sveriges renaste varumärke och det skall vi fortsätta vara genom att vårda och behandla det rätt, slutar Torsten.

Grumme är 2016 huvudsponsor till Städa Sverige.


Länge leve Trafikverket och Städa Sverige

Ulric Jansson, projektedare för Städa Väg, berättar:

Trafikverket är en av Städa Sveriges äldsta samarbetspartners och en myndighet vi alltid vill stå nära. Därför var vi väldigt glada att få åka till Borlänge för att gratta nya Generaldirektören Lena Erixon och hälsa henne välkommen till vår lilla del av deras enorma verksamhet.

När vår lilla delegation kommer upp till hennes kontor är det första vi ser det konstverk som vi överlämnade till hennes företrädare Gunnar Malm som tack för 25 framgångsrika år av samarbete! När vi sedan får träffa henne förstärks det positiva intrycket direkt.

- Jag tycker det ni gör är jättebra! Vi är stolta över det fina samarbete vi haft och ser fram emot tjugofem nya år! Det här utbrister Lena Erixon spontant när vi ställer frågan om hur hon ser på vårt uppdrag.

Lena Erixon, Generaldirektör Trafikverket. Foto: Elin Gårdestig.
Lena Erixon, Generaldirektör Trafikverket. Foto: Elin Gårdestig.

Den fina inledningen gjorde det enkelt att komma till skott med de frågor vi ville lyfta. Vi förklarade den situation som uppstått när vi och entreprenörerna vill höja säkerheten samtidigt som vi sitter fast i ett valideringssystem (ApV) som visserligen är bra men inte adekvat för vårt specifika uppdrag. Vi visade vår unika utbildningsfilm (SVr I) och berättade om vårt arbete med den utbildning för arbetsledare inom vägrensstädning som vi vill ska ersätta ApV (SVr II).

Vi framhöll det fina stöd i arbetet vi fått från både Trafikverkets egna kontrollanter och Arbetsmiljöverket. En utav de detaljer som väckte störst intresse var när vi berättade hur det ser ut när man städar med TMA-fordon. Att bilarna regelmässigt körde förbi våra städare med HÖGRE hastighet än de haft innan bromsfordonet eftersom alla vill ta igen det dom förlorat. Dvs, det som ska fungera som ett skydd försämrar säkerheten för oss. (Detta gäller användande av TMA-fordon vid ordinära städningar. På tungt trafikerade motorvägar kvarstår behovet) Detta ledde till att vi kom överens om att träffas igen i september för att tillsammans utvärdera de pilotstädningar som kommer att göras i år.

Eftersom sportintresset visade sig vara lika stort hos värden som hos gästerna avslutades ett mycket givande möte med lite förhandssnack inför Svenska Skidspelen på Lugnets skidstadion. Vi vill rikta ett stort tack till både Lena Erixon och hennes personal för det föredömliga bemötandet, vi var trötta men glada och nöjda när vi kom tillbaka till vårt kära kontor i Hammarby sjöstad, avslutar Ulric.


Inspirerat av Schysst Sjöstad blir det nu ett tvillingprojekt i Solna. Fastighetsbolaget Fabege har valt att utvidga samarbetet med Städa Sverige i Solna Business Park där de har flertalet fastigheter.

I och med invigningen av det nya cykelgaraget kommer elever från skolorna Ekensbergsskolan och Skytteholmskolan den 12 maj att aktivera allmänheten i Solna Business Park. Förutom städning kommer eleverna att hålla i ett flertal hållbara aktiviteter under dagen.

Nytt projekt med Fabege.

De kommer att hålla enkätundersökningar för att ta reda på vad pendlare tycker om det nya cykelgaraget som Fabege har byggt. Cykelgaraget kommer att vara en inomhusparkering för cyklister där de har tillgång till omklädningsrum, dusch och skåp och är en stor satsning från Fabege som värnar om ett miljövänligt färdsätt. Eleverna kommer även att hälsa på hos en del företagare i Fabeges lokaler för att samla in småelektronik. Vi ser fram emot ännu ett lyckat projekt tillsammans med Fabege.

För tredje gången i ordningen kommer Schysst Sjöstad som Fabege också står bakom äga rum i augusti.

Tillsammans med skolorna i närområdet kommer eleverna att städa upp i Sjöstaden samt aktivera allmänheten med enkätundersökningar, samla in småelektronik och presentera miljötips. De senaste två åren har haft stor framgång där eleverna gör en god insats för miljön samt samlar in pengar till sin klasskassa.

Söderenergi i vår

Assyriska städar i Södertälje.

Ett av våra längsta kommunprojekt är tillsammans med Söderenergi i Södertälje. I mitten på maj kommer fyra idrottsföreningar att hjälpas åt med att städa runt området kring Igelstaverket för att få bort det skräp som ansamlas runtomkring.


Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.