Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Mars 2016

Hej!

Vår och sommar närmar sig och vi har snart varit igång i tre år (!). Med andra ord närmar vi oss ett avslut. Projekt innebär som bekant ett arbete mot ett specifikt mål med avsatta medel under en begränsad tidsperiod. Projektmålet om en ny utbildningmodell är uppnått då vi både skapat och testat vår redaktionspedagogik med elever på plats. Vi är stolta! 

Sedan starten har vi paralellt arbetat för att säkra en fortsättning av modellen som tagits fram. Ett arbete som har handlat om och fortfarande handlar om kunskap gällande målgruppens situation. En fortsättning av SV Kulturcollege kräver en ökad kunskap hos dem som beslutar om medel. 


Aida Hadzialic, Ylva Johansson, Madeleine Harby Samuelsson och Inger Ashing är några som vi har träffat
Vi har spridit kunskap och delat med oss av våra erfarenheter till ministrar, politiskt sakkunniga, statssekreterare och samordnare. Arbetet fortsätter för allas rätt till utbildning

Arbete för förändring!

Veckan innan påsk uppmärksammades vår situation i media.

Projektet SV Kulturcollege kommer som planerat att avslutas om ett par månder. Ett arbetet som har resulterat i en unik utbildningsmodell med modiga elever som nu går sin sista termin och varvar praktik med undervisning. 

För att skapa förändring och ge målgruppen ett stadigvarande alternativ har vi träffat bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic. Vi har betonat vikten av att nationella satsningar för unga som varken arbetar eller studerar ska innefatta även vår målgrupp.

Vi har haft besök av Inger Ashing, nationell samordnare för strategin Vägar framåt, samt en rad riksdagsledamöter. Vårt arbete har lyfts fram i ett antal riksdagsdebatter som ett gott exempel. I andra debatter efterfrågas alternativa vägar för unga vuxna med beslut om aktivitetsersättning...

Innan påsk valde vi att synliggöra den situation som råder. Vår målgrupp är INTE medräknade och det måste vi gemensamt ändra på! Vi önskar att Sverige hade samma mod som våra elever- modet att våga testa något nytt! Läs vårt pressmeddelande här


Kunskapsspridning

Liberalerna reagerar

I mars har vi träffat riksdagsledamöter och statssekreterare vid socialdepartementet.
Tommy, Josefin och Bengt Eliasson
I september 2015 var Bengt Eliasson på besök hos eleverna vid SV Kulturcollege.

- Vi fortsätter att sprida kunskap om begränsade utbildningsmöjligheter för vår målgrupp. Vi har under våra tre år upptäckt kunskapsbrist inom området.

Vi förändrar inte något som vi inte känner till. Kunskap om hur det ser ut för vår målgrupp är helt avgörande, säger Maria Östby, projektledare SV Kulturcollege.

 

SV Kulturcollege och målgruppens situation har uppmärksammats bland de politiska partierna. Liberalerna Christina Örnebjär och Bengt Eliasson uppmanar regeringen till handling.

– Detta är ett mycket framgångsrikt projekt som nu måste permanentas och spridas till fler delar av landet, säger Bengt Eliasson.

Läs Liberalernas skrivelse här 


Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson på bild tillsammans med Maria Östby, Björn Brunnberg och Anna-Lena Thornberg.

Anna trivs på Sveas

Anna är elev vid SV Kulturcollege och praktiserar tre dagar i veckan på Sveas konditori inne i centrala Örebro. Under höstens jobtaste var hon bland annat på Sveas bageri i Kumla och fick mersmak!

Hur känns det att vara ute på praktik?

- Det känns bra. Allt är kul.

Vad gör du om dagarna?

- Jag gör olika smörgåsar och fyller på juicer. Jag sköter även disken och torkar av bord.

Läs mer om våra olika praktikplatser på vår hemsidaPrenumererar du inte redan på vårt nyhetsbrev?

Börja göra det nu

Kontakt SV Kulturcollege

info@svkulturcollege.se,

tfn: 070-62 67 095.


Om projektet SV Kulturcollege

SV Kulturcollege är ett projekt som är finansierat av Arvsfonden och Studieförbundet Vuxenskolan. Huvudman för projektet är Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län och utbildningen bedrivs i våra lokaler på Fabriksgatan i Örebro.

Läs mer om projektet här


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.