Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Attendance2, Sveriges (världens?) enda publikoptimeringsbyrå?


Släpp säsongskorten absolut senast sista grundseriematchen - Addera till produkter vid säljtillfället

Säsongskortsinnehavarna är i vår värld de absolut mest värdefulla ”kunderna” till en idrottsklubb. Faktum är att de är viktigare att ha många nöjda säsongskortsinnehavare än sponsorer. Har ni ingen publik är det svårt att locka partners. Dessutom är intäkten från säsongskorten vital för de flesta klubbar då det är den stora intäkten under ”icke-säsong”.

Snart är det dags att för de sista matcherna i grundserien och kanske ett stundande slutspel eller kvalspel. Så snart det är slut kommer ni att sakna möjligheten till bearbeta er publik på plats på arenan. Troligen är trafiken på er web, sociala medier och öppningsfrekvensen på era nyhetsbrev som störst nu i slutet på säsongen också.

Med tanke på detta är det alltså i det ”tjänstefel” att inte ha klart med priser och förpackning av nästa års säsongskort och börja sälja dem absolut senast i samband med sista grundseriematchen.

Passa också på att lägga med tilläggsprodukter och tjänster som era supportrar kan köpa tillsammans med säsongskorten.

 

Förslag på säsongskortsstrategi:

 • Sätt ordinarie pris så högt att ni kan erbjuda rabatt för de som köper tidigt t.ex före 30:e april eller 31:a maj.
 • Skapa ett ”De Lux-paket” och addera mervärde för de som vill och kan betala mer. Lägg till exempel med att träningsmatcher ingår och/eller upptaktsträff med laget och sponsorer, ett träningspass, en bortamatch, extrabiljetter till en utvald match
 • Lägg med möjlighet att köpa till 50/50-lott och matchprogram till alla matcher
 • Lägg till möjlighet att köpa till nästa års matchtröja
 • Lägg möjlighet att bli medlem och lyft fram förmåner och värdeaddering

Med ProPublik är det enkelt att lägga med vilka produkter ni önskar och ekonomiavdelningen älskar redovisningen då de ska bokföra eftersom allt specas efter deras önskemål.

Att ni redan har en person som är ansvarig för säsongarna, gett säsongarna värdeaddering i form av intervjuer i egen bar och entré, samt separata mail och uppstartsträff tar vi för givet och det är av stor vikt att detta också tas med i all kommunikation i er införsäljning.

Med vårt nya Privat-CRM ProPrivat har vi skapat möjligheter för kommunikation med era supportrar och en helt unik enkelhet vad gäller hantering av säsongskortsköpet och medlemshantering.

Ta gärna kontakt med oss om ni vill bolla idéer och strategi vad gäller publik och säsongskortsförsäljning eller om ni vill testa ProPublik och ProPrivat för försäljningen av säsongskorten och all merförsäljning.

Vi hjälper er självklart sedan med importen till ert biljettsystem då det är dags för leverans.


Villa Lidköping skapar en upplevelse för alla!

I samband med utdelningen av årets Guldbiljett vid matchen Villa Lidköping - Broberg passade vi på att studera hur Villa skapar ett evenemang som lockar alla åldrar och kategorier.

Att besöka Sparbanken Lidköping Arena i Lidköping en fredagskväll då Villa Lidköping spelar hemmamatch är en festupplevelse från det att du kommer till arenan tills du sent omsider går hem.

Restaurant Villa är reserverad för Tjejkväll och det är slutsålt. Försäljningen skedde via ProPubik i december och tog slut på ett par dagar.

Publiken i övrigt är förvånansvärt blandad; familjer, äldre par, tonårstjejer och killar om vartannat. På VIP-avdelningen är det dock som vanligt mest killar, det kan ha att göra med att alla damer är på Tjejkvällen, vår personliga fundering blir att tjejkvällen lockar även en del som normalt inte är så bandyintresserade… Bonuspublik, alltså.

Logeplanet är utsålt till alla matcher (även all sittplats), ideell personal hjälper till i barer och med övrig så servicenivån är hög och ”Villakänslan” stor. Priserna är dessutom på en rimlig nivå, dvs kvalitet till bra pris och då det är klubben som driver restauranten får den dessutom ta del av överskottet, något som klubbarna i de större städerna går miste om på grund av de kontraproduktiva avtal som kommunerna tecknat med sina samarbetspartners.

Stämningen är hög redan innan match och den blir inte sämre av det maffiga intro som Villa likt hockeylagen kör innan match. Just till denna match kommer det drygt 3.500 vilket måste betraktas som mycket bra med tanke på hur stort Lidköping är.

Vi blir mycket väl bemötta av både Villapersonal och deras sponsorer och vi kommer snart i samspråk med dem. Det visar sig då att vissa av dem egentligen är måttligt intresserade av själva bandyn, det är möjligheten till träffa kompisar och affärsbekanta som lockar. Faktum är att det lockar så mycket att Lidköping stad känns öde så länge det är öppet på Sparbanken Lidköping Arena.

I själva matchen lyckas hemmalaget vända ett underläge 1-3 till vinst med 5-4, tränaren Magnus Muhrén gör dessutom comeback och första målet, vilket leder till att alla är på ett gott humör då kvällen går vidare i Restaurant Villa efter matchen.

Väl på ”Nattklubben” på arenan är känslan så långt från Idrottshall och varmkorv med bröd man kan tänka sig. Det är fullsatt, folkligt och full fart på livebandet, på dansgolvet och i barerna. Villa Lidköping konkurrerar inte med nattlivet, de ÄR nattlivet, i alla fall för oss som är + 35.

Då vi summerar kvällen och natten i Lidköping är det bara att gratulera Villa Lidköping till hur bra de tagit vara på en anrik publik och bandytradition och utvecklat den till 2010-talet och fått med sig de gamla ”puritanerna” på tåget. En stor del kan givetvis tillskrivas den nya inomhusarenan som gjort det möjligt, men det är det andra klubbar som har också utan att lyckas.

Vi kan också konstatera att i likhet med IFK Kristianstad i Handbollen står de i en särklass då det gäller publiken och det båda klubbarna har lyckats med är att få med alla målgrupper och gjort sina hemmamatcher till en upplevelse där ”alla är”.

Tipset till er andra klubbar är alltså jobba långsiktigt med er publikrekrytering och tänka på att ge en upplevelse för alla som besöker era matcher.


Aktivera era sponsorer i er publikrekrytering - Ger nöjdare sponsorer och större publik

Som vi alla vet får sponsor ut mycket mer av samarbetet om de aktiverar sitt sponsorskap. Vår erfarenhet från klubbverksamhet är trots detta att många nöjer sig med exponering och inte ens då de är matchvärdar tar de chansen att koppla sitt varumärke till klubben och dess supportrar. Anledningarna till detta kan nog skrivas brist på resurser, tid och kunskap.

I månadens tips ger vi er möjlighet att hjälpa era sponsorer samtidigt som de hjälper er att locka marginal besökare och öka er kunddatabas genom att de måsta köpa via nätet.

Upplägget i korthet; genom att nyttja era sponsorers kunddatabas och/eller personal och ge dem ett unikt erbjudande, gärna med ett villkor som kopplas företagets verksamhet. Erbjudandet skulle t.ex kunna se ut så här:

 

 

Handla hos ICA Maxi för minst 200 kronor under vecka 7 och få en fribiljett till matchen BIF-DIF samt rabatt på ytterligare 3 biljetter. Biljetterna bokas via denna länk och fås mot uppvisande av kvitto

Kör du Skoda? Nu ger vi er möjlighet att se IFK- LCH för endast 50 kronor. Biljetterna bokas via denna länk och fås mot uppvisande av Skodanyckel.

Skara Kommun är en viktig partner till oss, nu ger vi alla anställda i kommunen möjlighet att se matchen: IFK- KIF för endast 100 kr. Biljetterna bokas via denna länk och fås mot uppvisande av kopia anställningsavtal eller lönebesked.

Att tänka på:

 • Identifiera vilka av era sponsorer som har stora kunddatabaser eller många anställda och som ni vill ”gulla” med.
 • Identifiera C-matcher dvs, matcher som ni inte kommer att sälja slut och där ni vill optimera för maximalt antal
 • Skapa gärna ett hett erbjudande där ni lockar in med ett lågt pris som lockar in kunden på en sektion som är minst attraktiv och ge sedan möjlighet att uppgradera. En variant är ett ge en fribiljett och möjlighet att köpa till fler samt uppgradera. Se exempel genom att klicka här
 • Skapa en bokningssida med erbjudandet, som ni sedan kan kopiera och bara byta ut logga och länknamn. På så sätt kan ni få ut detta till alla potentiella partners på mindre än en halvtimme
 • Då länken är klar skickas den till partnern, deras enda arbete blir att exponera den via sina egna kanaler. Det vill säga web, nyhetsbrev, sociala medier och print.
 • Erbjudandet bör ligga ute minst en månad innan matchen.
 • Tryck på att biljetterna endast kan bokas via länken och att antalet är begränsat och först till kvarn gäller. Sätt gärna en deadline för sista bokning relativt kort för att kunden ska fatta ett snabbt beslut.

Har ni inte ProPublik tar det givetvis betydligt längre tid att skapa dylika kampanjer med kombinerade boknings och betalsidor. Det kan vi dock råda bot genom att ni får testa ProPublik utan månadskostnad under en begränsad tid. Kontakta jan@propublik för mer information.


Alla ni som vill fokusera på försäljning och specifikt utveckla publiken, har behov att komplettera ert biljettsystem med ProPublik, hör gärna av er för ett möte där vi kan se hur ni kan få ut maximalt av oss och systemet.

Med vänliga hälsningar

 

Janne Ednertz

+46(0)707 50 70 64

jan.ednertz@propublik.se

www.attendance2.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.