Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV

Nr. 5, 12 februri 2016     
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Kenth E. Nilsson – Redaktör: Björn Bårström

Nyhetsbrevet når varje vecka ca: 6.000 hushåll i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.

 


MINNESSTENEN RYDEBÄCK 50 ÅR

Minnesstenen på plats hos stenhuggeri i Landskrona!!

Arbetet med att finna plats och slutligen finna en lämplig sten är nu klart och den 3,5 ton tunga stenen har fraktats till Björks Stenhuggeri oi Landskrona där inskriptionen ska utföras med blästringsteknik.


BREDBAND - FIBER

Vår artikel om Bredband via fiber skapade mycken reaktion.

 

Det är klart att den nuvarande operatören i KabelTV nätet, Comhem, reagerar när Öresundskraft/Stadsdatanätet börjar att aktivera sig i Rydebäck. Det tycker vi är bra för vi gillar konkurrens som gör att vi får en bättre produkt till en lägre kostnad. Utan att gå in i detaljer så har redaktören genom att bara nämna att det är fiber från Öresundskraft på gång i Rydebäck genast fått en kraftig prissänkning från Comhem. På en 100/10 Mb/s linje minskade kostnaden från 349 kr/mån till 219 kr/månad. Otroligt måste man säga.

Rent tekniskt så hävdar sig KabelTV nätet bra för dom som fortsatt vill ha det - det behövs ju inga ytterligare investeringar. Svagheten är att man då bara kan få Comhems "produkt" medan man i Stadsdatanätet får välja på många olika leverantörer och konkurrens i nätet.


DIALOGEN OM RYDEBÄCK FORTSATTE!

Arkitekterna Helena Taps (till höger) och Katarina Carlsson

Det tredje "Dialogmötet" hölls i veckan.

Stadsbyggnadsförvaltningen hade inbjudit olika intressenter till det tredje och sista Dialogmötet om  detaljplanen för Rydebäcks Centrum, Idrottshall och Skolor. Mötet som hölls i Rydebäckskolan var i form av ett arbetsmöte då tre olika detalplanförslag diskuterades förutsättningslöst. Man delades efter presentationen in i tre arbetsgrupper för att diskutera och kritisera de tre olika förslagen. Dessa synpunkter tar man nu till sig inför det slutliga förslaget som ska presenteras under våren i ett offentligt samrådsmöte, troligen i maj.


TRYCKSTALLET - KONKURS

Tryckeriet vid Morvägsanslutningen i konkurs.

Enligt uppgifter från Bolagsverket så har Tryckstallet AB och Tryckstallet Försäljnings AB begärt sig själv i konkurs efter några svåra år med förluster som har tärt på kapitalet. Se artikel i HD.

Vi hoppas att företaget kan finna ny finansiering och snart komma igång igen.


HÅKAN BRINCK I FJÄRESTADS KYRKA - LIONS CLUB

Foto: Sture Jacobson

Håkan Brinck och St. Mikael Gospelkör gjorde ingen besviken.

Med ett "tryck" som nästan lyfte taket i Fjärestads Kyrka så gick Håkan Brinck och den eminenta St. Mikael Gospelköre loss på Elvis Presleys repetoar av olika gospellåtar. Man ömseom lyftes till oanande musikaliska höjder och fick rysningar som när den mäktiga basrösten från Thomas Sjölander kom in. Håkan Brinck kan verkligen tolka Elvis på ett fantastiskt sätt. Det var en fantastisk upplevelse att vara där och avnjuta en bra och genomarbetad förställning som man ville aldrig skulle ta slut!!

Vi önskar också Lions Club lycka till med den kassaförstärkning som två fulla hus gav. Lions Club hjälper ju behövande i närområdet och internationellt vilket är mycket behjärtansvärt.


KÄRLEKSHJÄRTAT!

Plats för Kärlekhjärtat klar!

Som kan ses på kartbilden så placeras Kärlekshjärtat nere vid bänkarna där Heabäcken vänder norrut. Efter diskussioner med Stadsbyggnadsförvaltningen så fann vi att den placeringen är bättre ur många synpunkter och faktiskt lite diskretare  än platsen vid Heabäckskällan.

Kärlekshjärtat, som nu inväntar tillstånd från Polisen, kommer att sättas upp så fort det bara går men kan tyvärr inte vara klart till Alla hjärtans dag!

 


SVAR FRÅN STADSBYGGNADS-FÖRVALTNINGEN PÅ MÅNGA FRÅGOR

Vi träffades den 22/10 för att titta på ett antal förbättringsåtgärder som byalaget Rydebäck identifierat. Efter vårt möte har jag gått igenom ert förslag samt undersökt vilka möjligheter vi har att få med någon eller några av åtgärderna i investeringsbudgeten. Jag vet att ni regelbundet träffar tjänstemän från min trafikenhet och från drift- och underhållsavdelningen. Jag föreslår att frågorna bevakas när ni har dessa träffar. Linda Wennbom och Sandra Nelsson som ni brukar träffa har mandat att företräda förvaltningen och ansvarar för att bereda och ta fram beslutsunderlag för eventuella åtgärder som kan bli aktuella framöver. Nedan följer en redovisning av hur jag ser på de frågeställningar ni tog upp.

 Felaktiga skyltning på del av Fortunavägen

Skyltarna har tagits ner. (Byalaget har påpekat att 50 markeringen i asfalt forsatt är kvar)

 Gång och cykelbana saknas på Långövägen ner mot Brännögatan-Lyrövägen

Jag delar er uppfattning att det saknas en gång- och cykelväg från busshållplatsen särskilt för resenärer som stiger av bussen när de kommer från Helsingborg. Vi kommer tyvärr inte att anlägga någon kompletterande gång- och cykelväg. I investeringsbudgeten arbetar vi med så kallade ”felande” länkar där denna skulle kunna kvala in men kommande år så priorterar vi andra objekt.

 Gång- och cykelväg från Blidövägen

Jag delar er uppfattning att skulle vara bra med en gång- och cykelväg från Blidövägen (längs med befintlig bussgata) så att Fortuna kopplas samman med övriga Rydebäck. Vi tar med det i vår planering men det finns just nu har vi inte möjlighet att genomföra en sådan utbyggnad.

 Övergångsställe saknas mellan Brännögatan - Lyrögatan - Långövägen

Vår bedömning är att det idag inte är motiverat att anlägga en särskild övergång.

 Det finns stora hål i häcken öster om Storövägen

Jag har pratat med vår driftsavdelning och vi är helt säkra på att det inte är vår entreprenör som tagit upp dem. Om hålen görs genom att de boende i området på eget bevåg klipper upp dem har vi svårare att göra något. Det är naturligtvis inte tillåtet att klippa eller på annat sätt göra åverkan på stadens planteringar.

 Höga hastigheter på Storövägen, Ytterövägen och Fortunavägen

Tillåten hastighet kommer att justeras till 40 km/tim. Vi kommer att följa utvecklingen och i efterhand utvärdera vilken efterlevnad vi får bland trafikanterna. Beroende på utfall så kan det bli aktuellt att göra hastighetsbegränsade åtgärder. 

 Trafiksituationen och parkeringsproblem vid skolan längs Storövägen och i Rydebäcks centrum

Här pågår ett planarbete. Inom ramen för det kan det framkomma att Helsingborgs stad ska göra åtgärder. Möjligen kan vi i samband med de beläggningsarbeten som planeras göra någon åtgärd som förbättrar situationen på Storövägen. 

 Cirkulationsplatsen på Storövägen

Cirkulationsplatsen byggdes som ett försök att genom enkla medel få till en hastighetsbegränsande åtgärd. Jag håller med om att den inte fullt ut ger en sådan effekt. För närvarande har vi inte några planer på att bygga om cirkulationsplatsen till en ”fullvärdig” rondell eftersom det innebär en stor investeringskostnad.

 Gång- och cykelväg till Montessoriskolan

Vi planerar inte för att anlägga någon ny gång- och cykelväg ner till Montessoriskolan.

 Övergångsstället på Sandövägen är dåligt belyst, gångväg/trottoar saknas mm

Såsom vi tidigare meddelat kommer vi att göra en genomlysning av situationen för att se vilka eventuella åtgärder som kan bli aktuella.

 Jag vill avslutningsvis tacka er för den rundtur vi tillsammans gjorde i Rydebäck. Jag har också förstått att ni tillsammans med Sandra och Linda genomfört flera olika förbättringsåtgärder. Jag uppskattar det engagemang ni har för Rydebäck och att ni, tack vare er lokalkännedom, hittar åtgärder som vi annars kanske hade missat.

 Med vänliga hälsningar

Dick Johansson

Avd.chef Stadmiljö 

 

ÅRSTÄMMA

Klicka för större bild

Till Årsstämman 2016 den 17 februari så bjuder vi på Italienskt!

I samband med vårt årsmöte så kom mer Kurt Hagström, känd reseledare och resebyrå med "Solens Mat" som specialite, att kåsera om Italien och hans upplevelser där. I samband med detta så bjuder Byalaget och vårt nya Italienska matställe, "GENTILE KAFÈ OCH DELI", på italienska specialitéer.

Så kom och smaka på!!


NATTVANDRARNA

Kicka för större bild

Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
20% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% på vitvaror och elinstallationer 15% på belysning i butik
LAXSPECIALISTEN GER 15% på alla laxköp. Klicka för annons
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
10% rabatt på arbetskostnad i verkstaden
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
5% medlemsrabatt på kosttillskott och kläder
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt. Ej med andra erbjudande eller presentkort.
10% rabatt till medlemmar
10% Medlemsrabatt
10% på konditorivaror och kaffetår.
10% rabatt på böcker
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
RYDEBÄCKS THAIMASSAGE ger 10 % medlemsrabatt

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Rydebäcks Ryttarförening
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Apoteket
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Servicebutiken
Tel 0709-32 89 56
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
David Silander Mob.tel: 0721-76 98 80
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK
Författare Leif Schönbeck Tel: 073-985393
Teaterarken-Sundsgården

Läs sagan om Byn från ingenting!!


Klicka för större bild


Utredningar och planer som berör Rydebäck - Du kan vara berörd!

 

 

Här samlar vi material inom kommunen som berör Rydebäck primärt från Stadsbyggnadsförvaltningen men även andra källor.

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt. 

Vetenskap och natur-information som berör Rydebäck - För den vetgirige!

Materialet innehåller mycket intressant om Rydebäck och dess historia. Dessutom skildringar om Rydebäck och omgivningar.

 

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt.


Statistik om Rydebäck Befolkning mm.

(Nya uppgifter kommer från SCB i maj 2014)

1. Statistik -allmänt - 2012-2013

2. Ny Statistik 2013-2014

 


info@rydebacksbyalag.se.  Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Kenth E. Nilsson – Redaktör: Björn Bårström
 © Rydebäcks Byalag 2013-2016

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Vill du ändra din E-mail adress så klicka här.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.