Nyhetsbrev med senaste nytt från Hembakningsrådet! Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi finns på Facebook! Kolla in Hembakningsrådets och Kanelbullens Dags egna sidor.

Flottyrringar. Foto: Agneta Thorsén. Klicka på bilden för recept

Nytt i advent, jul och nyår

Advent – ljusets och dofternas högtid. Förberedelsernas och väntans tid. Äntligen kommer ljuset tillbaka och med det inspirationen att skapa. Jag blev extra inspirerad av en gammal härlig receptbok som jag fick häromdagen av en granne; Bakning och Karamellkokning, ur serien Husmoderns Presentbok från 1930. I den finns lockande rubriker som Jästmjölskäx, Borgmästarbröd, Spansk pufftårta, Spunnet socker och Flottyrringar.  Doftminnen från mitt barndomskök dyker upp – flottyrringsfriteringen strax före jul. Tänk så många härliga dofter den här månaden innebär. Varför inte baka dem till glöggfesten? Receptet finns under bilden. 

Längre ner får du fler välsmakande tips på julspecialiteter från Diana Dosen Grunning på Dansukkers provkök. Prova Saffranskakan eller Chokladsnittarna med apelsin. Och missa inte de superläckra godisarna som gör dig till ett pralinproffs - Chokladtryffel med stjärnanis och Rombollar.  

I övrigt i detta Nyhetsbrev kan du läsa om Malin Lindqvist som är kock på en förskola i Onsala och hon älskar att baka färskt morgonbröd till barnen. Det hinner hon eftersom hon kalljäser bröden under natten. Och läs om Fun baking och de nya trenderna inom konditorbranschen.

Och så minns vi Kanelbullens dag 2015. Vi firade bland rykande färska och nydesignade bullar på Kulturen i Lund. Läs om de fantastiska skapelserna som ramlade in under dagen. Och om vinnarna från vår årliga tävling på nätet.

Kom ihåg att titta in på vår Facebooksida lite nu och då. Där presenterar vi fler nya goda recept inför jul och nyår.

Men du... missa inte artikeln om vårt lustfyllda lussebak med barnen på Ronald McDonald!

 

Varma adventshälsningar & goda julönskningar! Birgit Nilsson Bergström 

Choklad, saffran och anis

Här bjuder vi på några av Diana Dosen Grunnings söta julspecialiteter från Dansukkers provkök. Här är SaffranskakanChokladsnittarna med apelsinChokladtryffel med stjärnanis och de smarriga Rombollarna.  Och här är länken till Dansukkers hela Julfolder med en hel del annat läckert lockande också.

Rombollar, Foto: Peter Kam
Malin Lindqvist, kock på Strannegårdens förskola, Onsala

Malins färska frukostbröd

Malin Lindqvist jobbar som förskolekock och älskar att baka. Speciellt på morgonen så att barnen får nybakat till frukost. Klockan halv sju startar hon sin arbetsdag och klockan 8 serverar hon frukost. Då gäller det att ha förberett allt på kvällen innan. Kalljäsning är ett måste och det fungerar utmärkt. Läs mera här hur hon gör...

Och prova hennes recept på goda Morots- och solrosbröd.

Lustfyllt lussebak

Lussebullar ska man baka tillsammans - då går det som en dans och den mysiga adventsstämningen sprider sig snabbt i huset. Läs om när vi bakade massor av lussekatter på Ronald McDonalds hus i Göteborg till förste advent. Titta på de härliga bilderna, kolla in det goda receptet och läs mera här... 

Elton och Christina bakar på Ronald McDonalds hus. Foto: Åsa Dahlgren

Konditortrender 2015

Skojig bakning, kallas den övergripande trend som ledande konditorer anser vara särskilt stark nu och en tid framöver. Blommor och blad samt boostade bullar är exempel på detta. Läs mera här... 

Kanelbulle kulturbulle

Bulla och Bullas hatt, Prinsessan och katten samt Bil i svenskt landskap - några exempel på  Lundabornas kreativitet på Kanelbullens dag 4 oktober. Läs och beskåda de härliga bidragen i tävlingen och läs också om vinnarna i vår årliga kanelbulledesigntävling.  Heja alla påhittiga hemmabakare!

Bil i svenskt landskap - Kulturen i Lund 4/10
Såkaka

Julhög

Känner du till traditionen med JULHÖG? På 1800-talet bakade man många olika sorters bröd och till julen skulle varje barn få en egen brödhög. Det grövsta brödet låg längst ner och högre upp blev bröden finare och mindre. Kanske finns någon som fortfarande bjuder sina barn på en liten julhög på julaftons morgonen?  Läs mera här...

bilden syns exempel på en Såkaka - Brödet bakades vid jul och sparades tills det var dags för sådd. Då skulle den strös ut i fältet för att ge god skörd.