Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Gå inte med strömmen

December 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning

Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Carina Olausson-Wigley, Head of Customer Solutions, COO Office Business Banking Danske Bank

Carina Olausson-Wigley har arbetat internationellt inom bank- och finans i många år. Hon talar sju språk och har flerårig erfarenhet från ledningsarbete. Hon har också arbetat i styrelsen för Svenska Handelskammaren i både Italien och Tyskland. Sedan i maj i år är hon invald i Netlights styrelse, ett av Sveriges mest lönsamma och snabbväxande företag.

Sedan i april i år arbetar Carina på Danske Bank i Köpenhamn, dit kom hon från en position som chef för samma bank i Tyskland. Som landschef för Danske Bank i Tyskland uppstod behovet av ett kvinnligt nätverk – att hitta sparringpartners på hög nivå. Hon hittade detta bland annat i Women in Progress och upplever att nätverket stöttar och bistår med ”mjuk” information som inte alltid kan hittas i forumen som kommer med yrkesrollen som företagsledare.

Carina har gedigen erfarenhet från styrelsearbete och har genomgått utbildning för styrelsecertifiering i Women In Progress. När företaget Netlight i våras sökte en ledamot till sin styrelse blev Carina intresserad. Företagets fokus på digitalisering och automatisering matchade hennes egen passion för området. Hon skickade in sitt CV, blev föreslagen efter intervjuer och valdes in av stämman. Hon beskriver Netlight som ett ”superföretag i alla aspekter” och är trots sin egen tunga erfarenhet ödmjuk inför uppgiften.

– Jag kände framför allt att jag kunde bidra i deras internationaliseringsprocess och med mitt kunnande inom bank och finans.

För att arbeta som ledamot rekommenderar Carina minst fem års erfarenhet av management på hög nivå. Hon lyfter fram att du som ny i en styrelse – och även ofta i rollen som kvinna – kommer in från ett nytt håll och hon uppmanar att dra nytta av det, ifrågasätta och vända på stenar.

– För mig är det A – O att bli respekterad för det jag gör och jag är inte så rädd för att bli impopulär för beslut jag fattar om jag själv kan stå för dem. Några motton är: Bli aldrig bekväm och gå inte med strömmen! Behåll din integritet och moraliska kompass i alla beslut du är delaktig i.

För att hinna lyssna in sin moraliska kompass ger Carina rådet att ta sig tid att vara eftertänksam, be om en paus när magkänslan säger ifrån och, om möjligt med beaktande av sekretess, sparra med någon utomstående.

Text: Helena Andersson, http://www.schelena.se


Breakfast Meet Up - start 22 januari 2016 NYTT PROGRAM
Women In Progress startar den 22 janauri ett nytt program för kvinnor som vill utvecklas i ledarskapet och i karriären. 

Breakfast Meet Up är för dig som är trainee, high potential, arbetsledare, projektledare, specialist, chef eller någonstans där emellan. 

- Vi har fått förfrågningar från företag på att starta upp ett program som kompletterar företagens interna kvinnliga nätverk och ser detta som en möjlighet att få deltagarna att växa ytterligare som ledare och i sin karriär, säger Margareta Neld, VD, Women In Progress.

Vi möts en gång i månaden, lyssnar på intressanta föreläsare, utvecklar nätverkskunskaper och äter frukost. Föreläsare är kvinnor som är Vdar, chefer, entreprenörer, styrelseledamöter och forskare. Programmet är företagsabonnemang eller individuellt abonnemang.  Lär mer


Aktuellt

Hjälp oss kartlägga valberedningar
Women In Progress söker ägare, VD eller styrelseledamot/styrelseordförande som kan vara på några enkla frågor om valberedningar. Den är anonym och sammanställningen kommer att publiceras i början på december 2015.
Varför gör vi det här:
- Valberedningen har stor påverkan på vilka som väljs in i styrelsen
- Vi vill göra arbetet i valberedningarna mer professionellt

Klicka här för att svara på enkäten

Vet du någon annan som kan svara på våra frågor, så skicka gärna länken vidare.

Meet Up – för fler kvinnor i mansdominerade branscher - 19 januari 2016 kl 13.30-18.00
Vi vill öka andelen kvinnor i mansdominerade branscher och välkomnar därför dig, beslutsfattare, VD/HR/chef eller samhällspåverkare inom en mansdominerad bransch till en halvdags inspiration för fler kvinnor i mansdominerade branscher. 
Läs mer och anmäl dig här.
I samarbete med MAQS Advokatbyrå, SAAB, Svevia och Tacton Systems.

Introduktion till styrelsearbete - 5 februari 2016
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuellt datum i Stockholm är den 5 februari 2016.

Valberedningsutbildning - 12 februari 2016
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Aktuellt datum är 12 februari 2016. 

Certifieringsutbildning i styrelsearbete - 12-15 april 2016
Certifieringsutbildningen ges nästa gång den 12-15 april 2016 i Berlin, Tyskland. 
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Nya styrelseuppdrag i Women In Progress, Grattis till 

Dana Dobrin som blivit invald i styrelsen för Arvika Gjuteriet. 


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, projektledare

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.