Nyhetsbrev med senaste nytt. Bilderna är länkade. Problem att visa det?  Se det i webbläsaren.

I Rydebäck arbetar vi tillsammans för att skapa en attraktiv livsmiljö för människor, natur, kultur och rekreation.

NYHETSBREV

Nr. 38,  6 november 2015     
Kontakt: info@rydebacksbyalag.se Facebook: Rydebäcks Byalag

Ansvarig utgivare: Rydebäcks Byalag,
Ordf. Kenth E. Nilsson – Redaktör: Björn Bårström

Nyhetsbrevet når varje vecka ca: 4.000 hushåll i Rydebäck och omgivningar samt ledande politiker och tjänstemän i Staden.
Byalaget arbetar ideellt och utan personliga ersättningar.


KLOTTER ÄR ETT GISSEL!

Mer än 50 klotter har vi anmält för rengöring i Rydebäck!

De senaste veckorna så har vi i Byalaget anmält mer än 50 olika "klotter" på byggnader och andra delar i Rydebäck. Anmälningarna görs till Stadens Kontaktcenter som skickar anmälningarna vidare till berörd avdelning som kontaktar klottersanerare som ska ta bort detta. Det låter bra i teorin men i praktiken är det inte så lätt. Staden har ju bara ansvar för det som är deras. Är det ett teleskåp så är det kanske Telia och är det ett postskåp så är det ju Postnord o.s.v. Det är alltså inte så lätt att komma tillrätta med som man vid den första anblicken tror.

Vi kämpar vidare!!!

 

Redskapsbod vid Konstgräsplanen

MERA CYKELSTÄLL BEHÖVS VID SKOLAN

När vi ställer krav på att eleverna ska cykla eller gå till skolan måste förutsättningarna bli bättre!!

Som bilden antyder så är platsen för att ställa cycklar mer än full. Vi kontaktar därför i samförstånd med skolledningen Fastighetsförvaltningen för att få till stånd en förbättring snarast möjligt.

 


VÄRT ATT VETA!

Rydebäcks Dag i Idrottshallen

Hur länge har vi firat Rydebäcks Dag?

Vi fick frågan och fick ta fram "skämskudden" eftersoim vi inte visste. Vi skickade frågan vidare till vår "Historiker" Jenny Aspenberg som gav oss svaret här i något förkortad version.

"Den nuvarande Rydebäcks Dag serien började 1979. På initiativ av Eva As styrelse, men hon frågade om jag kunde ordna med en historie-utställning i skolan. SivThunberg och jag producerade en utställning med ett 40-tal planscher och gjorde i ordning 50 kompendier som sålde slut på en gång. Björn Berg ordnade så att Länsantikvarier kom hit med föremål som hade hittats här och höll föredrag om utgrävningar i Rydebäck.  

Jag har pratat med en tidigare ordförande och hon ordnade Rydebäcks dag under fem år ihop med idrottsföreningen, scouter och kyrkan med början 1994. Så det har varit kontinuitet i olika tappningar sedan 1994.  

 Innan dess ordnade den första styrelse i Rydebäcks Byalag Rydebäcks dagar intill den gamla startbutik med grillade korv och tipsrundor. Vi ordnade med Snöstjärnan (en skidrunda från dungen invid parkeringen vid Krokahus, med spår utöver golfbanan och tillbaka till dungen vid parkeringen. (Här fick de skidåkande familjer en liten silver stjärna och bjöds på varma drycker och korv). Vi ordnade även pub-aftnar vid flera tillfällen med riktiga Engelska pubspel i den gamla startbutiken  som vi hade inrett som klubbloka. (Jag har skylten kvar någonstans som vi hängde upp under den skyddande tak vid ingången.)Vi hade häften med pubsånger och ordnade dans.  Dessa tillställningar var alltid välbesökt och aftonen var alltid roligt att ordna. Vi ordnade licens och hade alltid riktigt fatöl som stod båkom en bar som vi hade byggt upp och sålde bakade piroger och fyllda “bread rolls”.   

Först en i styrelsen som blev stugfogde och sedan en man som var arbetslösa där vi bara betalde social avgifter för. Byalaget startade sin verksamhet november 1978 så det var inte förrän 89 som den första Rydebäcks dag kom till.  Tillsammans med idrottsföreningen ordnade vi även Rydebäcks Militon loppet - På en femkilometers bana - med tanke på namnet fick man springa två varv. Loppet ordnades ihop med Idrottsföreningen och vi fick låna tidsräkneverket från Helsingborgs Dagblad så vi hade möjlighet att skriva ut ordentliga löpar-tider för varje deltagare. Vi hade även simskola och keramikkurser för ungdomar, fotoklubb, jazzaftnar och konst- och hantverksutställningar. Träffpunkten hyrdes ut till föreningar och för privatfester. Ungdomsfester fick alltid övervakas av vuxna.  

Jag var med i styrelsen från starten och fram till mitten av80-talet och sedan var med i valberedningen och var ordförande i Hem och Skola. Men kommer inte ihåg när Rydebäcks dag försvann. Kanske då verksamheten flyttade upp från den gamla Träffpunkten i startbutiken till den gamla postkontoret i centrumet som sedan revs när den nya höghus med nya Träffpunkt och bibliotek kom till."

Årets Rydebäcks Dag var alltså nr. 35 vilket ju är smått fantastiskt 


BYALAGET OCH STADEN!

Vi var på möte med Staden igen!

I denna vecka så var vi inbjudna till möte med Staden tillsammans med övriga Byalag inom Kommunen eftersom vi har frekventa möten så har vi fått löpande information men denna gång var det ett nytt projekt som verkar vara mycket intressant - EURORANDO2016- som är ett projekt med vandringsleder i Skåne som ska gå under nästa år och som kommer att vara mycket intressant för den friluftsintresserade.Skåne är värd för detta Europaprojekt och invigningen kommer att hållas i Helsingborg med invigningscermoni den 10 september 2016.

Gå in på www.eurorando2016.com för mera information eller klicka på länken här.

 

Kicka för länk till Eurorando 2016

ETT BREV BETYDER SÅ MYCKET!

Byalaget har ett problem att lösa och du kan hjälpa till. 

Vi har fått några anmälningar med är långt ifrån heltäckande så vi frågar igen!!!!

Förra året vid denna tid så delade vi ut brev med information om Byalaget och vädjan om medlemskap. I Rydebäcks villor var det ju inga problem men när vi kom till flerbostadsfastigheterna så sitter ju brevlådorna innan för porten och vi har ju som bekant inte tillgång till portkoderna. Konsekvensen blev att många blev utan informationen och undrade varför vi inte brydde oss om dom som bodde där.

Det är klart vi bryr oss!!

Så därför behöver vi hjälp med minst en person från varje flerbostadshus som kan vara oss behjälpliga med att dela ut posten i "sitt" hus.

Vi ber därför alla som känner sig manade att hjälpa oss att kontakta oss på info@rydebacksbyalag.se.

Skriv ditt namn och tel. nummer så ringer vi när det är dags.

Tack på förhand för din hjälp.


BYALAGET DELAR MED SIG AV ERFARENHETER!

Vi hjälper gärna till!

 

I våras var vi ute och besökte "Ödåkra Byalag" och det var ett mycket positivt möte för alla parter.

Nu har Wallåkra Intresseförning kontaktat oss och vi har därför bjudit in dom till att närvara vid vårt nästa  Styrelsemöre den 10 november.

Dom är mycket välkomna!

 


MEDLEMSKAP 2016 JUBILEUMSÅRET

Än en gång - Vi behöver er hjälp!

I mitten av november så ska vi dela ut information om Byalaget och vidhängande betalningskort till så många som möjligt i Rydebäck. Det sker med hjälp av frivilliga krafter så vi sparar pengar till andra uppgifter. Vi har dessutom särskilda problem med alla hyres- eller bostadsrättfastigheter (som vi skriver om på annan plats) där vi inte kommer in till brevlådorna. Vi ber därför att alla som på något sätt kan hjälpa oss med detta att höra av sig till oss så att vi kan täcka in så många hushåll som möjligt i vår by.

Kontakta oss på info@rydebacksbyalag.se med namn och telefon så kontaktar vi när det är dags.


Byalaget och samhället

Byalagets funktion är att vara en länk mellan innevånarna i Rydebäck och Staden och dess olika förvaltningar. Det är en fördel för alla. Byalaget kan föra fram uppfattningar till gagn för vår by och Staden kan få information som dom annars aldrig hade fått. Olika förvaltningar har tagit detta till sig i olika grad men vi ser att vi får allt mer framgångar för våra synpunkter.

Den senaste tidens hantering av skolfrågorna visar på hur viktigt det är att vi har medlemmar med skolbarn som kan göra oss starkare inom skolområdet. Hör av er till oss!

Det är därför viktigt att Du som bybo tar och för fram Dina synpunkter till oss så att vi kan föra dessa vidare. Kanske inte det blir exakt som Du tänkt Dig men vi kommer i alla fall att arbeta i samma riktning. Vi kommer också att hela tiden återföra information till Dig som har fört fram förslag eller uppfattningar.

Så har Du något på hjärtat så ge Dig till känna. Tillsammans så bygger vi ett bra Rydebäck.


Läs tidigare Nyhetsbrev
Kontakta Styrelsen - klicka
Styrelseprotokoll

Medlemsrabatter

Som medlem i Byalaget får du rabatter när Du handlar i vissa butiker. Klicka här för detaljerad information

5% medlemsrabatt gäller ej kampanj- och nettoprissatta varor
20-30% medlemsrabatt
20% medlemsrabatt
10% rabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
10-27% medlemsrabatt
10% på vitvaror och elinstallationer 15% på belysning i butik
LAXSPECIALISTEN GER 15% på alla laxköp. Klicka för annons
10% rabatt på skjortor och andra varor.
10% medlemsrabatt på ord. priser
10% rabatt i butiken och 10% på arbetskostnad i verkstad
10% rabatt på biltvätt
10% rabatt på tavlor
5% medlemsrabatt på kosttillskott och kläder
10% medlemsrabatt
Herrgårdsklippet 10% rabatt
10% medlemsrabatt. Ej med andra erbjudande eller presentkort.
10% rabatt till medlemmar
10% Medlemsrabatt
10% på konditorivaror och kaffetår.
10% rabatt på böcker
Medlemsrabatt på elavtal, ange kampanjkod ”byalaget”
10% medlemsrabatt
10% medlemsrabatt
RYDEBÄCKS THAIMASSAGE ger 10 % medlemsrabatt

Läsarservice

Klicka för hemsidorna

Träffpunkten
Rydebäcks Bibliotek
Öppet som vanligt
Rydebäcks IF
Rya Golfklubb
Varje onsdag på Torget kl. 18
Fortuna FF
Rydebäcks Scoutkår
Rydebäcks Ryttarförening
Boule - klubben
Lions Club
Lions Club
Museiförening och Historia
Skulptör Mikael Liljeqvist
Sv. Pensionärsförbund
Vårdcentralen
Apoteket
Servicebutiken
Tel 0709-32 89 56
Stefan Kjernholm Byggkonsult 0760-87 47 02
David Silander Mob.tel: 0721-76 98 80
SÄRÖGATAN 12, RYDEBÄCK
Författare Leif Schönbeck Tel: 073-985393
Teaterarken-Sundsgården

Läs sagan om Byn från ingenting!!
Utredningar och planer som berör Rydebäck - Du kan vara berörd!

 

 

Här samlar vi material inom kommunen som berör Rydebäck primärt från Stadsbyggnadsförvaltningen men även andra källor.

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt. 

Vetenskap och natur-information som berör Rydebäck - För den vetgirige!

Materialet innehåller mycket intressant om Rydebäck och dess historia. Dessutom skildringar om Rydebäck och omgivningar.

 

Informationen har flyttats till vår hemsida. Klicka här så hittar du rätt.


Statistik om Rydebäck Befolkning mm.

(Nya uppgifter kommer från SCB i maj 2014)

1. Statistik -allmänt - 2012-2013

2. Ny Statistik 2013-2014

 


info@rydebacksbyalag.se.  Följ oss på Facebook: Rydebäcks Byalag
Rydebäcks Byalag, Ordf. Kenth E. Nilsson – Redaktör: Björn Bårström
 © Rydebäcks Byalag 2013-2015

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.