Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

 

Var äkta och kunnig i styrelsen

November 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning

Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Karin Andersson, Kairos Future

Karin Andersson är partner och senior konsult på Kairos Future, ett internationellt företag med fokus på omvärldsbevakning, innovation och strategi. Som partner arbetar hon i Kairos styrelse och är även sedan drygt ett år ledamot av Södras styrelse, ett företag Karin är delägare i som medlem och skogsägare.

Karin är agronom, har en amerikansk masterexamen i ledning och organisation och är certifierad managementkonsult. Hon har mer än 20 års erfarenhet av omvärldsbaserat utvecklings- och ledningsarbete. I sitt arbete som strategikonsult stöder hon företag och organisationer i att forma sin framtid.

– Företag som arbetar långsiktigt genom systematisk omvärldsbevakning går från att vara passiv till att proaktivt utveckla sin affär – från ”nice to know” till ”good to know”.

Södra beskriver Karin som ett fint och välskött företag som vilar på långsiktigt och engagerat förvaltande. Det är en ekonomisk förening som ägs av 50 000 skogsägare och för att vara medlem måste du äga skog. Karin driver ett miljöcertifierat skogsbruk och liksom hon arbetar flertalet medlemmar aktivt med sina skogsfastigheter vilket ger ett genuint engagemang för verksamheten.

– Mest lärorikt under det första året i Södras styrelse har varit att komma in i en global koncern och se hur styrelsen arbetar. Det är väldigt professionellt, ordning och reda och väl förberedda möten. Det finns mycket att ta med till den ”lilla” styrelsen.

När Karin 2012 deltog i Women In Progress styrelseutbildning hade hon med sig erfarenheter från styrelseuppdrag i tjänste- och handelsföretag samt inom ideell sektor. Ett framtida engagemang i Södras styrelse växte fram som mål och hur hon nådde dit beskriver hon så här:

– Jag har aldrig stuckit under stol med att jag gärna arbetar i styrelsen men jag har inte heller drivit någon kampanj. Södra har en fantastiskt duktig valberedning och företaget karaktäriseras av en nära dialog med medlemmarna som är indelade i regioner med förtroendevald ledning.

Karins råd som hon ger till andra som arbetar i styrelser är att vara äkta och kunnig.

– Då kommer sammanhangen till en. Det gäller att vara trygg i det. Jag vill också understryka det jag lärde mig på styrelseutbildningen – se din kompetens och bidra med dina styrkor i det som din styrelse behöver.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Vad har hänt under oktober?

Ägare, utveckla din styrelse - 15 oktober 2015
Den 15 oktober anordnade Women In Progress en inspirationskväll inför Speedmeetingen i Stockholm den 18 november. Vi bjöd in Pia Ganeva som är grundare, ägare och VD för Nikita AB och hennes externa styrelseordförande Eleonore Hammare som delade mig sig av sina erfarenheter av extern styrelse.

Sammanfattning av samtalet med Pia och Eleonore:
- som ägare när du bestämt dig för en professionell styrelse, så kör på det
- som styrelseordförande var känslig för hantering av operativa frågor, ägarfrågor och strategiska frågor i styrelsen. Planera långsiktigt för att ägna styrelsearbetet åt strategiska frågor
- som ägare måste du våga delegera ansvar till styrelsen och då får du mycket tillbaka
- för att få ett framgångsrikt styrelsearbete är det viktigt med rätt kompetens och att personerna fungerar bra ihop i styrelsen

Vet du hur du gör när du tänker? - 6 och 20 oktober 2015
Vi har haft två frukostmöten om Vet du hur du gör när du tänker? Detta utifrån axiologi, en vetenskap som kartlägger våra värderings- och tankemönster. När vi känner till hur våra egna tankemönster ser ut blir vi medvetna om våra styrkor och kan lära oss att bättre utnyttja dem. 
I samband med detta har vi tagit fram ett specialerbjudande på kartläggning och individuell återkoppling (personligt eller via Skype, 2x1h) av din axiologiska personprofil. Endast 4500 kr exkl moms (ord 6500 kr exkl moms. ). Läs mer om våra erbjudanden.  Gäller tom 31 december 2015.

Certifieringsutbildning i styrelsearbete - hösten 2015
Under slutet på september till början oktober genomförde Women In Progress en Certifieringsutbildning i Montenegro i samarbete med StyrelseAkademien. Stort tack till alla som deltog! Här ser vi deltagarna från utbildningen.

I och med denna utbildning har Women In Progress utbildat 450 kvinnor i styrelsearbete under de senaste 10 åren. 


Aktuellt

Introduktion till styrelsearbete -13 november 2015
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuellt datum i Stockholm är den 13 november 2015

Ägare, utveckla din styrelse - 11 november i Göteborg eller 18 november i Stockholm
Funderar du på att tillsätta din första styrelse eller är du kanske helt enkelt bara intresserad av hur styrelsearbete fungerar? Under hösten genomför vi i Speedmeeting i Göteborg den 11 november och i Stockholm den 18 november Anmäl dig till filippa@womeninprogress.se

Valberedningsutbildning - 20 november 2015
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Aktuellt datum är 20 november 2015

Certifieringsutbildning i styrelsearbete - 12-15 april 2016
Certifieringsutbildningen ges nästa gång den 12-15 april 2016 i Berlin, Tyskland. 
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 

Ägarutbildning - exklusivt personligt program
Nu har du som ägare chansen att växa med hjälp av Women In Progress. På sikt kan du som ägare få en styrelsementor/advisory board/styrelseledamot. Mer information och anmälan
Nyttan för dig som ägare med ägarutbildning
- Sortera bland de olika rollerna som ägare vanligtvis hamnar i.
- Arbeta med ägardirektivet
- Få externa ögon som helt fokuserar på dig och ditt företags framtid 


Nya styrelseuppdrag i Women In Progress, Grattis till 

Ankie Hvittfeldt som blivit invald i styrelsen för Largo AB


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, projektledare

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.