Read the information in English? Click here!

Grönt är skönt!

Idag, den 22 april, är det Jordens Dag. En dag som sedan 1970 firas över hela världen för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. 

Miljö och livskvalitet hänger ihop och för att vara en smart stad måste man vara en grön stad. I Helsingborg är de gröna målen högt satta och vi är ledande i att driva omställningen till ett klimatvänligt samhälle. Visste du att Helsingborgs stad valts till Sveriges miljöbästa kommun av tidningen Aktuell Hållbarhet fem gånger? Och visste du att Helsingborgs har landets mest ambitiösa arbete för att gynna bin och andra pollinatörer? Pollinatörer är livsviktiga för oss. Bland annat är de en förutsättning för vår matproduktion.

I det här nyhetsbrevet berättar vi hur du kan vara med och göra Helsingborg både grönare och skönare och om några av alla de gröna innovationsinitiativ som pågår i Helsingborg just nu.

Älska träd

Träd är magiska uppfinningar som gör så mycket bra för både människor, djur och miljö. Just därför har Helsingborg för andra året antagit FN:s utmaning Trees in Cities Challenge. 2020 planterades 11 500 träd i Helsingborgs kommun och nu tar staden nya spadtag och planterar minst 8 000 till träd under 2021.

Alla träd är viktiga så har du en plats i din trädgård eller kanske på gården där du bor – plantera ett träd. Rapportera sedan in det i formuläret som du hittar här så är du med och sätter Helsingborg på den gröna kartan. Där kan du också läsa mer om FN-projektet Trees in Cities Challenge.

Visionsskiss Elisabeth Möllerström, Helsingborgs stad

Kan en park vara flyttbar?

I Helsingborg växer just nu en flyttbar park fram på Sundstorget. Här får mindre träd, som annars skulle stått på en plantskola, nu växa till sig i stadsmiljön och vara till glädje för alla som rör sig i området. Samtidigt ger det en möjlighet att testa hur en ny grön plats kan utformas. Hela parken är på plats i slutet av april så då hoppas vi att du tar vägen förbi och njuter av en ny grön oas i Helsingborg.

 
LÄS MER
 

Kan virtuella skogsbad bli framtidens trend?

Sociala medier fylls med bilder på människor som badar oavsett väder och vind. En annan typ av bad, som forskning har visat gör gott för själen, är skogsbad. Där utnyttjar man både hörsel, syn, lukt och känsel för att ta hjälp av skogen för att minska stressnivåerna.

I pilotprojektet Skogspaus testar Helsingborgs stad tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet ifall en virtuell skog kan ha samma positiva effekt på stress som en riktig skog. Något som skulle kunna få stor betydelse i takt med att en allt större del av världens befolkning bor i storstäder.

 
LÄS MER
 

Koll på hur mycket träden dricker

Det tar många år för ett träd att bli stort och ståtligt så det gäller att man tar väl hand om det. Ett träd i stadsmiljö lever ett tufft liv där ett problem är att många träd skadas av övervattning eller uttorkning eftersom man inte alltid vet när de behöver vattnas.

Ett innovationsinitiativ inom H22 handlar om att vi med hjälp av sensorer mäter jordens fuktighet vid träd som står i utsatta eller svårskötta områden Det ger oss bättre koll — och träden bättre förutsättningar — att klara sig och vara till nytta och glädje i många år framöver.

Läs mer om hur IoT (Internet of Things) används för att hålla koll på törstiga träd.

 
LÄS MER
 
FacebookLinkedInInstagramHome Page

VI FÖLJER SJÄLVKLART GDPR

Du får detta mail då vi tror att du vill vara en del i utvecklingen av framtidens smarta städer. Vi har enbart ditt namn och e-postadress i vårt register och vi använder dina uppgifter för utskick i marknadsföringssyfte gällande H22 och H22 Summit. Vill du veta mer så är du välkommen att kontakta oss på h22@helsingborg.se

.

.

.

.