Nyhetsbrev Näringsliv

 

Nummer 4/2021

Hej!
Här kommer årets fjärde nyhetsbrev till dig som företagare i Kumla kommun.

I detta nummer berättar vi bland annat om tre kvinnor som alla startat företag och som vågat satsa under pandemin. Vi laddar också upp för en ny speedwaysäsong samt välkomnar en prisad entreprenör till caféverksamheten på Konst på Hög.

Ha en fin dag!

 
 

Nya företag under pandemin

För lite drygt ett år sedan kom coronapandemin och i samband med detta var många oroliga för att handeln i Kumla skulle drabbas hårt, vilket på sikt kunde leda till tomma lokaler. Trots ett tufft år för många verksamheter har det inte blivit så utan tvärtom kan man konstatera att nya företag tillkommit i centrala Kumla och att många av dem drivs av kvinnor. Nyhetsbrevet har intervjuat några av dessa nya företagare för att följa upp hur det gått.

 

I juni förra året startade Malin Reidarsson Agentur Fastighetsförmedling på Hagendalsvägen. Malin har profilerat sig inom homestyling och hon berättar att det tar tid att etablera sig, från första kontakt till att affär är avslutad kan det ta flera månader och ibland år. Malin har upparbetat många kontakter så det ser bra ut framåt och speciellt efter årsskiftet har hon märkt av betydligt fler besökare. Det går åt rätt håll, säger Malin.

På Hagendalsvägen hittar vi också Trippans Thaibutik som öppnade i januari i år. Butiken drivs av Wilaiwan Lindén, även kallad Trippan, och här säljs livsmedel från framförallt Thailand. Ända sedan öppnandet har de satsat på e-handel men de hjälper också till med att kombinera ihop menyer samt erbjuder hemkörning inom Kumla. Trippan berättar att omsättningen ökar månad för månad och vill du laga mat med sting så finns här båda röd, grön och gul curry. 

Lisa Johansson startade under hösten 2020 företagen Bruket och Inreda Kvadrat i Sverige AB. Lisa berättar att det finns ett ökat intresse för inredning och de tjänster som erbjuds via Inreda Kvadrat röner allt större intresse. Butiken Bruket har fått bra respons av Kumlaborna men också mer långväga besökare hittar till Stenevägen. Lisa har den senaste månaden mer än fördubblat sin butiksyta och kommer framöver även att ha öppet på söndagar.

Bilden är hämtad från hsb.se. Den visar en illustration över den nya fastigheten på Södra Kungsvägen och kan avvika från verkligheten.

Ny säsong för Kumla Motorsportklubb Indianerna

I dessa coronatider är det lite oklart vad gäller seriepremiär och regler för speedwaypubliken. Det vi vet är dock att premiären den 4 maj mot Lejonen är framflyttad till den 1 juni. Förhoppning är att kunna ta in viss publik, menar marknadschef Simon Gustafsson. Ambitionen är att kunna genomföra serien i sin helhet, detta till skillnad från 2020 som hade en förkortad grundserie och där Indianerna överraskade med att i slutspelet bli tvåa!

Däremot är det klart att Kumla Indianerna, som första klubb i Sverige, kommer att ha lag i alla de tre serierna elit, allsvenskan och division 1. Dessutom kommer föreningen att ha två lag i ungdomsserien för 80 kubik. Kumla Indianerna sticker också ut då de i sin elittrupp har sex lokala förare, någonting som är helt unikt!

Vi önskar Kumla Indianerna lycka till inför kommande säsong!

 
 
Blågrön Mosaikslända. Foto: Mikael Ramnerö, Närkes Insektsförening.

MAT OCH DRYCK

Prisad entreprenör skriver avtal för caféverksamheten på Konst på Hög

Kumla kommun har tidigare ansvarat för Kaffestugan på Konst på Hög, men inför denna säsong skriver vi avtal med entreprenören och restaurangägaren Alessandro Granata. Han driver bland annat den italienska Örebro-restaurangen Cantina N3 som har fått utmärkelser som Ospitalitá Italiana, och finns upptagna i White guide. Nu har han valt att utöka verksamheten genom att satsa på något som ligger närmare sitt hem i Hällabrottet.

-Jag har tidigare varit involverad i initiativet med de nya downhillbanorna som finns i Kvarntorps Friluftsområde och har alltid sett vilken potential det finns i denna unika miljö som Kvarntorpshögen är. Jag bor ju själv i Kumla så det känns väldigt roligt att få satsa på detta, säger Alessandro Granata.

Roligt att öka områdets attraktivitet

Gertrud Åstrand, kulturchef och verksamhetsansvarig för Konst på Hög, konstaterar att det känns väldigt bra att Kaffestugan i år kan erbjuda ett annat sortiment och med lite andra öppettider än det varit tidigare.

Alessandro har ett avtal som sträcker sig från 1 maj till 31 augusti och det är just nu bråda tider med att få verksamheten i ordning. Förutom att han vill fräscha upp och inreda den lilla stugan handlar det också om att ta fram ett sortiment som ska fungera att servera på denna lite annorlunda plats.

-Det vi redan nu kan garantera är att det kommer finnas glass i stora lass! Men ambitionen är även att vi ska skapa ett spännande utbud av både enklare mat och goda drycker att kunna sitta och avnjuta i solnedgången på kaffestugans veranda. Att vi dessutom kan erbjuda Örebroregionenens mest vidunderliga utsikt över Närkeslätten – ja det kommer vi inte ta något extra betalt för, avslutar Alessandro med ett skratt.

Vi önskar Alessandro lycka till och så hoppas vi på en fin och varm sommar!

 

HANDEL

Populära presentkort

Under 2020 och 2021 har Kumla Promotion sålt fler lokala presentkort än på många år. De har också hanterat Kumla kommuns julpresentkort till anställda, som bara det var 2 700 presentkort à 300 kronor.

Kumla Promotions Anneli Nilsson berättar att kommunens medarbetare har löst in sina presentkort hos ett 30-tal butiker och verksamheter i Kumla och det är främst blommor, inredning och mat som har köpts.

 

SPORT

SM i golf och ytterligare padelbanor i Kumla

Den 9-11 juli i år kommer Kumla Golfklubb att arrangera SM för herrar upp till 25 års ålder. Under sommaren planeras också för byggnation av två utomhusbanor för padel vid golfbanan i Kumla.