16 april 2021

Etappseger i lagrådsremissen.
Utlandssvenskar slipper försörjningskrav.

Slut på orimligt krav om lagrådsremissen klubbas. 

Utlandssvenskarna har kommit ett steg närmare en viktig förbättring gällande gruppen hemflyttande familjer där partnern kommer från ett land utanför EU/EES. I regeringens lagrådsremiss kvarstår nämligen Migrationskommitténs förslag att de svenska medborgarna inte ska omfattas av bostads- och försörjningskravet. Däremot kvarstår huvudregeln att ansökan måste ske från utlandet.

 
Läs mer →
 
 

Etappseger, och förparlament världen över.
Men fler svar om vaccinationen behövs.

Äntligen är lagrådsremissen, som ligger till grund för den nya migrationslagen, klar. Vi knyter segervisst näven å alla utlandssvenskars vägnar, eftersom Migrationskommitténs förslag om att bostads- och försörjningskravet inte ska gälla svenska medborgare kvarstår. Det innebär att familjer, där partnern kommer från ett land utanför EU/EES, inte längre behöver splittras i samband med att de flyttar hem till Sverige. Nästa hinder att få bort är de astronomiskt långa handläggningstiderna.

Besked om vad som gäller för utskrivna svenskar som under pandemin befinner sig i Sverige och andra frågor kopplade till vaccination av covid-19 har inte varit enkelt att få.  Vi är fortfarande i dialog med Socialdepartementet för att reda ut nya frågetecken.

Under våren kommer vi att genomföra inte mindre än 12 förparlament världen över med syfte att fånga upp olika utmaningar. Den 31 augusti ska vi fokusera på lösningsförslag på Utlandssvenskarnas parlament. Hoppas att vi ses då!

 

SKR ger svar om vaccin för utlandssvenskar.
Men än finns frågetecken att räta ut.

Hur passar utlandssvenskarna in i Sveriges strategi gällande vaccinering av covid-19? Frågorna är många och nu har vi fått svar på några av dem från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men fortfarande trillar det in nya frågor som vi söker svar på.

 
Läs mer →
 
 

Kunskapsprov krävs för medborgarskap?
Undantag behövs för svenska ungdomar.

Det är viktigt att säkerställa utlandssvenskarnas perspektiv när nya lagar och regler ska formuleras. Svenskar i Världen har fått tillfälle att yttra sig i delbetänkandet ”Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2)”. 

 
Läs mer →
 
 
 

Förparlament pågår världen över.
Vilka är de största utmaningarna där du bor?

Inför Utlandssvenskarnas parlament den 31 augusti anordnar Svenskar i Världen tillsammans med lokala representanter ett flertal förparlament runt om i världen. Syftet är att lyfta fram regionens eller landets topp tre viktigaste eller mest prioriterade utmaningar kopplat till svenska lagar och regler. Hälften har nu genomförts, och det finns ännu möjlighet att anmäla sig till den andra hälften.

 
Läs mer →
 
 
 

Dödsfall utomlands, vilken lag gäller? 
Familjens Jurist svarar på frågan.

Vilka lagar och regler gäller om en svensk medborgare avlider utomlands eller en utländsk familjemedlem dör i Sverige? Familjens Jurist, som är partner till Svenskar i Världen, ger vägledning. 

 
Läs mer →
 
 

Intresse för den svenska kulturen i praktiken?
Vinn bok om svenska företeelser. 

Varför äter svenskar lördagsgodis, var kommer snus ifrån och vad är söndagsångest? Boken Beyond fika, The A-Z of Swedish Habits Demystified utgiven av Svenskar i Världens samarbetspartner LYS förlag, är en riktigt underhållande pärla. Nu har du chansen att vinna ett exemplar!

 
Läs mer →
 
 

Vad händer om någon dör utomlands? 
Fonus transportchef reder ut.  

När en person dör är det inte bara sorgen som ska hanteras utan även praktiska detaljer. Här ger vår partner Fonus svar på vad man ska göra om någon person avlider utomlands och hur man bäst förbereder sina anhöriga. 

 
Läs mer →
 
 
 

Livefika med Fonus och Familjens Jurist.
Ställ dina frågor till experterna den 20 april.

Vilken lag gäller vid dödsfall utomlands och hur går jag tillväga för att transportera hem den avlidne? Missa inte vårt digitala Livefika nu på tisdag den 20 april där du har chans att ställa dina frågor till experter från Fonus och Familjens Jurist. 

 
Läs mer →
 
 

Internationalisering ska vara möjlig för alla.  Validering av utbildning måste bli bättre.

Från att ha sökt 300 jobb och inte fått svar, till att bli headhuntad till Stockholms Handelskammare. Läs intervjun med Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village och initiativtagare till Järvaveckan, om varför internationalisering och mångfald bör gå hand i hand. 

 
Läs mer →
 
 

Stipendier och utmärkelse från SWEA. 
Fina egenskaper och insatser premieras.

Vad har en dansare, en forskare och en skulptör gemensamt med kronprinsessan Victoria? Jo, de fick ta emot fina stipendier samtidigt som kronprinsessan förärades utmärkelsen Årets Svenska Kvinna av SWEA International. 

 
Läs mer →
 
 

Fick du med dig något matnyttigt idag? 
Tipsa då någon annan om nyhetsbrevet.

Känner du någon som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige igen? Tipsa gärna om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-04-16
Förparlament i Frankrike
Under Frankrikes förparlament diskuterades frågor kring passförnyelse, samordningsnummer och sjukförsäkringskort bland många andra.
Läs här →

2021-04-15
Förparlament i Spanien
Särskild valkrets för utlandssvenskar, passförnyelse och SINK-skatt var några frågor bland många andra som diskuterades under förparlamentet i Spanien.
Läs här →

2021-04-12
Förparlament i Hongkong
Under förparlamentet i  Hongkong lyftes problem kring hemflytt tillsammans med partner, skatterelaterade frågor samt önskvärda förbättringar hos konsulatet.
Läs här →

2021-04-08
Öppet brev till Morgan Johansson
Vi lyssnade med spänd förväntan på presskonferensen idag med förhoppning om att få ett klart och tydligt besked till alla utlandssvenskar som vill återvända till sitt hemland med sin familj där partnern kommer från ett land utanför EU/EES..
Läs här →

2021-04-08
Förparlament i Nordamerika
All problematik med att söka uppehållstillstånd för sin utländska partner diskuterades flitigt bland deltagarna på detta parlament. Även svårigheter med tillgängligheten att förnya sitt pass var en viktig fråga för många svenskar i USA och Kanada.
Läs här →

2021-04-07
Förparlament i Schweiz
Viktiga frågor diskuterades av svenskarna i Schweiz. Risken att förlora sitt svenska medborgarskap efter 22 års ålder, problem med BankID och förnyelse av pass var bara några av dem.
Läs här →

2021-04-06
SVIV uppmuntrade myndigheter att främja utlandsstudier
Hur kan Sverige öka antalet studenter som studerar utomlands, och hur ska svenska högskoleväsendet bli mer internationaliserat? Styrelseledamot Adrian Stymne har deltagit i en diskussion på Forum för internationalisering. 
Läs här →

2021-03-30
Förparlament i Thailand
Sjukvårdsförsäkring,  SINK-skatten och krånglig byråkrati stod högt upp bland utmaningarna som svenskar i Thailand diskuterade under sitt förparlament. 
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.