NYHETSBREV APRIL 2021

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Öppna det i webbläsaren

Hej ##firstname##

Påsken har passerat och våren har gjort sitt intåg på allvar. Rut och jag passade på att ta en tur till Blåkulla men nu är vi tillbaka i arbete, fulla av energi.

Det återstår nu knappt fyra månader av innevarande Rotary år. Till en början träffades vi fysiskt, övergick till blandade möten (hybrid) för att sedan mötas helt digitalt. Att vi saknar våra fysiska möten är det nog ingen som förnekar men utveckling av de digitala möjligheterna har öppnat nya vägar.

Många klubbar genomför digitala möten men några har ”tagit en paus” och väntar på att samhället skall öppnas. Min övertygelse är att klubbarna i D2360 kommer att ”vakna”. Längtan efter varandra är stor.

Vad händer ute i våra klubbar?

Distriktets satsning på digitala möten över klubbgränserna (Friendship och Entusiasterna) skapar inspiration som man tar med tillbaka till sin klubb. Befintliga medlemmar stannar kvar och positiv energi sprids också utanför klubben. Det skapar nyfikenhet. Ett attraktivt nätverk lockar nya medlemmar. Vi har efter kontakt med klubbarna ute i distriktet förstått att uppfinningsrikedomen inte finner några gränser när det gäller att ställa om och inte ställa in. Här följer ett axplock från alla regioner i vårt distrikt. Tag del och låt er inspireras.  

Munkedal RK: Entusiaster i Munkedal

Munkedals Rotaryklubb är en liten klubb med hög medelålder. För att öka medlemsantalet och utveckla klubben, bildades 2020 en rekryteringskommitté, med målet att rekrytera yngre yrkesverksamma personer. Kommittén består av tre personer: Björn Jacobson sekreterare i klubben, Karl-Anders Andersson inkommande president och Claes Hedlund tidigare president.

Claes Hedlund och Björn Jacobson under planeringsarbetet. Foto: Annika Jacobsson

Då Munkedal är en typisk landsbygdskommun finns det många små företagare, främst inom hantverksyrken. Dessa vill man nå.

Gruppen har påbörjat listning av potentiella medlemmar. Ett urval av dessa kommer att bjudas in till klubben när pandemisituationen så tillåter.

 När erbjudandet om att delta i entusiastnätverket kom från Guvernören Ulla-Britt Andreasson, nappade man direkt.

Entusiastnätverket ger intressanta och värdefulla kontakter med andra klubbar i distriktet. De återkommande Zoom-mötena fungerar mycket bra och ger värdefulla tips och idéer om hur andra klubbar arbetar med liknande frågor.

 

Orust RK: Goda idéer från gruppen ”Entusiasterna” sprider sig som ringar på vattnet.

Kjell-Åke Eriksson, Orust RK tipsade gruppen Entusiasterna om en digital vinprovning som hans son vid Karlstad Universitet deltagit i. Entusiastgruppen beslöt sig pröva idén under Angela Liljenbergs kunniga ledning. Det blev en trevlig kväll där även deltagarnas äkta hälfter kunde delta. Kjell-Åke föreslog även sin egen klubb att genomföra något liknande och Börje Andreasson utsågs att leda vinprovningen i Orust RK. 

Den 4 mars körde Orust RK ett testmöte enbart för att träna zoomuppkoppling och den 18 mars var det dags för själva vinprovningen. Omdömen och information om de båda vinerna som ingick i provningen hade skickat ut i förväg till deltagarna. 35 personer deltog i provningen och av alla leenden och positiva kommentarer märktes det att man gladdes åt att ses igen även om det vid detta klubbmöte bara var via datorskärmen.

 

 

 

 

Vänersborg Aurora RK

Här kör man 60 min med gäst i soffan.  Man startar med småprat och rotaryinformation i ca 20 min, sedan dyker gästen upp och en intervju på 40 min följer. En otroligt lyckad mötesform och starkt rekommenderbar, med hög digital närvaro intygar president Paula Rapp Ljung.

 

Lerum Aspen RK har ställt om till digitala möten

Här har man genomfört ”Walk and talk” ett par gånger (alla på behörigt avstånd) med egen fika.

Den 5 mars hade klubben en digital AW med vinprovning. LARK har turen att ha en sommelier i klubben, Angela Liljenberg, som denna gång berättade om vin från Österike. Angela hade också skickat ut förslag och recept på middag så efter vinprovningen lagades det wienerschnitzel hemma hos alla deltagare!

 

Göteborg Marieholm RK:

Här genomfördes i februari den första digitala Club Visioning i D 2360. Så här kan man vitalisera klubben, få medlemmarna med sig och skapa en aktivitetsplan där alla är delaktiga. För mer information kontakta Leif Jonsson, medlem i Gbg Marieholm och ansvarig i distriktet för Club Visioning. leif.tommy.jonsson@telia.com

 

Alingsås RK

I Alingsås tar man vinprovningen ett steg längre. Man har genomfört vinlotteri helt digitalt, som blivit en succé. Nu återkommer lotteriet i sin digitala form men den här gången får man dessutom chansen att besöka en vingård i Nya Zeeland. Man berättar om vinframställningen och det finns möjlighet till frågor.

Efter vingårdsbesöket blir det presentation av vinerna som man kan vinna och förstås lottdragning. Till sist provar man vinet tillsammans och pratar i mindre grupper om kvällens upplevelser. En härlig fredags-kväll att se fram emot!

 

Varberg Bocksten RK

Tidigt bestämde man sig för att inte ställa in utan ställa om. Hur har man då lyckats att få så många deltagare på sina möten? Patrik Levin VD GEKÅS Ullared drog 51 intresserade.

Klubben har sedan tidigare en stark sammanhållning och man ser ett stort behov och värde med Rotarymötena. Man håller tät personlig kontakt med medlemmarna och med utbildning kring tekniken har man stärkt den digitala kompetensen. Medlemmar som inte varit på möten tidigare har nu kunnat delta. Medlemmarna får önska program och detta tillsammans med omvärldsbevakning har resulterat i intressanta program med bra framförhållning. Varje onsdag skickas “Äntligen fredag” -en glad inbjudan till fredagsmötet som en påminnelse.

Ledorden för Rotaryåret i Varberg-Bocksten är samarbete och positiv energi.

Totalt har man haft 932 deltagare under 8 månader, varav 716 medlemmar och 216 gäster (målet var 40 gäster under året).

 

Glöm inte möjligheten att Låna en föredragshållare

Många klubbar har idag svårt att hitta föredragshållare till sina veckomöten. Varför inte låna föredragshållare från andra klubbar som spelat in sina föreläsningar? Så har t ex Göteborg-City Rotaryklubb gjort sedan länge. Du hittar deras föredrag på sidan https://www.youtube.com/c/RotaryGöteborgCity/videos. På klubbmötet gör du så här, hälsa alla välkomna, berätta om dagens föredrag och starta videon på nätet. Om du använder Zoom så glöm inte att efter delning trycka igång datorns ljud ut till deltagarna. Man kan också välja en mängd olika föredrag som är cirka 30 minuter och som finns på nätet. Sök på YouTube, https://www.youtube.com/, eller Vimeo, https://vimeo.com/. Rotary har 1750 filmer på Vimeo, https://vimeo.com/rotary, och om man söker Rotary på YouTube får man ett antal träffar. Om du är osäker på tekniken så följ någon klubb som har Zoom möten, t ex Göteborg-Kronhuset, https://www.rotary.se/goteborg-kronhuset/home/, och se hur det fungerar.

Ulf Andersson Göteborg Kronhuset RK

 
 

På gång i distriktet

PEACE FELLOW - Bjud in Marijana till ett klubbmöte

Marijana Marcotic från Bosnien Herzegovina är distriktets nya ambassadör för Peace Center i Uppsala. Hon genomför tack vara stipendium från TRF en masterutbildning på 2 år vid Uppsala Universitet, ett av 7 Peacecenter i världen.

Marijana kommer gärna till er klubb (digitalt förstås) och berättar mer. Skriv en rad till u.b.andreasson.rotary@gmail.com 

Läs mer om Marjiana och Peace Center på distriktets hemsida

 

FRIENDSHIP #5 - En färgsprakande Vårsalong

Över 33 medlemmar från 23 klubbar passade 30 mars på att stifta bekantskap med fyra av distriktets konstnärer samtidigt som man i smågrupper fick lära känna medlemmar från andra klubbar. Friendship teamet bjöd guvernören på en överraskning. Anette Johansson överlämnade de mest magnifika påskägg, fyllt med de vackraste påsk blommor, jag skådat. Så glad jag blev. Tack till teamet, Jan Marklund, Anette Johansson, Ulf Andersson och Jeanette Gynning. Omtanken värmde.

FRIENDSHIP #6 - Hållbar utveckling

Missa inte nästa tillfälle onsdag 28 april kl 18.00, 

 

MÅNADES FILM

April-filmen handlar om föredragen ute i klubbarna!

Alla filmer hittar ni på Rotary2360.se under galleri

 
Se filmen på Youtube
 
 

"ENTUSIASTERNA" - Erfarenhetsutbyte ger resultat.

”Entusiasterna” identifierades under klubbesöken i höstas. 12 januari träffades 71 entusiaster på Zoom. Fem ämnesområden hade i förväg presenterats: yrkesnätverket, medlemsrekrytering, gemenskap, projekt och hållbarhet. Indelning i smågrupper gjordes utifrån det ämne som man var mest intresserad av.  Mindre grupper bildades och dessa träffades flera gånger innan återträffen i stora gruppen 23/3.  Kontakterna liksom inspiration och idéer över klubbgränserna uppskattas och kan vitalisera den egna klubben. Jan Marklund introducerade JAMBOARD med digitala post it lappar för att sprida idéer till varandra. Ännu en fantastisk digital möjlighet. Nästa återsamling 6/5 kl.18.00. Fokus ligger då på redovisning från grupperna och reflektion över hur arbetet kan fortsätta över tid.  Varför inte bjuda in fler medlemmar från den egna klubben? Då får många ta del av redovisningen! På Rotary2360.se kan du under flik entusiaster ta del av resultatet hittills. Vill du vara med? hör av dig till u.b.andreasson.rotary@gmail.com. Det finns plats för fler!

Inom området ”Hållbarhet” har entusiastmötena skapats ny Facebook grupp ”Hållbar utveckling Rotary 2360”. Vill du gå med i gruppen?

 

LINKEDIN ROTARY D2360: Bli medlem i gruppen idag.

Du har väl inte missat att vi även startat upp Rotary Business-Värdefulla möten

Rotary Business är inget nytt koncept. Det finns redan över hela världen inom Rotarys fyra väggar och är grunden till mångas delaktighet i Rotary. Rotary Business är ett kompletterande forum till Rotarys ordinarie träffar. I nätverket skapar vi värden för varandra, därför kallar vi träffarna för ”Värdefulla möten”. Forumet är en marknadsplats för ditt erbjudande liksom en lärosal där vi delar kunskap och erfarenhet med varandra för att vi skall kunna växa även som personer. Vi välkomnar gäster som idag inte är medlemmar i Rotary och vi arbetar för att fylla våra möten med kunskap med spännande ämnen, gästföreläsare och break out sessions där vi får en chans att bygga vårt yrkesnätverk.

 

 

Initiativtagare till Rotary Business är Fredrik Edendahl, Landvetter Råda RK.

Missa inte nästa möte 4/5

Den 4 maj får träffar vi Martin Liljegren från RLVNT Distribution som berättar om företagets resa.

 
Anmäl dig här
 

Fredrik Edendahl

 

OFFICIELL INBJUDAN - Nominering av Guvernör 2024-2025

Att vara guvernör i D 2360 är ett spännande och stimulerande uppdrag. Vilket härligt distrikt vi har med så många engagerade medlemmar och vilket lyft det blivit för min egen klubb Landvetter Råda. Så här säger Magnus Fagerström inkommande president i klubben:

”DG-året har ökat engagemanget och gemenskapen i klubben.  Vi har gemensamt arrangerat och varit värd för PETS, Guvernörsskiftet och Distriktskonferensen. Många medlemmar har bidragit med sin kompetens, vilket lett till ett utökat och fördjupat samarbete inom klubben. Vi tror inte att vi hade lyckats med detta utan DG-året.”

Finns den kommande guvernören hos er? Tveka inte att nominera!

Har du frågor? Hör av dig till u.b.andrasson.rotary@gmail.com eller 0707-721294

 

SÄTT MÅL I ROTARY CLUB CENTRAL

Att sätta mål leder ofta till resultat. Det är inte svårt att sätta mål i Club Central. 20-21 uppmanas klubbarna att sätta minst 13 mål av de 26 föreslagna.

Du hittar tydliga guider på distriktet hemsida under support

 
Till ÅRSHJULET
 
 

ROTARY NORDEN

Du har väl inte missat att Distrikt 2360 uppmärksammas i Rotary Norden nr 2.

 

 
Läs tidskriften här
 
 
 

ROTARY INTERNATIONAL

Månadens Tema

Maternal and child health

I april uppmärksammas Rotarys viktiga arbete med hjälp till mödrar och barn för en jämställd hälsosam framtid. Uppskattningsvis där 5,9 miljoner barn under fem år varje år på grund av undernäring, otillräcklig hälsovård och dålig sanitet – detta skulle kunna förhindras.

Rotary bidrar med utbildning, immuniseringar, födelse-kits och mobila hälsokliniker. Kvinnor lär sig hur man kan förhindra överföring av t.ex. HIV från mor till barn, hur man ammar och hur man skyddar sig själva och deras barn från sjukdomar.

Tips vad ni behöver tänka lite extra på i mars hittar ni i distriktets Årshjul.

 

TRF - Glöm inte att bidra till Årliga Fonden

TRF, The Rotary Foundation, gör det möjligt att förstärka klubbens egna insatser i olika projekt. För detta krävs att klubbar och medlemmar bidrar till Årliga Fonden. Med våra bidrag är det möjligt att fortsätta vårt viktiga arbete, att göra gott i världen, lokalt och globalt.

Belopp som delas ut till klubbarna är helt beroende av bidragen till Årliga Fonden tre år tidigare. Varje gåva gör nytta och det är den kollektivt insamlade summan inom Distriktet som återförs.

Bidragsberättigade Fokusområden:

Du vet väl att bidrag till årliga fonden ger poäng som kan omvandlas till PHF (Paul Harris Fellow), för utdelning till någon som gjort det där lilla extra. Tänk på att i god tid beställa. Det är högt tryck mot slutet av Rotary året.

Tack på förhand för Er generositet!

 
Information TRF
 
 
Guide för att söka PHF
 
 

Vi gratulerar

 

Grattis på årsdagen!

Strömstad - 74 år (3/4)

Kungälv - 73 år (3/4)

Gothenburg International - 11 år (13/4)

Uddevalla-Byfjorden - 43 år (14/4)

Munkedal - 43 år (14/4)

Majorna Göteborg - 74 år (15/4)

Göteborg Älvstranden - 66 år (15/4)

Göteborg Marieholm - 33 år (15/4)

Varberg Getakärr - 38 år (18/4)

Tanum - 34 år (21/4)

 

 

Året har präglats av digitala möten som öppnat möjligheter för aktiviteter över klubbgränserna. Trots pandemin finns mycket entusiasm ute i klubbarna. Från mötena tar man med sig idéer och inspirerar den egna klubben. Att Rotary är ett attraktivt nätverk har också lättare att spridas utanför organisationen om våra medlemmar är positiva. Detta kommer att ge resultat när allt återgår till det normala.

Frågor eller andra tankar?

Kontakta mig på u.b.andreasson.rotary@gmail.com eller ring 0707-721294

Välkomna!

Tillsammans gör vi skillnad!

Ulla-Britt Andreasson, Guvernör D2360, 2020-2021

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Rotary Distrikt 2360 eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.