Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Våtmarkens dag inställd

På grund av pandemin och de restriktioner och rekommendationer som den ställt till med måste vi tyvärr ställa in evenemanget Våtmarkens dag som skulle ha varit den 10/4. Vi skulle ha genomfört det i samarbete med Sportfiskarna, Värmdö kommun och Världsnaturfonden lördagen den 10 april. Det går ändå utmärkt att besöka Hemmesta sjöäng i egen regi och på respektfullt avstånd till andra njuta av alla vårfåglar som redan nu har anlänt och försöka se gäddorna som vandrar upp.”


Sjöscouterna

Gäddburen i Hemmesta sjöäng Foto: Tom Arnbom

Bäverholkar vid Hemmesta sjöäng! Avdelningen Bävrarna, som är de yngsta i Värmdö Sjöscoutkår, gjorde en storartad insatts för fågellivet på Värmdö under vintern.
De är i åldrarna  6-7 år och arbetade under två möten med fågelholkar för
göktyta och flugsnappare och utförde det hela med bravur.
Under första mötet var det snickrande hemma vid scoutstugan som gällde, medan det andra mötet var vid sjöängen. Där valde de boträd med stor omsorg som sedan pryddes med holkarna, och allt avslutades med korvgrillning.
Kanske kan det leda till både fler tytor och småskådare i markerna framöver!

Foto: Tom Arnbom

Ett stort TACK till scouterna för att de hjälper fåglarna och ökar trevnaden vid Hemmesta sjöäng! Värmdö Fågelklubb kommer följa upp och se vad som häckar i barnens fina holkar.

Nyhetsbrev 3.2021


Årtor i Hemmesta sjöäng. Foto: Martin Olgemar.

Årsmötet 2021

Den 23 mars genomfördes det framflyttade årsmötet på zoom. Inga motioner hade kommit in till styrelsen, så det fanns istället tid att gå igenom verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen lite mer omfattande. Styrelsens förslag till verksamhetsplan och budget för 2021 godkändes också. Årsmötet beslutade att medlemsavgiften för nästa år 2022 ligger kvar på nuvarande nivå, dvs 50 kr för fullbetalande medlem, 25 kr per familjemedlem och 25 kr för ungdomsmedlem (upp till 25 år). Under 2020 hade klubben 150 betalande medlemmar, och vår ambition för detta år är att ännu fler medlemmar ska välja att betala medlemsavgiften. Se hemsidan för swish- och bankgirokonto om du glömt betala.

Eva Stenvång Lindqvist avgick som ordförande efter många års hängivet arbete för Värmdö Fågelklubb. Tom Arnbom valdes som ny ordförande, och övriga styrelsemedlemmar som omvaldes var Maria Böhm, Sven Faugert, Majna Gemsjö och Sören Bevmo. Och så blev det ett välkommet nyval av Johan Adolfsson.

Vill man läsa mer om verksamhetsåret 2020 och planerna för 2021 finns alla handlingar på hemsidan under fliken Föreningen.

Vårstämning vid Säbyfälten

Säbyfälten på södra Ingarö är normalt en pålitlig lokal för jordbrukslandskapets vårfåglar. Så även lördagen den 27 mars. Sammanlagt nio skådare från fågelklubben njöt med alla sinnen under förmiddagen av en fin vårstämning, guidade av Sören Bevmo och Sven Faugert. Upplägget: Först en promenad längs bruksvägen på Norra sidan, sedan fika och spaning i en solig backe vid gravfälten på Södra sidan. Flera mjukt sjungande trädlärkor, drillande sånglärkor, en klart lysande varfågel i en buske, flockar av skogsduvor och starar, ormvråkar som parade sig, ett par majestätiska havsörnar svävande över skogen, sångsvanar, grågäss och tranor som betade av höstsådden ramade in vårupplevelsen. Facit blev sammanlagt 31 arter. (För lista, se klubbens Facebook.)

Hemmesta sjöäng

När Hemmesta sjöäng restaurerades för tio år sedan så simmade 63 gäddor upp och lekte i de grunda vattnen redan första året. Totalt har nio olika fiskarter observerats. I år pågår ett forskningsprojekt som leds av Lantbruksuniversitet ihop med Sportfiskarna och Värmdö kommun. Det fantastiska är att det går i realtid följa fiskarna som vandrar upp och det läggs ut videos på varje fisk. Det sker genom att fiskarna måste passera en ”bur” för att komma upp i sjöängen vid dämmet. Tveka inte att gå in och kontrollera det allra senaste som hänt på www.fiskdata.se .

Våren skrider fram i Hemmesta sjöäng. Nu är ett 20-tal tofsvipor och över 30 sothönor på plats och redan ligger de första grågässen på ägg. Flera trädlärkor och dubbeltrastar sjunger och den bästa platsen för att höra dem är vid träspången på södra sidan. Lagom till Påsk upptäcktes fyra årtor bland de små öarna i mitten av sjöängen. Det är femte gången de observerats här. Annars är havsörnarna som dominerar på rovfågelsidan. Många gånger per dags sveper de över vattenytan och skapar kaos bland änderna. Skogssnäppa och enkelbeckasin är på plats och snart dyker även fiskgjuse och vattenrall upp.

Lars Persson

Värmdö Fågelklubb har sorg. Vår mångårige styrelseledamot, revisor och under det senaste året valberedare har gått bort. Lars insatser för klubben går inte att överskatta och förlusten är stor. Våra tankar går till Lars familj.


Nyhetsbrevet ges ut av Värmdö Fågelklubb. Redaktör och medlemsansvarig är Majna Gemsjö, majna(at)majna.se. Mer information om klubben: www.varmdofagelklubb.se. Välkommen också att gå med i vår Facebookgrupp.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Värmdö Fågelklubb. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.